MAO:605/16

ÖVERKLAGAT BESLUT

Patent- och registerstyrelsens beslut 22.9.2014 (bifogat)

BAKGRUNDEN

A, B, C, D, E, F och G har 24.4.2012 inlämnat en ansökan om patent till Patent- och registerstyrelsen. Nämnda patentansökan gäller en uppfinning som benämns "Förfarande och anordning för styrning av sociala förlopp, samt användning av styrningen vid sociala sammanhang".

Patent- och registerstyrelsen har i sitt beslut 22.9.2014 avslagit ovan nämnda patentansökan.

HANDLÄGGNINGEN I MARKNADSDOMSTOLEN

Besvären

Yrkanden

A, B, C, D, E, F och G har yrkat att det överklagade beslutet upphävs och att ärendet återförvisas till Patent- och registerstyrelsen för godtagande av föreliggande patentansökan, i första hand enligt de patentkrav som var föremål för Patent- och registerstyrelsens avslagsbeslut, i andra hand enligt de första alternativa patentkraven och i tredje hand enligt de andra alternativa patentkraven.

Grunder

Föreliggande uppfinning skiljer sig från det som anges i referenspublikation D1 i sättet hur själva presentationen genereras som ska anses vara av teknisk natur och bidrar således till uppfinningshöjden. Vid föreliggande uppfinning väljs delar av första information som lagrats i en första databas att presenteras enligt ett visst urval på basen av tänkbara delsekvenser som i form av andra information lagrats i en andra databas. Presentation av första information ska anses innefatta ett särdrag med teknisk natur.

I referenspublikationen D1 beskrivs endast hur presentation av musikstycken sker på basen av en spellista som en discjockey gjort på förhand. Således saknas i referenspublikation D1 en beskrivning av en uppsättning andra information på basis av vilken presentationen av första informationen sker. Den föreliggande uppfinningen beskriver däremot ett förfarande där en presentation av lagrad första information styrs av likaså lagrad andra information.

Det tekniska problem, som föreliggande uppfinning löser och vars lösning samtidigt utgör den tekniska effekten som uppfinningen ger upphov till, kan beskrivas som "hur välja ut specifika data för presentation ur en databas som innehåller en större mängd data?". Enligt referenspublikation D1 sker detta genom manuell insats av en discjockey eftersom referenspublikation D1 saknar en uppsättning lagrad andra information som styr presentationen av första informationen. I den föreliggande uppfinningen sker urvalet däremot genom kriterier som separat lagrats i form av urvalsvillkor (andra information) och själva urvalsprocessen sker automatiskt.

Referenspublikationerna D1 och D2 anger varken enskilt eller tillsammans någonting som skulle ge en fackman några som helst incitament att lösa det tekniska problem som ingår i föreliggande uppfinning. Den föreliggande uppfinningen, som den är definierad i de självständiga patentkraven 1, 5 och 9, ska därmed anses uppfylla patenterbarhetskraven.

Patent- och registerstyrelsens utlåtande

I besvären har inte anförts något sådant som skulle ge anledning till ändring av det överklagade beslutet.

De föreliggande självständiga patentkraven 1, 5 och 9 innehåller både tekniska och icke-tekniska särdrag. Enligt vedertagen europeisk patentpraxis kan endast tekniska särdrag bidra till uppfinningshöjden. Särdrag och bestämmelser som endast berör intellektuell verksamhet eller framläggande av information bidrar således inte till uppfinningshöjden.

Ändringssökandena framhäver att sättet på vilket presentationer genereras i den föreliggande uppfinningen ska anses vara av teknisk natur. Ändringsökandena anser därför att en teknisk effekt föreligger då en presentation av lagrad första information styrs av lagrad andra information. Ändringssökande ger dock ingen utförligare motivering till varför så ska anses.

Den föreliggande uppfinningen har ett tekniskt innehåll i form av lagrings-, processor- och presentationsmedel och strider därför inte mot 1 § patentlagen. De data som behandlas är däremot inte tekniska. De särdrag i de självständiga patentkraven som gäller hur data behandlas är icke-tekniska och bidrar således inte till uppfinningshöjden.

Ändringssökandenas alternativa patentkrav medför inte heller något sådant som skulle ge anledning till ändring av det överklagade beslutet.

Ändringssökandenas utsaga

Föreliggande självständiga patentkrav 1 innehåller både tekniska och icke-tekniska särdrag. Bedömningen av uppfinningshöjden av den uppfinning som nämnda patentkrav beskriver, ska ske endast på basis av de särdrag som har teknisk karaktär.

Föreliggande uppfinning gäller utnyttjande av identifierade logiska delsekvenser vilka utgör en uppsättning andra information och används för att styra en urvalsprocess som genererar en selektiv presentation av valda delar av första information. Denna andra information ska således klassificeras som funktionell data. Det saknar relevans att ursprunget till den andra informationen är en human tolkning av data som till sin natur kan vara kognitiv.

I föreliggande uppfinning utnyttjas tänkbara delsekvenser, som alltså kodats på basen av en erfarenhetsmässig bedömning, men som efter det kan anses utgöra ett slags "metadata", för att slutligen styra ett urval som sedan ingår i en presentation. För att det urval som föreliggande patentansökan beskriver ska kunna ske är den nämnda andra information alltså lagrad i klart teknisk form och den resulterande effekten, dvs. själva urvalet av de första data som presenteras, är likaså teknisk ända fram till själva presentationen.

I referenspublikationen D1 beskrivs inte separat lagring av något urval av möjliga data som i sin tur skulle styra det slutliga urvalet av data som presenteras. Referenspublikation D1 beskriver således inte alla tekniska särdrag i föreliggande självständiga patenkrav 1. Den information som behandlas enligt uppfinningen är dels av teknisk karaktär och dessutom behandlas den på ett sätt som väsentligen skiljer sig från det som beskrivs i referenspublikationen D1 enskilt eller taget tillsammans med referenspublikationen D2.

MARKNADADOMSTOLENS AVGÖRANDE

Motivering

1 Tillämpliga bestämmelser

Enligt 1 § 1 mom. patentlagen kan den som har gjort en uppfinning som hänför sig till vilket teknikområde som helst och som kan tillgodogöras industriellt, eller den till vilken uppfinnarens rätt har övergått, efter ansökan beviljas patent på uppfinningen och därigenom få ensamrätt att yrkesmässigt utnyttja uppfinningen enligt vad som bestäms i denna lag.

Enligt 1 § 2 mom. patentlagen anses som uppfinning inte vad som utgör enbart
1) en upptäckt, vetenskaplig teori eller matematisk metod,
2) en konstnärlig skapelse,
3) en plan, regel eller metod för intellektuell verksamhet, för spel eller för affärsverksamhet eller ett datorprogram, inte heller
4) ett framläggande av information.

Enligt 2 § 1 mom. patentlagen meddelas patent endast på en uppfinning som är ny i förhållande till vad som blivit känt före ingivningsdagen för patentansökan och dessutom väsentligen skiljer sig därifrån.

2 Den föreliggande uppfinningen

Ändringssökandena har yrkat att Patent- och registerstyrelsens beslut upphävs och att ärendet återförvisas till Patent- och registerstyrelsen för beviljandet av föreliggande patent, i första hand enligt de patentkrav som var föremål för nämnda Patent- och registerstyrelsens beslut.

Den ovan nämnda patentkravsuppsättningen (nedan även den primära patentkravsuppsättningen) innehåller de självständiga patentkraven 1, 5 och 9 samt de osjälvständiga patentkraven 2–4, 6–8 och 10.

Formuleringen av det ovan nämnda självständiga patentkravet 1 lyder enligt följande:

"1. Förfarande för att i ett socialt sammanhang (1) påverka ett socialt förlopp (2) med hjälp av första information (3a1...3nn, 4a1...4cn, 3', 4', 7) som relaterar till kända förlopp i motsvarande sociala sammanhang (1a...1n), där man identifierar minst en sådan social situation (1a...1n) ur vilken man erfarenhetsbaserat definierar logiskt tänkbara delsekvenser (3a...3n, 4a...4n) och använder en presentation (28’) som medel för att påverka ett för handen varande socialt förlopp (2) att förverkligas, varvid man i åtminstone ett lagringsmedel (6, 6') lagrar första information (7) och genererar (25') nämnda presentation (28') som ett urval av selektivt valda portioner (3a1...3nn, 4a1...4cn) av nämnda första information (7), kännetecknat därav, att man bringar nämnda tänkbara delsekvenser (3a...3n, 4a...4n) att bilda en struktur att lagras i form av andra information (14), att man bringar processormedel (15) att generera (25') en funktion inkluderande ett urval av nämnda tänkbara delsekvenser (3a...3n, 4a...4n) i nämnda lagrade struktur, att man bringar nämnda funktion att i sin tur selektivt styra urvalet (3a1...3nn, 4a1...4cn) ur nämnda första information (3', 4', 7), samt att man bringar nämnda förverkligande att ske som en påföljd av nämnda presentation (28') av nämnda urval (3a1...3nn, 4a1...4cn) av nämnda första information (3', 4', 7) inom ramen för nämnda tänkbara delsekvenser (3a...3n, 4a...4n)."

Det ovan nämnda självständiga patentkravet 5 härrör sig till en anordning och patentkravets formulering lyder enligt följande:

"5. Anordning omfattande åtminstone en processor (15) samt första lagringsmedel (6, 6") för att lagra en första mängd information (3a1...3nn, 4a1...4cn, 3', 4', 7) som relaterar sig till minst en situation i ett socialt sammanhang (1), varvid andra information (14) betecknar relevansen för första nämnda information (3’, 4’, 7) på en tidsaxel som representerar ett förlopp (2) inom nämnda sociala sammanhang(1), varvid medel (34) är anordnade för att presentera information vid en situation som svarar mot nämnda situation i nämnda sociala sammanhang (1), kännetecknad därav, att anordningen vidare omfattar lagringsmedel (6’, 6") för att lagra nämnda andra information (14), medel för att ur nämnda första information (3’, 4’, 7) selektivt välja information att bilda ett urval (3a1...3nn, 4a1...4cn) enligt ett mönster som baserar sig på nämnda lagrade andra information (14), varvid nämnda medel (34) är anordnade att selektivt presentera nämnda urval (3a1...3nn, 4a1...4cn) av nämnda första information (3’, 4’, 7)."

Det ovan nämnda självständiga patentkravet 9 härrör sig till en användning av en anordning och patentkravets formulering lyder enligt följande:

"9. Användning av en anordning respektive ett förfarande enligt ovanstående vid ett för handen varande socialt sammanhang (1) såsom en årsfest, ett kräftkalas eller annat till strukturen sedvanligt tillfälle där snapsvisor vanligen förekommer, varvid man som nämnda första information (3’, 4’, 7) använder snapsvisor eller representativa delar (9, 10, 11, 12, 13) av sådana, och som nämnda andra information (14) utnyttjar erfarenhetsbaserad kännedom om vissa visors hävdvunna användning."

I andra hand har ändringssökandena yrkat att föreliggande patent beviljas enligt en patentkravsuppsättning (nedan även den första alternativa patentkravsuppsättningen), där det ovan nämnda självständiga patentkravet 9 i den primära patentkravsuppsättningen samt det osjälvständiga patentkravet 10 i den primära patentkravsuppsättningen har strukits.

I tredje hand har ändringssökandena yrkat att föreliggande patent beviljas enlig en patentkravsuppsättning (nedan även den andra alternativa patentkravsuppsättningen), där en bestämmelse, som anger att den andra informationen avspeglar en relevans för nämnda första information längs en tidsaxel, har lagts till det ovan nämnda självständiga patentkravet 1 i den primära patentkravsuppsättningen.

3 Känd teknik

Som känd teknik har i Patent- och registerstyrelsens beslut nämnts nedan listade referenspublikationer.
D1: GB 2464545 A
D2: US 5,926,864 A

Referenspublikationen D1 beskriver ett förfarande samt system för att kontrollera ett disco via internet, där systemet innefattar musikstycken samt spellistor som är lagrade i en databas och som kan beställas och nås via internet. Systemet innehåller även lagrad information om hur spellistan skall spelas.

Referenspublikationen D2 beskriver en potta som är kapabel att spela musikstycken.

4 Marknadsdomstolens bedömning

Självständiga patentkrav 1 i den primära patentkravsuppsättningen omfattar ett förfarande för att i ett socialt sammanhang påverka ett socialt förlopp med hjälp av första information som relaterar till kända förlopp i motsvarande sociala sammanhang. Presentation av nämnda första information styrs medels andra information, som har skapats genom att man erfarenhetsbaserat genererat en struktur av logiskt tänkbara delsekvenser av en identifierad social situation. Den av logiskt tänkbara delsekvenser bestående andra information lagras. Med ett processormedel genereras sedan en funktion som sedan styr en presentation av ett urval ur första information och därigenom påverkar ett socialt förlopp.

Referenspublikationen D1 beskriver ett system för att skapa och kontrollera ett disco. Nämnda system byggs upp av en lista på musikstycken, vilka utgör en spellista, och metadata som styr uppspelandet av musikstycken från spellistan. De i referenspublikationen D1 beskrivna metadata innehåller information om bl.a. när nästa musikstycke ska börja spela, på vilken volym och i vilket tempo musikstycket ska spelas. Metadata lagras sedan i en databas och används för att styra uppspelningen av spellistan.

Marknadsdomstolen konstaterar att i referenspublikationen D1 beskrivs därmed ett förfarande där lagring av första information och andra information sker på ett lagringsmedel och där ett processormedel bearbetar information så att andra information styr presentationen av första information. Därmed kan användning av en uppsättning andra information för att styra presentationen av en uppsättning första information anses vara känt ur referenspublikation D1. I referenspublikationen D1 beskrivs däremot inte en styrning som består av att välja ut den del av första informationen som ska presenteras.

Alla särdrag som förfarandet enligt självständiga patentkrav 1 i den primära patentkravsuppsättningen beskrivs således inte i referenspublikation D1.

I referenspublikationen D2 beskrivs en potta som är kapabel att spela ett musikstycke när en tyngdsensor i pottans botten aktiveras. I referenspublikationen D2 beskrivs därmed inte en uppsättning första information vars presentation styrs av en uppsättning andra information.

Således uppvisas det nyhet i förfarandet som definieras i det nämnda självständiga patentkravet 1.

En uppfinnings uppfinningshöjd kan bedömas endast utgående ifrån de särdrag och bestämmelser som bidrar till uppfinningens tekniska natur. Ett icke-tekniskt särdrag bidrar med andra ord inte till en uppfinnings tekniska natur och kan inte ge upphov till väsentlig skillnad gentemot en annan teknisk lösning.

Marknadsdomstolen konstaterar att den föreliggande uppfinningen, såsom den är definierad i självständiga patentkrav 1 i den primära patentkravsuppsättningen, innehåller både tekniska och icke-tekniska särdrag.

Ändringssökandena har under ärendets behandling vid marknadsdomstolen framfört att den så kallade "andra information" är lagrad i teknisk form och själva urvalet av den första information som presenteras är likaså teknisk ända fram till själva presentationen. Därmed har ändringssökandena ansett att urval av första information med hjälp av andra information utgör en sådan bestämmelse i föreliggande uppfinning, som ger den uppfinningshöjd över vad som beskrivs i referenspublikation D1.

Marknadsdomstolen konstaterar att enligt det som anges i självständiga patentkrav 1 i den primära patentkravsuppsättningen sker styrningen av urvalet ur en första information genom en funktion som genererats med processormedel ur en struktur som bildats av erfarenhetsbaserat definierade logiskt tänkbara delsekvenser av en social situation. Nämnda självständiga patentkrav 1 ger dock ingen noggrannare beskrivning på hur de logiskt tänkbara delsekvenserna av en social situation bildar en struktur ur vilken processormedel kan generera en funktion som kan styra urvalet av första information. Självständiga patentkrav 1 ger heller ingen beskrivning på hur en funktion ska bildas med processormedel utgående ifrån strukturen som utgörs av nämnda delsekvenser.

I patentansökans beskrivningsdel definieras inte heller nämnda struktur eller funktionen som styr urvalet av första information. Patentansökans beskrivningsdel saknar också en beskrivning över hur nämnda funktion bildas av nämnda struktur.

Uppfinningen, såsom den är definierad i självständiga patentkrav 1 i den primära patentkravsuppsättningen, saknar således sådana tekniska detaljer som beskriver hur andra information används för att styra en presentation av första information.

Marknadsdomstolen konstaterar att i den föreliggande uppfinningen har presentationen av första information som syfte att påverka ett socialt förlopp. Genereringen av den information som utgör urvalskriterier för presentation av första informationen sker genom en human insats som sedan lagras och benämns andra information. Således kan förfarandet enligt det självständiga patentkravet 1 i den primära patentkravsuppsättningen inte anses ge upphov till någon teknisk effekt. Den nämnda uppfinningen kan inte ens anses beskriva någon teknisk lösning till något tekniskt problem. Förfarandet enligt nämnda självständiga patentkrav 1 i den primära patentkravsuppsättningen beskriver således endast ett normalt förfarande vid urval av presentation av information där urvalskriterierna är på förhand lagrade i en databas.

Med beaktande av det ovan nämnda anser marknadsdomstolen att förfarandet som beskrivs i det självständiga patentkravet 1 i den primära patentkravsuppsättningen inte skiljer sig väsentligen från det som genom referenspublikation D1 blivit känt före ingivningsdagen för föreliggande patentansökan.

I enlighet med det ovan beskrivna kan inte heller anordningen enligt självständiga patentkrav 5 i den primära patentkravsuppsättningen eller användningen av en anordning enligt självständiga patentkrav 9 i den primära patentkravsuppsättningen anses skilja sig väsentligen från vad som genom referenspublikation D1 blivit känt före ingivningsdagen för föreliggande patentansökan.

De självständiga patentkraven som var föremål för Patent- och registerstyrelsens beslut är således inte patenterbara. Därmed finns det inte heller skäl för marknadsdomstolen att utlåta sig över patenterbarheten av de osjälvständiga patentkraven i den primära patentkravsuppsättningen.

Som ovan konstaterats skiljer den första alternativa patentkravsuppsättningen sig från den primära patentkravsuppsättningen endast genom att självständiga patentkrav 9 i den primära patentkravsuppsättningen samt osjälvständiga patentkrav 10 i den primära patentkravsuppsättningen har strukits. Således är de självständiga patentkraven i den första alternativa patentkravsuppsättningen inte heller patenterbara. Därmed finns det inte heller skäl för marknadsdomstolen att utlåta sig över patenterbarheten av de osjälvständiga patentkraven i den första alternativa patentkravsuppsättningen.

Som ovan konstaterats har självständiga patentkrav 1 i den andra alternativa patentkravsuppsättningen inskränkts jämfört med det självständiga patentkravet 1 i den primära patentkravsuppsättningen, med ett särdrag som anger att den andra informationen avspeglar en relevans för nämnda första information längs en tidsaxel. Enligt ändringssökandena ska nämnda inskränkning aningen öka begreppskonformiteten mellan förfarandekraven och anordningskraven. Därmed kan ändringssökandena inte ha ansetts framföra att inskränknigen ska höja på uppfinningshöjden av det självständiga patentkravet 1 i den andra alternativa patentkravsuppsättningen. Således är de självständiga patentkraven i den andra alternativa patentkravsuppsättningen följaktligen inte heller patenterbara. Därmed finns det inte skäl för marknadsdomstolen att utlåta sig över patenterbarheten av de osjälvständiga patentkraven i den andra alternativa patentkravsuppsättningen.

Slutsats

På ovan nämnda grunder finner marknadsdomstolen att ingen av uppfinningarna som beskrivs i de betraktade patenkravsuppsättningarna är patenterbar. Besvären ska därför förkastas.

Slutresultat

Marknadsdomstolen förkastar besvären.

HUR BESVÄR ANFÖRS

Enligt 7 kap. 2 § 1 mom. lagen om rättegång i marknadsdomstolen får ändring i detta beslut sökas genom besvär hos högsta förvaltningsdomstolen endast om högsta förvaltningsdomstolen meddelar besvärstillstånd. En besvärsanvisning finns som bilaga.

Ärendet har enhälligt avgjorts av marknadsrättsdomarna Jussi Karttunen och Sanna Holkeri samt marknadsrättsingenjörerna Erkki Tiala och Krister Karlsson.

PRS beslut

OBSERVERA

Beslutet har överklagats. Beslutet har överklagat i högsta förvaltningsdomstolen 13.12.2018 liggarnummer 5889.