MAO:204/2025


Päätös, josta valitetaan

Energiaviraston päätös 8.3.2024 asiassa 2511/040200/2022 (markkinaoikeuden asiat diaarinumerot 273/2024 ja 278/2024)

Asioiden tausta

Tuuliwatti Oy on 28.1.2015 tehnyt Energiavirastolle tutkintapyynnön Tornionlaakson Sähkö Oy:n epäillyistä sähkömarkkinalainsäädännön vastaisista menettelytavoista sähköntuotannon siirtohinnoittelussa ja verkkoon pääsyssä.

Energiavirasto on 17.1.2020 tekemällään päätöksellä asiassa 173/420/2015 katsonut, että Tornionlaakson Sähkö Oy on toiminut eräiltä osin sähkömarkkinalain sekä sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta annetun lain (valvontalaki) vastaisesti, mutta muun ohella sähkömarkkinalain 24 §:n mukaisesti soveltaessaan ilmoittamaansa tariffirakennetta suurjännitteisen jakeluverkon tuotantoasiakkaiden hinnoitteluun sekä sähkömarkkinalain 21 §:n mukaisesti myydessään kohtuullista korvausta vastaan sähkön siirto- ja jakelupalveluja suurjännitteisessä jakeluverkossaan.

Tuuliwatti Oy on 30.10.2020 jakautunut yhtiöiksi Gigawatti Oy ja Tuulivoltti Oy. Tuulivoltti Oy:n liiketoiminta on 31.10.2020 siirtynyt Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle.

Tornionlaakson Sähkö Oy:n sähköverkkotoiminta on 1.1.2021 siirtynyt TLS Verkko Oy:lle.

Markkinaoikeus on 2.7.2021 antamallaan päätöksellä numero 186/21 muun ohella kumonnut Energiaviraston 17.1.2020 tekemän päätöksen asiassa diaarinumero 173/420/2015 siltä osin kuin päätöksessä on katsottu Tornionlaakson Sähkö Oy:n toimineen sähkömarkkinalain 24 §:n mukaisesti soveltaessaan ilmoittamaansa tariffirakennetta suurjännitteisen jakeluverkon tuotantoasiakkaiden hinnoitteluun sekä sähkömarkkinalain 21 §:n mukaisesti myydessään kohtuullista korvausta vastaan sähkön siirto- ja jakelupalveluja suurjännitteisessä jakeluverkossaan. Markkinaoikeus on katsonut, ettei Energiavirasto ollut 17.1.2020 tekemässään päätöksessä esittänyt hallintolain 44 ja 45 §:ssä säädetyn mukaisesti perusteluja sille, että Tornionlaakson Sähkö Oy olisi asettanut suurjännitteisen jakeluverkon asiakkaille siirtomaksuja muihin asiakasryhmiin nähden syrjimättömällä tavalla. Päätöksen puutteellisuudet huomioon ottaen markkinaoikeus on palauttanut asian ilmoitetun tariffirakenteen soveltamisen sekä sähkön siirto- ja jakelupalveluiden myynnistä perityn korvauksen sähkömarkkinalain mukaisuuden arvioinnin osalta Energiavirastolle uudelleen käsiteltäväksi.

Korkein hallinto-oikeus on 27.9.2022 antamassaan ennakkopäätöksessä KHO 2022:114 katsonut markkinaoikeuden tavoin, ettei Energiavirasto ollut päätöksessään esittänyt hallintolain 44 ja 45 §:n edellyttämän mukaisesti perusteluja sille, että Tornionlaakson Sähkö Oy olisi asettanut suurjännitteisen jakeluverkon asiakkaille siirtomaksuja muihin asiakasryhmiin nähden syrjimättömällä tavalla. Korkein hallinto-oikeus on ennakkopäätöksessään hylännyt Energiaviraston markkinaoikeuden 2.7.2021 antamasta päätöksestä numero 186/21 tekemän valituksen.

Energiavirasto on tämän jälkeen ottanut asian uudelleen käsiteltäväksi.

Energiavirasto on 14.4.2023 tekemällään päätöksellä asiassa 2511/040200/2022 muun ohella katsonut, ettei TLS Verkko Oy ole toiminut sähkömarkkinalain mukaisesti, kun se on tarjonnut sähköverkkonsa palveluita. Päätöksen mukaan TLS Verkko Oy:n hinnoittelu ja palvelujen tarjonta ei ole ollut sähkömarkkinalain mukaisesti avointa, tasapuolista ja syrjimätöntä, kun yhtiö on virheellisin ja perusteettomin perustein korottanut merkittävästi yksinomaan suurjänniteverkon asiakkaiden siirtohintoja moninkertaiseksi uuden suurjänniteasiakkaan liityttyä verkkoon.

Energiavirasto on samassa päätöksessään velvoittanut TLS Verkko Oy:n korjaamaan päätöksessä yksilöidyin tavoin hinnoittelurakennettaan ja hinnoitteluaan siten, että hinnoittelun tulee olla tasapuolista ja syrjimätöntä sekä kehittämisvelvollisuuden mukaista. Päätöksen mukaan korjaavat toimenpiteet ja pyydetyt tiedot on tullut toimittaa Energiavirastolle kolmen kuukauden kuluessa päätöksen antamisesta.

Energiaviraston 14.4.2023 tekemästä päätöksestä ei ole valitettu markkinaoikeuteen ja päätös on siten lainvoimainen.

TLS Verkko Oy on edellä mainitun päätöksen jälkeen esittänyt Energiavirastolle korjaavat toimenpiteet.

Energiavirasto on 8.3.2024 tekemällään päätöksellä asiassa 2511/040200/2022 asettanut päätöksestä tarkemmin ilmeneviä muutoksia TLS Verkko Oy:n esittämiin korjaaviin toimenpiteisiin. Energiavirasto on asettanut päätöksen ratkaisuosan kohdassa 1 TLS Verkko Oy:lle velvollisuuden asettaa sähkömarkkinalain mukaiset uudet hinnat suurjänniteverkon tuotannolle ja kulutukselle. Ratkaisuosan kohdassa 2 Energiavirasto on edellyttänyt suurjännitteisen jakeluverkon hinnankorotusten kohtuullistamista siten, etteivät korotukset ylitä vuosittain suurimpaa muille asiakkaille toteutettua korotusta ajanjaksolla 2014–2017 ennen korotuskattosääntelyn voimaan astumista 1.9.2017. Viimeksi mainitussa kohdassa on lisäksi todettu, että korotuskattosääntelyn voimassa ollessa korotuksia rajoittaa sähkömarkkinalain 26 a §:n mukaan voimassa oleva maksimikorotus. Ratkaisuosan kohdassa 3 Energiavirasto on asettanut TLS Verkko Oy:lle velvollisuuden palauttaa virheellisesti perityt maksut Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle tarkastelujaksolta 2014–2024. Samassa kohdassa Energiavirasto on asettanut maksimikorotuksiin perustuvat suurjännitteisen jakeluverkon hinnoittelun tasot vuosille 2014–2023. Ratkaisuosan kohdassa 4 Energiavirasto on asettanut TLS Verkko Oy:lle velvollisuuden esittää Energiavirastolle Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle palautettava rahamäärä laskentaperusteineen päätöksessä mainittuun päivämäärään mennessä. Ratkaisuosan kohdassa 5 Energiavirasto on asettanut TLS Verkko Oy:lle velvollisuuden palauttaa virheellisesti perityt maksut Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle kahden kuukauden kuluessa päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta.

TLS Verkko Oy ja Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky ovat valittaneet viimeksi mainitusta Energiaviraston 8.3.2024 tekemästä päätöksestä (jäljempänä myös valituksenalainen päätös) markkinaoikeuteen.

Asioiden käsittely markkinaoikeudessa

Markkinaoikeuden asia diaarinumero 273/2024

Valitus

Vaatimukset

TLS Verkko Oy on ensisijaisesti vaatinut, että markkinaoikeus muuttaa valituksenalaisen päätöksen siirtomaksujen palautusvelvollisuutta koskevia ratkaisuosan kohtia 2–5 siten, että palautusvelvollisuus vahvistetaan yhtiön vuonna 2023 esittämään tasoon. TLS Verkko Oy on toissijaisesti vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa valituksenalaisen päätöksen siirtomaksujen palautusvelvollisuutta koskevat ratkaisuosan kohdat 2–5 ja palauttaa valituksenalaisen päätöksen uudelleen käsiteltäväksi viimeksi mainituilta osin.

TLS Verkko Oy on lisäksi vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa Energiaviraston korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 20.850 eurolla viivästyskorkoineen.

Perusteet

TLS Verkko Oy hakee valituksenalaiseen päätökseen muutosta siltä osin kuin siinä on katsottu yhtiön vuonna 2014 tekemä suurjännitteistä jakeluverkkoa koskeva siirtohintojen korotus lainvastaiseksi ja määrätty yhtiö palauttamaan Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle Energiaviraston näkemyksen mukaan virheellisesti ja sähkömarkkinalainsäädännön vastaisesti perittyjä suurjännitteisen jakeluverkon siirtomaksuja.

Energiavirasto on soveltanut virheellisesti sähkömarkkinalain ja valvontalain säännöksiä päätyessään lopputulokseen, jonka mukaan vuoden 2014 korotuksen lainmukainen määrä olisi korkeintaan sen suuruinen, ettei se ylitä vuosittain suurinta muille asiakkaille toteutettua korotusta ajanjaksolla 2014–2017. Tämä tarkoittaisi sitä, että korotuksen enimmäismäärä suurjänniteasiakkaille ja muille asiakkaille olisi täsmälleen sama eli 25,02 prosenttia.

Siirtohinnoitteluun ei ole olemassa täysin yksiselitteistä mallia, eivätkä sähkömarkkinalaki tai valvontalaki tähän myöskään velvoita. Sähkömarkkinalain korotuskattosäännös on tullut voimaan 1.7.2017, eikä laskennallisia kattoja siirtohintojen korotuksille voida määrätä ajalle ennen säännöksen voimaantuloa. Energiaviraston laskennallinen maksimikorotus ei vastaa sähkömarkkinalainsäädäntöä, koska se ei perustu toiminnan kustannuksiin. Energiaviraston kategorinen tulkinta siitä, että eri asiakasryhmien välisissä korotuksissa ei voi olla eroja, on virheellinen ja lainvastainen. Koska jakelumaksut voivat vaihdella, on looginen ja lainmukainen lopputulos, että korotuksetkin voivat olla erisuuruisia.

Paikalliset olosuhteet ovat olleet sellaiset, että Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n asiakasryhmän muita asiakasryhmiä suurempi korotus on ollut perusteltu. TLS Verkko Oy on esittänyt Energiavirastolle ne paikallisten olosuhteiden erityispiirteet, jotka ovat tukeneet tehtyä korotusta, mutta Energiavirasto on sivuuttanut nämä perustelut päätöksessään.

Kuten TLS Verkko Oy on Energiavirastolle esittänyt, suurjänniteverkkotoiminnan kustannukset ovat nousseet merkittävästi ennen vuotta 2014 eikä hintoja ole kaikilta osin korotettu vastaavasti. Tämä on osaltaan aiheuttanut paineen merkittävälle korotukselle nimenomaan suurjänniteverkossa vuonna 2014. Suurjänniteverkon kustannukset ovat kasvaneet huomattavasti vuosien 2005 ja 2022 välillä. Sähkönkulutus on sen sijaan pysynyt hyvin samankaltaisena kyseisellä aikavälillä ja toisaalta kulutuksen kasvuvaiheen aikana investoinnit ovat olleet huomattavasti maltillisemmat kuin vuosina ennen Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n tuulipuiston verkkoon liittymistä.

Suurjänniteverkkoon tehdyillä investoinneilla palvellaan tulevia tuulipuistohankkeita ja suuria kysyntäkohteita. Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on edelleen ainoa tuulipuisto alueella eikä suuria kysyntäkohteita ole liittynyt verkkoon. Vuonna 2014 on ollut perusteltua ja kustannusvastaavaa korottaa suurjänniteasiakkaiden hintoja enemmän kuin muiden asiakasryhmien hintoja. Muussa tapauksessa muut verkon asiakasryhmät joutuisivat kantamaan kustannuksia, jotka koskevat tuulivoimapuiston tai muiden suurjänniteliittyjien verkkoon liittymistä.

TLS Verkko Oy:n suurjänniteverkkoon on ollut ennen vuotta 2014 liittyneenä ainoastaan Tornionlaakson Voima Oy:n yhteensä 13 MW:n suuruiset vesivoimalaitokset. Tilanne on verkkoon liittyjien ja tätä kautta kustannusten osalta muuttunut erittäin merkittävästi vuonna 2014 Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n tuulipuiston liittyessä kyseiseen verkkoon.

Tehomaksun mukaan ottaminen hinnoitteluun vuodesta 2014 on ollut perusteltua, koska suurjännitteiseen jakeluverkkoon liittyneen tuotannon profiili on muuttunut merkittävästi. Pelkästään energiamäärään perustuva laskutus johtaa verkonhaltijan tuottojen vaihteluun ottaen huomioon, että sähköverkon kustannusrakenne on painottunut merkittävästi kiinteisiin kustannuksiin. Verkon kustannukset eivät vaihtele kuten tuulivoimatuotannosta saatavat tulot. Ilman tehomaksua verkonhaltijan voi katsoa osallistuvan sähköntuotannon liiketoimintariskin kantamiseen, jolloin lopulta käytännössä verkon muut asiakkaat kuin tuotantoasiakas kantavat riskin.

Jakeluverkon syöttöpisteet jakautuvat yhteensä neljään kantaverkon liittymispisteeseen. Siirretystä energiasta 57 prosenttia kulkee kantaverkkoon Fingrid Oyj:n Keminmaan kantaverkon liittymispisteen kautta. Koko TLS Verkko Oy:n verkkoalueen energiamäärästä suurjänniteverkossa siirretään 38 prosenttia. Esimerkiksi eräällä toisella alueellisella sähkönsiirtoyhtiöllä on yhtä paljon 110 kilovoltin voimajohtoverkkoa kuin TLS Verkko Oy:llä, mutta ensiksi mainitun verkossa siirretystä energiasta kuusi prosenttia siirretään suurjänniteverkossa. Suomen verkkoyhtiöissä siirretään ylipäänsä suurjänniteverkossa keskimäärin 10 prosenttia energiamäärästä. TLS Verkko Oy:llä on Suomessa toiseksi eniten 110 kilovoltin verkkoa suhteessa yhtiön koko verkkopituuteen. Näin ollen suurjänniteverkon rooli on suuri koko TLS Verkko Oy:n jakeluverkkotoiminnassa ja suurjännitetariffien hinnoittelu on perustellusti keskimääräistä suurempaa.

Energiaviraston väite ristiinsubventiosta vaatisi laajempaa selvitystä tuekseen. Ristiinsubventiota tulisi tarkastella kokonaisuutena ottaen huomioon myös mahdollinen ristiinsubventio toiseen suuntaan eli toisen asiakasryhmän hyväksi tilanteessa, jossa sovellettaisiin laskennallista maksimikorotusta.

Kokonaisuudessa tulisi ottaa huomioon kantaverkkomaksujen nousu. Erityisesti voimalaitosten tehomaksut ovat vain läpilaskutettavaa erää.

Energiavirasto ei ole perustellut valituksenalaisessa päätöksessään maksimikorotusta ja paikallisten olosuhteiden perusteen täyttymättä jäämistä hallintolain 44 ja 45 §:n vaatimalla tavalla. Päätöksen perusteluilla on korostunut merkitys esillä olevassa asiassa, sillä päätöksellä on asetettu velvoite merkittävän suuruisen rahamäärän palautukseen.

Energiaviraston lausunto

Vaatimukset

Energiavirasto on ensisijaisesti vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen ja toissijaisesti, että markkinaoikeus palauttaa asian Energiaviraston käsiteltäväksi.

Perusteet

Asia on ratkaistu maksimikorotuksen ja paikallisten olosuhteiden osalta Energiaviraston lainvoimaisella päätöksellä 14.4.2023. Energiavirasto on kyseisessä lainvoimaisessa päätöksessään arvioinut TLS Verkko Oy:n suurjännitteisen jakeluverkon siirtohinnoittelun hintarakennetta, sen tasapuolisuutta ja hinnoittelun kustannusvastaavuutta kattavasti ja käynyt läpi TLS Verkko Oy:n paikallisia olosuhteita. Kyseisessä päätöksessä on todettu, TLS Verkko Oy ei ole korottanut samalla tasolla muiden asiakasryhmien hintatasoja kuin 110 kV -tuotannon siirtohintoja. TLS Verkko Oy:n hinnoittelu ja palvelujen tarjonta ei ole siten ollut sähkömarkkinalain 18 §:n ja 24 §:n mukaisesti avointa, tasapuolista ja syrjimätöntä, kun yhtiö on virheellisin ja perusteettomin perustein korottanut merkittävästi yksinomaan suurjänniteverkon asiakkaiden siirtohintoja moninkertaiseksi uuden suurjänniteasiakkaan, Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n liityttyä verkkoon.

Mainitussa päätöksessä on todettu, ettei TLS Verkko Oy ole esittänyt selvityksissään sellaisia perusteita, jotka puoltaisivat paikallisten olosuhteiden perusteluja ja joilla tuotannon hinnoittelun merkittävästi muita hinnankorotuksia suurempi korotus vuonna 2014 olisi perusteltavissa ja että verkonhaltija olisi asettanut suurjännitteisen jakeluverkon asiakkaille siirtomaksuja muihin asiakasryhmiin nähden syrjimättömällä tavalla. Kyseisen päätöksen perustelujen laajuus ei liity valituksenalaiseen Energiaviraston päätökseen 8.3.2024 eikä lainvoimaisen päätöksen perusteluista voi valittaa korjaavien toimenpiteiden toteuttamista koskevan valituksenalaisen päätöksen yhteydessä.

Verkonhaltijan velvollisuutena on perustella tekemänsä valinnat ja hinnoittelussaan soveltamansa periaatteet. TLS Verkko Oy ei ole esittänyt sähkömarkkinalain mukaista ratkaisua asian selvittämisen aikana tai korjaavissa toimenpiteissään. Näin ollen Energiavirasto on joutunut tekemään muutoksia TLS Verkko Oy:n esittämiin korjaaviin toimenpiteisiin, jotta ne olisivat sähkömarkkinalain mukaisia.

Energiavirastolla on valvontalain 9 §:n perusteella laaja toimivalta sähkömarkkinoiden valvonnassa. Valvontalain 9 §:n mukaisesti Energiaviraston päätöksessä voidaan määrätä, millä tavoin rikkomus tai laiminlyönti tulee korjata.

TLS Verkko Oy:n esittämä ratkaisu korotuksen tasolle ei ole perusteltu eikä sähkömarkkinalain mukainen. Asian selvittämisen aikana on käynyt ilmi, että TLS Verkko Oy on perustanut 110 kV -hinnat ja niihin tehdyn korotuksen tehtyihin investointeihin ja siihen, että 110 kV -verkko palvelisi pääasiassa suurjänniteverkon asiakkaita. TLS Verkko Oy:n tulkinta asiassa on virheellinen ja johtaa sähkömarkkinalain vastaisesti syrjivään kustannusvastaamattomaan hinnoitteluun ja kehittämisvelvollisuuden kustannuksien jyvittämisen kannalta virheelliseen lopputulokseen. Koska 110 kV -verkko palvelee käytännössä kaikkia jännitetasoja ja pääasiassa alemman jännitetason asiakkaita, tulisi suurjänniteverkon kustannukset kohdistaa lähtökohtaisesti suurelta osin alempien jännitetasojen hinnoitteluun.

Kuten Energiaviraston lainvoimaisessa päätöksessä 14.4.2023 on todettu, suurjänniteverkon mahdollisilla investointitarpeilla tai asiakasmäärän muutoksilla ei tulisi teoriassa olla merkitystä eikä niiden tulisi muodostaa perustetta nostaa tai muutoinkaan yksin muuttaa suurjänniteverkon asiakkaiden hinnoittelua, vaan kyseisten tarpeiden ja muutosten tulisi vaikuttaa kaikkien asiakkaiden hinnoitteluun, jos hinnoittelun kustannusvastaavuutta ja tasapuolisuutta on tarve tarkentaa. Jos verkonhaltija katsoo aiheelliseksi nostaa vastaavissa tilanteissa hinnoittelua, kaikkia hintoja tulisi korottaa, ja alempien jännitetasojen osalta hintojen korotukset voisivat perustellusti olla suurjänniteverkon korotuksia suuremmat.

TLS Verkko Oy on perustellut suurjänniteverkon hintoihin tehtyä huomattavaa korotusta pelkästään suhteellisen pienellä suurjänniteverkon investoinnilla. Tällä investoinnilla ei voida perustella sitä, että vain suurjänniteverkon hinnoittelua korotetaan merkittävästi tai muutoinkaan sitä, että hintoja olisi keskimäärin perusteltua korottaa. Verkonhaltijan kokema tarve korotuksille on jyvitetty perusteetta kokonaan suurjänniteverkolle samaan aikaan, kun alempien jännitetasojen hinnoittelu on todennäköisesti liian alhaisella tasolla suhteessa suurjänniteverkon hinnoitteluun. Investoinnit tulee aiheuttamisperiaatteen mukaisesti jyvittää kaikille verkkopalveluasiakkaille kustannusvastaavasti.

Energiavirasto on perustellut päätöksensä kattavasti ja esittänyt ne pääasialliset tosiseikat, joiden perusteella valituksenalaiseen päätökseen on päädytty. Energiavirasto on avoimesti tuonut esille päätöksessään asianosaisten eriävät kannat. TLS Verkko Oy:n esittämä väite perusteluvelvollisuuden laiminlyömisestä on perusteeton.

Keskeistä asiaa ratkaistaessa on ollut taata osapuolten välillä hinnoittelun lainmukaisuus ja toimivien sähkömarkkinoiden tavoitteiden toteutuminen, mikä valituksenalaisessa päätöksessä on tehty.

Koska Energiavirasto ei ole toiminut laittomasti tai harkintavaltaansa ylittäen, sitä ei tulisi velvoittaa korvaamaan TLS Verkko Oy:n perusteettomia oikeudenkäyntikuluja miltään osin. On kohtuullista, että osapuolet pitävät oikeudenkäyntikulunsa kokonaisuudessaan omana vahinkonaan.

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n lausunto

Vaatimukset

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on ensisijaisesti vaatinut, että markkinaoikeus jättää valituksen tutkimatta, ja toissijaisesti, että markkinaoikeus hylkää sen.

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on lisäksi vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa TLS Verkko Oy:n korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 49.200 eurolla viivästyskorkoineen.

Perusteet

Valituksen kohteena olevat asiat on jo ratkaistu Energiaviraston 14.4.2023 tekemällä lainvoimaisella päätöksellä. Tässä päätöksessä on lainvoimaisesti vahvistettu TLS Verkko Oy:n suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnankorotuksen sähkömarkkinalain vastaisuus sekä lainvoimaisesti määritetty ne korjaavat toimenpiteet, jotka TLS Verkko Oy on velvollinen suorittamaan.

Lainvoimaisessa päätöksessä on jo todettu, että TLS Verkko Oy:n esittämät kustannukset ja investoinnit eivät ole olleet peruste korottaa suurjänniteverkon asiakkaiden hintoja muita asiakkaita enemmän. Päätöksessä on lisäksi todettu selvästi, että siltä osin kuin TLS Verkko Oy:n hinnankorotus on ollut suurjänniteverkon asiakkaille muuta verkkoa korkeampi, kyseessä on ollut sähkömarkkinalain 24 ja 21 §:n mukaisen tasapuolisen ja syrjimättömän hinnoitteluperiaatteen vastainen korotus, koska sillä on pyritty kattamaan suurjänniteverkkoon tehtyjä tai tehtäviä investointeja.

Lainvoimaisessa päätöksessä TLS Verkko Oy on velvoitettu palauttamaan virheellisesti ja sähkömarkkinalainsäädännön vastaisesti perityt suurjänniteverkon tuotannon siirtomaksut ja määritetty tapa, jolla palautettava määrä tulee laskea. Päätöksessä on vahvistettu, että ainoa tasapuolinen sähkömarkkinalain mukainen tapa määrittää suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnankorotukset ja palautettavat määrät on se, että hintojen korotus voi olla enintään sen verran kuin korotus on samaan aikaan keskimäärin ollut muille asiakasryhmille. Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle palautettava määrä tulee siten laskea alemmille jännitetasoille samaan aikaan tehtyjen keskimääräisten hinnankorotusten perusteella.

Lainvoimaisella päätöksellä ratkaistua asiaa ei voi enää saattaa markkinaoikeuden tutkittavaksi. TLS Verkko Oy:n ei ole enää mahdollista valittaa markkinaoikeuteen siitä, että sen soveltamat suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnankorotukset on lainvoimaisesti todettu olleen sähkömarkkinalain vastaisia. TLS Verkko Oy:n ei ole myöskään enää mahdollista valittaa Energiaviraston lainvoimaisen päätöksen 14.4.2023 korjaavista toimenpiteistä, joissa on määritetty TLS Verkko Oy:n velvoite palauttaa suurjänniteverkon tuotannon siirron maksuja ja se tapa, miten palautusvelvollisuus tulee toteuttaa.

Päätöksen lain- ja oikeusvoiman merkitystä korostaa se, että lainvoimaisen päätöksen pysyvyydestä ei oikeuskäytännössä vahvistetulla tavalla tule välttämättä poiketa edes silloin, kun ylimmän hallintotuomioistuimen päätös on osoittautunut unionin oikeuden vastaiseksi (KHO 2021:11).

Energiaviraston olisi tullut valituksenalaisessa päätöksessään arvioida ainoastaan, onko TLS Verkko Oy täyttänyt 14.7.2023 ja 31.8.2023 esittämillään korjaavilla toimenpiteillä lainvoimaisessa päätöksessä asetetut velvoitteet. Energiavirastolla on ollut velvollisuus ottaa valituksenalaisen päätöksensä perustaksi lainvoimainen päätös, jossa korjaavien toimenpiteiden toteuttamistapa on jo lainvoimaisesti ratkaistu. Energiavirasto tai markkinaoikeus eivät voi muuttaa Energiaviraston lainvoimaista päätöstä ilman siihen oikeuttavaa lakiin perustuvaa toimivaltasäännöstä.

TLS Verkko Oy:n valituksen hyväksyminen merkitsisi merkittävää muutosta Energiaviraston lainvoimaiseen päätökseen ja tarkoittaisi sitä, että päätöksellä muutettaisiin lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohtaa 3. TLS Verkko Oy:n 14.7.2023 ja 31.8.2023 esittämät laskelmat sekä Energiaviraston valituksenalainen päätös poikkeavat merkittävästi Energiaviraston lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdasta 3.

TLS Verkko Oy:n ehdotus johtaisi merkittävästi korkeampiin suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnankorotuksiin ja merkittävästi alempaan suurjänniteverkon tuotannon siirron palautettaviin maksuihin. TLS Verkko Oy:n valituksen mukainen laskentatapa johtaisi 100.000 MWh:n vuosituotannolla laskettuna lähes 1.182.000 euroa pienempään palautettavaan määrään kuin lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdan 3 mukaisesti muiden asiakasryhmien keskimääräisten hinnankorotusten perusteella laskettu palautettava määrä. Valituksenalaisen päätöksenkin mukaisella laskentatavalla päädytään yli 800.000 euroa pienempään määrään kuin mikä on lainvoimaisen päätöksen perusteella laskettu palautettava määrä.

Koska TLS Verkko Oy:n väitteet on jo ratkaistu Energiaviraston lainvoimaisella päätöksellä 14.4.2023 eikä niillä muutenkaan ole merkitystä asian arvioinnissa, olisi kohtuutonta, jos Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky joutuisi vastaamaan itse oikeudenkäyntikuluistaan asiassa.

Vastaselitys

TLS Verkko Oy on esittänyt, että väitteet siitä, että valituksessa esille nostetut asiat olisi ratkaistu Energiaviraston 14.4.2023 tekemällä päätöksellä, ovat virheellisiä. TLS Verkko Oy on esillä olevassa asiassa vaatinut muutoksia valituksenalaiseen päätökseen siltä osin kuin päätöksessä on ollut kyse suurjännitteisen jakeluverkon siirtomaksujen palautuksesta Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle perustuen valituksenalaisen päätöksen mukaiseen laskennalliseen maksimikorotukseen ja palautusvelvollisuuden toimeenpanosta. Valituksen kohteena olevaa asiaa ei ole ratkaistu Energiaviraston 14.4.2023 tekemällä päätöksellä. Valitus ei kohdistu miltään osin Energiaviraston 14.4.2023 tekemään päätökseen.

Korjaavien toimenpiteiden hyväksyttävyys ja palautusvelvollisuuden toimeenpano on ratkaistu Energiaviraston vuoden 2024 valituksenalaisella päätöksellä. Valituksenalaisen päätöksen mukaan päätöstä, joka koskee virheellisesti perityn maksun palauttamista yksittäiselle asiakkaalle, ei saa panna täytäntöön ennen kuin se on lainvoimainen. TLS Verkko Oy on hakenut valituksenalaiseen päätökseen muutosta nimenomaan siirtomaksujen palauttamista koskevin osin. Tätä asiaa ei ole ratkaistu lainvoimaisesti, eikä palautusvelvollisuus ole täytäntöönpanokelpoinen.

Paikalliset olosuhteet ja niistä osoitettu selvitys olisi tullut ottaa huomioon valituksenalaisessa päätöksessä, jossa on tehty Energiaviraston näkemyksen mukainen lopullinen ratkaisu hyväksyttävästä hintojen korotuksen tasosta. TLS Verkko Oy on Energiavirastolle 2.2.2024 antamassaan lausunnossa esittänyt lisäperusteluja sille, miksi paikalliset olosuhteet ovat puoltaneet tehtyjä korotuksia. Mainittu lausunto on kuitattu valituksenalaisessa päätöksessä yksittäisellä maininnalla siitä, että lausunto on annettu.

Sovellettavasta lainsäädännöstä ei löydy oikeusohjetta, jonka perusteella Energiaviraston olisi mahdollista toimivaltansa puitteissa syrjäyttää kustannusvastaavuuden periaate siirtohinnoittelussa ja sitoa lain mukaiseksi katsottavissa oleva siirtohinta laskennalliseen maksimikorotukseen. Laskennallinen ja puutteellisesti perusteltu maksimikorotus ei ole kustannusvastaava eikä siten sähkömarkkinalain mukainen. Maksimikorotus tarkoittaa kustannusvastaavuuteen perustuvasta hinnoittelusta luopumista. Valituksenalaisen päätöksen mukainen maksimikorotus tarkoittaa hinnanmuutoksen suhteellista rajoitusta verrattuna muiden asiakasryhmien suhteellisiin hinnanmuutoksiin, mikä on virheellinen lähtökohta.

Keskimääräisissä siirtohinnoissa on merkittäviä eroja asiakasryhmien välillä. Valittajan pientaloasiakkaan laskennallinen sähkönsiirron keskihinta on 45,5 euroa/MWh (4,55 senttiä/kWh) 1.9.2024 alkaen. Pientaloasiakkaan hinta nousee 1.9.2024 2,2 prosenttia eli 0,1 senttiä/kWh. Suurjänniteverkkoasiakkaan keskimääräinen siirtohinta 1.9.2024 alkaen on 0,35 senttiä/kWh eli yli 92 prosenttia pienempi kuin pientaloasiakkaalla. Esimerkiksi pientaloasiakkaalle toteutettava hinnankorotus on 0,1 senttiä/kWh, kun taas suurjänniteverkkoasiakkaiden hintaa nostetaan 0,01 senttiä/kWh. Toisin sanottuna pientaloasiakkaan hinnankorotus on noin 1.000 prosenttia suurempi kuin suurjänniteverkkoasiakkaan. Jos sama absoluuttinen korotus olisi tehty myös suurjänniteverkkoasiakkaiden keskihintaan (1.9.2024 alkaen keskihinta 0,35 senttiä / kWh), suurjänniteverkkoasiakkaiden keskimääräinen siirtohinta olisi noussut 30 prosenttia. Tämä esimerkki osoittaa, että koska lähtötasot eri asiakkailla ovat aivan eri suuruiset, ei hinnankorotusten prosenttirajoitus asiakasryhmien välillä johtaisi myöskään tarkoituksenmukaisiin tilanteisiin. Tämä ei voi olla myöskään lain mukainen lopputulos kustannusvastaavuus-, syrjimättömyys- ja tasapuolisuusperiaatteiden kannalta.

Laskennalliseen maksimikorotukseen perustuva valituksenalaisen päätöksen mukainen malli ei ole kestävä ratkaisu määritettäessä lainmukaista siirtohinnoittelua, koska suhteellinen muutos kohtelee eri asiakasryhmiä absoluuttisesti hyvin eri tavalla, mikä kertautuu hinnanmuutosten myötä ajan saatossa.

Viranomaisen tulee perustella jokainen antamansa hallintopäätös erikseen. Poikkeusta perusteluvelvollisuuteen ei ole siltä osin kuin samoja kysymyksiä on käsitelty samaa asiakokonaisuutta koskevassa aiemmassa päätöksessä. Hallintopäätöksen perustelut eivät saa oikeusvoimaa, eivätkä perusteluissa esitetyt tosiasioita koskevat kannanotot tai arviot saa oikeusvoimavaikutuksen luomaa sitovuutta tai pysyvyyttä.

Olisi kohtuutonta, jos TLS Verkko Oy joutuisi itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan asiassa. TLS Verkko Oy kiistää Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeudenkäyntikuluvaatimuksen perusteeltaan ja määrältään.

Muut kirjelmät

Energiavirasto on esittänyt, että TLS Verkko Oy:n oikeudenkäyntikuluvaatimus on perusteeton. TLS Verkko Oy:n oikeudenkäyntikulujen määrää tulisi joka tapauksessa kohtuullistaa. Asiamiehen tuntiveloitus on ollut asian laatuun ja oikeudellisten kysymysten selvyyteen nähden suuri. Kohtuullisena tuntiveloituksena tämänkaltaisissa asioissa voidaan pitää enintään 200 euron tuntiveloitusta.

TLS Verkko Oy on antanut lisälausuman oikeudenkäyntikuluvaatimuksestaan.

Markkinaoikeuden asia diaarinumero 278/2024

Valitus

Vaatimukset

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa valituksenalaisen päätöksen ratkaisuosan kohdat 2 ja 3 siltä osin kuin:

  • Energiavirasto on määrittänyt suurjänniteverkon tuotannon siirron vuosien 2014–2024 enimmäishinnankorotukset ja enimmäishintatasot liian korkeiksi vastoin Energiaviraston lainvoimaisen päätöksen 14.4.2024 ratkaisukohdan 3 mukaisia korjaavia toimenpiteitä ja sähkömarkkinalain 18, 21 ja 24 §:n kohtuullisuus-, syrjimättömyys- ja tasapuolisuusvaatimuksia sekä 24 §:n 3 momentin tuotannon hyötyjen huomioimista; ja

  • Energiavirasto on määrittänyt Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle palautettavien suurjänniteverkon tuotannon siirtomaksujen määrän alemmaksi verrattuna Energiaviraston lainvoimaisen päätöksen 14.4.2023 korjaavien toimenpiteiden kohdan 3 mukaisesti laskettujen palautettavien maksujen määrään.

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on myös vaatinut, että markkinaoikeus vahvistaa suurjänniteverkon tuotannon siirron enimmäishinnat. Lisäksi yhtiölle palautettavien virheellisesti perittyjen suurjänniteverkon tuotannon siirron maksujen määrä tulee määrittää Energiaviraston lainvoimaisen päätöksen 14.4.2023 korjaavien toimenpiteiden kohdan 3 edellyttämällä tavalla siten, että suurjänniteverkon tuotannon siirrolle kullekin vuodelle tehty hinnankorotus voi vastata korkeintaan keskimäärin alemmille jännitetasoille samaan aikaan tehtyjä hinnankorotuksia.

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on lisäksi vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa Energiaviraston korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 97.898 eurolla viivästyskorkoineen.

Perusteet

Korkein hallinto-oikeus on 27.9.2022 antamassaan ennakkopäätöksessä KHO 2022:114 vahvistanut Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n asianosaisaseman asiassa, sillä Energiaviraston päätös TLS Verkko Oy:n tuotannon siirtohinnoittelun kohtuullisuudesta ja tasapuolisuudesta vaikuttaa välittömästi yhtiön oikeuksiin ja etuihin. Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:llä on asianosaisasema valituksenalaisen päätöksen osalta, sillä kyse on samasta TLS Verkko Oy:n tuotannon siirron tasapuolisuutta ja kohtuullisuutta koskevasta asiasta, jonka korkein hallinto-oikeus on 27.9.2022 palauttanut Energiavirastolle uudelleen arvioitavaksi.

Energiavirasto on edellyttänyt valituksenalaisessa päätöksessään, että TLS Verkko Oy korjaa suurjänniteverkolle vuosina 2014–2024 tekemiään hinnankorotuksia siten, etteivät hinnankorotukset ylitä vuosittain suurimpaa muille asiakkaille toteutettua korotusta ajanjaksolla 2014–2017 ennen sähkömarkkinalain 26 a §:n enimmäishinnankorotusprosentin voimaan astumista 1.9.2017 ja korotuskattosääntelyn voimaantulon jälkeen 1.9.2017–2024 sähkömarkkinalain 26 a §:n mukaista enimmäiskorotusprosenttia.

Edellä mainitut suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnankorotuksen enimmäismäärät ovat vastoin Energiaviraston 14.4.2023 tekemää lainvoimaista päätöstä ja johtavat liian korkeisiin suurjänniteverkon tuotannon siirron hintoihin ja vastaavasti liian alhaisiin palautettaviin siirron maksuihin.

Energiavirasto ei ole voinut valituksenalaisessa päätöksessä muuttaa lainvoimaisessa päätöksessään määrittelemiään korjaavia toimenpiteitä. Lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdan 3 mukaisesti TLS Verkko Oy:n tulee korjata suurjänniteverkolle vuosina 2014–2023 tehdyt hinnankorotukset sellaisiksi, että ne vastaavat keskimäärin alemmille jännitetasoille samaan aikaan tehtyjä korotuksia ja palauttaa tältä osin liikaa peritty osuus kaikille suurjänniteverkon asiakkaille, jotta tehty korotus 2014 ja myöhemmin tehdyt korotukset itsessään olisivat tasapuolisia ja syrjimättömiä. Lainvoimaisen päätöksen mukaan tämä on ainoa tasapuolinen ratkaisu, sillä muiden asiakasryhmien hintojen korotus jälkikäteen ei ole mahdollista.

Energiaviraston lainvoimaisessa päätöksessä on siten vahvistettu, että sähkömarkkinalain mukaisen suurjänniteverkon tuotannon siirron hyväksyttävän korotuksen enimmäismäärän tulee vastata vuosikohtaisesti kyseisenä vuonna eri asiakasryhmille tehtyjä keskimääräisiä hinnankorotuksia. Näin ollen ainoa Energiaviraston päätöksen 14.4.2023 ja sähkömarkkinalain 18, 21 ja 24 §:n mukainen tapa laskea suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnankorotukset takautuvasti vuosille 2014–2024 ja arvioida palautettavaa määrää on tehdä Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle 1.1.2014 voimassa olleeseen hintaan vuosittain korkeintaan yhtä suuri hinnankorotus kuin alemmille jännitetasoille on keskimäärin kunakin vuonna tehty.

Valituksenalaisen päätöksen mukainen laskentatapa johtaisi siihen, että suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnaksi tulisi esimerkiksi vuonna 2023 3,20 euroa/MWh, kun lainvoimaisen päätöksen perusteella hinnan tulisi olla vain 1,76 euroa/MWh, joten enimmäishinnankorotukset ja -hinnat ovat huomattavasti korkeammat kuin mitä ne ovat lainvoimaisen päätöksen perusteella. Valituksenalaisessa päätöksessä määritetään maksimikorotukset sellaisiksi, että niiden mukaisesti vuoden 2023 hinta olisi noin 82 prosenttia korkeampi kuin lainvoimainen päätös mahdollistaa ja tämän päätöksen mukainen suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnankorotus olisi vuosina 2014–2024 yhteensä lähes 108 prosenttia, kun muiden asiakasryhmien keskimääräisten hinnankorotusten perusteella laskettu hinnankorotus on ollut samalla ajanjaksolla yhteensä vain noin 14 prosenttia. Valituksenalainen päätös poikkeaa siten merkittävästi Energiaviraston lainvoimaisesta päätöksestä.

Energiaviraston päätöksestä 14.4.2023 ei ole valitettu ja se on tullut lainvoimaiseksi. Energiaviraston päätöksen 14.4.2023 korjaavat toimenpiteet on tullut olla toteutettuina kolmessa kuukaudessa. Hallintolain 50 §:n nojalla viranomainen voi korjata päätöstään vain siinä tapauksessa, että päätös perustuu selvästi virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen taikka ilmeisen väärään lain soveltamiseen, jos päätöstä tehtäessä on tapahtunut menettelyvirhe tai jos asiaan on tullut sellaista uutta selvitystä, joka voi olennaisesti vaikuttaa päätökseen. Päätöksen korjaaminen asianosaisen vahingoksi edellyttää lähtökohtaisesti asianosaisen suostumusta.

Energiaviraston valituksenalaisessa päätöksessä 8.3.2024 ei ole kyse hallintolain 50 §:ssä tarkoitetusta asia- tai menettelyvirheen korjaamisesta. Päätöksen oikeusvoimasta sekä viranomaisen päätöksenteolta edellytettävästä tasapuolisuudesta ja ennakoitavuudesta johtuu, että Energiavirasto ei ole voinut poiketa lainvoimaisesta päätöksestään. Energiaviraston olisi tullut ratkaista asia noudattaen lainvoimaista päätöstään.

Valituksenalaisen päätöksen ratkaisuosan kohdat 2 ja 3 ovat lisäksi sähkömarkkinalain 18, 21 ja 24 §:n tasapuolisuus-, syrjimättömyys- ja kohtuullisuusvelvoitteiden sekä sähkömarkkinalain 24 §:n 3 momentin mukaisen tuotannon hyötyjen huomioimisen vaatimuksen vastaisia.

Valituksenalaisen päätöksen perusteella laskettu suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnankorotus, jossa kunkin vuoden suurin yksittäinen hinnankorotus muissa asiakasryhmissä määrittäisi suurjänniteverkon tuotannon siirrolle sallitun korotuksen enimmäismäärän, ei ole sähkömarkkinalain edellyttämällä tavalla kohtuullinen, syrjimätön tai tasapuolinen.

Energiaviraston lainvoimaisessa päätöksessä 14.4.2023 on selkeästi todettu, että suurjänniteverkon tuotannon siirtohintojen korottaminen muiden asiakasryhmien hintoja enemmän on tasapuolisuusperiaatteen vastaista riippumatta siitä, ovatko hinnat olleet kustannusperiaatteen kannalta virheellisiä ennen vuoden 2014 hinnankorotuksia. Lisäksi Energiavirasto on tässä päätöksessään korostanut, että ainoa sähkömarkkinalain tasapuolisuusvelvoitteen mukainen ratkaisu on korottaa suurjänniteverkon tuotannon siirtohintoja korkeintaan sen verran, mitä korotus on keskimäärin muille asiakasryhmille ollut.

Näin ollen esimerkiksi jonkin asiakasryhmän mahdollinen aikaisempi kustannusvastaamattomuus tai alijäämät eivät oikeuta suurjänniteverkon tuotannon siirrolle muiden asiakasryhmien keskimääräisiä hinnankorotuksia korkeampia syrjiviä hinnankorotuksia, eikä Energiavirasto voi perustella suurjänniteverkon tuotannolle lainvoimaista päätöstään 14.4.2023 suurempia hinnankorotuksia väittämällään ”kustannusvastaavalla tasolla”.

Joka tapauksessa valituksenalaisesta päätöksestä ei edes ilmene, miten Energiavirasto on määrittänyt väittämänsä hinnoittelun kustannusvastaavuuden tason tai mihin tietoihin tämä arviointi on perustunut. Päätös ei tältä osin täytä hallintolain 45 §:ssä asetettua edellytystä päätöksen perustelemisesta. Energiaviraston lainvoimaisen päätöksen 14.4.2023 mukaan virasto ei ole voinut todentaa, että TLS Verkko Oy:n hinnoittelussa olisi ollut kustannusvastaavuus- ja tasapuolisuusperiaatteen kannalta virhe ennen TLS Verkko Oy:n suurjänniteverkon tuotannon siirrolle tekemää lainvastaista hinnankorotusta vuonna 2014.

Valituksenalaisesta päätöksestä ei myöskään ilmene, millä perusteella Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n tuotannon TLS Verkko Oy:lle mahdollistamat hyödyt olisi huomioitu suurjänniteverkon tuotannon siirron takautuvien hintatasojen määrittämisessä. Kuten Energiaviraston lainvoimaisessa päätöksessä 14.4.2023 on todettu, Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n tuotanto on tuonut suurjänniteverkkoon liittyessään vuosittain TLS Verkko Oy:lle satojen tuhansien eurojen suuruiset hyödyt jo pelkästään alentuneina Fingrid-maksuina.

Kun Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on verkkoon liittyessään tuonut satojen tuhansien eurojen arvosta vuosittaisia hyötyjä TLS Verkko Oy:lle, ei TLS Verkko Oy voi nostaa suurjänniteverkon tuotannon siirron hintaa eivätkä suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnankorotukset voi varsinkaan olla suuremmat kuin keskimäärin muissa asiakasryhmissä. Myös Energiavirasto on lainvoimaisessa päätöksessään katsonut, että Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n liittymisestä aiheutuvat hyödyt huomioiden suurjänniteverkon tuotannon siirron korottaminen vaikuttaa perusteettomalta, eikä tasapuolinen ja perusteltu korotus voi ainakaan olla suurempi kuin muilla asiakasryhmillä.

Energiaviraston lainvoimaisessa päätöksessä on lisäksi todettu, että TLS Verkko Oy:n esittämät kustannukset ja investoinnit eivät ole peruste korottaa hintoja suurjänniteverkon tuotantoasiakkaiden osalta enemmän kuin muiden. Siltä osin kuin TLS Verkko Oy:n hinnankorotus on ollut suurjänniteverkon tuotantoasiakkaille muuta verkkoa korkeampi, kyseessä on lainvoimaisessa päätöksessä vahvistetulla tavalla ollut sähkömarkkinalain 24 §:n ja 21 §:n mukaisen tasapuolisen ja syrjimättömän hinnoitteluperiaatteen vastainen korotus. Lisäksi lainvoimaisessa päätöksessä on todettu, että suurjänniteverkon kustannusten kohdistaminen pääosin suurjänniteverkon asiakkaille on syrjivää ja sähkömarkkinalain 19 §:n mukaisen kehittämisvelvollisuuden kustannuksien jyvittämisperiaatteen vastaista.

Energiaviraston päätöksessään 8.3.2024 perusteluina käyttämä sähkömarkkinalain 26 a §:n mukainen enimmäishinnankorotusprosentti on vain lisärajoite hinnankorotuksille. Tämän lainkohdan tarkoituksena ei ole luoda verkonhaltijoille itsenäistä oikeutta korottaa maksuja, vaan korotuksiin tulee soveltaa edelleen muita sähkömarkkinalain ja muun lainsäädännön säännöksiä. TLS Verkko Oy:llä on enimmäishinnankorotusprosenttien lisäksi velvollisuus noudattaa esimerkiksi sähkömarkkinalain 18 §:n, 21 §:n ja 24 §:n mukaisia velvoitteita hinnoittelun tasapuolisuudesta, syrjimättömyydestä, kohtuullisuudesta ja tuotannon hyötyjen huomioimisesta.

Sähkömarkkinalain 26 a §:n mukainen enimmäiskorotusprosentti on ollut 15 prosenttia ennen 1.8.2021 ja tämän jälkeen 8 prosenttia, kun muiden asiakasryhmien keskimääräiset hinnankorotukset ovat olleet ajanjaksolla 2017–2023 jokaisena vuonna 0 prosenttia tai hinnat ovat laskeneet vuotta 2019 lukuun ottamatta, jolloin keskimääräinen hinnankorotus muissa asiakasryhmissä on ollut noin 3,5 prosenttia. Valituksenalaisen päätöksen mukaiset suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnankorotukset ovat kohtuuttomia ja syrjiviä myös yksittäisiä vuosia tarkasteltaessa.

Siltä osin kuin Energiaviraston päätöksessään 8.3.2024 määrittämät suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnankorotukset ja hintatasot ylittävät sekä ennen sähkömarkkinalain 26 a §:n voimaantuloa että sen jälkeen keskimäärin muille asiakasryhmille tehdyn hinnankorotuksen samana vuonna, Energiaviraston päätös on vastoin sen lainvoimaista päätöstä 14.4.2023 ja sähkömarkkinalain 18, 21 ja 24 §:ien kohtuullisuus-, syrjimättömyys- ja tasapuolisuusvaatimuksia.

Valituksenalainen päätös johtaa edelleen siihen, että virheellisesti perittyjen suurjänniteverkon tuotannon siirtomaksujen määrä, joka TLS Verkko Oy:n tulee palauttaa Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle, on huomattavasti alhaisempi kuin Energiaviraston lainvoimaisen päätöksen mukaisesti laskettu palautettava määrä.

Valituksenalaisessa päätöksessä käytetyllä, esimerkinomaisella 100.000 MWh:n vuosituotannolla laskettuna valituksenalainen päätös johtaa noin 800.000 euroa alempaan palautettavaan määrään kuin lainvoimaisen päätöksen mukaisesti laskettu palautettava määrä. Lainvoimaisen päätöksen 14.4.2023 edellyttämällä tavalla laskettuna palautettavaksi määräksi tulee noin 3.947.000 euroa, kun taas valituksenalaisen päätöksen mukaisten hintatasojen perusteella palautettava määrä olisi Energiaviraston laskelman mukaan vain 3.143.576 euroa.

Markkinaoikeuden tulee vahvistaa, että tuotannon siirron hinnat ja Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle palautettavien virheellisesti perittyjen tuotannon siirron maksujen määrä tulee määrittää lainvoimaisen päätöksen 14.4.2023 korjaavien toimenpiteiden kohdan 3 edellyttämällä tavalla siten, että kullekin vuodelle tehty suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnankorotus vastaa korkeintaan keskimäärin alemmille jännitetasoille samaan aikaan tehtyjä hinnankorotuksia.

Energiaviraston lausunto

Vaatimukset

Energiavirasto on ensisijaisesti vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen ja toissijaisesti, että markkinaoikeus palauttaa asian Energiaviraston käsiteltäväksi.

Perusteet

Valituksenalaisen päätöksen valmistelussa ja päätöksenteossa on noudatettu hallintolain ja energiamarkkinasääntelyn säännöksiä. Valituksenalainen päätös on perusteltu hallintolain 45 §:n edellyttämällä tavalla.

Euroopan parlamentin ja neuvoston sähkön sisämarkkinoista antaman asetuksen (EU) 2019/943 mukaan kustannusvastaavuus on keskeisin periaate, jota sähkön jakelun tariffien asetannassa tulee noudattaa. Tämä on otettu Energiaviraston päätöksessä 14.4.2023 ensisijaiseksi periaatteeksi lähdettäessä korjaamaan hinnoittelua.

Vaikka sähkömarkkinalain sähkönsiirron ja -jakelun maksujen korottamista koskeva 26 a § koskee kaikkia verkonhaltijan asiakkaita, on asiassa hinnoittelun lainmukaisuuden osalta toissijaista se, minkälaisilla korotuksilla lainmukainen kustannusvastaava hinnoittelun taso korjataan. Ensisijaisesti sääntelyn mukaan on pyrittävä korjaamaan hinnoittelu kustannusvastaavalle tasolle sähkön sisämarkkina-asetuksen ja sähkömarkkinalain mukaisesti, kansallisesti säädetyn hinnoittelun korotuksia koskevien säännösten sitä estämättä.

Energiaviraston lainvoimaisen päätöksen 14.4.2023 mukaan asiassa on ensin tullut ratkaista kustannusvastaavan hinnoittelun taso. Tämän jälkeen hinnoittelun korjaaminen tälle tasolle toteutetaan korotuksilla, jotka ovat tasapuolisia ja syrjimättömiä suhteessa muiden asiakkaiden hinnoitteluun. Kuten mainitussa päätöksessä on todettu, TLS Verkko Oy:n on ensin tullut muodostaa kustannusvastaava hinnoittelu, jotta se olisi tasapuolinen ja syrjimätön eri asiakasryhmien välillä. Vasta tämän jälkeen päätöksessä on vaadittu korjaamaan tehdyt suurjänniteverkon hinnoittelun korotukset vuodesta 2014 lähtien siten, että ne vastaavat keskimäärin alempien jännitetasojen korotuksia. Tämän jälkeen kustannusvastaavasta uudesta tariffista saadaan tietoon alempien jännitetasojen korotuksien perusteella, minkä tasoinen hinta siirtoverkossa olisi pitänyt olla vuonna 2014, jotta eri vuosina tehdyillä korotuksilla päästäisiin kustannusvastaavaan eli tasapuoliseen ja syrjimättömään hinnoitteluun.

Lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdan 1 mukaan TLS Verkko Oy:n on tullut aloittaa toimenpiteet välittömästi suurjänniteverkon hinnoittelun korjaamiseksi sähkömarkkinalain edellyttämälle tasapuoliselle ja syrjimättömälle tasolle. TLS Verkko Oy:n on tullut määrittää sen kaikki voimassa olevat hinnat uudelleen ja toimittaa näistä laskentaperiaatteet Excel-tiedostona Energiavirastolle tarkastamista varten. Lainvoimaisessa päätöksessä on lisäksi todettu korjaavien toimenpiteiden kohdan 1 osalta, että oletusarvoisesti suurjänniteverkon asiakkaiden hinnoittelun tulee olla huomattavasti nykyistä halvempaa suhteessa pienjänniteverkon pienasiakkaiden hinnoitteluun.

Vasta lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdassa 3 on otettu kantaa korotusten suuruuteen. Päätöksen mukaan TLS Verkko Oy:n tulee korjata takautuvasti 1.1.2014 voimassa olleesta hinnasta viimeisimpään voimassa olevaan hintaan perustuneet suurjänniteverkolle tehdyt korotukset sellaiseksi, että ne vastaavat keskimäärin alemmille jännitetasoille tehtyjä korotuksia ja palauttaa tältä osin liikaa peritty osuus kaikille suurjänniteverkon asiakkaille, jotta tehty korotus 2014 ja myöhemmin tehdyt korotukset olisivat tasapuolisia ja syrjimättömiä.

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n tulkinta päätöksen 14.4.2023 sisällöstä on ollut virheellinen, kun se on käsittänyt, että verkonhaltijaa on velvoitettu ainoastaan korjaamaan korotus vastaamaan alemmille jännitetasoille tehtyjä korotuksia ja jättää muutoin asiakasryhmien väliset hinnat korjaamatta. Asia on tuotu ilmi ja selvitetty Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle ennen päätöksentekoa kahdessa erillisessä kuulemispalaverissa.

Kustannusvastaavan hintatason korjaaminen ei johda liian korkeisiin suurjänniteverkon tuotannon siirron hintoihin. Kuten valituksenalaisessa päätöksessä on todettu, ilman kustannusvastaavan hinnoittelutason selvittämistä ei voida todeta tasapuolista asiakasryhmien välistä korotuksen tasoa. Tarkasteltaessa suurimman sähkön kulutuksen asiakasryhmän T4 tariffitasoa lähtövuonna 2014, voidaan selvästi havaita tuotannon suurjänniteverkon tariffissa olleen selvää kustannusvastaavuuteen perustumatonta ristiinsubventiota kyseisen tuotannon asiakasryhmän hyväksi. Tämän ristiinsubvention korjaamatta jättäminen ei ole tasapuolista ja syrjimätöntä sähkömarkkinalain 24 §:n mukaisesti.

Tarkasteltaessa yleisen asiakasryhmäkohtaisen kustannusvastaavan tariffitason selvittämisen jälkeen TLS Verkko Oy:n hinnanmuutoksia ajalla 1.1.2014–1.1.2023 on suurjännitteisen verkon tuotannon tariffin osalta otettava huomioon, millaisia hinnanmuutoksia muille asiakkaille on vastaavalla ajanjaksolla tehty. Tarkasteltaessa hinnanmuutoksen kohtuullisuutta on huomioitava sekä tarve oikaista tuotannon tariffin kustannusvastaavaa tasoa että muutoksen kohtuullisuutta verrattuna muihin TLS Verkko Oy:n asiakasryhmiin. Kyseiset seikat huomioiden asiassa on kohtuullista määrittää yksittäisen hinnanmuutoksen maksimitaso tarkastelujakson aikana muille asiakkaille tehtyjen muutosten maksimitason kautta.

Asian kokonaisvaltaisen tarkastelun takaamiseksi ja korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu huomioon ottaen Energiaviraston on tullut sähkömarkkinalainsäädäntöön perustuen tarkastella hinnoittelun kohtuullisuutta ja arvioitava tässäkin tapauksessa hinnoittelun tasapuolisuutta asiakasryhmien välillä. Energiavirasto on arvioinut sitä, onko TLS Verkko Oy:n vuonna 2014 toteuttama siirtohintojen korotus ollut tasapuolinen ja syrjimätön sekä sitä onko TLS Verkko Oy:n hinnoittelu ollut kustannusvastaavaa suurjänniteverkossa. Tämän arvioinnin osana Energiaviraston on tullut esittää asian perustelemiseksi teoreettisia laskentamalleja lainmukaisesta hinnoittelusta sekä esittää hinnoittelukattoa, koska TLS Verkko Oy ei ole pystynyt esittämään kestäviä perusteluja esittämälleen hinnoittelulle tai korjaaville toimenpiteille.

Sähkön sisämarkkinasääntelyssä on lähdetty siitä, että kustannusvastaava hinnoittelu on lähtökohtaisesti tasapuolinen ja syrjimätön. Asiassa on selvitetty suurjänniteverkon tuotannon kustannusvastaava hinnoittelun taso lainvoimaisella päätöksellä 14.4.2023.

TLS Verkko Oy:n Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:öön kohdistaman suurjännitteisen tuotannon tariffin hinnankorotus on ollut alun perin 318 prosenttia. TLS Verkko Oy:n laatimissa korjaavissa toimenpiteissä on esitetty kyseisen korotustason laskemista 61 prosentilla. Kyseinen yksittäinen korotus on ollut muihin TLS Verkko Oy:n tekemiin yksittäisiin hinnanmuutoksiin suhteutettuna edelleen liian suuri tarkastelujaksolla. Korotusta on kohtuullistettava niin, ettei se ylitä vuosittain suurimpaa muille asiakkaille toteutettua korotusta kyseisellä ajanjaksolla 2015–2017. Energiavirasto on siten vaatinut TLS Verkko Oy:ltä hinnankorotuksen kohtuullistamista, mikä ilmenee valituksenalaisen päätöksen ratkaisuosiosta.

Kuten valituksenalaisessa päätöksessä esitetystä taulukosta on havaittavissa, TLS Verkko Oy:n korkeimmat hinnankorotukset tarkastelujaksolla on tehty vuonna 2015. Vuosien 2014–2015 välillä asiakasryhmän M1 hintaa on korotettu 25 prosenttia. Arvioitaessa yksittäisen korotuksen suuruuden tasapuolisuutta ja syrjimättömyyttä, muodostaa vuosittain korkein korotus kattotason myös Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n tariffin korotukselle vuodelle 2015. Vastaavasti aina korotuskattosääntelyn voimaantuloon saakka 1.9.2017 kunkin vuoden korkein korotus asettaa kattotason Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n tariffin korotukselle. Vuonna 2016 korkein korotus on ollut 10,14 prosenttia asiakasryhmälle K1 ja vuonna 2017 0,06 prosenttia asiakasryhmälle L2.

Kustannusvastaavuus huomioon ottaen maksimikorotus TLS Verkko Oy:n suurjänniteverkon tuotannon hintaan 1,54 euroa/MWh vuodelle 2015 on 25,02 prosenttia, jolla tariffia voidaan nostaa tasolle 1,93 euroa/MWh. Vuodelle 2016 tehtyjen korotusten maksimin perusteella maksimikorotus on 10,14 prosenttia, jolloin suurjänniteverkon tuotannon hintaa voidaan korottaa tasolle 2,12 euroa/MWh. Vastaavasti vuodelle 2017 tehtyjen korotusten perusteella korotuskattosääntelyn voimaantuloon saakka maksimikorotus on 0,06 prosenttia, jolloin suurjänniteverkon tuotannon hintaa voidaan korottaa tasolle 2,13 euroa/MWh. Korotuskattosääntelyn tultua voimaan maksimikorotus vuodelle 2018 on 15 prosenttia, jolloin suurjänniteverkon tuotannon hintaa voidaan korottaa tasolle 2,45 euroa/MWh. Vuodelle 2019 maksimikorotus on 15 prosenttia korotuskattosääntelyn mukaisesti ja suurjänniteverkon tuotannon hintaa voidaan korottaa tasolle 2,82 euroa/MWh.

Vastaavasti vuodelle 2020 maksimikorotus on 15 prosenttia ja suurjänniteverkon tuotannon hintaa voidaan korottaa tasolle 3,24 euroa/MWh. Kustannusvastaava tariffitaso suurjännitetuotannon tariffille on kuitenkin 3,02 euroa/MWh ja vuodelle 2020 sekä vuosille 2021–2022 suurjänniteverkon tuotannon tariffi asettuu tasolle 3,02 euroa/MWh. Vuosille 2023 ja 2024 uuteen hinnankorotukseen saakka suurjänniteverkon tuotannon tariffin kustannusvastaava taso on 3,2 euroa/MWh.

Lainvoimainen päätös 14.4.2023 perustuu asiakasryhmäkohtaisten kustannusvastaavien tariffien selvittämiseen ja tämän perusteella sen selvittämiseen, mikä Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n tariffi olisi ollut eri vuosina perustuen alempien jännitetasojen keskimääräisiin korotuksiin.

Asiaa ei voi ratkaista siten kuin Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky esittää. TLS Verkko Oy:n vanhoilla suurjänniteverkon tariffeilla ei ole merkitystä päätöksen korjaavien toimenpiteiden osalta, koska niitä ei käytetä kustannusvastaavan tariffitason laskennassa, vaan laskenta tehdään perustuen uusiin kustannusvastaaviin tariffeihin ja alempiin jännitetasoihin tehtyihin korotuksiin.

Jos verkonhaltijan tariffit olisivat olleet suurjänniteverkossa selvästi kalliimpia ennen kuin nyt käsiteltyjä korotuksia olisi tehty, hinnoittelu jäisi Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n esittämällä logiikalla lopullisesti liian korkealle tasolle suhteessa muihin asiakasryhmiin. Tällöin hinnoittelua ei olisi mahdollista korjata kustannusvastaavaksi. Vastaavasti, jos vanha hinta olisi ollut ennen korotuksia liian alhainen, hinta jäisi lopullisesti liian alhaiselle tasolle suhteessa muihin asiakasryhmiin. Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n vaatimus johtaisi siihen, että verkonhaltija ei voisi korjata hinnoitteluaan asiakasryhmien välillä kustannusvastaavalle tasolle, kun tariffeihin vaikuttavia muutoksia kustannuksissa ja verkon rakenteessa tapahtuu.

Valituksenalaisen päätöksen kannalta on ollut keskeistä tietää, mikä kustannusvastaavan hinnan olisi tullut olla vuodesta 2014 lähtien TLS Verkko Oy:n tekemillä alempien jännitetasojen keskimääräisillä syrjimättömillä ja tasapuolisilla korotuksilla. Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n esittämässä ratkaisussa hinnoittelua korjattaisiin tilanteeseen, jossa vuosittaiset korotukset eivät olisi eri asiakasryhmien välillä enää tasapuolisia ja syrjimättömiä. Tällainen ratkaisu olisi sähkömarkkinalain tasapuolisuus-, syrjimättömyys- ja kohtuullisuusvelvoitteiden ja tuotannon hyötyjen huomioimisen osilta lainvastainen.

Tuotannon hyödyt on otettu sähkömarkkinalain 24 §:n 3 momentin mukaisesti huomioon kustannusvastaavaa hinnoittelun tasoa selvitettäessä. Energiavirasto on käynyt TLS Verkko Oy:n laskelmat ja esityksen läpi ja toteaa, että hinnoittelussa on otettu huomioon hyödyt sähkömarkkinalain 56 §:n mukaisesti. Hyödyt syntyvät suoraan kantaverkkomaksujen kautta ja tämä on otettu asiassa perustellusti huomioon. Tuotannon hyötyjen osalta asiaa on käsitelty lainvoimaisessa päätöksessä 14.4.2023.

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n väite siitä, että suurjänniteverkon tuotannon siirron hintojen korotus voisi olla enintään niin suuri kuin korotus on samaan aikaan keskimäärin ollut muille asiakasryhmille, johtaisi lainvastaiseen hinnoitteluun. Energiaviraston päätöksellä 14.4.2023 asia on ratkaistu vuoden 2014 hinnankorotuksen osalta, eikä päätös ole ollut sähkömarkkinalain 26 a §:ssä säädetyn vastainen. Osana korjaavia toimenpiteitä kustannusvastaava hinnoittelun taso on toteutettu suhteuttamalla tätä TLS Verkko Oy:n muiden asiakkaiden kohtaamiin hinnankorotuksiin ennen korotuskattosääntelyn voimaantuloa.

Viraston päätöksen 14.4.2023 korjaavat toimenpiteet lähtevät kustannusvastaavan hinnoittelutason määrittämisestä. Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n väite johtaisi tilanteeseen, jossa korjaavien toimenpiteiden kohtaa 1 ei voitaisi toteuttaa ja hinnoittelua ei korjattaisi tasapuoliselle ja syrjimättömälle tasolle.

Koska Energiavirasto ei ole toiminut laittomasti tai harkintavaltaansa ylittäen, sitä ei tulisi velvoittaa korvaamaan Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n perusteettomia oikeudenkäyntikuluja miltään osin. On kohtuullista, että osapuolet pitävät oikeudenkäyntikulunsa kokonaisuudessaan omana vahinkonaan.

TLS Verkko Oy:n lausunto

Vaatimukset

TLS Verkko Oy on vaatinut ensisijaisesti, että markkinaoikeus jättää valituksen tutkimatta ja toissijaisesti, että markkinaoikeus hylkää valituksen.

TLS Verkko Oy on lisäksi vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 3.375 eurolla viivästyskorkoineen.

Perusteet

Koska Energiavirasto on määrittänyt TLS Verkko Oy:tä koskevat laajat korjaavat toimenpiteet, ei Energiaviraston 8.3.2024 tekemästä päätöksestä seuraa Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle oikeussuojan tarvetta eikä päätös vaikuta välittömästi Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeuksiin tai etuihin oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 7 §:ssä tarkoitetulla tavalla. Valitus on näin ollen jätettävä tutkimatta.

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n käsitys valituksenalaisen päätöksen sisällöstä on virheellinen. Korjaavien toimenpiteiden hyväksyttävyys ja palautusvelvollisuuden täytäntöönpano on ratkaistu valituksenalaisella päätöksellä, josta TLS Verkko Oy on valittanut. Tässä valituksessa on esitetty perustelut sille, miksi suurjänniteverkossa tehdyt korotukset ovat voineet poiketa muista asiakasryhmistä. Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n esittämä lopputulos johtaisi kustannusvastaamattomaan ja lain vastaiseen tilanteeseen.

Vastaselitys

Valituksenalaisessa päätöksessä on määrätty velvollisuus palauttaa virheellisesti perityt suurjännitetuotannon siirron maksut nimenomaisesti Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle. Energiaviraston päätös vaikuttaa siten välittömästi Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeuksiin ja etuihin, minkä vuoksi Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n valitus tulee tutkia.

Energiaviraston väitteet lainvoimaisen päätöksen 14.4.2023 sisällöstä ovat virheellisiä ja perusteettomia. Tämän päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdassa 3 tai muuallakaan päätöksessä ei todeta, että vuosien 2014–2023 hinnat tulisi määrittää ratkaisemalla ensin uusi kustannusvastaava hinnoittelun taso kaikkien asiakasryhmien osalta ja laskemalla tämän jälkeen suurimpien muille asiakkaille toteutettujen hinnankorotusten perusteella taaksepäin, minkä tasoinen hinta suurjänniteverkossa olisi pitänyt olla vuonna 2014.

Päinvastoin lainvoimaisessa päätöksessä on toistuvasti todettu, että suurjänniteverkon korotus voi olla korkeintaan sen verran kuin TLS Verkko Oy on keskimäärin korottanut samaan aikaan muiden asiakasryhmien hintoja. Tämä johtuu siitä lainvoimaisessa päätöksessä vahvistetusta lähtökohdasta, että muiden asiakasryhmien hintoja ei ole mahdollista jälkikäteen korottaa, minkä vuoksi hinnankorotukset myös suurjännitetuotannon osalta voivat hinnoittelun tasapuolisuus- ja syrjimättömyysperiaate huomioiden olla korkeintaan yhtä suuret, kuin ne ovat keskimäärin olleet muiden asiakasryhmien osalta.

Lainvoimaisessa päätöksessä ei ole velvoitettu korjaamaan takautuvasti vuosien 2014–2023 hinnoittelua kaikkien asiakasryhmien osalta. Tämän päätöksen korjaavan toimenpiteen 1 mukaisesti TLS Verkko Oy on velvoitettu määrittämään sen voimassa olevat hinnat uudelleen, jotta sen suurjänniteverkon siirron hinnoittelu olisi sähkömarkkinalain mukaisesti tasapuolista, syrjimätöntä ja kustannusvastaavaa. Korjaava toimenpide 1 on koskenut TLS Verkko Oy:n voimassa olleiden hintojen korjaamista sähkömarkkinalainsäädännön mukaiseksi, eikä vuosina 2014–2023 suurjänniteverkon asiakkailta liikaa perittyjen maksujen palauttamista tai hinnankorotusten takautuvan korjaamisen laskentatapaa.

Vuosien 2014–2023 hinnankorotusten ja palautettavien määrien laskemista on sen sijaan koskenut lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohta 3, jonka mukaan vuosien 2014–2023 hinnankorotukset on tullut korjata siten, että ne vastaavat keskimäärin alemmille jännitetasoille samaan aikaan tehtyjä hinnankorotuksia.

Vanhoilla tariffitasoilla on merkitystä suurjänniteverkon vuosien 2014–2023 hinnankorotusten ja palautettavien maksujen määrän arvioinnin kannalta. On epäselvää, mitä Energiavirasto on tarkoittanut esittäessään, että TLS Verkko Oy:n vanhoilla suurjänniteverkon tariffeilla ei olisi merkitystä päätöksen korjaavien toimenpiteiden osalta. Lainvoimainen päätös koskee nimenomaan suurjänniteverkon vuosien 2014–2023 hinnankorotusten syrjivyyttä suhteessa muiden asiakasryhmien hintoihin. Tässä arvioinnissa on väistämättä arvioitava suurjänniteverkon vanhoja vuosien 2014–2023 tariffeja suhteessa muiden asiakasryhmien vanhoihin hintoihin kyseisinä vuosina. Tämä käy selvästi ilmi myös lainvoimaisesta päätöksestä.

Vaikka suurjännitetuotannon siirron hinnankorotukset määritettäisiin Energiaviraston väittämällä tavalla siten, että ensin muodostettaisiin kustannusvastaava hinnoittelu ja vasta tämän jälkeen korjattaisiin suurjänniteverkon hinnoittelun korotukset vuodesta 2014 siten, että ne vastaavat keskimäärin alempien jännitetasojen korotuksia, olisi valituksenalainen päätös edelleen lainvoimaisen päätöksen vastainen.

Lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdassa 3 tai muuallakaan päätöksessä ei todeta, että palautettava määrä tulisi määrittää soveltamalla korkeimpia yksittäisiä alemmille jännitetasoille tehtyjä vuosittaisia korotuksia tai sähkömarkkinalain 26 a §:n mukaista enimmäiskorotusta, kuten Energiavirasto on valituksenalaisessa päätöksessään tehnyt.

Toisin kuin Energiavirasto on väittänyt, sellainen arviointitapa, jossa suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnankorotuksen maksimimääräksi valitaan satunnaisesti yksittäinen kunakin vuonna muiden asiakasryhmien osalta tehty korkein hinnankorotus, ei ole kustannusvastaava tai tasapuolinen. Päinvastoin arviointitapa johtaa satunnaiseen lopputulokseen, jossa suurjännitetuotannon siirron hinnankorotukset muodostuvat ajanjaksolla 2014–2023 huomattavasti muita asiakasryhmiä korkeammiksi. Energiaviraston arviointitavassa ei esimerkiksi oteta lainkaan huomioon, että muissa asiakasryhmissä hinnat ovat useina vuosina pysyneet samana tai jopa laskeneet. Energiaviraston valituksenalaisen päätöksen mukainen arviointitapa on lisäksi selkeästi sähkömarkkina-asetuksen 18 artiklan vastainen.

Valituksenalaisesta päätöksestä ei ilmene minkäänlaisia muitakaan kustannusvastaavuusarviointeja, jotka osoittaisivat, miten Energiavirasto on päätynyt valituksenalaisen päätöksensä mukaiseen lopputulokseen.

Myöskään Energiaviraston lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdan 1 mukaisen vuoden 2024 korjatulla hinnalla ei voida perustella hinnankorotusten ”kustannusvastaavuutta” vuonna 2014 tai sen jälkeen. Nykyisen hinnan korjaamisesta sähkömarkkinalain mukaiseksi ja jälkikäteisen takautuvasti suoritettavan hinnankorotuksen tasapuolisuuden ja syrjimättömyyden arvioinnissa on kyse eri asioista.

TLS Verkko Oy:n verkko ja sen kustannukset ovat muuttuneet kymmenen vuoden aikana ja verkko on siirretty Tornionlaakson Sähkö Oy:ltä TLS Verkko Oy:lle. Vuoden 2024 kustannusvastaava hinta ei näin ollen osoita, mikä kustannusvastaava hinta on aikaisempina vuosina ollut.

Energiaviraston lausuman perusteella jää lisäksi epäselväksi, tulisiko ”kustannusvastaava” hinta määrittää vuodelle 2024, ja tämän jälkeen laskea hinnankorotukset vuodesta 2024 taaksepäin muiden asiakasryhmien hinnankorotusten perusteella siten, että suurin jäljelle jäävä korotus tulee vuodelle 2014. Tällainen arviointitapa olisi Energiaviraston lainvoimaisen päätöksen vastaista, eikä perustu millään tavalla tämän päätöksen sisältöön.

Mikäli asiassa voitaisiin takautuvasti korjata kaikkien asiakasryhmien hinnoittelua vastoin Energiaviraston lainvoimaista päätöstä 14.4.2023, tulisi arviointi tehdä kaikkien asiakasryhmien osalta. Ei olisi tasapuolista ja syrjimätöntä, jos ainoastaan suurjännitetuotannon hintaa korjattaisiin takautuvasti kymmenen vuoden ajalta väitettyyn ristiinsubventioon vedoten, vaikka muiden asiakasryhmien hinnoittelua ei ole takautuvasti korjattu. Joka tapauksessa Energiaviraston valituksenalaisesta päätöksestä ei käy millään tavalla ilmi, millä tavalla sen väittämä ristiinsubventointi tarkemmin ilmenee, miten asiaa on selvitetty ja mikä sen vaikutus suurjännitetuotannon hinnankorotusten jälkikäteiseen korjaamiseen on ollut.

Valituksenalaisessa päätöksessä ja Energiaviraston lausunnossaan esittämät perustelut tuotannon hyötyjen huomioimisen osalta ovat niin puutteelliset, ettei Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky voi niiden perusteella arvioida, onko tuotannon hyödyt huomioitu asianmukaisesti. Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on ollut valmis hyväksymään Energiaviraston lainvoimaisen päätöksen 14.4.2023 sisällön, vaikka päätöksessä Energiavirasto onkin päätynyt tältä osin Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n näkemyksen mukaan virheelliseen ja sähkömarkkinalain vastaiseen lopputulokseen. Tuotannon siirron tuomien hyötyjen johdosta on kuitenkin selvää, etteivät hinnankorotukset voi ainakaan olla suuremmat, kuin Energiaviraston lainvoimaisessa päätöksessä vahvistetut hinnankorotukset, eli korkeintaan yhtä suuret kuin muiden asiakasryhmien keskimääräiset hinnankorotukset ovat samana ajankohtana olleet.

Oikeudenkäynnillä on Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n valituksesta tarkemmin ilmenevällä tavalla huomattava taloudellinen merkitys yhtiölle. Lisäksi on huomioitava, että käsillä oleva asia on ollut vireillä jo noin kymmenen vuoden ajan. Näissä oloissa olisi kohtuutonta, mikäli Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky joutuisi vastaamaan markkinaoikeudessa syntyneistä oikeudenkäyntikuluistaan.

Muut kirjelmät

Energiavirasto on esittänyt, että Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeudenkäyntikuluvaatimus on perusteeton ja oikeudenkäyntikulujen määrää tulisi joka tapauksessa kohtuullistaa. Asian hoitamiseen on käytetty yhteensä 267,25 tuntia ja työtunteja on kertynyt neljän lainopillisen asiantuntijasta tekemästä työstä. Asiamiesten tuntiveloitus on ollut asian laatuun ja oikeudellisten kysymysten selvyyteen nähden suuri. Kohtuullisena tuntiveloituksena tämänkaltaisissa asioissa voidaan pitää enintään 200 euron tuntiveloitusta. Samalla kun asian hoitamiseen on käytetty huomattava määrä työtunteja, on asiassa käytetty asiamiehiä, joilla tuntiveloituksen perusteella voidaan olettaa olevan huomattavaa erityisasiantuntemusta alalta. Erityisasiantuntemuksen tulisi vähentää asian hoitamiseen käytettyä aikaa.

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on esittänyt, että valituksenalaisella päätöksellä on sille huomattava taloudellinen merkitys. Oikeudenkäyntikuluvaatimuksen käsittelyssä on lisäksi otettava huomioon, että asia on tullut ensimmäisen kerran vireille jo tammikuussa 2015. Asia on siten ollut vireillä noin kymmenen vuoden ajan, eikä sähkömarkkinalain vastaisesti perittyjä tuotannon siirron maksuja ole vieläkään palautettu Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle.

Yhtiön oikeudenkäyntikulut ovat asian laatu ja laajuus huomioon ottaen kohtuulliset. Useamman asianajajan käyttäminen on ollut perusteltua asian luonteen ja laajuuden vuoksi. Asiassa on lisäksi ollut kyse erikoisasiantuntemusta edellyttävästä sähkömarkkinaoikeudellisesta valitusasiasta. Asiamiesten keskituntihinta on ollut noin 366 euroa, joka on tavanomaista tasoa.

Markkinaoikeuden ratkaisu markkinaoikeuden asioissa diaarinumerot 273/2024 ja 278/2024

Valituksen tutkiminen markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 273/2024

Kysymyksenasettelu ja sovellettavat oikeusohjeet

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on vaatinut, että markkinaoikeus jättää TLS Verkko Oy:n valituksen tutkimatta. Vaatimuksensa perusteena Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on esittänyt, että valituksen kohteena olevat asiat on jo ratkaistu Energiaviraston 14.4.2023 tekemällä lainvoimaisella päätöksellä.

Sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta annetun lain (valvontalaki) 9 §:n mukaan, jos joku rikkoo tai laiminlyö mainitun lain 2 §:ssä tarkoitetussa kansallisessa tai Euroopan unionin lainsäädännössä säädettyjä velvoitteitaan, Energiaviraston on velvoitettava hänet korjaamaan rikkomuksensa tai laiminlyöntinsä. Päätöksessä voidaan määrätä, millä tavoin rikkomus tai laiminlyönti tulee korjata. Päätöksessä voidaan myös määrätä palauttamaan asiakkaalle virheellisesti peritty maksu, jos palautukseen ei sovelleta lain 14 §:ssä säädettyä palautusmenettelyä.

Valvontalain 36 §:n 1 momentin mukaan Energiaviraston muun ohella 3 (9–15 §) ja 4 luvun (16–20 e §) nojalla tekemään päätökseen, kansallisena sääntelyviranomaisena lain 2 §:ssä mainitun Euroopan unionin lainsäädännön nojalla tekemään päätökseen ja päätökseen, jolla edellä mainituissa lainkohdissa tarkoitettu asia on jätetty tutkimatta, saa hakea muutosta valittamalla markkinaoikeuteen siten kuin hallintolainkäyttölaissa (586/1996) säädetään. Asian käsittelystä markkinaoikeudessa säädetään oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetussa laissa.

Oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain 1 luvun 2 §:n 1 momentin mukaan markkinaoikeus käsittelee kilpailu- ja valvonta-asioina asiat, jotka säädetään sen toimivaltaan kuuluviksi muun ohella sähkömarkkinalaissa (2 kohta).

Oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain 2 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan valmisteluistunnon toimittamisesta sekä suullisesta käsittelystä kilpailu- ja valvonta-asioissa säädetään mainitun lain 4 luvun 10 ja 11 §:ssä sekä 14 §:ssä. Pykälän 2 momentin mukaan muutoin siltä osin kuin 1 luvun 2 §:ssä mainituissa laeissa ei toisin säädetä, kilpailu- ja valvonta-asiat käsitellään markkinaoikeudessa siten kuin oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa säädetään.

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 127 §:n mukaan muualla laissa tai asetuksessa olevalla viittauksella muun ohella hallintolainkäyttölakiin tarkoitetaan oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain voimaan tultua viittausta viimeksi mainittuun lakiin.

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 4 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan mainitussa laissa lainvoimalla tarkoitetaan viranomaisen ja hallintotuomioistuimen päätöksen pysyvyyttä siten, että siihen ei enää voida hakea muutosta säännönmukaisin muutoksenhakukeinoin oikaisuvaatimuksen määräajan tai valitusajan päätyttyä tai sen vuoksi, että päätökseen ei saa vaatia oikaisua tai hakea muutosta valittamalla.

Säännöksen esitöissä (HE 29/2018 vp s. 69 ja 70) on todettu, että lainvoiman käsite liittyy päätöksen pysyvyyteen ja siihen, milloin päätös sisältää lopullisen ratkaisun hallintoprosessin kohteena olevassa asiassa. Päätös on lainvoimainen silloin, kun asia ei enää ole vireillä viranomaisessa tai tuomioistuimessa eikä päätökseen voida hakea muutosta säännönmukaisin muutoksenhakukeinoin joko sen vuoksi, että valituksen edellytyksenä olevan oikaisuvaatimuksen määräaika tai valitusaika on kulunut umpeen, päätöksestä valittaminen on kielletty taikka korkein hallinto-oikeus tai muu tuomioistuin on ratkaissut asian ylimpänä oikeusasteena. Lainvoimaisuus on edellytyksenä myös päätöksen oikeusvoimalle, jonka mukaan määräytyy päätöksen lopullinen sitovuus ja pysyvyys. Lainvoimaisesti ratkaistu kysymys voidaan ottaa myöhemmän päätöksen perustaksi.

Esitöissä (HE 29/2018 vp s. 70) on lisäksi todettu, että oikeusvoimalla tarkoitetaan lainvoimaisen päätöksen sitovuutta suhteessa tulevaan harkintaan. Hallintolainkäytössä päätös ei usein kuitenkaan saa oikeusvoimaa, koska sama asia on pantavissa vireille uudelleen viranomaisessa.

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 13 §:n 2 momentin mukaan valitus on tehtävä kirjallisesti 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 81 §:n 1 momentin mukaan hallintotuomioistuin voi hyväksyä tai hylätä valituksen tai jättää sen tutkimatta kokonaan tai osittain.

Säännöksen esitöiden (HE 29/2018 vp s. 145) mukaan päätös voi sisältää eri asiakohdissa erilaisia ratkaisuja esimerkiksi niin, että valitus hyväksytään osittain ja osittain se jätetään tutkimatta.

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 81 §:n 2 momentin mukaan tuomioistuin jättää valituksen tutkimatta muun ohella, jos valitusta ei ole tehty määräajassa (5 kohta) tai tutkimatta jättämiseen on muu vastaava syy (7 kohta).

Säännöksen esitöissä (HE 29/2018 vp s. 148) on todettu, että luettelo tutkimatta jättämisen syistä ei ole tyhjentävä. Tämä ilmenee 7 kohdasta, jonka mukaan valitus jätetään lisäksi tutkimatta, jos siihen on muu, 1–6 kohtaa vastaava syy. Hallintolainkäytössä esiintyy hyvin monenlaisia tilanteita, joten tutkimatta jättämisen syistä ei ole mahdollista säätää kattavasti.

Energiaviraston päätökset 14.4.2023 ja 8.3.2024 merkityksellisiltä osin

Energiavirasto on muutoksenhakumenettelyn ja asian uudelleen käsittelyn jälkeen tehnyt 14.4.2023 uuden päätöksen asiassa 173/420/2015. Päätöksen kohdassa ”Ratkaisu” on todettu seuraavaa:

”Energiavirasto toteaa asiassa selvitetyn perusteella, että TLS Verkko Oy ei ole toiminut sähkömarkkinalain 18 §:n, 21 §:n ja 24 §:n mukaisesti, kun se on tarjonnut sähköverkkonsa palveluita.
Energiaviraston selvityksen perusteella TLS Verkko Oy ei ole korottanut samalla tasolla muiden asiakasryhmien hintatasoja kuin 110 kV tuotannon siirtohintoja. Asia todetaan myös korkeimman hallinto oikeuden päätöksessä KHO:2022:114. TLS Verkko Oy:n hinnoittelu ja palvelujen tarjonta ei ole siten ollut sähkömarkkinalain 18 §:n ja 24 §:n mukaisesti avointa, tasapuolista ja syrjimätöntä, kun yhtiö on virheellisin ja perusteettomin perustein korottanut merkittävästi yksinomaan suurjänniteverkon asiakkaiden siirtohintoja moninkertaiseksi uuden suurjänniteasiakkaan liityttyä verkkoon.
Energiavirasto toteaa, että TLS Verkko Oy ei ole esittänyt asiassa sellaisia perusteluja, jotka puoltaisivat yhtiön hinnoittelumenettelyä asiakasryhmää kohtaan johon sen asiakasyhtiö Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky kuuluu. TLS Verkko Oy ei ole selvityksissään myöskään esittänyt konkreettisia perusteluita sille, miksi tuotannon siirron hintatason nosto vuonna 2014 on kohdistunut vain asiakasryhmää kohtaan sj-verkossa johon Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky kuuluu, eikä tällaista hintatason korotusta ole tehty muille siirtoasiakkaille.
Energiavirasto lisäksi toteaa, että TLS Verkko Oy ei ole esittänyt selvityksissään sellaisia perusteita, jotka puoltaisivat ’paikallisten olosuhteiden’ perusteluja, jolla tuotannon hinnoittelun merkittävästi muita hinnankorotuksia suurempi korotus vuonna 2014 olisi perusteltavissa ja että verkonhaltija olisi asettanut suurjännitteisen jakeluverkon asiakkaille siirtomaksuja muihin asiakasryhmiin nähden syrjimättömällä tavalla.
TLS Verkko Oy:llä ei ole siten ollut perusteita nostaa tuotannon siirron hintoja muihin tuotantoihin tai kulutukseen verrattuna. Näin ollen TLS Verkko Oy:n tuotannon siirron moninkertaisessa hintatason nostossa on ollut kyse syrjivästä ja kustannusvastaamattomasta toiminnasta, joka on ollut sähkömarkkinalain vastainen.”

Edellä mainitun päätöksen kohdassa ”Korjaavat toimenpiteet” on todettu seuraavaa:

”Energiavirasto velvoittaa TLS Verkko Oy:tä sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta (590/2013, jäljempänä valvontalaki) annetun lain 9 §:n nojalla korjaamaan hinnoittelurakennettaan ja hinnoitteluaan siten, että hinnoittelun tulee olla Energiaviraston päätöksen mukaisesti tasapuolista ja syrjimätöntä sekä kehittämisvelvollisuuden mukaista. TLS verkko Oy:n tulee tehdä seuraavat korjaavat toimenpiteet:
1) TLS Verkko Oy:n tulee aloittaa toimenpiteet välittömästi sj-verkon siirron hinnoittelun korjaamiseksi sähkömarkkinalain (588/2013) edellyttämälle tasapuoliselle ja syrjimättömälle tasolle. TLS verkko Oy:n tulee määrittää sen kaikki voimassa olevat hinnat uudelleen ja toimittaa näistä laskentaperiaatteet Excel-tiedostossa Energiavirastolle tarkastamista varten.
a. Oletusarvoisesti sj-verkon asiakkaiden hinnoittelun tulee olla huomattavasti nykyistä halvempaa suhteessa pj-verkon pienasiakkaiden hinnoitteluun.
b. Kj-verkon asiakkaiden hinnoittelun tulisi olla myös halvempaa suhteessa pj-verkon pienasiakkaiden hinnoitteluun.
2) TLS verkko Oy:n tulee julkaista uudet korjatut hinnat kotisivuillansa selkeästi.
a. Kotisivuille tulee julkaista selkeät hinnat erikseen sj-kulutukselle ja sj-tuotannolle, koskien myös keskijänniteverkon tuotantoa, joka ylittää 2 megavolttiampeeria.
3) TLS verkko Oy:n tulee korjata takautuvasti 1.1.2014 voimassa olleesta hinnasta viimeisimpään voimassa olevaan hintaan perustuneet sj-verkolle tehdyt korotukset sellaiseksi, että ne vastaavat keskimäärin alemmille jännitetasoille tehtyjä korotuksia ja palauttaa tältä osin liikaa peritty osuus kaikille sj-verkon asiakkaille, jotta tehty korotus 2014 ja myöhemmin tehdyt korotukset itsessään olisivat tasapuolisia ja syrjimättömiä. Energiavirasto toteaa selvyyden vuoksi, että tässä tarkoitettu valvontalain 9 §:n perusteella määrätty palautusvelvollisuus kattaa ajanjakson ennen tätä annettua päätöstä, siihen asti kunnes TLS Verkko Oy ei enää peri sähkömarkkinalain (588/2013) vastaisia maksuja.
a. Tältä osin TLS Verkko Oy:n tulee toimittaa Energiavirastolle tiedot sen korjaamista 1.1.2014-1.1.2023 voimassa olleista sj-verkkojen hinnoista, palautettavista summista asiakaskohtaisesti sekä tieto kohtuullisesta aikataulusta, jonka kuluessa se tulee palautukset asiakkaalle suorittamaan.
Korjaavat toimenpiteet ja pyydetyt tiedot tulee toimittaa Energiavirastolle kolmen kuukauden kuluessa päätöksen antamisesta. Energiavirasto tulee vielä tämän jälkeen tekemään erikseen päätöksen korjaavien toimenpiteiden hyväksyttävyydestä ja palautusvelvollisuuden täytäntöönpanosta.”

Päätöksen kohdassa ”Kuuleminen” on todettu, että Energiavirasto on asian uudelleenkäsittelyn johdosta esittänyt selvityspyynnöt TLS Verkko Oy:lle ja Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle, jotka molemmat ovat vastanneet niille esitettyihin selvityspyyntöihin. Päätöksessä on viitattu TLS Verkko Oy:lle 9.12.2022 esitettyyn selvityspyyntöön, jossa TLS Verkko Oy:tä on pyydetty täyttämään tietoja Energiaviraston laatimaan tiedostoon yhtiöille saaduista tuloista ja kustannuksista vuosien 2013–2014 aikana. Päätöksen mukaan Energiaviraston tarkoituksena on ollut tiedostolla selvittää asiakasryhmäkohtaisesti hinnoittelun kustannusvastaavuutta. Päätöksessä on lisäksi viitattu TLS Verkko Oy:lle 18.1.2023 lähetettyyn lisäselvityspyyntöön, jossa Energiavirasto on pyytänyt lisäselvitystä erityisesti TLS Verkko Oy:n muodostamiin tariffeihin, jotta Energiavirasto voisi selvittää kattavammin kustannusvastaavuutta, syrjimättömyyttä ja tasapuolisuutta eri asiakasryhmien välillä.

Päätöksen kohdan ”Perustelut” alakohdassa ”Asian rajaaminen” on todettu muun ohella, että Energiavirasto arvioi kysymyksessä olevassa tapauksessa sitä, onko TLS Verkko Oy:n vuonna 2014 toteuttama siirtohintojen korotus ollut tasapuolinen ja syrjimätön sekä sitä, onko TLS Verkko Oy:n tuotannon hinnoittelu kustannusvastaavaa 100 kV:n suurjänniteverkossa.

Päätöksen kohdan ”Perustelut” alakohdan ”TLS Verkko Oy:n suurjännitteisen jakeluverkon siirtohinnoittelun hintarakenne, sen tasapuolisuus ja hinnoittelun kustannusvastaavuus” alakohdassa ”Kehittämisvelvollisuuden vaikutus hinnoitteluun” on todettu muun ohella seuraavaa:

”Suurjännitteinen jakeluverkko palvelee aina kaikkia verkonhaltijan asiakkaita ja varsinkin alemman jännitetason asiakkaita, koska se on perusedellytys kj- ja pj-asiakkaille, jotta ne saataisiin Suomen sähköjärjestelmään kiinni. Jos vastuualueen verkonhaltija ei omistaisi paikallista suurjännitteistä jakeluverkkoa laisinkaan, niin verkonhaltijan jakeluverkko olisi liitetty Suomen sähköjärjestelmään jonkun toisen verkonhaltijan suurjänniteverkon kautta. Suurjänniteverkon asiakkaille paikallisen verkonhaltijan suurjännitteinen jakeluverkko ei ole kuitenkaan perusedellytys markkinoille pääsyyn, koska sj-asiakkailla on mahdollisuus rakentaa pitkiäkin liittymisjohtoja, vaikka suoraan kantaverkonhaltijan verkkoon.
Sj-verkon voidaan lähtökohtaisesti katsoa palvelevan pääosin aina alempien jännitetasojen asiakkaita enemmän kuin sj-verkkoon liittyneitä asiakkaita, jolloin kustannusvastaavuusperiaatteen mukaisesti pelkän sj-verkon kustannuksista pääosa pitäisi kohdistaa alempien jännitetasojen hinnoitteluun. Pj-verkon asiakkaita palvelee verkonhaltijan koko verkko, kj-verkon asiakkaita palvelee verkonhaltijan kj- ja sj-verkko ja vastaavasti sj-verkon asiakkaita palvelee vain sj-verkko. Edellä olevaan viitaten sähkömarkkinalain 19 § mukaisen kehittämisvelvollisuuden kustannuksien kohdentamisperiaatteen sekä sähkömarkkinalain 24 §:n mukaisen tasapuolisen ja kustannusvastaavan hinnoitteluperiaatteen mukaan sj-verkon hintarakenne pitää olla sellainen, että asiakkaan loppuhinnan (snt/kWh) on oltava merkittävästi pj-verkon hintoja pienempi, jotta hinnoittelu olisi kustannusvastaavaa sekä syrjimätöntä ja tasapuolista.”

Päätöksen alakohdassa ”Hintojen määrittäminen sähkömarkkinalain velvoitteiden mukaisesti” on todettu muun ohella seuraavaa:

”TLS Verkko Oy:n vastineista on käynyt ilmi, että TLS Verkko Oy on perustanut 110 kV hinnat sekä niihin tehdyn korotuksen tehtyihin investointeihin ja siihen, että 110 kV verkko palvelisi pääasiassa sj-asiakkaita. Virasto toteaa, että tulkinta on virheellinen ja tämä johtaa periaatteena sähkömarkkinalain vastaisesti syrjivään kustannusvastaamattomaan hinnoitteluun ja kehittämisvelvollisuuden kustannuksien jyvittämisen kannalta virheelliseen periaatteeseen. Koska 110 kV verkko palvelee käytännössä kaikkia jännitetasoja ja pääasiassa alemman jännitetason asiakkaita, tulisi sj-verkon kustannukset kohdistaa lähtökohtaisesti suurelta osin alempien jännitetasojen hinnoitteluun.
Suurjänniteverkon mahdollisilla investointitarpeilla tai asiakasmäärän muutoksilla ei tulisi teoriassa olla merkitystä ja perustetta nostaa tai muutoinkaan muuttaa yksistään sj-asiakkaiden hinnoittelua, vaan sen tulisi vaikuttaa kaikkien asiakkaiden hinnoitteluun, jos hinnoittelun kustannusvastaavuutta ja tasapuolisuutta on tarve tarkentaa. Jos verkonhaltija katsoo aiheelliseksi nostaa vastaavissa tilanteissa hinnoittelua, niin kaikkia hintoja tulisi korottaa ja alempien jännitetasojen osalta hintojen korotukset voisivat perustellusti olla sj-verkon korotuksia suuremmat. Tämä on perusteltua, koska jakeluverkonhaltijan omistama suurjänniteverkko on joka tapauksessa aikoinaan tehty nimenomaan alempien jännitetasojen asiakkaiden takia. Myöhemmin liittyvät sj-asiakkaat voivat toki liittymistehoillansa aiheuttaa/laukaista verkolle ennen aikaisen verkon kehittämisen, jossa sj-verkkoa joudutaan vahvistamaan. Tältä osin kustannukset kuitenkin tulisi jyvittää tasapuolisesti kaikille asiakkaille. Jos hinnat on aikoinaan määritetty kustannusvastaavasti ja syrjimättömästi, niin hinnoittelun korotuksen ollessa tarpeellinen, tulisi kaikkien hinnoittelua korottaa samassa suhteessa, eikä kohdistaa korotusta vain yksittäisiin asiakasryhmiin.”

Päätöksen liitteenä on ollut valitusosoitus, jossa on todettu muun ohella, että valitusviranomainen Energiaviraston päätökseen on markkinaoikeus ja että valitus on tehtävä kirjallisesti 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Energiaviraston päätöksestä 14.4.2023 ei ole valitettu markkinaoikeuteen.

Asiassa esitetyn selvityksen perusteella TLS Verkko Oy on Energiaviraston päätöksen jälkeen esittänyt Energiavirastolle laatimansa korjaavat toimenpiteet, minkä jälkeen Energiavirasto on 8.3.2024 tehnyt valituksenalaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden hyväksyttävyydestä. Valituksenalaisen päätöksen kohdassa ”Ratkaisu” on todettu muun ohella seuraavaa:

”Energiavirasto on asiassa aikaisemmin antamallaan päätöksellään (annettu 14.4.2023) velvoittanut TLS Verkko Oy:tä sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta (590/2013, jäljempänä valvontalaki) annetun lain 9 §:n nojalla korjaamaan hinnoittelurakennettaan ja hinnoitteluaan siten, että hinnoittelun tulee olla sähkömarkkinalain (588/2013) mukaisesti tasapuolista ja syrjimätöntä sekä kehittämisvelvollisuuden mukaista. TLS verkko Oy on esittänyt Energiavirastolle päätöksen mukaisesti korjaavat toimenpiteet 31.8.2023.
[– –]
Energiavirasto asettaa seuraavat muutokset TLS Verkko Oy:n esittämiin korjaaviin toimenpiteisiin:
2) Energiavirasto vaatii, että TLS Verkko Oy:n tulee määrittää uudestaan korjaavissa toimenpiteissä esitetyt hinnat suurjänniteverkkoa koskevien hinnankorotuksien osalta jälkikäteisesti vuodesta 2014 siihen asti, kunnes se vastaa sähkömarkkinalain vaatimuksia ja perustuen Energiaviraston tietoihin TLS Verkko Oy:n asiakasryhmiä koskevista hinnanmuutoksista vuosien 2014–2024 ajalta.
Energiavirasto toteaa, että TLS Verkko Oy:n esittämissä korjaavissa toimenpiteissä esitetty yli 60 prosentin yksittäinen hinnankorotus on muihin TLS Verkko Oy:n tekemiin yksittäisiin hinnanmuutoksiin suhteutettuna edelleen liian suuri tarkastelujaksolla 2014–2024. Energiavirasto edellyttää, että korotusta on kohtuullistettava niin, ettei se ylitä vuosittain suurimpaa muille asiakkaille toteutettua korotusta ajanjaksolla 2014–2017 ennen korotuskattosääntelyn voimaan astumista 1.9.20217. Korotuskattosääntelyn voimassa ollessa korotuksia rajoittaa sähkömarkkinalain 26 a §:n mukaan voimassa oleva maksimikorotus.”

Asian arviointi

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on esittänyt tutkimatta jättämistä koskevan vaatimuksensa perusteena, että Energiaviraston 14.4.2023 tekemällä päätöksellä on lainvoimaisesti vahvistettu TLS Verkko Oy:n suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnankorotuksen sähkömarkkinalain vastaisuus. Lainvoimaisessa päätöksessä on jo todettu, että TLS Verkko Oy:n esittämät kustannukset ja investoinnit eivät ole olleet peruste korottaa hintoja suurjänniteverkon asiakkaiden osalta enemmän kuin muiden. Lainvoimaisessa päätöksessä on lisäksi todettu selvästi, että siltä osin kuin TLS Verkko Oy:n hinnankorotus on ollut suurjänniteverkon asiakkaille muuta verkkoa korkeampi, kyseessä on ollut sähkömarkkinalain 24 ja 21 §:n mukaisen tasapuolisen ja syrjimättömän hinnoitteluperiaatteen vastainen korotus, koska sillä on pyritty kattamaan suurjänniteverkkoon tehtyjä tai tehtäviä investointeja. Päätöksessä on myös lainvoimaisesti määritetty ne korjaavat toimenpiteet, jotka TLS Verkko Oy on velvollinen suorittamaan.

TLS Verkko Oy on esittänyt, että valituksen kohteena olevaa asiaa ei ole ratkaistu Energiaviraston 14.4.2023 tekemällä päätöksellä ja että valitus ei kohdistu miltään osin Energiaviraston 14.4.2023 tekemään päätökseen. TLS Verkko Oy on lisäksi esittänyt, että se on nyt esillä olevassa asiassa vaatinut muutoksia valituksenalaiseen päätökseen siltä osin kuin päätöksessä on ollut kyse suurjännitteisen jakeluverkon siirtomaksujen palautuksesta Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle perustuen valituksenalaisen päätöksen mukaiseen laskennalliseen maksimikorotukseen ja palautusvelvollisuuden toimeenpanosta.

Energiavirasto on esittänyt, että asia on ratkaistu maksimikorotuksen ja paikallisten olosuhteiden osalta Energiaviraston 14.4.2023 tekemällä lainvoimaisella päätöksellä. Energiavirasto on lainvoimaisessa päätöksessään 14.4.2023 arvioinut TLS Verkko Oy:n suurjännitteisen jakeluverkon siirtohinnoittelun hintarakennetta, sen tasapuolisuutta ja hinnoittelun kustannusvastaavuutta kattavasti ja käynyt läpi TLS Verkko Oy:n paikallisia olosuhteita. Kyseisen päätöksen perustelujen laajuus ei näin ollen liity valituksenalaiseen päätökseen 8.3.2024 eikä lainvoimaisen päätöksen 14.4.2023 perusteluista voi valittaa korjaavien toimenpiteiden toteuttamista koskevan päätöksen 8.3.2024 yhteydessä.

Markkinaoikeus toteaa, että Energiaviraston valvonta-asiat käsitellään vakiintuneesti kaksiosaisessa menettelyssä. Pääasiapäätöksessä todetaan, millä tavoin verkonhaltija on toiminut sähkömarkkinalainsäädännön vastaisesti ja asetetaan velvoite korjata toiminta sähkömarkkinalain mukaiseksi. Korjaavat toimenpiteet hyväksytään erillisellä päätöksellä. Energiavirasto ei välttämättä hyväksy toteutettuja korjaavia toimenpiteitä verkonhaltijan ensimmäisestä esityksestä, vaan korjaavia toimenpiteitä voidaan joutua selvittämään useaan otteeseen ennen kuin ne ovat sähkömarkkinalain mukaisia ja Energiavirasto voi ne hyväksyä.

Nyt esillä olevassa asiassa pääasiapäätös on Energiaviraston 14.4.2023 tekemä päätös ja korjaavien toimenpiteiden hyväksyttävyyttä koskeva päätös on Energiaviraston 8.3.2024 tekemä päätös. Kummatkin edellä mainituista päätöksistä ovat oikeudelliselta luonteeltaan hallintolaissa tarkoitettuja hallintopäätöksiä, joihin on voinut sähkömarkkina- ja hallintolainkäyttösäännösten perusteella hakea muutosta markkinaoikeudelta. Valitusaika on ollut edellä kuvatulla tavalla oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 13 §:n 2 momentin mukaisesti 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista. Kun Energiaviraston 14.4.2023 tekemään päätökseen ei ole haettu muutosta valitusajan puitteissa, päätös on tullut lainvoimaiseksi. Edellä todetun ja erityisesti oikeusvarmuuden periaatteen (ks. esimerkiksi KHO 2024:110) vuoksi kyseiseen päätökseen ei ole enää vuonna 2024 ollut mahdollista hakea muutosta säännönmukaisin muutoksenhakukeinoin.

TLS Verkko Oy on markkinaoikeudelle 8.4.2024 toimittamassaan valituksessa esittänyt hakevansa muutosta Energiaviraston 8.3.2024 tekemään valituksenalaiseen päätökseen siltä osin kuin siinä on katsottu yhtiön vuonna 2014 tekemä suurjännitteistä jakeluverkkoa koskeva siirtohintojen korotus lainvastaiseksi ja määrätty yhtiö palauttamaan Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle Energiaviraston näkemyksen mukaan virheellisesti ja sähkömarkkinalainsäädännön vastaisesti perittyjä suurjännitteisen jakeluverkon siirtomaksuja. TLS Verkko Oy on esittänyt valituksessaan, että paikalliset olosuhteet ovat olleet sellaiset, että muita asiakasryhmiä suurempi korotus on ollut perusteltu. TLS Verkko Oy on vedonnut valituksessaan suurjänniteasiakkaille tehtyjen korotusten osalta suurjänniteverkon kustannusten nousemiseen ja suurjänniteverkkoon tehtyihin investointeihin. TLS Verkko Oy:n mukaan Energiavirasto on sivuuttanut sen esittämät perustelut päätöksessään ja menetellyt siten hallintolain 44 ja 45 §:n vastaisesti.

Edellä kuvatulla tavalla Energiavirasto on 14.4.2023 tekemällään päätöksellä lainvoimaisesti ratkaissut kysymyksen TLS Verkko Oy:n menettelyn sähkömarkkinalain mukaisuudesta suurjänniteverkon asiakkaiden siirtohintojen korotuksen osalta. Päätöksessä on todettu, ettei TLS Verkko Oy:n hinnoittelu ja palvelujen tarjonta ole ollut sähkömarkkinalain 18 ja 24 §:n mukaisesti avointa, tasapuolista ja syrjimätöntä, kun yhtiö on virheellisin ja perusteettomin perustein korottanut merkittävästi yksinomaan suurjänniteverkon asiakkaiden siirtohintoja moninkertaiseksi uuden suurjänniteasiakkaan liityttyä verkkoon. Päätöksessä on lisäksi todettu, ettei TLS Verkko Oy ole esittänyt selvityksissään sellaisia perusteita, jotka puoltaisivat paikallisten olosuhteiden perusteluja, jolla tuotannon hinnoittelun merkittävästi muita hinnankorotuksia suurempi korotus vuonna 2014 olisi perusteltavissa ja että verkonhaltija olisi asettanut suurjännitteisen jakeluverkon asiakkaille siirtomaksuja muihin asiakasryhmiin nähden syrjimättömällä tavalla.

Markkinaoikeus katsoo, että kysymykset siitä, onko TLS Verkko Oy menetellyt sähkömarkkinalain mukaisesti korottaessaan yksinomaan suurjänniteverkon asiakkaiden siirtohintoja moninkertaiseksi uuden suurjänniteasiakkaan liityttyä verkkoon ja ovatko paikalliset olosuhteet puoltaneet tehtyä korotusta, on jo lainvoimaisesti ratkaistu Energiaviraston 14.4.2023 tekemällä päätöksellä. Mainittuja kysymyksiä ei voida katsoa otetun uudelleen tarkasteltaviksi Energiaviraston päätöksessä 8.4.2024, eikä niitä ole tuolloin myöskään ratkaistu uudelleen. Markkinaoikeus ei näin ollen voi arvioida mainittuja kysymyksiä sille 8.4.2024 tehdyn valituksen johdosta. TLS Verkko Oy:n valitus on näiltä osin jätettävä tutkimatta.

Edellä mainittujen väitteidensä lisäksi TLS Verkko Oy on esittänyt valituksessaan väitteitä myös valituksenalaisessa päätöksessä määritetystä laskennallisesta maksimikorotuksesta ja vaatinut, että markkinaoikeus muuttaa valituksenalaisen päätöksen siirtomaksujen palautusvelvollisuutta koskevia kohtia 2–5 siten, että palautusvelvollisuus vahvistetaan yhtiön vuonna 2023 esittämään tasoon.

Edellä kuvatulla tavalla Energiavirasto on ratkaissut TLS Verkko Oy:n esittämien korjaavien toimenpiteiden hyväksyttävyyden valituksenalaisella päätöksellään. Energiavirasto on todennut valituksenalaisessa päätöksessään, että TLS Verkko Oy:n esittämissä korjaavissa toimenpiteissä esitetty yli 60 prosentin yksittäinen hinnankorotus on muihin TLS Verkko Oy:n tekemiin yksittäisiin hinnanmuutoksiin suhteutettuna edelleen liian suuri tarkastelujaksolla 2014–2024. Energiavirasto on edellyttänyt, että TLS Verkko Oy kohtuullistaa korotusta valituksenalaisessa päätöksessä tarkemmin kuvatulla tavalla. Energiavirasto on tältä osin määritellyt valituksenalaisessa päätöksessään kullekin vuodelle sovellettavan maksimikorotuksen.

Markkinaoikeus toteaa, ettei kysymystä TLS Verkko Oy:n lainvoimaisen päätöksen jälkeen esittämien korjaavien toimenpiteiden hyväksyttävyydestä ole ratkaistu Energiaviraston 14.4.2023 tekemällä lainvoimaisella päätöksellä. Edellä todetun perusteella markkinaoikeus katsoo, että TLS Verkko Oy:n valitus markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 273/2024 on otettava tutkittavaksi siltä osin kuin valituksessa on kysymys niiden korjaavien toimenpiteiden hyväksyttävyydestä, jotka TLS Verkko Oy on esittänyt Energiavirastolle lainvoimaisen päätöksen 14.4.2023 jälkeen, ja Energiaviraston valituksenalaisessa päätöksessään määrittelemästä maksimikorotuksesta.

Valituksen tutkiminen markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 278/2024

Kysymyksenasettelu ja sovellettavat oikeusohjeet

TLS Verkko Oy on vaatinut, että markkinaoikeus jättää Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n valituksen tutkimatta. Vaatimuksensa perusteena TLS Verkko Oy on esittänyt, että Energiaviraston 8.3.2024 tekemästä päätöksestä ei seuraa Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle oikeussuojan tarvetta eikä seurausta, jonka perusteella päätös vaikuttaisi välittömästi Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeuksiin tai etuihin oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 7 §:ssä tarkoitetulla tavalla.

Asiaan yleisenä oikeudenkäyntilakina sovellettavan oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 7 §:n 1 momentin mukaan hallintopäätökseen saa hakea muutosta valittamalla se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään.

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain esitöiden yleisperustelujen (HE 29/2018 vp s. 51) mukaan asianosaisuuteen perustuvasta valitusoikeudesta säädetään ehdotuksen mukaan niin, ettei yleissäännöksissä käytetä asianosaisen käsitettä, vaan ratkaisevaa on, kenelle valituksen kohteena oleva päätös on kohdistettu tai kenen oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen se välittömästi vaikuttaa.

Yleisperusteluissa on edelleen todettu, että asianosaista koskevissa säännöksissä on otettu huomioon erilaiset asianosaistilanteet ja niihin liittyvät oikeusturvatarpeet. Tarkoituksena on, että ehdotettuja säännöksiä sovellettaessa otetaan huomioon erityisesti niiden oikeusturvatarpeet, joihin hallintotuomioistuimen päätös kohdistuu tai joiden oikeuksiin tai velvollisuuksiin hallintotuomioistuimen päätös välittömästi vaikuttaa.

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain esitöiden (HE 29/2018 vp s. 74 ja 75) yksityiskohtaisissa perusteluissa on lain 7 §:n 1 momentin osalta todettu, että asianosaisuuteen perustuva valitusoikeus on hallintopäätöksen materiaalisilla asianosaisilla. Heitä ovat ne, joille hallintopäätöksellä on asetettu velvollisuus, rajoitus tai kielto, tai joiden oikeus tai etu on evätty kokonaan tai osittain. Materiaalinen asianosainen on myös se, jonka etuun, oikeuteen tai velvollisuuteen hallintopäätös välittömästi vaikuttaa, vaikka päätöstä ei olisikaan muodollisesti kohdistettu häneen. Asianosaisen valitusoikeutta koskevassa säännöksessä edellytetään päätöksen välittömiä vaikutuksia. Valitusoikeutta ei siten voida johtaa pelkästään päätöksen välillisistä vaikutuksista.

Esitöissä (HE 29/2018 vp s. 75) on lisäksi todettu, että päätöksen vaikutusten välittömyyttä on arvioitava viime kädessä tapauskohtaisesti asian laadun ja oikeusturvan tarpeen näkökulmasta (ks. esim. KHO 2018:1 ja KHO 2008:51).

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 81 §:n 2 momentin 4 kohdan mukaan tuomioistuin jättää valituksen tutkimatta, jos valittajalla ei ole valitusoikeutta.

Euroopan unionin perusoikeuskirjan 47 artiklan ensimmäisen kohdan mukaan jokaisella, jonka unionin oikeudessa taattuja oikeuksia ja vapauksia on loukattu, on oltava mainitussa artiklassa määrättyjen edellytysten mukaisesti käytettävissään tehokkaat oikeussuojakeinot tuomioistuimessa.

Sähkömarkkinalailla ja valvontalailla on osaltaan pantu täytäntöön sähkön sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä ja direktiivin 2012/27/EU muuttamisesta annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2019/944/EU (sähkömarkkinadirektiivi), joka on ollut voimassa valituksenalaisen päätöksen tekemisen ajankohtana.

Sähkömarkkinadirektiivin 60 artiklan 2 kohdan mukaan, jos jokin osapuoli haluaa tehdä valituksen siirto- tai jakeluverkonhaltijasta mainitusta direktiivistä johtuvien kyseisen verkonhaltijan velvoitteiden osalta, se voi osoittaa valituksensa sääntelyviranomaiselle, joka tekee riitojenratkaisuviranomaisena asiasta päätöksen kahden kuukauden kuluessa valituksen vastaanottamisesta. Tätä määräaikaa voidaan pidentää kahdella kuukaudella, jos sääntelyviranomainen pyytää lisätietoja. Tätä pidennettyä määräaikaa voidaan pidentää edelleen valituksen tekijän suostumuksella. Sääntelyviranomaisen päätös on sitova, paitsi jos ja siihen asti kun se kumotaan muutoksenhaussa.

Saman artiklan 6 kohdan mukaan edellä 2 ja 3 kohdassa tarkoitetut valitukset eivät rajoita unionin oikeuden tai kansallisen oikeuden mukaisen muutoksenhakuoikeuden käyttöä.

Saman artiklan 8 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on varmistettava, että kansallisella tasolla on olemassa sopivat järjestelmät, joiden mukaisesti osapuoli, jota sääntelyviranomaisen päätös koskee, voi hakea siihen muutosta elimeltä, joka on riippumaton asianomaisista osapuolista ja hallituksista.

Energiaviraston valituksenalainen päätös ja päätöstä edeltäneet tapahtumat

Asiassa on edellä kuvatulla tavalla kysymys Energiaviraston vuonna 2015 Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n tutkintapyynnön johdosta aloittamasta tutkinnasta koskien TLS Verkko Oy:n sähkömarkkinalainsäädännön vastaisia menettelytapoja sähköntuotannon siirtohinnoittelussa. Energiavirasto on tutkintapyynnön johdosta selvittänyt asiaa ja 17.1.2020 tehnyt asiassa ensimmäisen päätöksen. Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on valittanut edellä mainitusta Energiaviraston päätöksestä markkinaoikeuteen, minkä jälkeen asiaa on käsitelty ensin markkinaoikeudessa ja sen jälkeen korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Korkein hallinto-oikeus on 27.9.2022 antamassaan ennakkopäätöksessä KHO 2022:114 todennut, että Tornionlaakson Sähkö Oy:n (nykyisin TLS Verkko Oy) asettamat verkkoonsa liittämistä koskevat ehdot sekä siirto- ja jakelupalvelujen tarjoamista koskeva menettely ovat vaikuttaneet Tornionlaakson Sähkö Oy:n verkkoon pääsyyn ja Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n edellytyksiin toimia sähköntuottajana. Markkinaoikeuden päätöksessään toteaman mukaisesti Energiaviraston päätös olla velvoittamatta Tornionlaakson Sähkö Oy:tä korjaamaan toimintaansa valvontalain 9 §:n mukaisella tavalla on vaikuttanut Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n asemaan Tornionlaakson Sähkö Oy:n suurjännitteisessä jakeluverkossa elinkeinotoimintaa harjoittavana sähkön tuottajana.

Edellä mainitun ennakkopäätöksen mukaan Energiaviraston velvollisuutena on valvoa sähkömarkkinasääntelyn noudattamista ja siten myös siirtopalvelujen hinnoittelun syrjimättömyyttä. Sähköntuottajilta siirrosta perittävien maksujen määräytymisellä voidaan katsoa olevan yleisesti ottaen olennaista merkitystä sähkömarkkinoiden toimintaan. Sähkömarkkinalaissa on säädetty verkonhaltijaa koskevista velvollisuuksista, joiden voidaan katsoa perustavan myös oikeuksia verkkoon liittyville sähköntuottajille. Näiden oikeuksien tehokkaan toimeenpanon varmistaminen edellyttää, että Energiaviraston ratkaisu olla velvoittamatta verkonhaltijaa korjaamaan väitettyä sähkömarkkinalain vastaista menettelyä on mahdollista saattaa markkinaoikeuden arvioitavaksi.

Korkein hallinto-oikeus on edelleen todennut mainitussa ennakkopäätöksessä, että asian laadun ja oikeusturvan tarpeen näkökulmasta arvioituna sähköntuottajana suurjännitteiseen jakeluverkkoon liittyvällä Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:llä on tullut kyseisessä tapauksessa olla oikeus hakea muutosta päätökseen, jolla Energiavirasto on kysymyksessä olevalta osin jättänyt velvoittamatta verkonhaltijaa väitetyn sähkömarkkinalain vastaisen menettelyn korjaamiseen. Ennakkopäätöksen mukaan Energiaviraston päätöksen voitiin katsoa vaikuttavan välittömästi Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeuksiin ja etuihin oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 7 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla.

Energiavirasto on 14.4.2023 asian uudelleen käsittelyn jälkeen tehnyt uuden päätöksen asiassa, jossa se on todennut TLS Verkko Oy:n menetelleen sähkömarkkinalain vastaisesti korottaessaan merkittävästi yksinomaan suurjänniteverkon asiakkaiden siirtohintoja ja velvoittanut TLS Verkko Oy:n tekemään päätöksessä tarkemmin kuvatut korjaavat toimenpiteet.

Energiavirasto on 8.3.2024 tehnyt päätöksen TLS Verkko Oy:n esittämien korjaavien toimenpiteiden hyväksyttävyydestä.

Energiavirasto on valituksenalaisessa päätöksessään velvoittanut TLS Verkko Oy:n muun ohella määrittämään uudestaan korjaavissa toimenpiteissä esitetyt hinnat suurjänniteverkkoa koskevien hinnankorotuksien osalta jälkikäteisesti vuodesta 2014 siihen asti, kunnes ne vastaavat sähkömarkkinalain vaatimuksia, siten, että ne perustuvat Energiaviraston tietoihin TLS Verkko Oy:n asiakasryhmiä koskevista hinnanmuutoksista vuosien 2014–2024 ajalta. Energiavirasto on lisäksi asettanut TLS Verkko Oy:lle velvollisuuden palauttaa virheellisesti perityt maksut Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle päätöksen tarkastelujaksolta 2014–2024.

Valituksenalaisessa päätöksessä on todettu, että kaikki TLS Verkko Oy:n lain vastaiset siirtohinnoittelun laskutukset tulee hyvittää Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle kyseisen päätöksen mukaisesti. Päätöksen mukaan TLS Verkko Oy:n tulee palauttaa virheellisesti perityt maksut Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle kahden kuukauden kuluessa päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta.

Asian arviointi

TLS Verkko Oy on vaatinut, että markkinaoikeus jättää Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n valituksen tutkimatta. Vaatimuksensa perusteena TLS Verkko Oy on esittänyt, että Energiaviraston 8.3.2024 tekemästä päätöksestä ei seuraa Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle oikeussuojan tarvetta eikä seurausta, jonka perusteella päätös vaikuttaisi välittömästi Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeuksiin tai etuihin oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 7 §:ssä tarkoitetulla tavalla.

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on esittänyt, että korkein hallinto-oikeus on 27.9.2022 antamassaan ennakkopäätöksessä KHO 2022:114 vahvistanut Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n asianosaisaseman asiassa, sillä Energiaviraston päätös TLS Verkko Oy:n tuotannon siirtohinnoittelun kohtuullisuudesta ja tasapuolisuudesta vaikuttaa välittömästi Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:llä on asianosaisasema valituksenalaisen päätöksen osalta, sillä kyse on samasta TLS Verkko Oy:n tuotannon siirron tasapuolisuutta ja kohtuullisuutta koskevasta asiasta, jonka korkein hallinto-oikeus on palauttanut Energiavirastolle uudelleen arvioitavaksi.

Markkinaoikeus toteaa, että Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n valitusoikeutta markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 278/2024 on korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöksen KHO 2022:114 mukaisesti arvioitava ensisijaisesti sen perusteella, vaikuttaako Energiaviraston valituksenalainen päätös välittömästi Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n sähkömarkkinoita koskevasta sääntelystä johtuvaan oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun sekä tähän liittyen, millaisista Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeuksista asiassa on kysymys.

Energiaviraston valituksenalainen päätös koskee edellä kuvatulla tavalla TLS Verkko Oy:n esittämien korjaavien toimenpiteiden hyväksyttävyyttä. Tässä päätöksessä TLS Verkko Oy on velvoitettu palauttamaan virheellisesti perityt maksut Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle kahden kuukauden kuluessa päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta. Energiavirasto on mainitussa päätöksessä määritellyt niin kutsutun maksimikorotuksen ja esittänyt, mikä olisi palautettava euromäärä Energiaviraston asettaman tason mukaan laskettuna. Valituksenalaisessa päätöksessä on siten määritelty, miten Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle palautettavien siirtomaksujen määrä on laskettava. Markkinaoikeus toteaa, että mainitut palautettavat siirtomaksut ja niiden määrät perustuvat sähkömarkkinoita koskevasta sääntelystä johtuviin Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeuksiin saada kohtuullista korvausta vastaan sähkön siirto- ja jakelupalveluja. Tämä oikeus perustuu sähkömarkkinalain 21 §:ssä säädettyyn verkonhaltijan siirtovelvollisuuteen. Kyseisen pykälän mukaan verkonhaltijan on kohtuullista korvausta vastaan myytävä sähkön siirto- ja jakelupalveluja niitä tarvitseville sähköverkkonsa siirtokyvyn rajoissa.

Kun otetaan huomioon edellä ja korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöksessä KHO 2022:114 todettu, markkinaoikeus katsoo, että Energiaviraston päätös 8.3.2024 vaikuttaa Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeuksiin ja etuihin oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 7 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla. Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n valitusta ei siten ole jätettävä tutkimatta puuttuvan valitusoikeuden vuoksi markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 278/2024. TLS Verkko Oy:n vaatimus valituksen tutkimatta jättämisestä on näin ollen hylättävä.

Pääasiaratkaisun perustelut markkinaoikeuden asioissa diaarinumerot 273/2024 ja 278/2024

Kysymyksenasettelu ja sovellettavat oikeusohjeet

Markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 273/2024 on tutkittavaksi otetuin osin kysymys TLS Verkko Oy:n valituksessaan esittämän perusteella siitä, onko Energiaviraston katsottava menetelleen TLS Verkko Oy:n esittämällä tavalla virheellisesti, kun se ei ole hyväksynyt yhtiön vuonna 2023 esittämiä korjaavia toimenpiteitä ja määritellessään valituksenalaisessa päätöksessään tarkemmin kuvatun maksimikorotuksen.

Markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 278/2024 on puolestaan Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n valituksessaan esittämän perusteella keskeisesti kysymys siitä, onko Energiavirasto muuttanut valituksenalaisella päätöksellään jo lainvoimaisessa päätöksessä 14.4.2023 määrittelemiään korjaavia toimenpiteitä ja siten menetellyt viranomaisen päätöksenteolta edellytettävien tasapuolisuuden ja ennakoitavuuden vaatimusten vastaisesti.

Koska Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n väitteet koskevat keskeisesti valituksenalaisen päätöksen suhdetta asiassa aikaisemmin annettuun Energiaviraston lainvoimaiseen päätökseen, markkinaoikeus katsoo, että asiassa on syytä arvioida ensin kyseisiä Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n valituksessaan esittämiä väitteitä.

Sähkömarkkinalain 18 §:n mukaan verkonhaltijan on tarjottava sähköverkkonsa palveluita sähkömarkkinoiden osapuolille tasapuolisesti ja syrjimättömästi. Palveluiden tarjonnassa ei saa olla perusteettomia tai sähkökaupan kilpailua ilmeisesti rajoittavia ehtoja.

Sähkömarkkinalain 21 §:n mukaan verkonhaltijan on kohtuullista korvausta vastaan myytävä sähkön siirto- ja jakelupalveluja niitä tarvitseville sähköverkkonsa siirtokyvyn rajoissa.

Sähkömarkkinalain 24 §:n 1 momentin mukaan verkkopalvelujen myyntihintojen ja -ehtojen sekä niiden määräytymisperusteiden on oltava tasapuolisia ja syrjimättömiä kaikille verkon käyttäjille. Niistä saa poiketa vain erityisistä syistä.

Pykälän 2 momentin mukaan verkkopalvelujen hinnoittelun on oltava kokonaisuutena arvioiden kohtuullista.

Pykälän 3 momentin mukaan verkkopalvelujen hinnoittelussa ei saa olla perusteettomia tai sähkökaupan kilpailua ilmeisesti rajoittavia ehtoja. Siinä on kuitenkin otettava huomioon sähköjärjestelmän toimintavarmuus ja tehokkuus sekä kustannukset ja hyödyt, jotka aiheutuvat voimalaitoksen liittämisestä verkkoon.

Sähkömarkkinalain 106 §:n 2 momentin mukaan Energiaviraston tehtävänä on valvoa sähkömarkkinalain sekä sen nojalla annettujen säännösten ja viranomaisten määräysten noudattamista sekä sähkömarkkinalain nojalla annettujen lupapäätösten noudattamista. Valvonnasta säädetään sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta annetussa laissa (valvontalaki).

Valvontalain 9 §:n mukaan, jos joku rikkoo tai laiminlyö 2 §:ssä tarkoitetussa kansallisessa tai Euroopan unionin lainsäädännössä säädettyjä velvoitteitaan, Energiamarkkinaviraston on velvoitettava hänet korjaamaan rikkomuksensa tai laiminlyöntinsä. Päätöksessä voidaan määrätä, millä tavoin rikkomus tai laiminlyönti tulee korjata. Päätöksessä voidaan myös määrätä palauttamaan asiakkaalle virheellisesti peritty maksu, jos palautukseen ei sovelleta 14 §:ssä säädettyä palautusmenettelyä.

Pykälän esitöiden (HE 20/2013 vp s. 160) mukaan Energiamarkkinavirasto voi pykälään perustuvassa päätöksessään määrätä ne nimenomaiset toimenpiteet, joilla valvottava velvoitetaan säännösten rikkomistapauksessa korjaamaan virheensä tai laiminlyöntinsä. Lisäksi Energiamarkkinavirastolle annetaan toimivalta määrätä palautettavaksi yksittäisille asiakkaille näiltä virheellisesti perityksi todettuja maksuja. Ehdotettu toimivalta koskee tältä osin niitä tapauksia, joissa Energiamarkkinavirasto on nimenomaisesti todennut valvottavan menetelleen säännösten vastaisesti. Sen sijaan toimivalta ei ulotu valvottavan tai tämän asiakkaan välisiin sopimusriitoihin, jotka kuuluvat yleisten tuomioistuinten ratkaistaviksi.

Valituksenalaisessa päätöksessä on kyse Energiaviraston kansallisena sääntelyviranomaisena valvontalain 9 §:n nojalla tekemästä päätöksestä. Oikeudelliselta luonteeltaan Energiaviraston valituksenalainen päätös on edellä todetulla tavalla hallintolaissa tarkoitettu hallintopäätös.

Energiaviraston hallintomenettelyyn yleislakina sovellettavan hallintolain 6 §:n mukaan viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti sekä käytettävä toimivaltaansa yksinomaan lain mukaan hyväksyttäviin tarkoituksiin. Viranomaisen toimien on oltava puolueettomia ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden. Niiden on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia.

Pykälän esitöissä (HE 72/2002 vp s. 55 ja 56) on todettu, että viranomaisen toimien on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia. Säännös merkitsee luottamuksensuojaperiaatteen laintasoista vahvistamista. Mainittu periaate merkitsee ennen muuta yksilön suojaa julkista valtaa vastaan. Luottamuksen suojaamisen keskeisenä sisältönä on, että yksityisten tulee voida luottaa viranomaisten toiminnan oikeellisuuteen ja virheettömyyteen sekä viranomaisten tekemien hallintopäätösten pysyvyyteen. Periaatteen soveltamisessa on kysymys siitä, millä edellytyksillä yksityinen oikeussubjekti voi luottaa julkista valtaa käyttäen tehdyn päätöksen pysyvyyteen ja minkälainen turva tällä on viranomaisten toiminnan odottamattomia muutoksia vastaan. Luottamuksensuojan periaate rajoittaa edunsuovien päätösten peruuttamista taannehtivin vaikutuksin ja yleensäkin päätösten muuttamista yksityiselle haitalliseen suuntaan.

Esitöissä (HE 72/2002 vp s. 56) on lisäksi todettu, että yksityisen tietoinen lainvastainen menettely tai se, että oikeustilan muutos on ollut ennakoitavissa, eivät oikeuta suojaamisen arvoiseen luottamukseen. Edellytyksenä siis on, ettei päätös perustu asianosaisen antamiin virheellisiin tai olennaisesti puutteellisiin tietoihin. Säännösehdotuksessa tarkoitettuna oikeutettuna odotuksena ei pidetä myöskään pelkkiä oletettuja taloudellisia odotuksia. Näin esimerkiksi viranomaisten esittämät käsitykset tai lupaukset hallinnon asiakkaille eivät saa aikaan sellaista oikeudellisesti perusteltua odotusta, johon voitaisiin vedota. Luottamuksen suojan arviointi perustuu viime kädessä tapauskohtaiseen harkintaan, jossa yksityisen luottamusta tulee punnita suhteessa julkiseen etuun.

Hallintopäätöksen sisällöstä säädetään hallintolain 44 §:ssä. Pykälän 1 momentin mukaan kirjallisesta päätöksestä on käytävä selvästi ilmi muun ohella päätöksen perustelut ja yksilöity tieto siitä, mihin asianosainen on oikeutettu tai velvoitettu taikka miten asia on muutoin ratkaistu.

Hallintolain 45 §:n 1 momentin mukaan päätös on perusteltava. Perusteluissa on ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun sekä mainittava sovelletut säännökset.

Säännöksen esitöissä (HE 72/2002 vp s. 100) on todettu, että perusteluvelvollisuudella on keskeinen merkitys asianosaisen oikeusturvan kannalta. Asianosaisen on saatava tietää, mitkä seikat ovat johtaneet häntä koskevan ratkaisun tekemiseen. Riittävät perustelut antavat edellytyksiä harkita muutoksenhaun tarvetta. Perustelujen täsmällisyydellä ja selkeydellä on merkitystä myös viranomaistoimintaa kohtaan tunnetun yleisen luottamuksen kannalta.

Esitöissä on lisäksi todettu, että ensi asteen viranomaisen perusteluilla on merkitystä myös lainkäyttöviranomaisille. Hyvin perusteltu päätös helpottaa muutoksenhakuasian käsittelyä, kun tuomioistuimella on jo valmiina tiedossaan ne seikat, joiden perusteella viranomainen on ratkaissut asian. Samoin tuomioistuin saa perusteluista selville, mihin seikkoihin asian ratkaissut viranomainen on kiinnittänyt huomiota ja minkä merkityksen se on niille antanut.

Energiaviraston 14.4.2023 ja 8.3.2024 tekemät päätökset keskeisiltä osin

Energiaviraston 14.4.2023 tekemän lainvoimaisen päätöksen kohdan ”Ratkaisu” alakohdassa ”Korjaavat toimenpiteet” on todettu seuraavaa:

”Energiavirasto velvoittaa TLS Verkko Oy:tä sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta (590/2013, jäljempänä valvontalaki) annetun lain 9 §:n nojalla korjaamaan hinnoittelurakennettaan ja hinnoitteluaan siten, että hinnoittelun tulee olla Energiaviraston päätöksen mukaisesti tasapuolista ja syrjimätöntä sekä kehittämisvelvollisuuden mukaista. TLS verkko Oy:n tulee tehdä seuraavat korjaavat toimenpiteet:
1) TLS Verkko Oy:n tulee aloittaa toimenpiteet välittömästi sj-verkon siirron hinnoittelun korjaamiseksi sähkömarkkinalain (588/2013) edellyttämälle tasapuoliselle ja syrjimättömälle tasolle. TLS verkko Oy:n tulee määrittää sen kaikki voimassa olevat hinnat uudelleen ja toimittaa näistä laskentaperiaatteet Excel-tiedostossa Energiavirastolle tarkastamista varten.

a. Oletusarvoisesti sj-verkon asiakkaiden hinnoittelun tulee olla huomattavasti nykyistä halvempaa suhteessa pj-verkon pienasiakkaiden hinnoitteluun.
b. Kj-verkon asiakkaiden hinnoittelun tulisi olla myös halvempaa suhteessa pj-verkon pienasiakkaiden hinnoitteluun.
2) TLS verkko Oy:n tulee julkaista uudet korjatut hinnat kotisivuillansa selkeästi.
a. Kotisivuille tulee julkaista selkeät hinnat erikseen sj-kulutukselle ja sj-tuotannolle, koskien myös keskijänniteverkon tuotantoa, joka ylittää 2 megavolttiampeeria.
3) TLS verkko Oy:n tulee korjata takautuvasti 1.1.2014 voimassa olleesta hinnasta viimeisimpään voimassa olevaan hintaan perustuneet sj-verkolle tehdyt korotukset sellaiseksi, että ne vastaavat keskimäärin alemmille jännitetasoille tehtyjä korotuksia ja palauttaa tältä osin liikaa peritty osuus kaikille sj-verkon asiakkaille, jotta tehty korotus 2014 ja myöhemmin tehdyt korotukset itsessään olisivat tasapuolisia ja syrjimättömiä. Energiavirasto toteaa selvyyden vuoksi, että tässä tarkoitettu valvontalain 9 §:n perusteella määrätty palautusvelvollisuus kattaa ajanjakson ennen tätä annettua päätöstä, siihen asti kunnes TLS Verkko Oy ei enää peri sähkömarkkinalain (588/2013) vastaisia maksuja.
a. Tältä osin TLS Verkko Oy:n tulee toimittaa Energiavirastolle tiedot sen korjaamista 1.1.2014-1.1.2023 voimassa olleista sj-verkkojen hinnoista, palautettavista summista asiakaskohtaisesti sekä tieto kohtuullisesta aikataulusta, jonka kuluessa se tulee palautukset asiakkaalle suorittamaan.

Korjaavat toimenpiteet ja pyydetyt tiedot tulee toimittaa Energiavirastolle kolmen kuukauden kuluessa päätöksen antamisesta. Energiavirasto tulee vielä tämän jälkeen tekemään erikseen päätöksen korjaavien toimenpiteiden hyväksyttävyydestä ja palautusvelvollisuuden täytäntöönpanosta.”

Päätöksen 14.4.2023 kohdan ”Perustelut” alakohdassa ”Asiassa saadut selvitykset” on todettu muun ohella seuraavaa:

”Virasto toteaa, että sähkön siirtohintojen kiinteiden perusmaksujen ja energiamaksujen väliseen suhteeseen ei ole olemassa teoreettisesti yhtä ja oikeaa ratkaisumallia. Tällöin verkonhaltijoilla on vapaus sovittaa sähkön siirtohinnat paikallisiin olosuhteisiin.”

Perustelujen alakohdassa ”Hintojen rakenteet ja hintataso vuosina 2014–2017” on todettu muun ohella seuraavaa:

”Energiavirasto toteaa, että TLS Verkko Oy ei voi perustella sj-verkon tuotannon hinnan korotusta investoinneilla tai investointitarpeilla, varsinkaan kun se ei ole kyennyt esittämään laskentaa, johon sen hintojen määritys eri asiakasryhmien välillä perustuu. Virasto ei ole voinut todentaa, että ennen tehtyä korotusta hinnoittelussa olisi kustannusvastaavuus- ja tasapuolisuusperiaatteen kannalta virhe. Korotuksen jälkeen on kuitenkin ilmeistä, että hinnat on määritetty asiakasryhmien välille perusteettomasti ja syrjivästi. Viraston saamien tietojen mukaan TLS Verkko on katsonut aiheelliseksi korottaa hintoja vasta, kun uusi tuotantolaitos on liittynyt verkkoon. Kuitenkin korotuksen osalta TLS Verkko Oy ei ole kyennyt esittämään laskentaperusteita sekä perustelemaan asiaa siten, että se olisi noudattanut tasapuolisuuden ja kustannusvastaavan hinnoittelun periaatteita hinnoittelussaan.
Näin ollen siirtohinnoittelun muutokset asiakasryhmittäin olisi vuoden 2014 hinnankorotuksen osalta tullut toteuttaa kustannusvastaavuuden pohjalta syrjimättömästi kaikille asiakasryhmille sekä kulutuksen että tuotannon osalta seuraten korkeintaan sitä korotustasoa, joka on tehty keskimäärin alemmille jännitetasoille.
[– –]
Energiavirasto toteaa, että kun kyse on korotuksesta ja sen tasapuolisuudesta ja syrjimättömyydestä, niin sj-verkon osalta korotus voi asiassa saadun selvityksen perusteella olla korkeintaan sen verran kuin TLS Verkko Oy on korottanut vuonna 2014 muiden asiakasryhmien hintoja. Tätä seikkaa tukee lisäksi se, että vaikka aiemmin ennen vuoden 2014 tehtyjä korotuksia hinnat olisivat olleet syrjiviä ja kustannusvastaavuusperiaatteen kannalta virheellisiä, niin olisi tasapuolisuusperiaatteen vastaista korottaa edelleen sj-verkon hintoja enemmän kuin muiden asiakasryhmien. Koska nyt kyseessä olevassa asiassa ei voida jälkikäteen korottaa muiden asiakasryhmien hintoja, jää ainoaksi tasapuoliseksi ratkaisuksi se, että myös sj-verkon asiakkaiden osalta hintojen korotus voi olla enintään sen verran, kun korotus on keskimäärin muille asiakasryhmille ollut. Kuten aiemmin on mainittu, yhtiö on ollut kokonaisuutena alijäämäinen hinnoittelussaan, joten sillä olisi ollut mahdollisuus korottaa tasapuolisesti ja syrjimättömästi kaikkien asiakkaidensa hintoja valvontamenetelmien mukaisesti.”

Päätöksen 14.4.2023 kohdan ”Perustelut” alakohdassa ”TLS Verkko Oy:n tekemän sj-asiakkaiden hinnankorotuksen perusteet” on todettu muun ohella seuraavaa:

”Virasto toteaa edellä esitettyyn viitaten, että on selvää, että TLS Verkko Oy:n tuotannon hinnoittelu sj-verkossa on ollut vuosina 2014–2017 merkittävästi kalliimpaa kuin muilla verkonhaltijoilla, eikä TLS Verkko Oy ole kyennyt esittämään korotukselle asianmukaisia laskentaperusteita, joiden perusteella voitaisiin katsoa olevan kyseessä hinnoittelurakenteen täsmentäminen aiempaa kustannusvastaavammaksi ja tasapuolisemmaksi sj-verkon tuotannolle. TLS Verkko Oy on selvityksissään perustellut korotuksiaan sj-verkkoon tehtävillä investoinneilla. Nämä eivät kuitenkaan ole peruste korottaa hintoja sj-verkon asiakkaiden osalta enemmän kuin muiden. TLS Verkko ei ole kyennyt avaamaan tarkemmalla tasolla sen hintojen laskentaperusteita. Virastolle ei ole siis kyetty esittämään miten TLS Verkko Oy on sen asiakkaiden hinnat määrittänyt.
Edellä olevan perusteella Virasto toteaa, että kohtuulliseksi ja tasapuolisuus- sekä kustannusvastaavuusperiaatteen kannalta perusteelliseksi korotukseksi voidaan tässä tapauksessa katsoa vain sen suuruinen prosentuaalinen korotus, jolla on myös samaan aikaan keskimäärin korotettu alempien jännitetasojen hintoja. Siltä osin, kun korotus on ollut sj-verkon asiakkaille muuta verkkoa korkeampi, kyseessä on ollut sähkömarkkinalain 24 § ja 21 §:n mukaisen tasapuolisen ja syrjimättömän hinnoitteluperiaatteen vastainen korotus, koska niillä on pyritty TLS Verkko Oy:ltä saatujen tietojen mukaan kattamaan sj-verkkoon tehtyjä tai tehtäviä investointeja.”

Energiaviraston 8.3.2024 tekemän valituksenalaisen päätöksen kohdassa ”Ratkaisu” on todettu seuraavaa:

”Energiavirasto on asiassa aikaisemmin antamallaan päätöksellään (annettu 14.4.2023) velvoittanut TLS Verkko Oy:tä sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta (590/2013, jäljempänä valvontalaki) annetun lain 9 §:n nojalla korjaamaan hinnoittelurakennettaan ja hinnoitteluaan siten, että hinnoittelun tulee olla sähkömarkkinalain (588/2013) mukaisesti tasapuolista ja syrjimätöntä sekä kehittämisvelvollisuuden mukaista. TLS verkko Oy on esittänyt Energiavirastolle päätöksen mukaisesti korjaavat toimenpiteet 31.8.2023.
Energiavirasto painottaa, että asiassa aikaisemmin annetun päätöksen (14.4.2023) korjaavissa toimenpiteissä TLS Verkko Oy:llä on asetettu velvoite korjata hinnoitteluaan jälkikäteisesti vuodesta 2014 siihen asti, kunnes se vastaa sähkömarkkinalain vaatimuksia. Energiavirastolle toimitettujen tietojen mukaan, TLS Verkko Oy on jatkanut sähkömarkkinalain vastaisia hinnoittelukäytäntöjään ja perinyt lain vastaisia tuotannon siirtomaksuja vielä asiassa annetun päätöksen (14.4.2023) jälkeen. Energiavirasto toteaa, että kaikki TLS Verkko Oy:n lain vastaiset siirtohinnoittelun laskutukset tulee hyvittää Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle tämän päätöksen mukaisesti.
Energiavirasto tuo esille, että TLS Verkko Oy:n 31.8.2023 esittämiin korjaaviin toimenpiteisiin on Energiaviraston tullut tehdä muutoksia, jotta ne ovat sähkömarkkinalain mukaisia. Energiavirasto asettaa seuraavat muutokset TLS Verkko Oy:n esittämiin korjaaviin toimenpiteisiin:
1) Energiavirasto asettaa TLS Verkko Oy:lle velvollisuuden asettaa sähkömarkkinalain mukaiset uudet hinnat SJ-tuotannolle ja SJ-kulutukselle (koskien myös keskijänniteverkon tuotantoa, joka ylittää 2 megavolttiampeeria) voimaan viimeistään huhtikuun alussa eli 1.4.2024 mennessä. TLS Verkko Oy:n tulee toimittaa tiedot uusista hinnoista Energiavirastolle määräyksen sähköverkonhaltijan verkkopalveluehtojen ja -hintojen ilmoittamisesta Energiavirastolle 29.3.2018 (dnro 742/002/2018) 3 §:n mukaisesti sekä julkaistava nämä sähkömarkkinalain 27 §:n mukaisesti. TLS Verkko Oy:n tulee julkaista uudet SJ-hinnastot ja välittää niistä tiedot Energiavirastolle viimeistään 17.3.2024.
Energiavirasto painottaa, että se on vaatinut asiassa aiemmin annetussa päätöksessä (14.4.2023), että TLS Verkko Oy:n tulee julkaista uudet korjatut hinnat kotisivuillansa selkeästi ja että kotisivuille tulee julkaista selkeät hinnat erikseen SJ-kulutukselle ja SJ-tuotannolle, koskien myös keskijänniteverkon tuotantoa, joka ylittää 2 megavolttiampeeria.

2) Energiavirasto vaatii, että TLS Verkko Oy:n tulee määrittää uudestaan korjaavissa toimenpiteissä esitetyt hinnat suurjänniteverkkoa koskevien hinnankorotuksien osalta jälkikäteisesti vuodesta 2014 siihen asti, kunnes se vastaa sähkömarkkinalain vaatimuksia ja perustuen Energiaviraston tietoihin TLS Verkko Oy:n asiakasryhmiä koskevista hinnanmuutoksista vuosien 2014–2024 ajalta.
Energiavirasto toteaa, että TLS Verkko Oy:n esittämissä korjaavissa toimenpiteissä esitetty yli 60 prosentin yksittäinen hinnankorotus on muihin TLS Verkko Oy:n tekemiin yksittäisiin hinnanmuutoksiin suhteutettuna edelleen liian suuri tarkastelujaksolla 2014–2024. Energiavirasto edellyttää, että korotusta on kohtuullistettava niin, ettei se ylitä vuosittain suurimpaa muille asiakkaille toteutettua korotusta ajanjaksolla 2014–2017 ennen korotuskattosääntelyn voimaan astumista 1.9.20217. Korotuskattosääntelyn voimassa ollessa korotuksia rajoittaa sähkömarkkinalain 26 a §:n mukaan voimassa oleva maksimikorotus.

3) Energiavirasto asettaa TLS Verkko Oy:lle velvollisuuden palauttaa virheellisesti perityt maksut Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle päätöksen tarkastelujaksolta 2014–2024. Energiavirasto toteaa, että huomioiden päätöksen perusteluissa tuodun kustannusvastaavuuden, SJ-tuotannon hinnoittelu asetetaan tasoille, jotka perustuvat maksimikorotuksiin joita TLS Verkko Oy voi SJ-tuotannon hintaan toteuttaa. Nämä SJ-hinnoittelun tasot ovat seuraavat tarkastelujaksolla 2014–2023: vuoden 2014 osalta 1,54 €/MWh; vuoden 2015 osalta 1,93 €/MWh, vuoden 2016 osalta 2,12 €/MWh, vuoden 2017 osalta 2,13 €/MWh, vuoden 2018 osalta 2,45 €/MWh, vuoden 2019 osalta 2,82 €/MWh, vuoden 2020 osalta 3,02 €/MWh, vuoden 2021 osalta 3,02 €/MWh, vuoden 2022 osalta 3,20 €/MWh ja vuoden 2023 osalta 3,20 €/MWh.
Vuoden 2024 osalta Energiavirasto toteaa seuraavaa: koska TLS Verkko Oy edelleen toteuttaa sähkömarkkinalain vastaisia hintoja, ulottuu TLS Verkko Oy:n palautusvelvollisuus ja maksimikorotusten mukainen hinnoittelu vuoden 2024 maaliskuun loppuun eli siihen asti kunnes TLS Verkko Oy:n uusi hinnoittelu astuu voimaan ja täyttää sähkömarkkinalain mukaisuuden ja että Kitkiäisvaara Tuuli Ky:tä kohtaan oleva palautusvelvollisuus on täytetty.
Energiavirasto on laatinut seuraavan kaavion selventämään TLS Verkko Oy:n palautusvelvollisuutta maksimikorotusten täyttyessä. TLS Verkko Oy:n on palautuksen määrää määrittäessään otettava oheisen kaavion mukainen hintaero huomioon ja suoritettava palautus Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle tämän toteutuneen siirron ja laskujen perusteella:”

Valituksenalaisessa päätöksessä on tämän jälkeen ollut taulukko, jonka otsikkona on ollut ”Palautettava euromäärä Energiaviraston asettaman tason mukaan laskettuna”. Taulukossa on ollut sarakkeet vuosille 2014–2024 ja kunkin vuoden alla on ollut rivit ”TLS:n vanha hintataso €/MWh”, ”TLS:n ehdottama hintataso €/MWh”, ”EV:n mukainen hinta €/MWh” ja ”EV:n mukainen hintaero €/MWh”. Taulukossa on lisäksi ollut rivi ”Esim. taso tuotannolle MW/a”. Vuosille 2014–2023 tuotantotasoksi on esitetty 100.000 MW/a ja vuodelle 2024 (maaliskuun loppuun saakka) 25.000 MW/a. Taulukon lopussa on vielä esitetty esimerkkisiirron tasoon perustuva korvaus Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle. Korvaukseksi on esitetty 3.143.576 euroa.

Valituksenalaisessa päätöksessä on edellä mainitun taulukon jälkeen todettu muun ohella seuraavaa:

”Energiavirasto painottaa, että sen esittämät korvaussummat koskevat palautuksen määrää perustuen sen määrittämään kustannusvastaavuuden tasoon ja siitä johdettuihin maksimikorotuksiin. Varsinaisen palautuksen määrän TLS Verkko Oy:n tulee laskea toteutuneen siirron perusteella.
4) TLS Verkko Oy:n tulee esittää Energiavirastolle Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle palautettavan rahamäärä laskentaperusteineen Energiavirastolle viimeistään 24.3.2024 mennessä.
5) TLS Verkko Oy:n tulee palauttaa virheellisesti perityt maksut Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle kahden kuukauden kuluessa päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta.”

Valituksenalaisen päätöksen kohdan ”Perustelut” alakohdassa ”TLS Verkko Oy:n toimittamat korjaavat toimenpiteet” on todettu muun ohella seuraavaa:

”TLS Verkko Oy:n Kitkiäisvaaran kohtaamaan suurjännitteisen tuotannon tariffiin tekemä hinnankorotus oli alun perin 318 prosenttia. TLS Verkko Oy:n korjaavissa toimenpiteissä vuodelle 2014 on esitetty kyseisen korotustason laskemista 61 prosenttiin. Energiavirasto toteaa, että korvaavina toimenpiteinä esitetty yli 60 prosentin yksittäinen korotus on muihin TLS Verkko Oy:n tekemiin yksittäisiin hinnanmuutoksiin suhteutettuna edelleen liian suuri tarkastelujaksolla. Korotusta on kohtuullistettava niin, ettei se ylitä vuosittain suurimpaa muille asiakkaille toteutettua korotusta kyseisellä ajanjaksolla”.

Valituksenalaisessa päätöksessä on ollut tämän jälkeen taulukko ”Hinnanmuutokset asiakasryhmittäin TLS Verkko Oy 1.1.2014–31.12.2023”. Taulukossa on kuvattu asiakasryhmien K1, K2, L1, L2, M1, M2, T1, T2, T3 ja T4 prosentuaaliset hinnanmuutokset vuosina 2015–2023.

Valituksenalaisessa päätöksessä on edellä mainitun taulukon jälkeen todettu seuraavaa:

”Energiavirasto toteaa, että arvioitaessa yksittäisen korotuksen suuruuden tasapuolisuutta ja syrjimättömyyttä, muodostaa nyt vuosittain korkein tehty korotus kattotason myös Kitkiäisvaaran kohtaaman tariffin korotukselle ajanjaksolla aina korotuskattosääntelyn voimaantuloon saakka.”

Energiaviraston verkkosivuilla edellä mainitut asiakasryhmät on määritelty seuraavalla tavalla sähkön hintatilastojen yhteydessä:

”K1 Kerrostalohuoneisto, ei sähkökiuasta, pääsulake 1x25 A, sähkön käyttö 2.000 kWh/vuosi
K2 Pientalo, sähkökiuas, ei sähkölämmitystä, pääsulake 3x25 A, sähkön käyttö 5.000 kWh/vuosi
L1 Pientalo, huonekohtainen sähkölämmitys, pääsulake 3x25 A, sähkön käyttö 18.000 kWh/vuosi
L2 Pientalo, osittain varaava sähkölämmitys, pääsulake 3x25 A, sähkön käyttö 20.000 kWh/vuosi
M1 Maatilatalous, peltoviljely, ei sähkölämmitystä, pääsulake 3x35 A, sähkön käyttö 10.000 kWh/vuosi
M2 Maatilatalous, karjatalous, huonekohtainen sähkölämmitys, pääsulake 3x35 A, sähkön käyttö 35.000 kWh/vuosi
T1 Pienteollisuus, sähkön käyttö 150.000 kWh/vuosi, tehontarve 75 kW
T2 Pienteollisuus, sähkön käyttö 600.000 kWh/vuosi, tehontarve 200 kW
T3 Keskisuuri teollisuus, sähkön käyttö 2.000.000 kWh/vuosi, tehontarve 500 kW
T4 Keskisuuri teollisuus, sähkön käyttö 10.000.000 kWh/vuosi, tehontarve 2500 kW.”

Asian arviointi

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on esittänyt, että valituksenalaisessa päätöksessä määritetyt suurjänniteverkon tuotannon siirron hinnankorotuksen enimmäismäärät ovat vastoin Energiaviraston 14.4.2023 tekemää lainvoimaista päätöstä ja johtavat liian korkeisiin suurjänniteverkon tuotannon siirron hintoihin ja sitä kautta liian alhaisiin palautettaviin suurjänniteverkon tuotannon siirron maksuihin.

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n mukaan vuoden 2023 lainvoimaisessa päätöksessä on jo vahvistettu, että sähkömarkkinalain mukaisen suurjänniteverkon tuotannon siirron hyväksyttävän korotuksen enimmäismäärän tulee vastata vuosikohtaisesti kyseisenä vuonna eri asiakasryhmille tehtyjä keskimääräisiä hinnankorotuksia. Sen sijaan valituksenalaisessa vuoden 2024 päätöksessä on lainvoimaisen vuoden 2023 päätöksen vastaisesti edellytetty, että TLS Verkko Oy korjaa suurjänniteverkon asiakkaille vuosina 2014–2024 tekemiään hinnankorotuksia siten, etteivät hinnankorotukset ylitä vuosittain suurimpaa muille asiakkaille toteutettua korotusta ajanjaksolla 2014–2017 ennen sähkömarkkinalain 26 a §:n enimmäishinnankorotusprosentin voimaan astumista 1.9.2017 ja korotuskattosääntelyn voimaantulon jälkeen 1.9.2017–2024 sähkömarkkinalain 26 a §:n mukaista enimmäiskorotusprosenttia.

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on lisäksi esittänyt, että valituksenalaisessa päätöksessä määritetyt korjaavat toimenpiteet ovat paitsi lainvoimaisen päätöksen vastaisia myös sähkömarkkinalain 18, 21 ja 24 §:n tasapuolisuus-, syrjimättömyys ja kohtuullisuusvelvoitteiden sekä tuotannon hyötyjen huomisen vaatimuksen vastaisia.

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on vielä esittänyt, ettei valituksenalaista päätöstä ole perusteltu hallintolain 45 §:n edellyttämällä tavalla. Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n mukaan valituksenalaisesta päätöksestä ei ilmene, miten Energiavirasto on määrittänyt väittämänsä hinnoittelun kustannusvastaavuuden tason tai mihin tietoihin tämä arviointi on perustunut.

Energiavirasto on esittänyt, että Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n tulkinta lainvoimaisen päätöksen 14.4.2023 sisällöstä on ollut virheellinen. Kuten lainvoimaisessa päätöksessä 14.4.2023 on todettu, asiassa on ensin tullut ratkaista kustannusvastaavan hinnoittelun taso. Vasta tämän jälkeen päätöksessä on vaadittu korjaamaan tehdyt suurjänniteverkon hinnoittelun korotukset vuodesta 2014 lähtien siten, että ne vastaavat keskimäärin alempien jännitetasojen korotuksia. Energiavirasto on lisäksi esittänyt, että kustannusvastaavuus on keskeisin periaate, jota sähkön jakelun tariffien asetannassa tulee noudattaa. Tämä on otettu myös Energiaviraston päätöksessä 14.4.2023 ensisijaiseksi periaatteeksi lähdettäessä korjaamaan hinnoittelua.

Unionin tuomioistuin on oikeuskäytännössään (tuomio 5.9.2024, Novo Banco SA, C-498/22–C-500/22, EU:C:2024:686, 100 ja 101 kohta oikeuskäytäntöviittauksineen) katsonut, että luottamuksensuojan periaate kuuluu unionin perusperiaatteisiin ja paitsi unionin toimielinten myös jäsenvaltioiden on noudatettava sitä toteuttaessaan toimenpiteitä, joilla ne soveltavat unionin oikeutta, ja erityisesti käyttäessään niille unionin direktiiveissä annettua toimivaltaa. Oikeus vedota kyseiseen periaatteeseen on kaikilla henkilöillä, joille hallintoviranomaisen toiminnan vuoksi on syntynyt perusteltuja odotuksia, jotka perustuvat sen antamiin täsmällisiin vakuutteluihin.

Markkinaoikeus toteaa, että edellä todetulla tavalla Energiaviraston valvontaasiat käsitellään vakiintuneesti kaksiosaisessa menettelyssä. Pääasiapäätöksessä todetaan, millä tavoin verkonhaltija on toiminut sähkömarkkinalainsäädännön vastaisesti ja asetetaan velvoite korjata toiminta sähkömarkkinalain mukaiseksi. Korjaavat toimenpiteet hyväksytään erillisellä päätöksellä.

Energiaviraston 14.4.2023 tekemä päätös ja nyt arvioinnin kohteena oleva valituksenalainen päätös ovat Energiaviraston tekemiä hallintopäätöksiä, jotka ovat koskeneet samaa valvonta-asiaa. Energiavirasto on päätöksiä tehdessään käyttänyt Euroopan unionin sähkömarkkinadirektiivissä sille annettua toimivaltaa. TLS Verkko Oy:lle asetetun palautusvelvollisuuden määrääminen on perustunut EU:n sähkömarkkinasääntelystä johdettuun valvontalain 9 §:ään, jonka mukaan Energiavirasto voi päätöksessään määrätä, millä tavoin rikkomus tai laiminlyönti tulee korjata. Energiavirasto voi sähkömarkkinasääntelyn mukaan muun ohella määrätä palauttamaan virheellisesti perittyjä maksuja asiakkailleen.

Energiaviraston 14.4.2023 tekemä päätös on edellä todetulla tavalla saanut lainvoiman, koska siihen ei ole aikanaan haettu muutosta valitusajan puitteissa. Lainvoiman saaneen päätöksen pysyvyyteen liittyy unionin oikeudessa tunnustettu ja hallintolain 6 §:ssä säädetty luottamuksensuojaperiaate. Luottamuksensuojan saaminen edellyttää, että yksityiselle on muodostunut oikeutettuja odotuksia. Energiaviraston lainvoimaisen päätöksen 14.4.2023 voidaan katsoa muodostaneen oikeutettuja odotuksia Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle, sillä Energiavirasto on lainvoimaisessa päätöksessään todennut TLS Verkko Oy:n menetelleen sähkömarkkinalain vastaisesti korottaessaan merkittävästi yksinomaan suurjänniteverkon asiakkaiden siirtohintoja ja velvoittanut TLS Verkko Oy:n palauttamaan liikaa perityn osuuden kaikille suurjänniteverkon asiakkaille, mihin asiakasryhmään myös Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky kuuluu. Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on siten Energiaviraston lainvoimaisen päätöksen perusteella voinut perustellusti ja oikeutetusti odottaa, että se tulee saamaan TLS Verkko Oy:ltä palautuksen sähkömarkkinalain vastaisesti perityistä siirtohinnoista.

Kun otetaan huomioon mitä edellä on todettu Energiaviraston valvonta-asioiden kaksivaiheisesta menettelystä, viraston päätösten lainvoimasta ja luottamuksensuojaperiaatteesta, Energiaviraston on tullut ottaa TLS Verkko Oy:n esittämien korjaavien toimenpiteiden hyväksyttävyyttä arvioidessaan ja valituksenalaista päätöstä tehdessään lähtökohdaksi ja arvioinnin puitteeksi se, mitä viraston vuoden 2023 lainvoimaisessa päätöksessä on todettu. Vaikka Energiavirastolla on lähtökohtaisesti harkintavaltaa määrätessään toimenpiteitä sähkömarkkinalain vastaisen menettelyn korjaamiseksi ja arvioidessaan korjaavien toimenpiteiden hyväksyttävyyttä, esillä olevassa asiassa Energiaviraston harkintavaltaa on rajoittanut se, mitä se on samassa asiassa vuonna 2023 lainvoimaisesti ratkaissut. Energiavirasto ei ole ilman lain mukaista perustetta voinut ratkaista asiaa lainvoimaisen päätöksensä vastaisesti. Nyt esillä olevassa asiassa Energiaviraston valituksenalaisen päätöksen tekemiseen johtaneen menettelyn arvioinnin lähtökohdaksi on otettava viraston lainvoimaisen päätöksen sanamuoto.

Edellä kuvatulla tavalla Energiaviraston lainvoimaisessa vuoden 2023 päätöksessä TLS Verkko Oy:n on todettu menetelleen sähkömarkkinalain vastaisesti korottaessaan merkittävästi yksinomaan suurjänniteverkon asiakkaiden siirtohintoja moninkertaiseksi uuden suurjänniteasiakkaan liityttyä verkkoon. Energiavirasto on tämän jälkeen velvoittanut TLS Verkko Oy:n tekemään lainvoimaisessa päätöksessä kuvatut korjaavat toimenpiteet 1–3.

Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on markkinaoikeudessa esittämänsä perusteella ymmärtänyt Energiaviraston vuoden 2023 lainvoimaisen päätöksen siten, että sen korjaavien toimenpiteiden kohdassa 3 on jo vahvistettu hyväksyttävät korotusten enimmäismäärät. Energiaviraston mukaan Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n edellä mainittu tulkinta on ollut virheellinen, sillä lainvoimaisessa päätöksessä todetulla tavalla asiassa on ensin tullut ratkaista kustannusvastaavan hinnoittelun taso. Energiavirasto on viitannut markkinaoikeudessa tältä osin lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohtaan 1, jossa TLS Verkko Oy on velvoitettu aloittamaan toimenpiteet välittömästi suurjänniteverkon siirron hinnoittelun korjaamiseksi sähkömarkkinalain edellyttämälle tasapuoliselle ja syrjimättömälle tasolle.

Edellä kuvatulla tavalla vuoden 2023 lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdassa 1 on edellytetty, että TLS Verkko Oy määrittää sen kaikki voimassa olevat hinnat uudelleen ja toimittaa laskentaperiaatteet Energiavirastolle tarkastamista varten. Mainitussa kohdassa 1 on todettu, että oletusarvoisesti suurjänniteverkon asiakkaiden hinnoittelun tulee olla huomattavasti nykyistä halvempaa suhteessa pienjänniteverkon pienasiakkaiden hinnoitteluun ja keskijänniteverkon asiakkaiden hinnoittelun halvempaa suhteessa pienjänniteverkon pienasiakkaiden hinnoitteluun. Lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohta 2 on koskenut uusien, korjattujen hintojen julkaisemista TLS Verkko Oy:n kotisivuilla.

Markkinaoikeus toteaa, että toisin kuin Energiaviraston vuoden 2023 lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdan 3 yhteydessä, jossa on viitattu 1.1.2014 voimassa olleeseen hintaan ja 1.1.2024–1.1.2023 voimassa olleisiin hintoihin, saman päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdan 1 yhteydessä on viitattu yleisesti voimassa oleviin hintoihin. Koska korjaavan toimenpiteen 1 yhteydessä ei ole tarkennettu korjattavien hintojen voimassaoloajankohtaa, on siinä käytetyn ilmaisun ”voimassa olevat hinnat” ja asetetun velvoitteen määrittää hinnat uudelleen voinut perustellusti ymmärtää tarkoittaneen päätöksen antamishetkellä voimassa olleiden hintojen uudelleen määrittämistä. Kun otetaan lisäksi huomioon, että Energiavirasto on lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdassa 2 velvoittanut TLS Verkko Oy:n julkaisemaan uudet, korjatut hinnat verkkosivuillaan, on korjaavassa toimenpiteessä 1 asetetun korjaamisvelvoitteen tälläkin perusteella voinut ymmärtää siten, että velvoite määritellä hinnat uudelleen on koskenut päätöksen antamishetkellä voimassa olleita hintoja. Tätä tulkintaa tukee myös se, että lainvoimaisen päätöksen perusteluissa on edellä kuvatulla tavalla todettu, ettei muiden asiakasryhmien hintoja voida jälkikäteen korottaa. Tämän on voinut perustellusti ymmärtää tarkoittaneen, ettei vuoden 2023 lainvoimaisessa päätöksessä ole velvoitettu määrittämään muiden asiakasryhmien aikaisemmin voimassa olleita hintoja jälkikäteen kustannusvastaavalle tasolle.

Edellä todetun perusteella markkinaoikeus katsoo, että lainvoimaisessa päätöksessä asetettu korjaavien toimenpiteiden kohta 1 on tullut ymmärtää siten, että siinä asetettu velvollisuus määrittää hinnat uudelleen on koskenut nimenomaan lainvoimaisen päätöksen antamishetkellä voimassa olleita hintoja. Lainvoimaisen päätöksen korjaavaa toimenpidettä 1 ei ole siten voinut tulkita Energiaviraston esittämällä tavalla siten, että aikaisemmin voimassa olleille hinnoille olisi tullut ensin määrittää kustannusvastaava hinnoittelun taso.

Lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdassa 3 on edellä kuvatulla tavalla asetettu TLS Verkko Oy:lle velvollisuus korjata suurjänniteverkon asiakkaille tehdyt korotukset ja palauttaa liikaa peritty osuus suurjänniteverkon asiakkaille. Korjaavan toimenpiteen 3 mukaan TLS Verkko Oy:n on tullut ”korjata takautuvasti 1.1.2014 voimassa olleesta hinnasta viimeisimpään voimassa olevaan hintaan perustuneet sj-verkolle tehdyt korotukset sellaiseksi, että ne vastaavat keskimäärin alemmille jännitetasoille tehtyjä korotuksia”.

Markkinaoikeus toteaa, että kun otetaan huomioon mitä vuoden 2023 lainvoimaisen päätöksen perusteluissa on esitetty, on sen korjaavassa toimenpiteessä 3 asetetun velvollisuuden voinut perustellusti ymmärtää siten, että sanalla ”keskimäärin” on viitattu alemmille jännitetasoille tiettynä vuonna tehtyihin keskimääräisiin hinnankorotuksiin. Energiaviraston vuoden 2023 lainvoimaisen päätöksessä käytetystä sanasta ”keskimäärin” ei ole kuitenkaan käynyt nimenomaisesti ilmi, millä tavalla keskimääräisyys määritellään tai lasketaan. Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky on markkinaoikeudessa esittänyt keskimääräisyydestä laskelmia, jotka perustuvat TLS Verkko Oy:n eri asiakasryhmille tekemien prosentuaalisten vuosittaisten hinnankorotusten keskiarvoon. Vaikka sana ”keskimäärin” on sinänsä voinut mahdollistaa myös muunlaisen kuin suoraviivaiseen eri asiakasryhmien korotusten keskiarvoon perustuvan laskentatavan, voidaan keskimääräisyyden katsoa kuitenkin luoneen Energiaviraston vuoden 2023 päätöksen vaikutuspiirissä oleville yhtäältä velvoitteita ja toisaalta odotuksia siitä, että hintojen enimmäiskorotusten suunta ja yleinen suuruusluokka heijastavat sitä kokonaisuutta, jota TLS Verkko Oy:n eri asiakasryhmille tekemät hinnankorotukset kuvaavat.

Markkinaoikeus toteaa, että Energiaviraston vuoden 2023 lainvoimainen päätös on muodostanut Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle oikeutettuja odotuksia Energiaviraston hyväksymien korotusten enimmäismäärien ja siten myös sille palautettavien maksujen suuruusluokasta. Lainvoimaisessa päätöksessä asetettujen korjaavien toimenpiteiden voidaan katsoa olleen korotusten enimmäismäärän suunnan ja suuruusluokan osalta edellä unionin tuomioistuimen oikeuskäytännössä tarkoitetulla tavalla riittävän täsmällisiä oikeutettujen odotusten syntymiselle. Energiaviraston vuoden 2023 lainvoimaisen päätöksen sivulla 59 on ollut taulukko TLS Verkko Oy:n suurjännitteistä jakeluverkkoa alempien jännitetasojen (”pj-verkko”) eri asiakasryhmille (K1, K2, L1, L2, M1, M2, T1, T2, T3 ja T4) tehdyistä hinnankorotuksista ajanjaksona 1/2013–1/2014. Lisäksi TLS Verkko Oy:n verkkopalvelujen yleiset myyntiehdot ja -hinnat ovat olleet sähkömarkkinalain 27 §:n 1 momentissa edellytetyllä tavalla julkisia. Tornio Kitkiäsvaara Tuuli Ky on siten voinut Energiaviraston vuoden 2023 lainvoimaisessa päätöksessä muille asiakasryhmille tehtyjen hinnankorotusten perusteella muodostaa käsityksen enimmäiskorotusten keskimääräisestä suuruudesta tiettynä vuonna ja siten arvioida sille palautettavien maksujen suuruusluokan. Palautettavien maksujen suuruusluokkaa koskevat tiedot ovat puolestaan olleet omiaan vaikuttamaan Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n toimintaan esimerkiksi sen taloutta ja rahoitusta koskevassa suunnittelussa. Energiaviraston vuoden 2023 lainvoimaisen päätöksen muodostamia Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeutettuja odotuksia korotusten enimmäismääristä ja sille palautettavien maksujen suuruusluokasta ei voida pitää esillä olevassa asiassa sähkömarkkinalain vastaisina, kun otetaan huomioon Energiavirastolla oleva harkintavalta toimenpiteiden määräämisessä ja se, ettei sähkömarkkinalainsäädännön perusteella ole todettavissa yhtä oikeaa tapaa siirtohintojen määrittämiselle.

Energiaviraston vuoden 2023 lainvoimaisen päätöksen perusteella muodostuneiden oikeutettujen odotusten sähkömarkkinalain mukaisuutta ei ole syytä arvioida toisin Energiaviraston viittaaman kustannusvastaavuusperiaatteenkaan vuoksi. Vaikka Energiaviraston toteamalla tavalla kustannusvastaavuus on keskeinen sähkön siirtohinnoittelussa noudatettava periaate, kustannusvastaavuutta koskevista oikeusohjeistakaan ei ole voinut päätellä, että lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdan 3 perusteella muodostunut käsitys korotusten enimmäismääristä ei olisi ollut sähkömarkkinalain mukainen. Vaikka kustannusvastaavuus on mainittu useaan otteeseen lainvoimaisen päätöksen perusteluissa, ei näistäkään maininnoista ole ollut pääteltävissä, että asiassa olisi ensin tullut ratkaista kustannusvastaavan hinnoittelun taso. Lainvoimaisen päätöksen perusteluissa on edellä kuvatulla tavalla todettu muun ohella, ettei muiden asiakasryhmien hintoja voida jälkikäteen korottaa. Tämän on edellä todetulla tavalla voinut perustellusti ymmärtää tarkoittaneen, ettei TLS Verkko Oy:tä ole velvoitettu vuoden 2023 lainvoimaisessa päätöksessä määrittämään muiden asiakasryhmien aikaisemmin voimassa olleita hintoja jälkikäteen kustannusvastaavalle tasolle.

Edellä esitetty huomioon ottaen markkinaoikeus katsoo, ettei Energiaviraston lainvoimaista päätöstä ole voinut ymmärtää Energiaviraston esittämällä tavalla siten, että asiassa olisi tullut ensin ratkaista kustannusvastaavan hinnoittelun taso. Energiaviraston lainvoimainen päätös 14.4.2023 on tullut ymmärtää siten, että Energiavirasto on kyseisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdassa 3 vahvistanut suurjännitteisen jakeluverkon asiakkaille vuodesta 2014 alkaen tehtyjen hinnankorotusten hyväksyttävän määrän olevan sen suuruinen prosentuaalinen korotus, jolla on samaan aikaan keskimäärin korotettu muiden asiakasryhmien hintoja.

Edellä kuvatulla tavalla Energiavirasto on valituksenalaisessa päätöksessään 8.3.2024 muuttanut TLS Verkko Oy:n esittämää korotusta siten, ettei korotus ylitä vuosittain suurimpaa muille asiakkaille toteutettua korotusta ajanjaksolla 2014–2017 ennen korotuskattosääntelyn voimaan astumista 1.9.2017. Valituksenalaisessa päätöksessä on todettu, että korotuskattosääntelyn voimassa ollessa korotuksia rajoittaa sähkömarkkinalain 26 a §:n mukaan voimassa oleva maksimikorotus. Energiavirasto on edellä kuvatulla tavalla esittänyt valituksenalaisessa päätöksessään taulukon ”Palautettava euromäärä Energiaviraston asettaman tason mukaan laskettuna”. Taulukossa on ollut sarakkeet vuosille 2014–2024 ja kunkin vuoden alla on ollut rivit ”TLS:n vanha hintataso €/MWh”, ”TLS:n ehdottama hintataso €/MWh”, ”EV:n mukainen hinta €/MWh” ja ”EV:n mukainen hintaero €/MWh”.

Energiavirasto on asettanut edellä mainitussa taulukossaan ja valituksenalaisen päätöksen korjaavassa toimenpiteessä 3 vuodelle 2014 hinnaksi 1,54 euroa/MWh, vuodelle 2015 hinnaksi 1,93 euroa/MWh, vuodelle 2016 hinnaksi 2,12 euroa/MWh, vuodelle 2017 hinnaksi 2,13 euroa/MWh, vuodelle 2018 hinnaksi 2,45 euroa/MWh, vuodelle 2019 hinnaksi 2,82 euroa/MWh, vuosille 2020 ja 2021 hinnaksi 3,02 euroa/MWh ja vuosille 2022, 2023 ja 2024 hinnaksi 3,20 euroa/MWh.

Taulukossa on lopuksi ollut rivi ”Esim. taso tuotannolle MW/a”. Vuosille 2014–2023 tuotantotasoksi on esitetty 100.000 MW/a ja vuodelle 2024 (maaliskuun loppuun saakka) 25.000 MW/a. Taulukon lopussa on vielä esitetty esimerkkisiirron tasoon perustuva korvaus Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle. Korvaukseksi on esitetty 3.143.576 euroa.

Edellä kuvatulla tavalla Energiaviraston valituksenalaisessa päätöksessä on kuvattu muiden asiakasryhmien prosentuaaliset hinnankorotukset vuosina 2015–2023. Taulukossa esitettyjen lukujen perusteella voidaan samalla tavalla kuin TLS Verkko Oy:n julkisten myyntihintojen perusteella laskea kunkin vuoden osalta keskimääräisen prosentuaalisen hinnankorotuksen taso. Taulukossa esitettyjen lukujen perusteella esimerkiksi vuonna 2015 eri asiakasryhmille tehdyt hinnankorotukset ovat vaihdelleet 3,5 prosentin ja hieman yli 25 prosentin välillä painottuen kuitenkin selvästi alle 20 prosentin hinnankorotuksiin. Vuonna 2016 eri asiakasryhmien hinnankorotukset ovat olleet noin kahden ja kymmenen prosentin välillä painottuen kuitenkin selvästi alle kymmenen prosentin. Taulukosta ilmenee lisäksi, että vuosina 2018, 2022 ja 2023 asiakasryhmille ei ole tehty hinnankorotuksia lainkaan.

Sen sijaan valituksenalaisen päätöksen taulukossa ”Palautettava euromäärä Energiaviraston asettaman tason mukaan laskettuna” esitetyn perusteella Energiaviraston hyväksymä hinta vuodelle 2015 on ollut 1,93 euroa/MWh, joka on tarkoittanut yli 25 prosentin hinnankorotusta vuoden 2014 hintaan 1,54 euroa/MWh nähden. Samoin Energiaviraston hyväksymä hinta vuodelle 2016 on ollut 2,12 euroa/MWh, joka on tarkoittanut lähes 10 prosentin hinnankorotusta edellä mainittuun Energiaviraston hyväksymään vuoden 2015 hintaan 1,93 euroa/MWh nähden. Molemmat korotukset edustavat valituksenalaisen päätöksen taulukossa esitettyjen vuosittaisten asiakasryhmäkohtaisten hinnankorotusten ylintä ja vähemmistössä olevaa osaa tai jopa ylittävät sen. Vuosien 2018, 2022 ja 2023 osalta valituksenalaisessa päätöksessä on määritelty hinnankorotuksia, vaikka samassa päätöksessä olevan taulukon perusteella yhdenkään asiakasryhmän hintoja ei ole korotettu. Myös muiden vuosien osalta on havaittavissa, että valituksenalaisessa päätöksessä esitetty laskentatapa johtaa korkeampiin hinnankorotuksiin kuin vuoden 2023 lainvoimaisen päätöksen korjaavassa toimenpiteessä 3 esitetty suurjännitteistä jakeluverkkoa alempien jännitetasojen keskimääräinen korotus, laskettiinpa tämä keskimääräisyys millä tahansa tavalla. Valituksenalaisen päätöksen on katsottava tältä osin poikenneen selvästi lainvoimaisen päätöksen korjaavien toimenpiteiden kohdassa 3 esitetystä enimmäiskorotuksen yleisestä tasosta.

Valituksenalaisessa päätöksessä asetetuista luvuista ilmenee edellä kuvatulla tavalla, että valituksenalaisessa päätöksessä esitetty laskentatapa johtaa vuoden 2023 lainvoimaiseen päätökseen nähden korkeampiin suurjänniteverkon siirtohintojen korotuksiin vuosina 2014–2024 ja sitä kautta alhaisempiin palautettaviin maksuihin suurjänniteverkon asiakkaille kuten Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle. Edellä todetun perusteella markkinaoikeus katsoo, että valituksenalainen päätös on ollut siinä vuosille 2014–2024 vahvistetun laskentatavan ja maksimikorotusten tason osalta ristiriidassa Energiaviraston lainvoimaisessa päätöksessä todetun kanssa.

Asiassa esitetyn selvityksen perusteella ei ole käynyt ilmi, että vuoden 2023 lainvoimaisessa päätöksessä tältä osin tehtyjen linjausten muuttamiselle Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:öön nähden haitalliseen suuntaan olisi ollut ennakoitavissa olevien muutosten tai päätöksen taustalla olevien yksityisen antamien virheellisten tietojen korjaamisen kaltaisia perusteita. Kyse ei myöskään ole ollut mainitussa, vuoden 2023 lainvoimaisessa päätöksessä tehtyjen ratkaisujen täsmentämisestä. Kun otetaan huomioon viranomaisen päätöksenteolta edellytettävä ennakoitavuus ja luottamuksensuojaperiaate, Energiaviraston on katsottava menetelleen hallintolain 6 §:n vastaisesti määritellessään valituksenalaisessa päätöksessään siinä tarkemmin kuvatun maksimikorotuksen. Asiaa ei ole arvioitava toisin sen perusteella, että Energiaviraston mukaan Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle on suullisesti esitetty ennen valituksenalaisen päätöksen tekemistä kahdessa erillisessä kuulemispalaverissa, että yhtiön tulkinta vuoden 2023 lainvoimaisen päätöksen sisällöstä on ollut virheellinen. Markkinaoikeus toteaa selvyyden vuoksi, ettei markkinaoikeuden nyt esillä olevassa asiassa antama päätös estä sitä, että Energiavirasto korjaa vuoden 2023 lainvoimaisessa päätöksessään olevan mahdollisen ilmeisen kirjoitus- tai laskuvirheen taikka muun niihin verrattavan selvän virheen hallintolain 51 §:n perusteella ottaen huomioon, mitä mainitussa pykälässä on todettu virheen korjaamisen edellytyksistä.

Koska valituksenalainen päätös on ollut jo lähtökohdiltaan edellä kuvatulla tavalla ristiriidassa Energiaviraston vuoden 2023 lainvoimaisessa päätöksessä todetun kanssa, asiassa ei ole tämän takia tarpeen arvioida Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n esittämiä väitteitä siitä, että valituksenalaisessa päätöksessä määritetyt korjaavat toimenpiteet olisivat myös sähkömarkkinalain 18, 21 ja 24 §:n tasapuolisuus-, syrjimättömyys ja kohtuullisuusvelvoitteiden sekä tuotannon hyötyjen huomioimisen vaatimuksen vastaisia tai että valituksenalaista päätöstä ei olisi perusteltu hallintolain 45 §:n edellyttämällä tavalla kustannusvastaavan hinnoittelun tason määrittämisen osalta.

Asiassa ei tämän takia ole tarpeen arvioida myöskään TLS Verkko Oy:n esittämiä väitteitä siitä, että Energiavirasto olisi menetellyt virheellisesti, kun se ei ole hyväksynyt yhtiön vuonna 2023 esittämiä korjaavia toimenpiteitä ja määritellessään valituksenalaisessa päätöksessään tarkemmin kuvatun maksimikorotuksen.

Johtopäätös ja seuraamukset

Edellä lausutun perusteella markkinaoikeus katsoo Energiaviraston menetelleen virheellisesti valituksenalaista päätöstä tehdessään.

Energiaviraston valituksenalainen päätös on kumottava ratkaisuosan korjaavia toimenpiteitä koskevien kohtien 2–5 osalta. Päätöksen ratkaisuosan kohdissa 2–3 TSL Verkko Oy:lle on asetettu velvollisuus määrittää uudestaan korjaavissa toimenpiteissä esitetyt hinnat suurjänniteverkkoa koskevien hinnankorotusten osalta, kohtuullistaa hintoja valituksenalaisessa päätöksessä kuvatulla tavalla ja palauttaa virheellisesti perityt maksut Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle. Päätöksen ratkaisuosan kohdissa 4–5 TLS Verkko Oy:lle on asetettu velvollisuus esittää Energiavirastolle Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle palautettava rahamäärä laskentaperusteineen päätöksessä mainittuun päivämäärään mennessä ja palauttaa virheellisesti perityt maksut Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle kahden kuukauden kuluessa päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta. Koska valituksenalaisen päätöksen ratkaisuosan kohdat 4–5 liittyvät kiinteästi ratkaisuosan kohtiin 2–3, on valituksenalainen päätös kumottava myös viimeksi mainittujen kohtien osalta.

Kun otetaan huomioon edellä kuvatut valituksenalaisen päätöksen puutteellisuudet, puutteellisten osien keskinäisvaikutukset ja vaikutukset asian kokonaisharkintaan ja Energiaviraston rooli ensiasteen valvontaviranomaisena, markkinaoikeus katsoo, että asia on syytä palauttaa valituksenalaisen päätöksen ratkaisuosan korjaavia toimenpiteitä koskevien kohtien 2–5 osalta Energiavirastolle uudelleen käsiteltäväksi. Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n vaatimus, jonka mukaan markkinaoikeuden tulee vahvistaa, että suurjänniteverkon tuotannon siirron enimmäishinnat ja Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:lle palautettavien virheellisesti perittyjen suurjänniteverkon tuotannon siirron maksujen määrä tulee määrittää Energiaviraston lainvoimaisen päätöksen 14.4.2023 korjaavien toimenpiteiden kohdan 3 edellyttämällä tavalla, on näin ollen hylättävä.

Oikeudenkäyntikulut

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 §:n 1 momentin mukaan oikeudenkäynnin osapuoli on velvollinen korvaamaan toisen osapuolen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Pykälän 2 momentin mukaan korvausvelvollisuuden kohtuullisuutta arvioitaessa voidaan lisäksi ottaa huomioon asian oikeudellinen epäselvyys, osapuolten toiminta ja asian merkitys asianosaiselle.

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 §:n 1 momentin esitöissä (HE 29/2018 vp s. 167) on todettu lähtökohtana olevan, että mikäli päätöksen tehnyt viranomainen tai muu julkinen osapuoli häviää asian, se velvoitetaan korvaamaan toisen osapuolen oikeudenkäyntikulut. Arvioitaessa oikeudenkäynnin osapuolten korvausvelvollisuuden perusteita on kiinnitettävä erityistä huomiota asiassa annettuun ratkaisuun samalla tavoin kuin aiemmin. Asiassa annetun ratkaisun merkitystä arvioitaessa on kuitenkin aiheellista ottaa huomioon, että hallintoprosessissa ei läheskään aina ole yksiselitteisesti osoitettavissa voittajaa tai häviäjää, eikä oikeudenkäyntikulujen korvausvelvollisuutta voi siten perustaa yksin voittaja-häviäjä-asetelmaan. Tuomioistuimen asiassa antama ratkaisu voi olla sisällöltään sellainen, että osapuolten on kohtuullista itse vastata oikeudenkäyntikuluistaan. Kohtuullisuusarviointi voi joissakin tapauksissa johtaa myös siihen, että viranomainen velvoitetaan korvaamaan hävinneen osapuolen oikeudenkäyntikulut erityisesti, jos tuomioistuimen ratkaisulla on laajasti viranomaisten ratkaisukäytäntöä ohjaavaa yleistä merkitystä.

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 §:n 2 momentin esitöiden (HE 29/2018 vp s. 167) mukaan oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevassa ratkaisussa on kysymys kuluvastuun kohtuullisuuden kokonaisarvioinnista.

Esitöissä (HE 29/2018 vp s. 168) on edelleen todettu, että jos oikeudenkäynnin tarve on aiheutunut viranomaisen selvästi lainvastaisesta ratkaisusta, on kohtuullista, että yksityinen asianosainen saa korvausta hänelle tästä aiheutuneista oikeudenkäyntikuluista. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, kun viranomainen on päätöstä tehdessään ylittänyt toimivaltansa tai kun kyse on selvästi harkintavallan väärinkäytöstä. Tulkinnanvarainen tai vähäinen virhe asian käsittelyssä ei välttämättä muodosta viranomaiselle korvausvelvollisuutta. Toisaalta viranomainen voidaan määrätä korvaamaan yksityisen asianosaisen oikeudenkäyntikulut silloinkin, kun kyse ei varsinaisesti ole viranomaisen tekemästä virheestä.

Asiassa annettu ratkaisu ja Energiaviraston virheellinen menettely huomioon ottaen olisi kohtuutonta, mikäli Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky joutuisi itse kokonaan vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 278/2024. Energiavirasto on näin ollen velvoitettava korvaamaan Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeudenkäyntikulut asian laatuun ja laajuuteen nähden markkinaoikeuden kohtuulliseksi harkitsemalla määrällä. Markkinaoikeus harkitsee korvattavien arvonlisäverottomien oikeudenkäyntikulujen kohtuulliseksi määräksi tässä tapauksessa 35.000 euroa. Asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen ei ole kohtuutonta, että TLS Verkko Oy saa itse vastata oikeudenkäyntikuluistaan markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 278/2024.

Kun otetaan huomioon valituksenalaisen päätöksen lainvastainen poikkeaminen Energiaviraston vuoden 2023 lainvoimaisessa päätöksessä todetusta ja TLS Verkko Oy:n markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 273/2024 esittämät valitusperusteet sekä se, mitä markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 273/2024 on lausuttu TLS Verkko Oy:n valituksen tutkimisesta, ei ole kohtuutonta, että TLS Verkko Oy joutuu itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan myös markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 273/2024.

Kun otetaan huomioon, mitä edellä on todettu TLS Verkko Oy:n valituksen tutkimisen edellytyksistä Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n esittämien väitteiden johdosta, olisi kohtuutonta, mikäli Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky joutuisi itse kokonaan vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 273/2024. TLS Verkko Oy on näin ollen velvoitettava korvaamaan Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeudenkäyntikulut asian laatuun ja laajuuteen nähden markkinaoikeuden kohtuulliseksi harkitsemalla määrällä. Markkinaoikeus harkitsee korvattavien arvonlisäverottomien oikeudenkäyntikulujen kohtuulliseksi määräksi tässä tapauksessa 8.000 euroa.

Lopputulos

Markkinaoikeus jättää TLS Verkko Oy:n valituksen tutkimatta markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 273/2024 siltä osin kuin valituksessa esille nostetut kysymykset siitä, onko TLS Verkko Oy menetellyt sähkömarkkinalain mukaisesti korottaessaan yksinomaan suurjänniteverkon asiakkaiden siirtohintoja moninkertaiseksi uuden suurjänniteasiakkaan liityttyä verkkoon ja ovatko paikalliset olosuhteet puoltaneet tehtyä korotusta, on jo lainvoimaisesti ratkaistu Energiaviraston 14.4.2023 tekemällä lainvoimaisella päätöksellä. Markkinaoikeus hylkää TLS Verkko Oy:n valituksen muilta osin markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 273/2024.

Markkinaoikeus hylkää TLS Verkko Oy:n vaatimuksen Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n valituksen tutkimatta jättämisestä markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 278/2024.

Markkinaoikeus kumoaa Energiaviraston päätöksen 8.3.2024 asiassa 2511/040200/2022 ratkaisuosan kohdat 2–5. Asia palautetaan tältä osin Energiavirastolle uudelleen käsiteltäväksi.

Markkinaoikeus velvoittaa Energiaviraston korvaamaan Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeudenkäyntikulut 35.000 eurolla viivästyskorkoineen markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 278/2024. Viivästyskorkoa on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tämän päätöksen antamisesta.

Markkinaoikeus velvoittaa TLS Verkko Oy:n korvaamaan Tornio Kitkiäisvaara Tuuli Ky:n oikeudenkäyntikulut 8.000 eurolla viivästyskorkoineen markkinaoikeuden asiassa diaarinumero 273/2024. Viivästyskorkoa on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tämän päätöksen antamisesta.

Markkinaoikeus hylkää TLS Verkko Oy:n oikeudenkäyntikuluvaatimukset markkinaoikeuden asioissa diaarinumerot 273/2024 ja 278/2024.

Muutoksenhaku

Sähkömarkkinalain 114 §:n 4 momentin ja sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta annetun lain 36 §:n 4 momentin mukaan markkinaoikeuden päätökseen saa hakea muutosta valituslupaa pyytämättä valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen siten kuin oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa säädetään.

Sähkömarkkinalain 114 §:n 4 momentin mukaan markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.


Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Pertti Virtanen, Markus Ukkola ja Liisa Kauramäki.


Huomaa

Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.