MAO:383/16

PÄÄTÖS, JOSTA VALITETAAN

Viestintäviraston päätös 15.6.2015 dnro 1107/522/2014 (liitteenä)

ASIAN KÄSITTELY MARKKINAOIKEUDESSA

Valitus

Vaatimukset

Tampereen evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä (jäljempänä myös valittaja tai seurakuntayhtymä) on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa valituksenalaisen Viestintäviraston päätöksen 15.6.2015 dnro 1107/522/2014 ja palauttaa asian Viestintävirastoon ensisijaisesti verkkotunnuksen suurellasydamella.fi peruuttamista varten ja siirtämiseksi valittajalle tai toissijaisesti mainitun verkkotunnuksen sulkemista varten. Lisäksi valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa Agile Design Oy:n (jäljempänä myös Agile) korvaamaan sen arvonlisäverolliset oikeudenkäyntikulut tässä asiassa ja markkinaoikeuden asiassa 2015/502 yhteensä 23.400,09 eurolla viivästyskorkoineen.

Perusteet

Kysymyksessä oleva verkkotunnus suurellasydamella.fi on ennen sen syksyllä 2013 tapahtunutta siirtoa Agilelle ollut valittajalla. Mainittuun verkkotunnuksen siirtoon ei ole ollut verkkotunnuksen siirtohetkellä tai sen jälkeen verkkotunnuksen haltijan suostumusta. Agile ei ole pystynyt osoittamaan mitään todellista oikeustoimea, jolla verkkotunnus olisi molempien osapuolten yhteisymmärryksessä siirretty. Verkkotunnuksen peruuttamiselle on ollut verkkotunnuslain 12 §:n 1 momentin 2 kohdassa säädetyt perusteet.

Valittaja on vuonna 2005 alkanut tuottamaan Suurella Sydämellä ajankohtaislehteä liittyen kirkon diakonia- ja yhteiskunnalliseen työhön. Samana vuonna valittajalle on myönnetty sekä nyt puheena oleva verkkotunnus suurellasydamella.fi että verkkotunnukset suurellasydämellä.fi ja helhjartat.fi. Sittemmin vuonna 2011 valittajalle on lisäksi myönnetty tavaramerkki Suurella Sydämellä.

Valittaja on ostanut Agilelta muun ohella nimipalvelun ylläpidon. Agile on siten toiminut puhtaasti valittajan teknisenä alihankkijana.

Edellä esitetty huomioon ottaen valittajalla ei ole ollut mitään syytä siirtää verkkotunnusta suurellasydamella.fi Agilelle.

Valittaja on saanut verkkopalvelun omistajana Viestintävirastolta huomautuksia nimipalvelimien toimimattomuudesta, minkä vuoksi valittaja on luovuttanut Agilen pyynnöstä verkkotunnuksen suurellasydamella.fi hallinta- ja siirtoavaimet Agilelle. Tämä on tehty ainoastaan verkkopalvelun ylläpitotoimien sujuvuuden varmistamiseksi. Luovutuksen tarkoituksena on ollut se, että Agile tekisi tilanteen vaatimat korjaustoimet sekä parantaisi verkkosivuston toimivuutta ja käytettävyyttä.

Verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirrosta ei ole valittajan ja Agilen välillä tehty minkäänlaista sopimusta eikä valittajan puolella ole tehty mitään hallinnollista päätöstä sen siirrosta Agilelle. Verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirtämisestä ei ole käyty edes neuvotteluja valittajan ja Agilen välillä. Verkkotunnuksen siirtoavaimen luovutus alihankkijalle teknisiä ylläpito- ja korjaustoimia varten ei missään määrin täytä laissa tarkoitettuja verkkotunnuksen oikeudellisen siirron edellytyksiä. Agile on käyttänyt hyväkseen valittajan luottamusta ja siirtänyt verkkotunnuksen itselleen ilman valittajan tietoa ja suostumusta.

Valittaja on kysymyksessä olevan verkkotunnuksen suurellasydamella.fi rekisteröinnin jälkeen ja ennen sen oikeudetonta siirtoa rekisteröinyt sitä vastaavan tavaramerkin Suurella Sydämellä. Tämän vuoksi Viestintäviraston olisi tullut myös verkkotunnuslain 12 §:n 1 momentin 3 kohdan perusteella peruuttaa verkkotunnus suurellasydamella.fi ja siirtää se valittajalle.

Verkkotunnus suurellasydamella.fi tulee toissijaisesti sulkea verkkotunnuslain 11 §:n 1 momentin 3 kohdan perusteella.

Vastaus

Vaatimukset

Agile Design Oy on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen. Lisäksi Agile Design Oy on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa valittajan korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut tässä asiassa ja markkinaoikeuden asiassa 2015/502 yhteensä 14.116,47 eurolla viivästyskorkoineen.

Perusteet

Verkkotunnus suurellasydamella.fi on siirretty Agilelle verkkotunnuslain 8 §:n 1 momentin mukaisesti eikä asiassa ole mainitun lain 12 §:n mukaisia peruuttamisen edellytyksiä. Asiassa ei ole myöskään mainitun lain 11 §:n edellytyksiä verkkotunnuksen sulkemiselle.

Valittaja on itse tehnyt verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirron mahdolliseksi antamalla siihen suostumuksen. Valittaja on luonut verkkotunnuksen siirtoavaimen ja luovuttanut verkkotunnuksen valtuutusavaimen ja siirtoavaimen Agilelle. Agile on tämän jälkeen rekisteröinyt siirron täysin Viestintäviraston ohjeiden mukaisesti. Verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirto valittajalta Agilelle on tapahtunut asianosaisten täydessä yhteisymmärryksessä.

Valittajalla on ollut Suurella Sydämellä -niminen vapaaehtoistyön projekti. Kyseisen palvelun rakentaminen ja vastuu palvelusta on kuitenkin jo vuonna 2007 siirtynyt Agilelle. Agile ei siten ole ollut missään vaiheessa pelkkä valittajan tekninen alihankkija.

Agile on rakentanut Suurella Sydämellä -verkkoliiketoiminnan vuosina 2008−2015. Valittaja on ollut vain yksi noin 40 Agilen seurakunta-asiakkaasta.

Agile on vastannut kaikesta verkkotunnukseen suurellasydamella.fi liittyvästä, kuten palvelintilan ja tietojärjestelmäpalvelujen antamisesta toisen yrityksen hoidettavaksi (hosting). Valittaja on maksanut maksun vuoteen 2013 saakka, minkä jälkeen sen on maksanut Agile.

Verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirrosta on sovittu suullisesti valittajan projektivastaavan B:n kanssa etukäteen. Sovitun mukaisesti valittaja on siirtänyt verkkotunnuksen siirtoavaimet Agilelle 16.9.2013. Siirto ei ole tapahtunut erehdyksessä, sillä valittajan puolelta siirtoon ovat osallistuneet valittajan tietohallintopäällikkö C ja B

Viestintäviraston lausunto

Viestintävirasto on todennut valituksenalaisen päätöksen perustuneen sen arviointiin, onko ollut painavia perusteita epäillä, että verkkotunnus suurellasydamella.fi on siirretty ilman verkkotunnuksen haltijan suostumusta. Päätös on perustunut asiassa annettujen selvitysten lisäksi verkkotunnusjärjestelmän lokitietoihin.

Seurakuntayhtymä on luonut siirtoavaimen 16.9.2013 ja luovuttanut siirtoavaimen Agilelle, joka on vienyt verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirron loppuun siirtoavainta käyttäen 12.10.2013. Verkkotunnuksen siirtämiseen ovat siten osallistuneet sekä valittaja että Agile.

Valittajan tavaramerkillä Suurella Sydämellä ei ole merkitystä asian ratkaisussa. Verkkotunnuslaki suojaa sellaisia nimiä ja merkkejä, joiden suoja on verkkotunnuksen hakemista edeltävältä ajalta. Valittaja on hakenut tavaramerkkiä Suurella Sydämellä vasta vuonna 2011, kun taas verkkotunnusta suurellasydamella.fi on haettu jo 7.9.2005.

Sillä, onko Agilella ollut hyväksyttävä peruste oikeudelleen, ei ole merkitystä, koska asiassa ei ole ollut painavia perusteita epäillä, että verkkotunnus suurellasydamella.fi olisi siirretty ilman seurakuntayhtymän suostumusta.

Suullinen käsittely

Asiassa on 4.5.2016 toimitettu markkinaoikeudessa suullinen käsittely, josta on laadittu erillinen pöytäkirja.

MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU

Perustelut

Asian tarkastelun lähtökohdat

Tampereen evankelis-luterilaiselle seurakuntayhtymälle on 7.9.2005 myönnetty kysymyksessä oleva verkkotunnus suurellasydamella.fi sekä lisäksi verkkotunnukset suurellasydämellä.fi ja helhjartat.fi.

Verkkotunnus suurellasydamella.fi on 12.10.2013 siirretty Agile Design Oy:lle.

Tampereen evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä on Viestintävirastolle tekemässään pyynnössä vaatinut verkkotunnuksen suurellasydamella.fi peruuttamista ja siirtoa sille.

Viestintävirasto on valituksenalaisella päätöksellään 15.6.2015 hylännyt seurakuntayhtymän vaatimuksen. Viestintävirasto on päätöksessään katsonut muun ohella, ettei sillä ole ollut painavia perusteita epäillä, että verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirtoon ei olisi verkkotunnuksen siirtohetkellä ollut verkkotunnuksen haltijan suostumusta.

Seurakuntayhtymä on markkinaoikeudessa vaatinut, että edellä mainittu Viestintäviraston päätös kumotaan ja että verkkotunnus suurellasydamella.fi peruutetaan ja siirretään sille. Seurakuntayhtymä on ensisijaisesti perustanut valituksensa siihen, ettei seurakuntayhtymä ole antanut suostumusta verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirtoon Agilelle ja että siirron toteuttamisessa käytetty siirtoavaimena toiminut koodi on ilmoitettu Agilelle yksinomaan verkkosivuston ja nimipalvelimien toiminnassa ilmenneiden häiriöiden korjaamista varten. Seurakuntayhtymä on vedonnut tältä osin verkkotunnuslain (228/2003) 12 §:n 1 momentin 2 kohtaan.

Verkkotunnuslain 8 §:n 2 momentin (397/2009) mukaan verkkotunnus voidaan siirtää toiselle. Lainkohdan mukaan siirto tulee voimaan kun siirron saaja on tehnyt hakemuksen mainitun lain 4 a §:n (187/2006) mukaisesti ja verkkotunnuksen haltija on antanut suostumuksensa siirtoon.

Verkkotunnuslain (228/2003) 12 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan Viestintävirasto voi peruuttaa verkkotunnuksen, jos on painavia perusteita epäillä, että tunnus on siirretty toiselle ilman tunnuksen haltijan tai suojatun nimen tai merkin haltijan suostumusta, ja tämä pyytää tunnuksen peruuttamista, eikä tunnuksen haltija kahden viikon määräajassa esitä hyväksyttävää perustetta oikeudelleen. Pykälän 2 momentin (397/2009) mukaan Viestintävirasto voi hakemuksesta siirtää 1 momentin 2–4 kohdan nojalla peruutetun tunnuksen peruuttamista pyytäneelle.

Verkkotunnuslain säätämiseen johtaneissa esitöistä (HE 96/2002 vp s. 15) ilmenevästi verkkotunnuslain säätäminen on merkinnyt verkkotunnusten myöntämismenettelyn keventymistä huomattavasti aikaisempaan verrattuna, kun verkkotunnushakemuksen hyväksyminen automaattisesti on tullut mahdolliseksi. Toisaalta mahdollisiin myöhemmin ilmitulleisiin epäkohtiin on ollut tarkoitus kuitenkin voida puuttua nopeasti ja tehokkaasti jälkikäteen.

Kuten edellä mainituista esitöistä käy ilmi (HE 96/2002 vp s. 15), Viestintävirastolla on mahdollisuus puuttua epäkohtiin joko määräaikaisella toimenpiteellä eli verkkotunnuksen sulkemisella taikka tunnuksen peruuttamisella, jolloin tunnus poistetaan kokonaan fi-juuresta. Nämä molemmat toimenpiteet ovat kyseisissä esitöissä todetun mukaan melko voimakkaita keinoja puuttua olemassa oleviin verkkotunnuksiin. Edelleen esitöiden mukaan verkkotunnuksen peruuttaminen vaatii aina vahvempaa näyttöä kuin sulkeminen. Sulkemisen osalta esitöissä on erikseen todettu, että Viestintävirasto tutkisi aina tapauskohtaisesti sulkemispyynnön perusteet ja päättäisi sulkemisen kestosta. Verkkotunnuksen peruuttamista koskevan säännöksen yksityiskohtaisissa perusteluissa mainitussa hallituksen esityksessä (s. 27−28) on vielä todettu, että verkkotunnuksen peruuttamista koskevan säännöksen tarkoituksena on mahdollistaa peruuttaminen sulkemisen sijaan ilmeisen selvissä tapauksissa. Peruuttaminen edellyttää, että näyttö oikeudenloukkauksesta on vahva, eikä verkkotunnuksen haltija pysty esittämään hyväksyttävää perustetta oikeudelleen.

Kyseisessä verkkotunnuslain säätämiseen johtaneessa hallituksen esityksessä on verkkotunnuksen siirtämistä koskevan 8 §:n yksityiskohtaisissa perusteluissa todettu (HE 96/2002 vp s. 24) muun ohella, ettei Viestintävirasto tutki ennakolta verkkotunnuksen siirtoperustetta, vaan hakija vastaa siitä, että siirrolle on laillinen peruste. Mainittua hallituksen esitystä koskevan liikennevaliokunnan mietinnön mukaan (LiVM 23/2002 vp s. 4−6) verkkotunnuksen haltijan asema on syytä turvata oikeudettomia siirtohakemuksia vastaan, minkä vuoksi valiokunta on ehdottanut verkkotunnuslain 8 §:ään lisättäväksi vaatimuksen siitä, että verkkotunnuksen siirto edellyttää aina haltijan suostumusta. Tarkoituksena on ollut toteuttaa tunnuksen siirto automaattisessa rekisteröintijärjestelmässä siten, että verkkotunnuksen haltija täyttää erikseen suostumuslomakkeen, joka tallentuu järjestelmään. Lomake edellyttää haltijan käyttäjätunnusta ja salasanaa sekä mahdollisesti haltijan kanssa sovittua erillistä koodia, joka on ainoastaan haltijan tiedossa. Siirronsaajan siirtohakemus ei etene järjestelmässä ennen kuin siirtohakemukseen on tullut kuittaus siitä, että verkkotunnuksen siirtoa koskeva suostumus on tallennettu järjestelmään.

Asian arviointi

Asiassa on edellä todetun johdosta ensin arvioitava, ovatko verkkotunnuksen peruuttamiselle verkkotunnuslain (228/2003) 12 §:n 1 momentin 2 kohdassa säädetyt edellytykset käsillä siltä osin kuin verkkotunnus suurellasydamella.fi on 12.10.2013 siirretty Agilelle.

Verkkotunnuslain säätämiseen johtaneista esitöistä ilmenevin tavoin verkkotunnusten siirto tapahtuu automaattisessa rekisteröintijärjestelmässä ja edellyttää verkkotunnuksen haltijan myötävaikutusta muun ohella verkkotunnuksen haltijan hallussa olevan niin sanottuna siirtoavaimena toimivan koodin ilmoittamisessa. Edellyttämällä, että verkkotunnuksen siirto automaattisessa järjestelmässä toteutetaan sanottua siirtoavainta hyväksikäyttäen, on edellä todetuin tavoin pyritty turvaamaan verkkotunnuksen haltijan asemaa. Automaattisessa järjestelmässä tapahtuva siirto ei näin ollen ole teknisesti mahdollinen ilman verkkotunnuksen haltijan myötävaikutusta ja pääsääntöisesti näin toteutettujen siirtojen voidaankin olettaa tapahtuvan asianmukaisesti ja hyväksyttävän perusteen nojalla.

Verkkotunnuksen siirron, kuten myös sen myöntämisen osalta mahdollisesti myöhemmin ilmitulleisiin epäkohtiin on kuitenkin esitöistä ilmenevin tavoin tarkoitus puuttua nopeasti ja tehokkaasti jälkikäteen, miltä osin ovat käytettävissä verkkotunnuksen sulkeminen tai sen peruuttaminen. Esitöistä on pääteltävissä, että kutakin sulkemis- tai peruuttamispyyntöä tulee arvioida tapauskohtaisesti, eikä epäkohtiin puuttumista ole rajoitettu vain tiettyihin määrättyihin tilanteisiin.

Verkkotunnuksen peruuttamisen edellytyksenä on verkkotunnuslain (228/2003) 12 §:n 1 momentin 2 kohdasta ilmenevin tavoin ensinnäkin, että asiassa on painavia perusteita epäillä, että tunnus on siirretty toiselle ilman verkkotunnuksen haltijan suostumusta ja tämä pyytää tunnuksen peruuttamista. Asiassa on näin ollen ensiksi arvioitava, onko katsottava olevan käsillä edellä viitatut painavat perusteet epäillä verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirron Agilelle tapahtuneen ilman seurakuntayhtymän suostumusta.

Markkinaoikeus toteaa, että verkkotunnuslain (228/2003) 12 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettujen peruuttamisen edellytysten arvioinnissa on kysymys verkkotunnuksen siirtoon liittyvästä jälkikäteisestä kontrollista. Tässä arvioinnissa huomioon otettavia seikkoja ei tule rajoittaa koskemaan yksinomaan sitä, ovatko siirron teknisen toteuttamisen edellytykset, kuten siirtoavaimen käyttö, täyttyneet siirtoa tehtäessä. Siirtoahan ei ylipäätään saada teknisesti toteutetuksi esimerkiksi ilman verkkotunnuksen haltijan hallussa olevaa siirtoavainta ja siten verkkotunnuksen haltijan teknistä myötävaikutusta. Siirron asianmukaisuuden jälkikäteisessä arvioinnissa voidaan siten ottaa huomioon myös muita seikkoja, joilla on katsottava olevan merkitystä arvioitaessa sitä, onko verkkotunnuksen haltija antanut pätevästi suostumuksensa siirtoon ja onko siirron saajan oikeudelle hyväksyttävä peruste.

Asiassa on riidatonta, että seurakuntayhtymän edustaja on 16.9.2013 sähköpostitse ilmoittanut muun ohella verkkotunnukseen suurellasydamella.fi liittyneen siirtoavaimena toimineen koodin Agilen edustajalle. Riidatonta on edelleen, että verkkotunnuksen automaattinen siirto on onnistunut teknisesti, eli järjestelmässä on sekä seurakuntayhtymän että Agilen puolelta tehty siirron toteuttamisen edellyttämät toimet. Seurakuntayhtymä on kuitenkin esittänyt, että edellä mainittu siirtoavain on ilmoitettu Agilelle yksinomaan sitä tarkoitusta varten, että seurakuntayhtymän verkkopalvelun ylläpidon teknisenä alihankkijana toiminut Agile korjaa suurellasydamella.fi verkkotunnukseen ja siihen liitettyjen nimipalvelimien toiminnassa ilmenneet häiriöt, joista seurakuntayhtymä on saanut Viestintävirastolta ilmoituksia. Seurakuntayhtymän mukaan se ei sen sijaan ole edellä mainitun siirtoavaimen ilmoittaessaan tai muutoinkaan antanut suostumusta verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirtoon Agilelle.

Asiassa esitetystä selvityksestä käy muun ohella ilmi, että verkkotunnus suurellasydamella.fi on myönnetty vuonna 2005 seurakuntayhtymälle, joka on ollut mainitun verkkotunnuksen haltija vuoteen 2013 eli nyt kysymyksessä olevaan verkkotunnuksen siirtoon saakka. Verkkosivustolla suurellasydamella.fi tarjottava palvelu on muodostanut osan seurakuntayhtymän toimintaan kuuluvaa Suurella Sydämellä -nimistä vapaaehtoistyökampanjaa (ks. Helsingin Sanomien artikkeli 30.1.2009). Seurakuntayhtymälle on lisäksi vuonna 2011 rekisteröity tavaramerkki Suurella Sydämellä.

Asiassa esitetyn selvityksen (ks. seurakuntayhtymän esittämät laskut koskien sen ja Agilen alihankintasuhdetta) mukaan Agile on seurakuntayhtymän toimeksiannosta hoitanut verkkotunnuksen suurellasydamella.fi ylläpitoon liittyviä asioita, mistä se on laskuttanut seurakuntayhtymää. Asiassa esitetystä selvityksestä (ks. seurakuntayhtymän esittämä virheilmoitus) käy edelleen ilmi, että Viestintävirastolta on ainakin syyskuun 2013 alkupuolella tullut huomautuksia verkkotunnukseen liitettyjen nimipalvelimien toimimattomuudesta.

Markkinaoikeus toteaa, että seurakuntayhtymän esitettyä, ettei se ole antanut suostumusta verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirtoon Agilelle, jonka seurakuntayhtymä on ilmoittanut olleen muun ohella verkkosivuston ylläpitoa toteuttava tekninen alihankkija, on asiassa edellä esitetyt seikat huomioon ottaen katsottava olleen käsillä verkkotunnuslain (228/2003) 12 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettu painava peruste epäillä, että verkkotunnus on siirretty Agilelle ilman seurakuntayhtymän mainitussa lainkohdassa tarkoitettua suostumusta.

Asiassa on seuraavaksi arvioitava, onko Agile esittänyt verkkotunnuslain (228/2003) 12 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetun hyväksyttävän perusteen oikeudelleen.

Agile on tältä osin esittänyt, että verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirto Agilelle on perustunut seurakuntayhtymän ja Agilen edustajien välisissä keskusteluissa syntyneeseen yhteisymmärrykseen, jonka mukaisesti seurakuntayhtymä on ilmoittanut Agilelle muun ohella verkkotunnukseen suurellasydamella.fi liittyvät niin sanotut valtuutus- ja siirtoavaimina toimineet koodit. Agile on esittänyt, ettei kysymys ole ollut erehdyksestä, vaan seurakuntayhtymä on nimenomaisesti halunnut siirtää verkkotunnuksen suurellasydamella.fi Suurella Sydämellä verkkoliiketoimintaa harjoittaneelle Agilelle.

Markkinaoikeudessa todistelutarkoituksessa kuultu Agilen toimitusjohtaja A on kertonut, että hänen ja hänen pääasiallisen yhteyshenkilönsä, seurakuntayhtymän projektivastaavan B:n välillä vuoden 2013 aikana käytyjen keskustelujen perusteella oli molemmille osapuolille selvää, että myös verkkotunnuksen suurellasydamella.fi tulisi kuulua Agilelle. A on lisäksi kertonut, että Agile olisi voinut tehdä verkkosivuston ja nimipalvelimien ylläpitoon liittyvät tarvittavat tekniset toimet ilman siirtoavainta ja että siirtoavain on ilmoitettu Agilelle nimenomaisesti verkkotunnuksen siirtoa varten.

Seurakuntayhtymän puolelta Suurella Sydämellä toiminnassa projektivastaavana toiminut, markkinaoikeudessa todistajana kuultu B on kertonut käyneensä Suurella Sydämellä toimintaan ja verkkopalveluun liittyen useita keskusteluja A kanssa muun ohella vuoden 2013 aikana. B:n mukaan Agilen rooli Suurella Sydämellä verkkosivustojen osalta oli alusta lukien ollut toimia teknisenä alihankkijana, joka maksua vastaan hoiti muun ohella seurakuntayhtymän verkkotunnusten hallinnointia ja verkkosivustojen ylläpitoa. Seurakuntayhtymän verkkotunnusten siirrosta Agilelle ei B:n mukaan ollut missään vaiheessa keskusteltu. Verkkotunnuksen ylläpito oli käytännön syistä ulkoistettu Agilelle. Nimipalvelinten toiminnassa erityisesti vuoden 2013 aikana ilmenneiden ongelmien hoitamiseksi sekä toiminnan laajentumisen helpottamiseksi seurakuntayhtymä oli B:n mukaan ilmoittanut verkkotunnuksen valtuutus- ja siirtoavaimet Agilelle sähköpostilla 16.9.2013. Kysymys ei siten ollut suostumuksen antamisesta verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirtämiselle, eikä B:llä taikka seurakuntayhtymän tietohallintopäälliköllä C:llä, joka mainitun siirtoavaimen B:lle ilmoitti, olisi edes ollut valtuuksia antaa seurakuntayhtymän puolesta suostumusta siirtoon. B:n sittemmin saaman tiedon mukaan siirtoavain ei olisi ollut tarpeen nimipalvelinten toiminnassa olleiden ongelmien korjaamiseen.

Seurakuntayhtymän tietohallintopäällikkö C on häntä markkinaoikeudessa todistajana kuultaessa kertonut hoitaneensa aikanaan kysymyksessä olevan verkkotunnuksen suurellasydamella.fi rekisteröinnin ja että hänet oli Viestintävirastossa merkitty yhteyshenkilöksi mainitun verkkotunnuksen osalta. Verkkotunnukseen liittyen oli Viestintävirastolta tullut virheilmoituksia toista vuotta vuosina 2012−2013, minkä jälkeen C oli ottanut yhteyttä B:hen tarkoituksin laittaa verkkotunnukseen liittyvät asiat kuntoon Agilen avulla. Sähköposti 16.9.2013, jolla sekä valtuutus- että siirtoavaimet oli annettu Agilelle, oli liittynyt tähän ylläpitotoimintojen tekniseen kuntoon laittamiseen eikä C:n mukaan mistään verkkotunnuksen "omistusoikeuden" siirtämisestä ollut kyse. C ei ollut myöskään B:n kanssa edes keskustellut verkkotunnusten "omistusoikeuden" siirtämisestä.

Edellä esitettyyn viitaten markkinaoikeus toteaa, ettei Agile ole esittänyt asiassa sopimusta tai muuta asiakirjaa taikka yksilöityä väitettä myöskään seurakuntayhtymän ja Agilen välillä tehdystä suullisesta sopimuksesta koskien verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirtoa. Agile on hyväksyttävänä perusteena oikeudelleen vedonnut siihen, että A:n ja B:n välillä vuoden 2013 aikana käydyissä keskusteluissa olisi syntynyt yhteisymmärrys siitä, että verkkotunnus suurellasydamella.fi olisi tullut siirtää Agilen nimiin, kykenemättä yksilöimään kuitenkaan tarkemmin sitä, missä vaiheessa sanottu yhteisymmärrys olisi syntynyt. A:n ja B:n kertomukset ovat edeltä ilmenevin tavoin tältä osin ristiriitaiset. Markkinaoikeus toteaa edelleen, ettei mikään asiassa esitetty selvitys A:n kertomuksen lisäksi tue väitettä siitä, että verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirto olisi tapahtunut A:n ja B:n välisissä keskusteluissa syntyneen "yhteisymmärryksen" johdosta tai että seurakuntayhtymä millään muullakaan tavalla olisi antanut suostumustaan mainitun verkkotunnuksen siirtoon.

Markkinaoikeus toteaa, että seurakuntayhtymä on tosin riidattomasti ilmoittanut verkkotunnuksen siirtoavaimena toimineen koodin Agilelle. Seurakuntayhtymä on kuitenkin esittänyt tältä osin, että siirtoavain on ilmoitettu nimipalvelimien toiminnassa olleiden häiriöiden korjaamiseksi. Markkinaoikeus toteaa, että asiassa esitetyn selvityksen perusteella siirtoavaimen, joka on kertakäyttöinen tunnus, ainoa tarkoitus on mahdollistaa verkkotunnuksen siirto eikä sen ilmoittaminen Agilelle olisi ollut tosiasiallisesti tarpeen mainittujen korjaustoimenpiteiden toteuttamiseksi. Tästä ei kuitenkaan edellä todettuun viitaten automaattisesti johdu, että yksinomaan siirtoavaimen ilmoittamisesta sellaiselle taholle, joka tarjoaa verkkotunnuksen haltijalle kysymyksessä olevan verkkotunnuksen ylläpitoa ja muun ohella siihen liitettyjen nimipalvelimien hallinnointia koskevia teknisiä palveluja voitaisiin päätellä, että sanotulla taholla olisi katsottava olevan hyväksyttävä peruste siirtää verkkotunnus omiin nimiinsä.

Ottaen huomioon asiassa esitetty henkilötodistelu sekä muu näyttö, josta ei edellä todetuin tavoin A:n kertomusta lukuun ottamatta ilmene viitteitä verkkotunnuksen suurellasydamella.fi siirtotarkoituksesta, markkinaoikeus katsoo, että Agile ei ole selvittänyt saaneensa väittäminsä tavoin seurakuntayhtymältä sellaista suostumusta, jonka perusteella sillä olisi ollut oikeus siirtää verkkotunnus suurellasydamella.fi itselleen. Näin ollen markkinaoikeus katsoo, että Agile ei ole esittänyt verkkotunnuslain (228/2003) 12 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettua hyväksyttävää perustetta oikeudelleen.

Kun asiassa on ollut käsillä painavia perusteita epäillä, että verkkotunnus suurellasydamella.fi on siirretty toiselle ilman verkkotunnuksen haltijan suostumusta ja kun Agile ei ole esittänyt hyväksyttävää perustetta oikeudelleen, asiassa on edellytykset verkkotunnuksen rekisteröinnin peruuttamiselle verkkotunnuslain (228/2003) 12 §:n 1 momentin 2 kohdan perusteella ja verkkotunnuksen siirtämiselle seurakuntayhtymälle verkkotunnuslain 12 §:n 2 momentin (397/2009) perusteella.

Näin ollen Viestintäviraston päätös on kumottava ja asia palautettava Viestintävirastoon verkkotunnuksen suurellasydamella.fi peruuttamista varten ja sen siirtämiseksi seurakuntayhtymälle. Tähän nähden asiassa ei ole tarpeen lausua muista seurakuntayhtymän valituksensa tueksi esittämistä perusteista.

Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen

Oikeudenkäyntikuluista säädetään hallintolainkäyttölain 74 ja 75 §:ssä. Mainitun lain 74 §:n 1 momentin mukaan asianosainen on velvollinen korvaamaan toisen asianosaisen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.

Asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen olisi kohtuutonta, mikäli seurakuntayhtymä joutuisi pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan. Seurakuntayhtymän kuluvaatimus perustuu 3,75 tunnin ajankäytön osalta aikaan ennen Viestintäviraston päätöksen antamista, joten tältä osin ei ole kyse kulusta, joka voisi tulla markkinaoikeuskäsittelyyn liittyvänä oikeudenkäyntikuluna korvattavaksi. Agile on näin ollen velvoitettava korvaamaan seurakuntayhtymän käsillä olevassa asiassa ja markkinaoikeuden asiassa 2015/502 yhteiset, kohtuullisina pidettävät oikeudenkäyntikulut palkkion osalta 22.219,56 eurolla ja kulujen osalta 154,80 eurolla.

Seurakuntayhtymällä ei ole oikeutta vähentää oikeudenkäynnistä aiheutuneisiin kuluihin sisältyvää arvonlisäveroa omassa verotuksessaan. Korvattavaksi vaadituista oikeudenkäyntikuluista ei siten ole vähennettävä niihin sisältyvää arvonlisäveroa.

Asian näin päättyessä Agile saa pitää oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.

Lopputulos

Markkinaoikeus kumoaa Viestintäviraston päätöksen 15.6.2015 dnro 1107/522/2014 ja palauttaa asian Viestintävirastoon verkkotunnuksen suurellasydamella.fi peruuttamista varten ja sen siirtämiseksi Tampereen evankelis-luterilaiselle seurakuntayhtymälle.

Markkinaoikeus velvoittaa Agile Design Oy:n suorittamaan Tampereen evankelis-luterilaiselle seurakuntayhtymälle käsillä olevassa asiassa ja markkinaoikeuden asiassa 2015/502 yhteiseksi korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista palkkion osalta 22.219,56 euroa ja kulujen osalta 154,80 euroa, eli yhteensä yhteiseksi korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista 22.374,36 euroa viivästyskorkoineen. Viivästyskorkoa on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tämän päätöksen antamisesta.

MUUTOKSENHAKU

Oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain 7 luvun 2 §:n 1 momentin nojalla tähän päätökseen saa hakea muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Valitusosoitus on liitteenä.

Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Jussi Karttunen, Reima Jussila ja Sanna Holkeri.

PRH:n päätös.

HUOMAA

Asiasta on valitettu. Asia on ratkaistu korkeimmassahallinto-oikeudessa 18.12.2017 taltionumero 6571.