MAO:233/15

ASIAN TAUSTA JA KÄSITTELY MARKKINAOIKEUDESSA

Kaarinan kaupunki (jäljempänä myös hankintayksikkö) on ilmoittanut 12.6.2014 julkaistulla EU-hankintailmoituksella avoimella menettelyllä toteutettavista vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisista henkilökuljetuksista ajalle 1.10.2014–31.8.2017 ja mahdollisille kahdelle yhden vuoden mittaiselle optiokaudelle.

Kaarinan kaupungin perusturvalautakunta on 3.9.2014 tekemällään hankintapäätöksellä § 80 sulkenut muun ohella Länsi Kuljetus Oy:n tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena tarjouskilpailusta ja valinnut Lounais-Suomen Taxidata Oy:n tarjouksen.

Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on hankintayksikön ilmoituksen mukaan ollut noin 4.500.000 euroa.

Hankintasopimusta ei hankintayksikön ilmoituksen mukaan ole allekirjoitettu.

Länsi Kuljetus Oy on markkinaoikeudelle 22.9.2014 tekemässään valituksessa vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa muutoksenhaun kohteena olevan hankintapäätöksen ja velvoittaa hankintayksikön korjaamaan virheellisen menettelynsä. Valittaja on vaatinut myös, että markkinaoikeus määrää hankintayksikön maksamaan sille hyvitysmaksuna 300.000 euroa. Lisäksi valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön korvaamaan sen oikeudenkäyntikulut viivästyskorkoineen.

Kaarinan kaupunki on markkinaoikeuteen toimittamassaan vastineessa muun ohella vaatinut, että markkinaoikeus jättää valituksen myöhästyneenä tutkimatta ja velvoittaa valittajan korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 1.598,45 eurolla viivästyskorkoineen.

Lounais-Suomen Taxidata Oy on antanut lausunnon.

Länsi Kuljetus Oy on vastaselityksessään esittänyt hankintayksikön toimittaman selvityksen osoittavan, että hankintayksikkö on lähettänyt hankintapäätöksen valittajalle tiedoksi sähköpostitse 4.9.2014. Selvitys ei kuitenkaan osoita, että viesti olisi saapunut vastaanottajan sähköpostipalvelimelle niin, että se on ollut samana päivänä luettavissa. Valittajan edustaja on 8.9.2014 lähettänyt hankintayksikölle sähköpostiviestin, jossa hän on kuitannut hankintapäätöksen sisältäneen viestin vastaanotetuksi. Lisäksi valittaja on todennut, että minkään osapuolen taholta ei ole esitetty näyttöä siitä, että hankintapäätöksen sisältänyt viesti olisi tullut perille valittajalle ennen 8.9.2014.

MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU

Valituksen tutkiminen

Julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) 87 §:n 1 momentin mukaan, jollei mainitussa pykälässä toisin säädetä, valitus on tehtävä kirjallisesti 14 päivän kuluessa siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tiedon hankintaa koskevasta päätöksestä valitusosoituksineen.

Hankintalain 74 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on liitettävä tekemäänsä päätökseen muun muassa valitusosoitus, jossa selostetaan, miten asia on mahdollista saattaa markkinaoikeuden käsiteltäväksi, sekä ohjeet oikaisukeinon käyttämisestä.

Hankintalain 75 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön tekemä päätös perusteluineen sekä valitusosoitus ja oikaisuohje on annettava kirjallisesti tiedoksi niille, joita asia koskee. Päätös edellä mainittuine asiakirjoineen annetaan tiedoksi käyttäen ehdokkaan ja tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa. Käytettäessä sähköistä yhteystietoa ehdokkaan ja tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä oheisasiakirjoineen tiedon sinä päivänä, jolloin mainitut asiakirjat sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin. Käytettäessä sähköistä tiedoksiantoa hankintayksikön on merkittävä viestiinsä erikseen tieto viestin lähettämispäivästä.

Markkinaoikeus toteaa, että hankintayksikkö on esittämänsä selvityksen mukaan lähettänyt 4.9.2014 hankintapäätöksen valitusosoituksineen valittajan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Valittaja ei ole esittänyt sellaista hankintalain 75 §:n 1 momentissa tarkoitettua luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta kyseisen sähköpostiviestin olisi katsottava saapuneen valittajalle vasta myöhemmin. Näin ollen valittajan on hankintalain 75 §:n 1 momentin mukaisesti katsottava saaneen hankintapäätöksestä oheisasiakirjoineen tiedon viestin lähettämispäivänä eli 4.9.2014.

Hankintalain 87 §:n 1 momentissa säädetty 14 päivän määräaika valituksen tekemiselle markkinaoikeuteen on päättynyt 18.9.2014 kello 16.15. Koska valitus on saapunut markkinaoikeuteen vasta 22.9.2014, se on jätettävä myöhässä saapuneena tutkimatta.

Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen

Hankintalain 89 §:n 2 momentin mukaan hankinta-asiassa oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen sovelletaan muun ohella, mitä hallintolain¬käyttölain 74 §:n 1 momentissa säädetään.

Hallintolainkäyttölain 74 §:n 1 momentin mukaan asianosainen on velvollinen korvaamaan toisen asianosaisen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.

Asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen valittaja saa pitää oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan. Sen sijaan olisi kohtuutonta, jos hankintayksikkö joutuisi pitämään oikeudenkäyntikulunsa kokonaan vahinkonaan. Valittaja on näin ollen velvoitettava korvaamaan hankintayksikön oikeudenkäyntikulut markkinaoikeuden kohtuulliseksi harkitsemalla määrällä.

Lopputulos

Markkinaoikeus jättää valituksen tutkimatta.

Markkinaoikeus velvoittaa Länsi Kuljetus Oy:n korvaamaan Kaarinan kaupungin oikeudenkäyntikulut 1.000 eurolla viivästyskorkoineen. Viivästyskorkoa on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tämän päätöksen antamisesta.

MUUTOKSENHAKU

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on liitteenä.

Julkisista hankinnoista annetun lain 106 §:n 1 momentin nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.

Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Nina Korjus, Pasi Yli-Ikkelä ja Teija Kotro.

HUOMAA

Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.