MAO:110/16

PÄÄTÖS, JOSTA VALITETAAN

Patentti- ja rekisterihallituksen päätös 8.1.2015 (liitteenä)

ASIAN KÄSITTELY MARKKINAOIKEUDESSA

Valitus

Vaatimukset

Planmeca Oy on vaatinut, että valituksenalainen Patentti- ja rekisterihallituksen päätös 8.1.2015 kumotaan ja asia palautetaan Patentti- ja rekisterihallitukselle haetun merkin 3x3D rekisteröimiseksi ensisijaisesti kaikille yhtiön alkuperäisessä hakemuksessa tarkoitetuille luokkien 9 ja 10 tavaroille sekä luokkien 42 ja 44 palveluille tai toissijaisesti yhtiön markkinaoikeudelle toimittaman supistetun tavara- ja palveluluettelon mukaisille tavaroille ja palveluille mainituissa luokissa.

Perusteet

Haettu merkki 3x3D ei ole erottamiskyvytön eikä se ilmennä merkin kattamien tavaroiden ja palvelujen lajia, laatua tai käyttötarkoitusta. Valituksenalainen Patentti- ja rekisterihallituksen päätös perustuu virheelliseen tulkintaan ja väärinymmärryksiin haetun merkin kuvailevuudesta.

3D-kuvantamiseen liittyvässä kohderyhmässä ei tunnisteta valituksenalaisessa Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksessä mainittuja seikkoja merkin tulkinnasta relevanteiksi tai niitä ei tunnisteta ylipäätään.

"Kolminkertainen 3D-kuva" tai "3D-kuvan ottaminen kolmesta eri kulmasta" eivät ole yleisesti, eikä 3D-kuvantamisen kohderyhmässä tunnettuja termejä.

Myöskään kolmen 3D-kuvauksen suorittaminen ei kuvaile mitään röntgenkuvauslaitteen ominaisuutta tai mitään tiettyä diagnostista 3D-röntgenkuvausmenetelmää.

Valituksenalaisessa Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksessä on myös esitetty, että haetun merkin 3x3D voidaan tulkita viittaavan "kolmen kuvan ottamiseen samalla laitteella tai samasta kohteesta käyttäen

3D-kuvantamistekniikkaa tai -kuvantamismenetelmää". Sillä, että samalla laitteella tai samasta kohteesta voidaan ottaa useampi kuin yksi kuva, tai juuri kolme kuvaa, ei ole kohderyhmässä relevanssia.

Merkin voidaan katsoa olevan kuvaileva vain, mikäli sillä on sellainen merkitys, että sen voidaan katsoa välittävän olennaiselle kohderyhmälle välittömästi tietoa niistä tavaroista ja/tai palveluista, joita hakemus koskee. Mikäli merkin tarkoitus ei ole konkreettinen, suora ja ymmärrettävissä asiaa lainkaan tarkemmin miettimättä, merkki ei ole kuvaileva.

Haettua merkkiä 3x3D ei voida pitää kuvailevana eikä erottamiskyvyttömänä suhteessa niihin tavaroihin ja palveluihin, joille tavaramerkkisuojaa on haettu.

Patentti- ja rekisterihallituksen lausunto

Valituksessa ei ole esitetty mitään sellaista, joka antaisi aiheen muuttaa valituksenalaista päätöstä.

Valittajan lisäselvitys ja lausuma

Planmeca Oy on toimittanut markkinaoikeudelle sisämarkkinoiden harmonisointiviraston (tavaramerkit ja mallit) valituslautakunnan päätöksen koskien yhteisön tavaramerkkiä 3x3D.

Planmeca Oy on lisäksi toimittanut lausuman.

Patentti- ja rekisterihallituksen lisälausunto

Patentti- ja rekisterihallitus on toimittanut lisälausunnon.

MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU

Perustelut

Asian tarkastelun lähtökohdat

Asiassa markkinaoikeudessa on ensisijaisesti kysymys siitä, onko haettua merkkiä 3x3D pidettävä erottamiskykyisenä valituksenalaisessa Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksessä tarkastelluille luokkien 9 ja 10 tavaroille sekä luokkien 42 ja 44 palveluille. Toissijaisesti asiassa on kysymys siitä, onko haettua merkkiä 3x3D pidettävä erottamiskykyisenä valittajan markkinaoikeudelle toimittaman supistetun tavara- ja palveluluettelon mukaisille tavaroille ja palveluille sanotuissa luokissa.

Tavaramerkkilain 13 §:n mukaan rekisteröitävän tavaramerkin tulee olla omiaan erottamaan haltijan tavarat muiden tavaroista. Tavaran lajia, laatua, paljoutta, käyttötarkoitusta, hintaa taikka valmistuspaikkaa tai aikaa joko yksinomaan tai ainoastaan vähäisin muunteluin tai lisäyksin ilmaisevaa merkkiä ei sellaisenaan ole katsottava erottamiskykyiseksi.

Mitä tavaramerkkilaissa säädetään tavaroista, on mainitun lain 1 §:n 3 momentin mukaan vastaavasti voimassa palveluista.

Asian arviointi

Markkinaoikeus toteaa, että tavaramerkin erottamiskykyä arvioitaessa on otettava huomioon yhtäältä ne tavarat ja palvelut, joita varten merkki halutaan rekisteröidä, sekä toisaalta se, miten kohdeyleisö ymmärtää merkin.

Haettu merkki muodostuu merkkijonosta 3x3D.

Haettu merkki on, sellaisena kuin hakemusta on valituksenalaisessa Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksessä tarkasteltu, kattanut seuraavat tavarat ja palvelut:

  • luokka 9: "Digitaalikamerat; Videokamerat; Optiset skannerit; Hammaslääketieteellisten, lääketieteellisten ja eläinlääketieteellisten kuvantamis- ja röntgenlaitteiden ohjaukseen ja käyttöön tarkoitetut tietokoneohjelmistot, tietokoneohjelmistot mainittujen laitteiden liikkeiden ohjaamiseen, tietokoneohjelmistot mainittujen laitteiden digitaalisten sensorien käyttöön ja tietokoneohjelmistot mainituista laitteista saatavien tietojen ja kuvien käsittelyyn; Tietokoneohjelmistot digitaalisten kuvien ja valokuvien järjestämiseen ja katseluun; Tietokoneohjelmistoalustat kolmiulotteisten kuvien mallintamiseen; Tietokoneohjelmistot hammaslääketieteellisten, lääketieteellisten ja eläinlääketieteellisten kuvien näyttöön ja käsittelyyn kuvantamislaitteilla sekä kolmiulotteisten kuvien hankintaan; Tietokoneohjelmistot hammaslääketieteellisiin, lääketieteellisiin ja eläinlääketieteellisiin kuvantamislaitteisiin ja tomografiaskannerien tulosten tulkintaan; Tietokoneohjelmistot anatomiasta otettujen digitaalisten kuvien käsittelyyn diagnosointia ja hoitoa varten";
  • luokka 10: "Hammaslääketieteelliset, lääketieteelliset ja eläinlääketieteelliset röntgenlaitteet; Hammaslääketieteelliset, lääketieteelliset ja eläinlääketieteelliset röntgenlaitteet varustettuina videolaitteilla, erityisesti digitaalisilla kameroilla ja videokameroilla; Hammaslääketieteelliset, lääketieteelliset ja eläinlääketieteelliset röntgenlaitteet varustettuina video- ja tietokonemonitoreilla, video- ja tietokonenäytöillä, video- ja röntgenkuvien kuvakaappauskorteilla, optisilla skannereilla ja röntgenskannereilla, digitaalisilla sensoreilla, ohjauspaneeleilla, näppäimistöillä ja instrumenttikonsoleilla; Hammaslääketieteelliset panoraamaröntgenkuvantamislaitteet; Hammaslääketieteelliset kefalometriset röntgenlaitteet; Hammaslääketieteelliset intraoraaliröntgenlaitteet; Hammaslääketieteelliset, lääketieteelliset ja eläinlääketieteelliset laitteet varustettuina intraoraalisilla videokameroilla; Intra- ja ekstraoraaliset sekä kefalometriset röntgenkuvantamislaitteet varustettuina digitaalisilla sensoreilla ja sensorikaapeleilla; Tietokonetomografialaitteet hammaslääketieteelliseen, lääketieteelliseen ja eläinlääketieteelliseen käyttöön";
  • luokka 42: "Kuvankäsittelyohjelmistojen suunnittelu; Lääketieteellinen ja tieteellinen tutkimus hammaslääketieteen, lääketieteen ja eläinlääketieteen kuvantamisen alalla"; sekä
  • luokka 44: "Hammaslääketieteellisen, lääketieteellisen ja eläinlääketieteellisen tomografia-, röntgen- ja optisen kuvantamisen diagnostiset palvelut."

Patentti- ja rekisterihallitus on valituksenalaisessa päätöksessään katsonut, että haettu merkki 3x3D on ilman erottamiskykyä, koska se ilmaisee kysymyksessä olevien tavaroiden ja palveluiden lajia, laatua ja käyttötarkoitusta. Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksessä on todettu, että haettu merkki 3x3D ilmaisee, että kysymys on tavarasta tai palvelusta, joka liittyy kolmiulotteisen kuvan ottamiseen esimerkiksi kolminkertaisena tai kolmesta eri kulmasta. Lisäksi Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksessä on todettu, että 3D-kuvantamismenetelmää käytetään yleisesti esimerkiksi hammaslääketieteellisissä röntgentutkimuksissa, jolloin merkkikokonaisuuden voidaan ymmärtää kuvailevan kolmiulotteisten röntgenkuvien määrää tai kuvakulmaa.

Markkinaoikeus toteaa, että haetun merkin 3x3D kattamien edellä mainittujen tavaroiden ja palvelujen on katsottava suunnatun osaksi tavallisille kuluttajille ja osaksi alan ammattilaisille.

Markkinaoikeus toteaa edelleen, että merkkijonosta 3x3D, joka muodostaa haetun merkin, x-kirjaimen voidaan ymmärtää viittaavan kertolaskuun ja merkkien "3D" ymmärtää lyhenteeksi englanninkielisestä ilmaisusta "three-dimensional", joka tarkoittaa kolmiulotteista.

Markkinaoikeus toteaa vielä, että edellä selostetut haetun merkin 3x3D kattamat luokkien 9 ja 10 tavarat sekä luokkien 42 ja 44 palvelut liittyvät kuviin, kuvien käsittelyyn tai kuvantamiseen. Kyseisten tavaroiden ja palvelujen yhteydessä ilmaisulla 3D on selvä kolmiulotteisuutta tarkoittava merkitys. Termi 3x tarkoittaa yleisessä kielenkäytössä jonkin kertomista kolmella, eikä sillä ole katsottava olevan mitään erityistä mainitusta poikkeavaa merkitystä myöskään suhteessa nyt kysymyksessä oleviin tavaroihin tai palveluihin. Sanottuun nähden ei merkinnällä 3x ole katsottava olevan mitään edellä mainitusta kertolaskusta poikkeavaa merkitystä myöskään silloin, kun se mainitaan ilmaisun 3D edellä.

Edellä esitetty huomioon ottaen markkinaoikeus katsoo, että haettu merkki 3x3D on edellä selostettujen nyt kysymyksessä olevien tavaroiden ja palvelujen osalta ymmärrettävissä relevantin kohdeyleisön piirissä merkityksessä "kolme kertaa kolmiulotteinen", eli muun ohella kolmiulotteisen kuvan ottaminen/käsitteleminen kolme kertaa.

Kuten unionin tuomioistuimen oikeuskäytännössä on todettu, sanamerkkiä on pidettävä tarkasteltavana olevalla tavalla kuvailevana, jos ainakin yksi sen mahdollisista merkityksistä on sellainen, että se ilmaisee asianomaisten tavaroiden tai palveluiden ominaisuuden (ks. tuomio SMHV v. Wrigley, C-191/01, EU:C:2003:579, 32 kohta).

Edellä esitetty huomioon ottaen markkinaoikeus katsoo, että haettu merkki 3x3D ei ole tavaramerkkilain 13 §:ssä tarkoitetulla tavalla erottamiskykyinen edellä selostetuille nyt kysymyksessä oleville tavaroille ja palveluille.

Planmeca Oy on toissijaisesti vaatinut, että haettu merkki 3x3D rekisteröidään yhtiön markkinaoikeudelle toimittaman supistetun tavara- ja palveluluettelon mukaisille tavaroille ja palveluille. Kyseinen supistettu tavara- ja palveluluettelo kattaa seuraavat tavarat ja palvelut:

  • luokka 9: "Hammaslääketieteellisten, lääketieteellisten ja eläinlääketieteellisten kuvantamis- ja röntgenlaitteiden ohjaukseen ja käyttöön tarkoitetut tietokoneohjelmistot, tietokoneohjelmistot mainittujen laitteiden liikkeiden ohjaamiseen, tietokoneohjelmistot mainittujen laitteiden digitaalisten sensorien käyttöön ja tietokoneohjelmistot mainituista laitteista saatavien tietojen ja kuvien käsittelyyn; Tietokoneohjelmistot hammaslääketieteellisten, lääketieteellisten ja eläinlääketieteellisten kuvien näyttöön ja käsittelyyn kuvantamislaitteilla sekä kolmiulotteisten kuvien hankintaan; Tietokoneohjelmistot hammaslääketieteellisiin, lääketieteellisiin ja eläinlääketieteellisiin kuvantamislaitteisiin ja tomografiaskannerien tulosten tulkintaan; Tietokoneohjelmistot anatomiasta otettujen digitaalisten kuvien käsittelyyn diagnosointia ja hoitoa varten";
  • luokka 10: "Hammaslääketieteelliset, lääketieteelliset ja eläinlääketieteelliset röntgenlaitteet; Hammaslääketieteelliset, lääketieteelliset ja eläinlääketieteelliset röntgenlaitteet varustettuina videolaitteilla, erityisesti digitaalisilla kameroilla ja videokameroilla; Hammaslääketieteelliset, lääketieteelliset ja eläinlääketieteelliset röntgenlaitteet varustettuina video- ja tietokonemonitoreilla, video- ja tietokonenäytöillä, video- ja röntgenkuvien kuvakaappauskorteilla, optisilla skannereilla ja röntgenskannereilla, digitaalisilla sensoreilla, ohjauspaneeleilla, näppäimistöillä ja instrumenttikonsoleilla; Hammaslääketieteelliset panoraamaröntgenkuvantamislaitteet; Hammaslääketieteelliset kefalometriset röntgenlaitteet; Hammaslääketieteelliset intraoraaliröntgenlaitteet; Hammaslääketieteelliset, lääketieteelliset ja eläinlääketieteelliset laitteet varustettuina intraoraalisilla videokameroilla; Intra- ja ekstraoraaliset sekä kefalometriset röntgenkuvantamislaitteet varustettuina digitaalisilla sensoreilla ja sensorikaapeleilla; Tietokonetomografialaitteet hammaslääketieteelliseen, lääketieteelliseen ja eläinlääketieteelliseen käyttöön";
  • luokka 42: "Lääketieteellinen ja tieteellinen tutkimus hammaslääketieteen, lääketieteen ja eläinlääketieteen kuvantamisen alalla"; sekä
  • nluokka 44: "Hammaslääketieteellisen, lääketieteellisen ja eläinlääketieteellisen tomografia-, röntgen- ja optisen kuvantamisen diagnostiset palvelut."

Markkinaoikeus toteaa, että myös edellä selostettujen haetun merkin 3x3D kattamien luokkien 9 ja 10 tavaroiden sekä luokkien 42 ja 44 palveluiden on katsottava liittyvän kuviin, kuvien käsittelyyn tai kuvantamiseen.

Sanottuun nähden sekä ottaen huomioon edellä Planmeca Oy:n ensisijaisen vaatimuksen yhteydessä esitetty markkinaoikeus katsoo, että haettu merkki 3x3D ei ole tavaramerkkilain 13 §:ssä tarkoitetulla tavalla erottamiskykyinen myöskään edellä selostetuille supistetun tavara- ja palveluluettelon mukaisille tavaroille ja palveluille. Sanotussa suhteessa asiaa ei anna aihetta arvioida toisin se, että mainittujen supistetun tavara- ja palveluluokan tavaroiden ja palvelujen on katsottava suunnatun lähinnä alan ammattilaisille.

Edellä esitetyillä perusteilla markkinaoikeus katsoo, ettei haettu merkki 3x3D ole tavaramerkkilain 13 §:ssä tarkoitetulla tavalla erottamiskykyinen kysymyksessä oleville tavaroille ja palveluille. Valitus on näin ollen hylättävä.

Lopputulos

Markkinaoikeus hylkää valituksen.

MUUTOKSENHAKU

Oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain 7 luvun 2 §:n 1 momentin nojalla tähän päätökseen saa hakea muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Valitusosoitus on liitteenä.

Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Jussi Karttunen, Jaakko Ritvala ja Teija Kotro.

PRH:n päätös

HUOMAA

Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.