MAO:280/2024
Välituomio
Asian tausta ja riidattomat seikat
OSHEE Polska Sp. z o.o. (jäljempänä myös OSHEE Polska tai kantaja) on seuraavien muun ohella isotonisille urheilujuomille rekisteröityjen tavaramerkkien haltija:
- EU-tavaramerkki numero 014011225 OSHEE (sana)
- EU-tavaramerkki numero 017263732 (kuvio).
Onses Finland Oy (jäljempänä myös Onses tai vastaaja) on 30.1.2022 alkaen markkinoinut ja myynyt Suomessa ONSE-tavaramerkillä isotonisia urheilujuomia, joissa on käytetty seuraavia kuviotavaramerkkejä:
ja
Kyseiset kuviotavaramerkit ovat olleet sijoitettuina pystyasentoon läpinäkyviin juomapulloihin, joissa on ollut sisältönä muun ohella sinistä tai turkoosia urheilujuomaa. Asiassa on kyse siitä, onko tämä toiminta loukannut kantajan oikeuksia tavaramerkkeihinsä.
Asianosaiset ovat olleet yksimielisiä siitä, että asiassa on ensivaiheessa välituomiolla ratkaistava tavaramerkkien vakiintumiseen ja laajalti tunnettuuteen liittyvät vaatimukset 1–2 sekä loukkauksen toteamiseen ja kiellon määräämiseen liittyvät vaatimukset 3–5. Mikäli vakiintuneiksi ja laajalti tunnetuiksi väitettyjen ulkoasutavaramerkkien tavaramerkinloukkausta ei todeta, asiassa on ensivaiheessa ratkaistava myös toissijaiset sopimattomaan menettelyyn elinkeinotoiminnassa liittyvät vaatimukset 7–8. Välituomion jälkeen tulee ratkaista editio- ja korvausvaatimukset.
Kanne
Vaatimukset
OSHEE Polska Sp. z o.o. on vaatinut, että markkinaoikeus
1. vahvistaa, että sen kuviotavaramerkki
sekä katselmusesineen 1 mukainen ja alla näkyvä tuotepakkaus sekä valkopohjaisella (kuva 1) että mustapohjaisella (kuva 2) etiketillä ovat vakiintuneet isotonisten urheilujuomien tunnuksiksi
(kuva 1)
(kuva 2)
2. vahvistaa, että EU-sanatavaramerkki numero 014011225 OSHEE, EU-kuviotavaramerkki numero 017263732
sekä vaatimuskohdassa 1 mainitut kuviotavaramerkki ja tuotepakkausta koskevat ulkoasutavaramerkit ovat OSHEE Polska Sp. z o.o:n laajalti tunnettuja tavaramerkkejä isotonisille urheilujuomille Suomessa<
3. vahvistaa, että Onses Finland Oy on loukannut OSHEE Polska Sp. z o.o:n oikeutta
a. EU-tavaramerkkiin numero 014011225 OSHEE (sana)
b. EU-tavaramerkkiin numero 017263732
(kuvio)
c. vaatimuskohdassa 1 kuvattuun kuviotavaramerkkiin
d. vaatimuskohdassa 1 kuvattuihin ulkoasutavaramerkkeihin
käyttäessään tavaramerkkien kanssa olennaisesti samanlaisia tunnuksia ONSE (sana), kuviotavaramerkkejä
ja
sekä katselmusesineen 2 mukaista ja alla näkyvää tuotepakkausta isotonisten urheilujuomien tunnuksena
(kuva 3)
4. kieltää Onses Finland Oy:tä 50.000 euron sakon uhalla jatkamasta tai toistamasta vaatimuskohdassa 3 tarkoitettua loukkausta
5. määrää sellaiset tuotteet, jotka sisältävät tavaramerkkejä, jotka on vaatimuskohdassa 3 todettu OSHEE Polska Sp. z o.o:n oikeuksia loukkaaviksi tavaramerkeiksi, ja niiden markkinoinnin muutettavaksi niin, että loukkaavat tunnukset poistetaan tuotepakkauksista, kaikesta painetusta ja sähköisestä markkinointimateriaalista sekä muusta markkinoinnista. Toissijaisesti, mikäli poistaminen ei ole mahdollista, on tällainen omaisuus määrättävä hävitettäväksi
6. velvoittaa Onses Finland Oy:n suorittamaan OSHEE Polska Sp. z o.o:lle 52.000 euroa kohtuullisena hyvityksenä tavaramerkin käyttämisestä ja 540.000 euroa korvauksena kaikesta vahingosta, jonka vaatimuskohdassa 3 tarkoitettu loukkaus on aiheuttanut, molemmat määrät korkolain mukaisine viivästyskorkoineen haasteen tiedoksiannosta lukien.
Toissijaisesti, mikäli markkinaoikeus hylkää vaatimuskohdan 3 d, OSHEE Polska Sp. z o.o. on vaatinut, että markkinaoikeus
7. kieltää heti päätöksen antamisesta lukien Onses Finland Oy:tä 50.000 euron sakon uhalla jatkamasta tai uudistamasta
a. isotonisten urheilujuomiensa myyntiä ja markkinointia nykyisissä kuvan 3 mukaisissa tai muissa kuvien 1 ja 2 mukaisiin tuotepakkauksiin sekoitettavissa tuotepakkauksissa tai
b. isotonisten urheilujuomiensa myyntiä ja markkinointia sellaisissa kuvan 3 mukaisissa tuotepakkauksissa tai muita sellaisia menetelmiä, kuten esillepanoa tai myyntipuheita, käyttäen, jolla luodaan hyötymistarkoituksessa mielleyhtymä OSHEE Polska Sp. z o.o:een, sen vastaaviin kuvien 1 ja 2 mukaisiin tuotteisiin ja tuotepakkauksiin ja käytetään näin luvattomasti hyväksi niiden mainetta ja tunnettuutta.
8. määrää oikaisutoimena 50.000 euron sakon uhalla Onses Finland Oy:n tuotteet ja markkinoinnin, jossa käytetty tunnuksia ONSE (sana), kuviotavaramerkkejä
ja
sekä katselmusesineen 2 mukaista ulkomuotoa muutettavaksi niin, että edellä mainitut tunnukset poistetaan tuotepakkauksista, kaikesta painetusta ja sähköisestä markkinointimateriaalista sekä muusta markkinoinnista.
9. velvoittaa Onses Finland Oy:n suorittamaan korvauksena vahingosta, jonka Onses Finland Oy on vaatimuskohdassa 7 kuvatulla menettelyllään aiheuttanut 540.000 euroa korkolain mukaisine viivästyskorkoineen haasteen tiedoksiannosta lukien.
Lisäksi OSHEE Polska Sp. z o.o. on vaatinut, että markkinaoikeus
10. määrää Onses Finland Oy:n tuomaan oikeuteen asiakirjat, kuten myynti- ja ostolaskut, kuljetusasiakirjat, varastokirjanpidon, tilausvahvistukset ja lähetyslistat, siinä laajuudessa, että niistä selviää, kuinka paljon ja millä hinnalla se on myynyt tai toimittanut Onse-tuotteita 30.1.2022 alkaen aina markkinaoikeuden välituomioon asti hyvitys- ja vahingonkorvausvaatimusten määrän määrittämiseksi
11. velvoittaa Onses Finland Oy:n korvaamaan sen oikeudenkäyntikulut kulujen osalta 15.918,99 eurolla ja asiamiesten palkkion osalta 257.140 eurolla eli yhteensä 273.058,99 eurolla viivästyskorkoineen.
Perusteet
1 Asian tausta, OSHEE Polskan tavaramerkkien käytöstä ja kohderyhmästä
OSHEE Polska on perustettu vuonna 2008 Puolassa. Sen OSHEE-tuotteita myydään yli 50 maassa vuosittain yli 200 miljoonaa kappaletta.
Kantajan puolalaiselle ja kansainväliselle yleisölle suunnatuilla @osheeworld Facebook-tilillä on lähes 110.000 seuraajaa ja @oshee_world Instagram-tilillä yli 26.000 seuraajaa. Sen tavaramerkit ovat olleet esillä myös sen ja muiden toimijoiden Youtube-kanavilla, jotka tavoittavat myös suomalaisia käyttäjiä kyseisen palvelun algoritmien suositusten johdosta. Kantaja on toiminut yhteistyössä maailmalla useiden jalkapalloseurojen kanssa. Puolalainen jalkapalloilija A on markkinoinut kantajayhtiön tuotteita muun ohella sosiaalisessa mediassa. Ulkomaiset mainoskampanjat ja sosiaalisen median julkaisut ovat voineet tavoittaa myös suomalaisia kuluttajia.
Kantajan tuotteita on myyty tuotepakkauksissa, joissa on pääväritykseltään musta etiketti, sekä tuotepakkauksissa, joissa on pääväritykseltään valkoinen etiketti. Tuotepakkauksia on yhdistänyt, että tavaramerkki OSHEE on kirjoitettu niissä pystysuoraan lukusuunnan ollessa alhaalta ylös ja että niissä on käytetty värejä turkoosi, musta ja valkoinen.
Kantajan tuotteita on myyty Suomessa vuodesta 2016 alkaen, jolloin myös verkkosivusto oshee.fi on rekisteröity. Kantajan tavaramerkit ovat olleet esillä muun ohella sen verkkosivuilla sekä Facebook-tilillä Oshee Suomi ja Instagram-tilillä @oshee_suomi, joissa ne ovat saaneet runsaasti näkyvyyttä. Tuotteita on mainostettu aktiivisesti viimeistään vuodesta 2017 alkaen.
OSHEE-tuotteita on myyty Suomessa vuoden 2022 viimeisen neljänneksen loppuun mennessä lähes neljä miljoonaa kappaletta. OSHEE-tuotteita on myynnissä käytännössä kaikissa K-ryhmän kaupoissa, joissa se on markkinajohtaja, ja 53 prosentissa S-ryhmän kaupoista. Lisäksi tuotteita on myynnissä liikkeissä Puuilo, Kärkkäinen, Verkkokauppa.com sekä useissa muissa elintarvikkeiden ja lisäravinteiden tavarataloissa ja verkkokaupoissa, kuten Wolt-marketissa.
OSHEE-tuotteiden markkinointiin on käytetty Suomessa vuonna 2020 yhteensä 237.280,87 euroa ja vuonna 2021 yhteensä 264.289,80 euroa. Vuonna 2022 kantaja on toteuttanut 60.000 euron kampanjan Keskon kanssa ja 5.000 euron kampanjan sosiaalisessa mediassa.
OSHEE-tuotteiden mainoksia on esitetty Google-hakukoneessa vuonna 2020 lähes 3,3 miljoonaa ja vuonna 2021 lähes 4,9 miljoonaa kertaa. Youtube-palvelussa mainoksia on näytetty vuonna 2020 lähes 390.000 ja vuonna 2021 hieman yli 160.000 kertaa.
OSHEE-tuotteita on markkinoitu Viaplay-suoratoistopalvelussa 6.12.2019–16.2.2022 ainakin 4.130 kertaa. Kyseiset palvelut ovat olleet käytössä 581.000 suomalaisessa kotitaloudessa, joten ne ovat tavoittaneet vähintään puoli miljoonaa suomalaista. Kohderyhmänä näissä on ollut 20–55-vuotiaat miehet.
Keväällä 2022 on toteutettu mainoskampanja jalkapallomaalivahti B:n kanssa. Kyseisiä mainoksia on katsottu tammi-toukokuun 2022 aikana yli miljoona katselukertaa YouTube-palvelussa ja tammi-huhtikuun 2022 aikana 1,7 miljoonaa katselukertaa Facebook-palvelussa. Lisäksi kampanjaa toteutettiin yhdessä Keskon kanssa.
OSHEE-tuotteiden mainoksia on ollut K-Ruoka -lehdessä (levikki 600.000) ja Puuilo-tavaratalon tarjouskuvastoissa.
Tuotteita on mainostettu vuodesta 2020 urheilutoimittaja C:n Urheilucast-podcastissa sekä sen sosiaalisessa mediassa, jossa Instagram-tilillä on lähes 85.000 seuraajaa, Facebook-tilillä yli 50.000 seuraaja ja Twitter-tilillä lähes 82.000 seuraajaa. Vuonna 2020 suoritetun kuuntelijakyselyn mukaan 96 prosentti vastaajista ilmoitti muistavansa, että OSHEE-urheilujuomatuotetta on mainostettu Urheilucast-podcastissa. Tuotteeseen on viitattu muun ohella näissä yhteyksissä tunnuksella ”Iso sininen”.
Kantaja on tukenut useita urheiluseuroja sekä urheilutapahtumia.
Vuonna 2021 tehdyn markkinatutkimuksen mukaan OSHEE-urheilujuoman spontaani tunnettuus 18–40-vuotiaiden miehien keskuudessa on ollut korkein tutkittavista tuotteista ja noin 80 prosenttia on vastannut tuntevansa tuotteen ainakin nimeltä. Kaikkien kyselyyn vastanneiden joukossa sen spontaani tunnettuus oli toiseksi korkein 62,8 prosentin tunnettuudella.
Vastaavan vuonna 2022 tehdyn markkinatutkimuksen mukaan kantajan tavaramerkkien tunnettuus oli noussut. Kyseisessä tutkimuksessa tutkittiin myös kantajan pullon ulkomuodon tunnettuutta, jonka tunnisti jopa 80 prosenttia kohderyhmään kuuluvista vastaajista. Kyseinen tutkimus ja muut vuonna 2022 ja 2023 tehdyt markkinatutkimukset voidaan ottaa huomioon arvioitaessa tavaramerkkien tunnettuutta ennen tammikuuta 2022 sillä tunnettuus ei ole rakentunut lyhyessä ajassa, vaan pitkän ajan kuluessa.
Arvioitaessa kantajan tavaramerkkien vakiintumista, laajalti tunnettuutta ja loukkausta kohderyhmänä on pidettävä 18–40-vuotiaita suomalaisia miehiä, joiden tarkkaavaisuusaste on normaali. Kyseiseen kohderyhmään kuuluvat kuluttajat kuluttavat isotonisia urheilujuomia merkittäväksi enemmän kuin muut suomalaiset kuluttajat. Vaikka markkinaoikeus arvioisi kohderyhmän toisin, kaikki kantajan esittämä tunnusten tunnettuudesta, käytöstä ja markkinointiin käytetyistä panostuksista osoittaa, että vaatimuksissa 1 ja 2 tarkoitetut tunnukset ovat Suomessa vakiintuneita ja laajalti tunnettuja isotonisten urheilujuomien tunnuksina.
2 Tavaramerkkien vakiintuminen ja laajalti tunnettuus (vaatimukset 1–2)
2.1 Vakiintumisen ja laajalti tunnettuuden edellytykset
Tavaramerkki katsotaan vakiintuneeksi, kun se on Suomessa kohderyhmässään yleisesti tunnettu haltijan tavaroiden tai palvelujen merkkinä.
Tavaramerkkiä voidaan pitää laajalti tunnettuna, kun merkittävä osa kysymyksessä olevan tavaramerkin kattamien tavaroiden tai palvelujen kohderyhmästä tuntee merkin. Tavaramerkin laajalti tunnettuutta arvioitaessa on otettava huomioon kaikki asiassa merkitykselliset seikat, joita ovat muun ohella tavaramerkin markkinaosuus, tavaramerkin käyttämisen intensiivisyys, maantieteellinen laajuus ja kesto sekä se, missä määrin yritys on käyttänyt varoja tavaramerkin tunnetuksi tekemiseen.
2.2 Rekisteröityjen tavaramerkkien laajalti tunnettuus
Kantajalla on 7.10.2015 rekisteröity EU-tavaramerkki numero 014011225 OSHEE (sana) sekä 1.2.2018 rekisteröity EU-tavaramerkki numero 017263732
(kuvio).
OSHEE on tunnetuin urheilujuomamerkki Suomessa. Edellä kuvatun laajan käytön perusteella kyseiset tavaramerkit ovat tulleet laajalti tunnetuiksi tavaramerkkien suomalaisen kohderyhmän keskuudessa.
2.3 Kuviotavaramerkin
vakiintuminen ja laajalti tunnettuus
Kantaja on käyttänyt mustapohjaista tavaramerkkiä
tuotteidensa tunnuksena ainakin vuoden 2017 kesästä vuoden 2018
kevääseen. Kyseinen tavaramerkki on ollut esillä myös kantajayhtiön sosiaalisessa mediassa vuoden 2017 syyskuun ja vuoden 2018 maaliskuun välisenä ajanjaksona. Markkinointimateriaalia mustapohjaisella kuviomerkillä on ollut tämän jälkeenkin tietyissä tilanteissa sosiaalisessa mediassa ja painetussa markkinointimateriaalissa vielä toukokuussa 2022.
Myös sanamerkin OSHEE ja valkopohjaisen kuviomerkin
käyttö tulee ottaa huomioon mustapohjaisen kuviomerkin vakiintumista ja laajalti tunnettuutta arvioitaessa.
Edellä kuvatun käytön perusteella kuviotavaramerkkiä
on käytetty siten, että se on tullut kohderyhmässään Suomessa yleisesti tunnetuksi kantajan tavaroiden tavaramerkkinä.
Edellä kuvatun käytön perusteella kuviotavaramerkkiä
on käytetty Suomessa siten, että sitä on pidettävä laajalti tunnettuna tavaramerkkinä.
2.4 Ulkoasutavaramerkkien vakiintuminen ja laajalti tunnettuus
Kantaja on käyttänyt valkopohjaista ulkoasutavaramerkkiä (kuva 1) tuotteidensa ulkoasuna Suomessa vuodesta 2016 alkaen.
Kantaja on käyttänyt mustapohjaista ulkoasutavaramerkkiä (kuva 2) tuotteidensa ulkoasuna vuoden 2017 kesästä vuoden 2018 kevääseen.
Tuotepakkauksilla on ollut kantajalle tunnusomainen muoto ja niissä on käytetty pääasiallisesti samoja värejä: turkoosia, mustaa ja valkoista. Pullon etiketti on ollut joko mustapohjainen valkoisella tekstillä tai valkopohjainen mustalla tekstillä. Mustapohjaisessa etiketissä on ollut myös turkooseja elementtejä. Tavaramerkki OSHEE on kirjoitettu etiketissä pystysuoraan siten, että lukusuunta on alhaalta ylöspäin, ja lisäksi vaakasuoraan. Vaakasuoraan kirjoitettava sanamerkki OSHEE on tavanomainen tapa ilmaista nimi tuotepakkauksessa ja näin ollen kohderyhmä on kiinnittänyt siihen vähemmän huomiota. Tuotepakkauksissa on ollut vaihtuva urheiluaiheinen kuva.
Pullon ulkoasu on muodostunut läpinäkyvästä korkista ja pullon kaulaosasta päävärin ollessa muutoin turkoosi johtuen pullon sisällä olevasta urheilujuomasta. Juoman väri on olennainen osa ulkoasutavaramerkkiä.
Pullon muoto on OSHEE-tuotteen markkinoille tulon hetkellä eronnut huomattavasti sen kilpailijoiden pullojen ulkomuodosta. Pullo levenee ensin kaulasta alaspäin kartiomaisesti, jonka jälkeen pullon sivut ovat pystysuorat. Leveämpää yläosaa seuraa kapeampi keskiosa, ikään kuin syvennys tai ura. Tämän jälkeen pullo jatkuu, yhtä leveänä yläosan kanssa, alas asti pystysuorana. Pullon pohjassa on urat.
Pullossa oleva kohokuvioitu teksti OSHEE on vähämerkityksellinen ulkoasutavaramerkin kannalta, sillä kyseinen läpinäkyvä kohokuvio erottuu pullosta ja turkoosin juoman muodostamasta taustasta hyvin huonosti. Kyseinen teksti on havaittavissa vain tuotetta erittäin läheltä tarkasteltuna, eikä se erotu selvästi mainoskuvista tai videoista, joihin vakiintuminen kuitenkin osittain perustuu. Edelleen, koska kohokuvioitu teksti on huonosti havaittavissa, sitä ei välttämättä erota edes myymälässä ostotilanteen ollessa nopea.
Tuotteen etiketissä oleva urheiluaiheinen kuva ei ole merkityksellinen ulkoasutavaramerkkiä koskevassa arvioinnissa, sillä kuva on vaihtuva, joten se ei ole voinut vakiintua, ja lisäksi urheiluaiheinen kuva on tuotetta kuvaileva, joten se on ulkoasutavaramerkin erottamiskyvytön tai korkeintaan heikko osa. Muut etiketin elementit eivät ole olennaisia ulkoasutavaramerkin osalta.
Sekä edellä kuvattua valkopohjaista että mustapohjaista ulkoasutavaramerkkiä on käytetty edellä kuvatuin tavoin siten, että ne ovat tulleet kohderyhmässään Suomessa yleisesti tunnetuksi eli vakiintuneet kantajan tavaroiden tavaramerkkeinä ja että niitä on pidettävä laajalti tunnettuina tavaramerkkeinä.
3 Tavaramerkkien loukkaus ja siihen liittyvät vaatimukset (vaatimukset 3–5)
3.1 Onsesin loukkaava toiminta
Onses on valmistuttanut, maahantuonut ja jaellut ONSE-tavaramerkillä varustettuja isotonisia urheilujuomia Suomessa tammikuusta 2022 alkaen. Vastaajan käyttämillä sana- ja kuviomerkeillä on sekaannusvaara kantajan vastaaviin sana- ja kuviomerkkeihin. Lisäksi vastaajan käyttämä pakkaus muistuttaa erehdyttävästi kantajan vakiintunutta ja laajalti tunnettua ulkoasutavaramerkkiä.
3.2 Sanamerkin loukkaus
Vastaajan edellä kuvatut sanamerkki ONSE, kuviomerkit ja ulkoasutavaramerkit loukkaavat kantajan EU-tavaramerkkiä numero 014011225 OSHEE. Kyseisten merkkien välillä on sekaannusvaara, joka tulee arvioida merkkien ulkoasun, lausuntatavan ja merkityssisällön perusteella.
Kantajan tavaramerkki OSHEE koostuu viidestä kirjaimesta. Vastaajan tavaramerkki ONSE koostuu neljästä kirjaimesta. Molemmat vertailtavana olevat tavaramerkit alkavat kirjaimella O, päättyvät kirjaimeen E ja niissä on kolme yhteistä kirjainta (O, S ja E). Kun otetaan huomioon, että yleisö kiinnittää huomiota tunnusten alkuosiin, tavaramerkkien välinen pieni ero on tässä suhteessa merkityksetön. Sanamerkit ovat siten ulkoasultaan hyvin samankaltaisia.
Useista samoista kirjaimista johtuen myös sanojen lausuntatapa on samankaltainen. Suurin osa suomalaisesta kuluttajista lausuu OSHEE-tavaramerkin kuten se kirjoitetaan. Suomalainen kuluttaja lausuu tavaramerkin ONSE kuten se kirjoitetaan. Sanamerkit ovat lausuntatavaltaan samankaltaisia.
Kummallakaan sanalla ei ole mitään merkityssisältöä millään kielellä, joten merkityssisältöä ei voi ottaa huomioon sekaannusvaaran arvioinnissa.
Kokonaisuutena arvioiden kantajan OSHEE ja vastaajan ONSE-sanamerkkien välillä on siten sekaannusvaara.
Kantajan kuviomerkit ja ulkoasutavaramerkit sisältävät sanamerkin OSHEE, joka on niissä ainoa erottamiskykyinen ja hallitseva osa. Edellä esitetyillä perusteilla vastaajan ONSE-kuviomerkit ja ulkoasutavaramerkit loukkaavat kantajan OSHEE-sanamerkkiä.
3.3 Kuviomerkkien loukkaus
Vastaajan sanamerkki ONSE, kuviomerkit
ja
sekä ulkoasutavaramerkit loukkaavat kantajan kuviomerkkejä EU-tavaramerkki numero 017263732
sekä laajalti tunnettua tai vähintäänkin vakiintunutta kuviomerkkiä
.
Kantajan kuviotavaramerkkien hallitseva ja erottamiskykyinen osa on sana OSHEE. Vastaajan kuviotavaramerkkien hallitseva ja erottamiskykyinen osa on sana ONSE.
Kuviomerkkien lausuntatapa vastaa sanamerkkien lausuntatapaa ja edellä sanamerkkien osalta esitetyillä perusteilla niiden lausuntatapa on samankaltainen.
Kuviomerkkien ulkoasut ovat samankaltaisia. Ulkoasujen samankaltaisuuden arvioinnissa on otettava huomioon, että vastaajan ONSE-kuviomerkissä sanallisen elementin perässä oleva graafinen elementti antaa vaikutelman viisikirjaimisesta sanasta, joka vastaa OSHEE-tavaramerkin viisikirjaimista kirjoitusasua.
Vastaajan ONSE-kuviomerkissä on sanan ONSE perässä edellä mainittu kuviollinen elementti, kuusikulmio, jonka päällä on kolmio. Kuviota käytetään useissa eri väriyhdistelmissä siten, että kuvion väri vaihtelee. Kuviolle tulee antaa vain vähän painoarvoa sekaannusvaaran kokonaisarvioinnissa, sillä kyseessä on yksinkertainen geometrinen muoto, joka saa vain heikkoa suojaa. Keskivertokuluttaja ymmärtää kuviomerkin sanaosan sanatavaramerkkinä ja kuvio-osan koristeena.
Merkityssisällön osalta viitataan edellä sanamerkin osalta lausuttuun.
Vastaajan sanamerkki ONSE loukkaa edellä esitetyillä perusteilla kantajan kuviomerkkejä, koska sana OSHEE on kantajan tavaramerkkien ainoa erottamiskykyinen ja hallitseva osa.
Vastaajan ulkoasutavaramerkit loukkaavat edellä esitetyillä perusteilla kantajan kuviomerkkejä, sillä ne sisältävät sekä sanan ONSE että edellä kuvatut vastaajan kuviomerkit.
3.4 Ulkoasutavaramerkkien loukkaus
Vastaajan sana- ja kuviomerkit sekä vastaajan tuotteen ulkoasu (kuva 3) loukkaavat kantajan ulkoasutavaramerkkejä (kuvat 1 ja 2). Niiden välillä on sekaannusvaara.
Lausuntatavan ja merkityssisällön osalta viitataan edellä sanamerkin osalta lausuttuun.
Vastaajan käyttämä pullo muodostuu läpinäkyvästä korkista ja pullon kaulaosasta päävärin muutoin ollessa turkoosi, joka johtuu pullon sisällä olevasta turkoosista urheilujuomasta. Pullon etiketti on musta, ja se sisältää valkoisen tekstin lisäksi turkooseja elementtejä. Pullo levenee ensin kaulasta alaspäin kartiomaisesti ja leveimmän kohdan jälkeen pullon sivut menevät alaspäin pystysuoraan. Pullon kapeammassa keskiosassa on urat. Tämän jälkeen pullo jatkuu leveämpänä ja alas asti pystysuorana. Pullon leveämpi alaosa on yhtä leveä yläosan leveimmän kohdan kanssa. Pullon pohjassa on urat.
Pullon etiketissä huomiota herättävin elementti on sana ONSE, joka on kirjoitettu pystysuoraan sanan lukusuunnan ollessa alhaalta ylös.
Vastaajan pullon ja kantajan ulkoasutavaramerkin erottamiskykyiset elementit ovat hyvin samankaltaisia. Pullon muoto on samankaltainen. Juomien väri on identtinen. Etiketeissä on sama värimaailma eli turkoosi, musta ja valkoinen. Pullot ovat samankokoisia. Tuotteen nimi kirjoitetaan pystysuoraan lukusuunnan ollessa alhaalta ylös. Tavaramerkit on kirjoitettu isoin kirjaimin, jotka ovat samankokoisia. ONSE-tavaramerkin jälkeen oleva kuvio antaa vaikutelman siitä, että kyseessä olisi viisikirjaiminen sana.
Urheilujuoman väri on merkityksellinen elementti tuotteen ulkoasussa. Toisin kuin vastaaja on väittänyt urheilujuomien väri ei aina määräydy juoman maun mukaan.
Kuluttajat sekoittavat tuotteet toisiinsa, kun niitä myydään vieri vieressä ja etenkin silloin, kun ne eivät ole vertailtavana rinnakkain. Sekä kuluttajat että jälleenmyyjät, ovat tosiasiassa sekoittaneet tuotteet keskenään.
Kantaja on teettänyt tuotteiden sekoitettavuudesta markkinatutkimuksen, jonka mukaan 71 prosenttia vastaajista on esittänyt tunnistavansa vastaajan pullon ja selvä enemmistö heistä on nimennyt tuotteen tai sen valmistajan olevan Oshee.
Vastaajan sanamerkki ONSE ja edellä kuvatut kuviomerkit loukkaavat edellä esitetyillä perusteilla myös kantajan ulkoasutavaramerkkejä, jotka sisältävät kantajan ONSE sanamerkin ja kuviomerkin.
3.5 Arviointi laajalti tunnettujen tavaramerkkien loukkauksen osalta
Laajalti tunnetulle tavaramerkille annettavan suojan soveltaminen riippuu kolmesta edellytyksestä: ensiksi siitä, että aikaisempi tavaramerkki ja myöhempi merkki ovat samoja tai samankaltaisia, toiseksi siitä, että aikaisempi tavaramerkki on laajalti tunnettu, ja kolmanneksi siitä, että on vaara, että myöhemmän merkin käyttäminen ilman perusteltua syytä voisi merkitä aikaisemman tavaramerkin erottamiskyvyn tai maineen epäoikeutettua hyväksikäyttöä tai olla niille haitaksi.
Laajalti tunnetun tavaramerkin vahvennetun suojan soveltaminen ei edellytä, että sen ja kolmannen käyttämän merkin välillä olisi sekaannusvaara. Oikeuskäytännön mukaan laajalti tunnetun merkin suojan soveltamisen ensimmäisen edellytyksen osalta vaaditaan vain, että kyseessä oleva merkkien samankaltaisuus saa kohderyhmän yhdistämään merkit toisiinsa eli liittämään ne yhteen, eikä sitä, että kohderyhmä sekoittaisi riidanalaiset merkit toisiinsa. Yhdistämisen ei tarvitse olla välitöntä. Laajalti tunnetun tavaramerkin suojaa sovelletaan siten, vaikka riidanalaisten merkkien samankaltaisuuden aste olisi vähäisempi.
Erityisesti isotonisen urheilujuoman pakkauksilla ja ulkoasulla on merkitystä arvioitaessa, onko kyseessä aiheeton maineen tai erottamiskyvyn hyödyntäminen eli vapaamatkustusvaara. Vastaajan urheilujuomaa on markkinoitu samankaltaisella pakkauksella kuin jo pitkään markkinoilla ollutta kantajan tuotetta. Vastaajan tuotteen pakkauksessa on samankaltaisia elementtejä kuin kantajan pakkauksessa. Siten on selvää, että myöhempiä merkkejä ja pakkausta on tietoisesti käytetty tavalla, joka on omiaan vahvistamaan mielikuvaa myöhempien ja aikaisempien tavaramerkkien välisestä yhteydestä.
Vaikka vertailtavat sanamerkit tai kuvio- ja ulkoasutavaramerkkien sanaosat tai pullojen yksityiskohdat eroavat hieman toisistaan, ottaen huomioon tunnukset kokonaisuutena ja merkkien välisen tavarayhteyden isotonisten urheilujuomien osalta, kantajan tavaramerkkien luontaisen ja käyttöön perustuvan vahvan erottamiskyvyn ja maineen isotonisten urheilujuomien tunnuksena, vertailtavien merkkien välille syntyy sellainen yhteys kohderyhmän keskuudessa, jota laajalti tunnetun tavaramerkin suojan saaminen edellyttää.
Vastaajan käyttämät tunnukset käyttävät epäoikeutetusti hyväkseen kantajan aikaisempien laajalti tunnettujen, hyvin erottamiskykyisten sana-, kuvio- ja ulkoasutavaramerkkien mainetta ja erottamiskykyä sekä aiheuttavat vahinkoa niiden erottamiskyvylle ja maineelle. Vastaaja on tarkoituksella päätynyt käyttämään kantajan tuotetta, tunnuksia ja tuotepakkausta jäljitteleviä tunnuksia ja tuotepakkausta. Vastaavien tunnusten valinnalle ja käyttöönotolle ei ole osoitettavissa hyväksyttävää syytä.
Vastaaja käyttää hyödyksi kantajan tavaramerkkien laajaa tunnettuutta. Vastaaja pyrkii herättämään kuluttajien kiinnostuksen käyttämällä kantajan tuotteisiin ja tavaramerkkeihin viittaavia tunnuksia. Vastaaja on tavoitellut tunnustensa käytöllä muun muassa vapaamatkustamista ja hyötymistä kantajan laajalti tunnettujen tavaramerkkien erottamiskyvystä, maineesta ja goodwill-arvosta. Näin toimimalla vastaajan resurssitarve tuotteensa markkinointiin on pienentynyt. Vastaajan tuotteen nimi, tuotepakkauksen ulkomuoto ja valittu väritys yhdistyvät kuluttajien mielessä kantajan OSHEE-tavaramerkkiin. Mikäli vastaajan sallitaan jatkaa menettelyään, on lisäksi suuri vaara, että kantajan tavaramerkkien erottamiskyky heikkenee tai vesittyy.
Vastaajalla ei ole ollut hyväksyttävää syytä valita oman juomansa tunnukseksi tunnuksia, jotka ovat niin samankaltaisia kuin kantajan tavaramerkit. Vastaaja olisi voinut valita erimallisen ja -kokoisen pullon, erivärisen etiketin, erilaisen nimen, erivärisen juoman sekä asetella nimen etikettiinsä eri tavalla. Sen sijaan vastaaja on jäljitellyt kantajan tuotepakkausta. Näin ollen on selvää, että vastaajan tarkoituksena on ollut nimenomaan se, että se haluaa kuluttajien ja jälleenmyyjien yhdistävän Onse-tuotteet kantajan Oshee-tuotteisiin. Tätä pyrkimystä, sekä myös vahingoittamispyrkimystä, osoittaa myös vastaajayhtiön toimitusjohtajan toimet jo ennen Onse-tuotteen lanseerausta kopioimalla Oshee-pullon kuva aiemman yrityksensä verkkosivuille sekä hänen kommenttinsa Oshee-tuotteiden suomalaisen maahantuojan tuhoamisesta.
Vastaajan tuotteet ovat heikkolaatuisia, joka aiheuttaa vahinkoa OSHEE-tavaramerkin maineelle. Heikkolaatuisuutta osoittaa, että vastaajan vaaleanpunaisen juoman väri haalistuu ja juoma muuttuu lähes värittömäksi tai harmaaksi, kun ne seisovat kauppojen hyllyssä.
Vastaajan tunnusten käyttämisestä on aiheutunut kantajalle haittaa, mikä ilmenee Oshee-tuotteiden myynnin vähentymisenä. Joka tapauksessa vastaajan tunnusten käyttämisessä on olemassa vaara haitan aiheutumisesta kantajan tavaramerkkien erottamiskyvylle ja maineelle. Kantajan tuotteiden myynnin määrän vähentyminen tukee osaltaan tätä päätelmää.
3.6 Loukkausten vahvistaminen
Edellä esitetyin perustein vastaajan on katsottava loukanneen kantajan yksinoikeutta sen sanamerkkiin, kuviomerkkeihin ja ulkoasutavaramerkkeihin. Mainitun loukkauksen perusteella kantajan tavaramerkin loukkausta koskeva vahvistusvaatimus tulee hyväksyä.
3.7 Kielto
Vastaajan käyttämien tunnusten ja tavaramerkkien loukatessa kantajan tavaramerkkejä, on markkinaoikeuden kiellettävä vastaajaa käyttämästä kyseisiä tunnuksia ja tavaramerkkejä.
Kielto on määrättävä noudatettavaksi 50.000 euron sakon uhalla, joka on määrältään perusteltu, sillä mikäli uhkasakon määrä olisi pienempi vastaajalle voisi olla kannattavampaa loukata kieltoa kuin hankkia käyttölupa tunnusten käyttöön.
3.8 Muuttamis- ja hävittämisvaatimukset
Loukkaavat tuotteet tulee ensisijaisesti määrätä hävitettäväksi vastaajan kustannuksella, sillä loukkaavia elementtejä ei ole mahdollista poistaa tuotteista, eikä tuotteita ole mahdollista muuttaa siten, että niissä ei enää olisi loukkaavia elementtejä.
4 Sopimaton menettely elinkeinotoiminnassa (vaatimukset 7–8)
Mikäli vastaajan ei todeta loukanneen kantajan ulkoasutavaramerkkejä, asiassa on toissijaisesti määrättävä kielto sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 1 §:n 1 momentin yleislausekkeen perusteella.
Vastaajan menettelyssä myydä ja markkinoida muodoltaan ja ulkoasultaan samankaltaista isotonista urheilujuomaa on kysymys sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain vastaisesta orjallisesta jäljittelystä sekä kantajan maineen hyväksikäyttämisestä ja vahingoittamisesta (niin sanotusta norkkimisesta).
Kantajan tuotteet ovat olleet Suomen markkinoilla vuodesta 2016. Kantajan käyttämät tavaramerkit ovat omaperäisiä, erottamiskykyisiä ja tunnettuja ja sen käyttämä pullo siinä olevine elementteineen muodostaa omaperäisen kokonaisuuden. Kantajan tuotteeseen ja tunnuksiin liittyy positiivinen maine, joka koostuu seuraavista osatekijöistä: ravintosisältö, hyvä nesteyttäjä, elektrolyyttien lähde, miellyttävä brändi, hyvä maku, hieno väri, kohtuullinen hinta, pullon iso koko ja ulkonäkö, hyvä hinta-laatusuhde.
Vastaaja on markkinoinut ja myynyt Suomessa muun muassa pullon muotoilultaan, kooltaan, pakkauksen ja etiketin väritykseltään, nimeltään ja yleisilmeeltään hyvin samankaltaisia tuotteita kuin kantaja. Vastaajan tuotteet ovat visuaalisen yleisilmeen lisäksi myös koostumukseltaan ja maultaan käytännössä identtisiä kantajan tuotteen kanssa. Vastaajan tuote, tunnukset ja tuotepakkaus ovat luoneet mielleyhtymän kantajan vastaaviin ja ne ovat toisiinsa sekoitettavissa. Vastaaja ei ole toimillaan pyrkinyt estämään tuotteiden sekaantumista, vaan päinvastoin yrittänyt hyötyä kantajan ja sen tuotteen tunnettuisuudesta.
Vastaaja on ottanut elinkeinotoiminnassaan käyttöön tunnukset ja tuotepakkauksen tietoisena siitä, että kantaja on käyttänyt tunnuksiaan ja tuotepakkaustaan pitkään sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tietoisuus on perustunut vastaajayhtiön toimitusjohtajan aiempaan työsuhteeseen kantajan suomalaisessa jälleenmyyjäyhtiössä ja hänen työskentelystään kantajan nyt kysymyksessä olevien tuotteiden kanssa. Tietoisuutta osoittaa myös vastaajan toimitusjohtajan toiminta ennen vastaajayhtiön perustamista hänen perustamassaan toisessa osakeyhtiössä. Vastaajalla ei olisi ollut mitään pakkoa ottaa käyttöön samanlaisia tunnuksia ja tuotepakkausta kuin kantajalla. Ainoa motiivi on ollut pyrkimys luoda tuotepakkaus ja tunnukset, jotka jäljittelevät kantajan vastaavia. Kyse ei ole voinut olla sattumasta, sillä vastaajalla olisi ollut käytettävissään rajoittamaton määrä visuaalisia vaihtoehtoja identifioida oma tuotteensa. Vastaaja on kuitenkin päätynyt kantajan tuotetta, tunnuksia ja tuotepakkausta jäljitteleviin valintoihin. Vastaaja on toiminut vilpillisessä mielessä. Kyse on siten orjallisesta jäljittelystä ja toisen maineen epäoikeutetusta hyväksikäyttämisestä.
Vastaaja on hyvin samanlaisten tunnusten ja tuotepakkauksen käyttöönotolla saanut oikeudetonta etua ensinnäkin liiketoiminnan aloitusvaiheessa, koska kohderyhmän edustajat ovat mieltäneet vastaajan tuotteiden olevan yhteydessä kantajaan ja OSHEE-tuotteisiin. Liiketoiminnan aloittaminen tunnettua tunnusta ja tuotetta jäljitellen on helpompaa.
Lisäksi vastaaja on saanut oikeudetonta hyötyä myös liiketoiminnan jatkuessa. Kantajan oma liiketoiminta ja OSHEE-tuotteiden tekeminen entistä tunnetummiksi markkinoinnin, mainonnan ja käytön myötä on tuonut perusteetonta etua myös vastaajalle, joka on käyttänyt kantajan tuotteita, tunnuksia ja tuotepakkauksia jäljitteleviä tunnuksia ja tuotepakkausta.
Loukkaavaksi todettava tuote ja sen ulkomuoto on määrättävä poistettavaksi sähköisestä markkinointimateriaalista ja muusta sähköisestä markkinoinnista, kuten sosiaalisen median kanavilta ja internet-sivuilta. Painettu markkinointimateriaali ja tuotepakkaukset on määrättävä hävitettäväksi.
Asiassa on määrättävä kielto jatkaa sopimatonta menettelyä 50.000 euron uhkasakon uhalla. Kielto on määrättävä ilman siirtymäaikaa, mutta mikäli siirtymäaika määrätään, sen tulee olla korkeintaan joitakin päiviä.
Vastaus
Vaatimukset
Onses Finland Oy on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää kanteen.
Lisäksi Onses Finland Oy on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa OSHEE Polska Sp. z o.o:n korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut kulujen osalta 758,85 eurolla ja asiamiesten palkkion osalta 195.297,50 eurolla eli yhteensä 196.056,35 eurolla viivästyskorkoineen.
Perusteet
1 Asian tausta, OSHEE Polskan tavaramerkkien käytöstä ja kohderyhmästä
OSHEE Polska on viitannut kanteessaan vastaajan toimitusjohtajan aiempaan työsuhteeseen kantajan suomalaisessa jakelijayhtiössä ja hänen toimintaansa vastaajayhtiössä. Näillä seikoilla ei ole mitään merkitystä asiassa, sillä hänen työsuhteensa jakelijayhtiössä on päättynyt 1.6.2020 eikä hänellä ole ollut kilpailukieltoa.
Vastaajan ONSE-tunnukset eli ONSE-sanamerkki ja -kuviomerkki sekä tuotepakkauksen etiketin ulkonäkö ovat vastaajan itsenäisen suunnittelutyön tulosta. Vastaaja on halunnut kehittää urheilujuomatuotteelleen kilpailevista tuotteista eroavan ulkoasun sekä tunnuksen, joka on lyhyt, siten helppo muistaa ja sopii suomalaisten suuhun, mutta toimii tarvittaessa myös kansainvälisesti.
ONSE-tunnuksen syntymisen taustalla on seuraava kysymys-vastaus-ajatusleikki: Kun joku kysyy ”Onko juoma hyvää?”, vastaus on ”On se”. ONSE-tunnus toimii sellaisenaan verkkotunnuksissa, sopii suomalaisten suuhun ja toimii myös vastaajan käyttämässä markkinointisloganissa ”ONSE MORE” viitaten ilmaisuun englanninkieliseen ilmaisuun ”once more” ja tarkoittaen suomeksi ”kerran vielä”.
Vastaajan ONSE tuotteet on pakattu erään maailman suurimman private label valmistajan, Refrescon, standardimuovipulloon ja -korkkiin. Kyseiset muovipullot ja korkit ovat geneerisiä, kenen tahansa tilattavissa olevia pulloja ja korkkeja. Esimerkiksi Rainbow EXE -urheilujuoma on pakattu täsmälleen samaan pulloon ja korkkiin. Vastaajan käyttämän pullon muoto eroaa olennaisesti kantajan käyttämän pullon muodosta.
Vastaaja on suomalaisten tavaramerkkien numero 281467 ONSE (kuvio) ja numero 284684 ONSE DRINKS (sana) haltija. Kyseiset tavaramerkit kattavat muun ohella isotoniset urheilujuomat.
Vastaaja on tuonut ONSE-tuotteet Suomen markkinoille tammikuussa 2022. Vastaajan ONSE-tuotevalikoimaan on kuulunut kanteen vireille tullessa kolme urheilujuomatuotetta eli ONSE Tropical Blue (sininen), ONSE Pink Grapefruit (punainen) ja ONSE Green Lemon-Lime (vihertävä).
Suomessa on markkinoilla useita urheilujuomia, jotka on pakattu läpinäkyvään muovipulloon ja muovikorkkiin. Suomessa markkinoilla olevien urheilujuomien väri riippuu tyypillisesti urheilujuoman mausta. Suomessa on markkinoilla useita urheilujuomia, joiden juoman väri on sininen, joka on urheilujuomissa yleensä erilaisten hedelmä- tai marjasekoitus-makuvarianttien väri. Suomessa on markkinoilla useita urheilu- ja energiajuomia ja muita juomia, joissa tuotteen tunnus on kirjoitettu tuotepakkaukseen pystysuoraan.
OSHEE-urheilujuoma ei ole ollut Suomessa myynnissä mustapohjaisella logolla tai mustapohjaisella etiketillä varustetulla tuotepakkauksella kuin hyvin lyhyen aikaa vuosia sitten.
Isotoniset urheilujuomat ovat muun muassa päivittäistavarakaupoissa myytäviä, hinnaltaan edullisia, tavanomaisia päivittäishyödykkeitä, jotka ovat laajalle kuluttajajoukolle tarkoitettuja. Niiden merkityksellisen kohderyhmän muodostaa siten suuri yleisö, joka koostuu tavanomaisen valistuneista sekä kohtuullisen tarkkaavaisista ja huolellisista suomalaisista keskivertokuluttajista. Kohderyhmän tarkkaavaisuusaste on normaali.
Kantajan esittämät rajaukset kohderyhmään iän ja sukupuolen perusteella eivät ole perusteltuja. Tunnuksen relevanttia kohderyhmää ei voi perustaa siihen, että tietty miehistä koostuva ryhmä väitetysti kuluttaa elintarviketta enemmän kuin muu väestö. Relevantti kohderyhmä ei toisin sanoen voi kantajan väittämällä tavalla muodostua vain niiden perusteella, jotka käyttävät tuotetta väitetysti paljon ja usein, vaan niiden perusteella, jotka tosiasiassa käyttävät tai voivat käyttää tavaraa.
Kohderyhmän laajuutta osoittaa muun ohella kantajan oma markkinointi, joka on kohdennettu kaikille aktiivisille ihmisille sekä se, että Keskon kampanjassa tuotteiden kohderyhmäksi on määritelty muun ohella lapsiperheet.
Vaikka kohderyhmä arvioitaisiin kantajan esittämin tavoin, kaikki vastaajan esittämät väitteet pitävät paikkaansa myös tällöin.
2 Tavaramerkkien väitetystä vakiintumisesta ja laajalti tunnettuudesta
2.1 Vakiintumisen ja laajalti tunnettuuden edellytykset
Tavaramerkki katsotaan vakiintuneeksi, kun se on Suomessa kohderyhmässään yleisesti tunnettu haltijan tavaroiden tai palvelujen merkkinä. Kantajan tulisi osoittaa, että vakiintuminen on tapahtunut ennen kuin vastaaja on tuonut sen ONSE-tuotteen markkinoille tammikuussa 2022. Huomattava osa kantajan toimittamasta asiakirjatodistelusta koskee aikaa tammikuun 2022 jälkeen. Tällaista todistelua ei voida ottaa huomioon vakiintumista arvioitaessa.
Ollakseen vakiintunut tavaramerkki, merkin tulee olla tunnettu koko Suomessa tai suuressa osaa Suomea. Tavaramerkin mahdollisella tunnettuudella ulkomailla ei ole lähtökohtaisesti merkitystä arvioitaessa merkin vakiinnuttamista Suomessa. Kantajan asiakirjatodisteet, jotka koskevat sen tunnusten käyttöä ja mahdollista tunnettuutta Suomen ulkopuolella, eivät osoita tunnusten vakiintumista tai tunnettuutta Suomessa. Vakiintumisen arvioinnissa tulee huomioida kaikki asiaan vaikuttavat muut seikat, kuten esimerkiksi merkin käytön intensiivisyys, kesto ja maantieteellinen laajuus.
Laajalti tunnettuuden arvioinnissa merkitystä on sillä, kuinka hyvin tunnetusta ja tätä kautta erottamiskykyisestä tavaramerkistä on kysymys. Huomiota on kiinnitettävä muun ohella siihen, kuinka suuri markkinaosuus tavaramerkkien kattamilla tavaroilla on, kuinka pitkään ja intensiivisesti merkki on ollut käytössä ja missä laajuudessa kohderyhmä tunnistaa tavaramerkin perusteella tavaroiden kaupallisen alkuperän.
2.2 Rekisteröityjen tavaramerkkien laajalti tunnettuus
Kantajan rekisteröidyt tavaramerkit eivät ole tulleet laajalti tunnetuiksi ennen kuin vastaaja on tuonut ONSE-tuotteensa markkinoille tammikuussa 2022. Näyttötaakka laajalti tunnettuudesta on kantajalla ja kantaja ei ole pystynyt tätä osoittamaan.
2.3 Kuviotavaramerkin
vakiintuminen ja laajalti tunnettuus
Mustapohjainen kuviomerkki ei ole vakiintunut eikä laajalti tunnettu kantajan tavaramerkki. Kantaja ei ole käyttänyt mustapohjaista kuviomerkkiä kuin lyhyen aikaa vuosia sitten, ilmeisesti kesästä 2017 kevääseen 2018. Näyttötaakka vakiintumisesta ja laajalti tunnettuudesta on kantajalla ja kantaja ei ole pystynyt tätä osoittamaan.
2.4 Ulkoasutavaramerkkien vakiintuminen ja laajalti tunnettuus
Ulkoasutavaramerkit eivät ole vakiintuneita tai laajalti tunnettuja kantajan tavaramerkkejä.
Mustapohjaisen ulkoasutavaramerkin (kuva 2) osalta on huomioitava edellä mustapohjaisen kuviotavaramerkin osalta esitetty. Mustapohjainen etiketti on lisäksi vaihdellut, esimerkiksi pystysuora OSHEE-tunnus ei ole sijainnut aina samassa paikassa. Ulkomaiset sosiaalisen median julkaisut ja muu käyttö ulkomailla eivät ole merkityksellisiä arvioitaessa vakiintumista ja laajalti tunnettuutta Suomessa. Esitetyt markkinatutkimukset eivät ole koskeneet mustapohjaista etikettiä.
Kantajan pullon muoto ei ole erottamiskykyinen siten, että se itsessään voisi toimia tavaramerkkinä eli osoituksena tuotteen kaupallisesta alkuperästä. Sen ainoa erottamiskykyinen elementti on kohokuvioitu OSHEE-tunnus.
Urheilujuomapullon etikettiin pystysuoraan aseteltu teksti ei ole poikkeava tapa esittää tuotetunnus juomatuotteen pakkauksessa. Vastaavaa asettelua on käytetty muiden toimijoiden toimesta jo ennen vuotta 2000. Kyseinen asettelu ei ole edes näkynyt pullosta edestä katsottaessa asiassa relevanttina ajankohtana tammikuussa 2022. Kyseessä ei ole pakkauksen hallitseva ja erottamiskykyinen elementti.
Kantajalla ei ole yksinoikeutta siniseen väriin urheilujuomissa, eikä juoman sininen väri voi toimia osoituksena urheilujuoman kaupallisesta alkuperästä. Markkinoilla on useita sinisiä urheilujuomia ja niitä on ollut viimeistään 2000-luvun alusta Suomen markkinoilla. Sininen väri urheilujuomissa on yleensä erilaisten hedelmä- ja marjasekoitus-makuvarianttien väri. Kyseiselle värille on vapaanapitotarve, jotta myös muut elinkeinoharjoittajat voivat myydä ja markkinoida sinistä urheilujuomaa.
Kantajan tuotepakkauksen etiketissä ei esiinny sen väittämästä huolimatta turkoosia väriä, vanhaa mustapohjaista etikettiä lukuun ottamatta. Etiketin turkoosit elementit toistavat joka tapauksessa pakkauksen sisällä olevan juoman väriä. Kyseistä väitettä ei voi ottaa huomioon arvioitaessa ulkoasutavaramerkin vakiintumista ja laajalti tunnettuutta.
Kantajan tuotepakkauksessa on urheiluaiheinen kuva, joka vie huomattavan pinta-alan pakkauksen etuosasta. Kyseinen kuva on merkityksellinen arvioitaessa millaisena ulkoasutavaramerkki olisi voinut vakiintua taikka olla laajalti tunnettu.
Mikäli kantajan tuotepakkausten ulkoasujen katsottaisiin olevan vakiintuneita tavaramerkkejä Suomessa, niiden suojapiirin on katsottava olevan hyvin kapea niiden muodostuessa pääosin erottamiskyvyttömistä, kyseessä oleville tavaroille ja niiden pakkauksille yleisesti käytössä olevista elementeistä, joiden käytölle kukaan ei voi saada yksinoikeutta.
3 Tavaramerkkien loukkaus ja siihen liittyvät vaatimukset
3.1 Onsesin väitetystä loukkaavasta toiminnasta
Merkkien välillä on sekaannusvaara, jos kohderyhmä saattaa erehtyä kyseisten tavaroiden alkuperästä eli luulla, että aikaisemman tavaramerkin kattamat ja myöhemmällä tavaramerkillä markkinoidut tavarat ovat peräisin samasta yrityksestä tai toisiinsa taloudellisesti liittyvistä yrityksistä.
Vastaajan käyttämien ONSE-tunnusten ja kantajan OSHEE-tunnusten välillä ei ole sekaannusvaaraa, eivätkä ONSE-tunnukset loukkaa kantajan tavaramerkkejä. Esimerkiksi verrattaessa kantajan sanamerkkiä OSHEE vastaajan tuotepakkauksen ulkoasuun, on selvää, että samankaltaisuutta ei ole sanamerkkien OSHEE ja ONSE ollessa erilaisia ja vastaajan tuotepakkauksen ulkoasun sisältäessä myös muita kantajan tuotepakkauksesta poikkeavia sanallisia elementtejä ja kuviollisia/muotoilullisia elementtejä.
Kantajan esittämä tunnus ”Iso sininen” ei ole ollut kantajan käytössä sen markkinoinnissa, eikä sen esittämä näyttö osoita, että nimitys olisi kohderyhmän käytössä ja sen keskuudessa tunnettu. Vastaaja ei ole käyttänyt kyseistä tunnusta omassa markkinoinnissaan.
3.2 Sanamerkkien väitetystä loukkauksesta
Vastaajan ONSE-sanamerkki eroaa OSHEE-sanamerkistä ulkoasun, lausuntatavan ja merkityssisällön osalta. Niiden välillä ei ole sekaannusvaaraa.
Ainoa yhtäläisyys kantajan sanamerkin OSHEE ja vastaajan sanamerkin ONSE välillä niiden ulkoasussa on se, että tunnusten sanallinen osa alkaa O-kirjaimella. Lisäksi tunnusten viimeinen kirjain on E, kuitenkin siten, että kantajan tunnuksessa on lopussa kaksoisvokaali ”EE”, mikä eroaa huomattavasti vastaajan tunnuksesta ja ylipäänsä suomen kielen sanojen lopun tyypillisistä päätteistä.
Merkkien pelkät samat alkukirjaimet ”O”, alkuosien muuten erotessa täysin toisistaan, eivät tee merkkien alkuosista tai merkeistä samankaltaisia (ON - SE verrattuna OS - HEE tai O - SHEE).
Kantajan merkki OSHEE lausutaan ”oshii”, mikä ilmenee esimerkiksi kantajan todisteeksi toimittamista äänitteistä. Osa suomalaisista kuluttajista lausuu merkin myös ”o-shee” tai ”os-hee”. Vastaajan kahdesta tavusta muodostuva tunnus ONSE lausutaan kuten se kirjoitetaan. Vastaaja on käyttänyt muun ohessa markkinoinnissaan ilmaisua ”ONSE MORE”, ollen väärinkirjoitettu muoto sanonnasta ”once more” (suomeksi ”kerran vielä”). Tällöin englanninkielentaitoinen suomalaiskuluttaja voi lausua tunnuksen myös muodossa /'wʌns/. Lausuntatavat ”oshii”/”o-shee”/”os-hee” ja ”onse” tai ”/'wʌns”/ eroavat toisistaan täysin. Pelkkä yhteinen alkukirjain o ei tee merkeistä samankaltaisia lausuntatavaltaan.
Vertailtavat tunnukset eivät ole merkityssisällöltään samankaltaisia. Kummallakaan tunnuksella ei ole kohderyhmän käsittämää suoraa merkityssisältöä. On selvää, että kohderyhmä ei käsitä merkillä OSHEE olevan mitään merkitystä. Vastaajan tunnus on puolestaan edellä kerrotusti muodostettu suomalaisista sanoista ”on” ja ”se”. Näin ollen kohderyhmän jäsen voi hahmottaa merkin olevan kyseisistä sanoista muodostuva toteamus. Etenkin markkinointilausekkeen ”onse more” yhteydessä käytettynä merkin ”ONSE” voidaan käsittää tarkoittavan myös ”kerran”.
3.3 Kuviomerkkien väitetystä loukkauksesta
Ulkoasultaan kuviomerkit ovat hyvin erilaisia. Edellä sanamerkin osalta esitetyn lisäksi on huomattava, että ulkoasun erilaisuutta korostaa lisäksi se, että kantajan tunnuksissa ei ole mitään kuvioelementtiä toisin kuin vastaajan tunnuksissa. Kuviomerkeissä on käytetty erilaista fonttia, ONSE-tunnukset on kirjoitettu kursiivilla ja niiden kirjaimet on tyylitelty omaperäisesti siten, että kirjainten viivat on katkaistu yhdestä tai useammasta kohdasta.
Vastaajan tunnuksen kuvioelementille on annettava merkitystä arvioinnissa, sillä se on sanaelementin välittömässä läheisyydessä, samalla tasolla ja esitetty samankokoisena yhtä näkyvässä asemassa. Kyseessä ei ole pelkkä koriste-elementti, vaan vastaajan logo, jota vastaaja käyttää tunnuksissaan tuotepakkauksissa sekä muussa markkinoinnissa.
Kuviomerkki ei anna mielikuvaa viisikirjaimisesta sanasta. Vastaajan tunnusten kuvioelementti ei muistuta etäisestikään mitään aakkosissa esiintyvää kirjainta – etenkään E-kirjainta – ja kuvioelementissä ei toistu sanaosassa käytetyt tyylittelyt kuten katkaistut viivat, joten sitä ei siten myöskään hahmoteta vastaajan tunnusten sanaelementin osaksi. Mikäli kohderyhmän jäsen hahmottaisi kuvioelementin viisikirjaimisen sanan viimeiseksi kirjaimeksi, kyseeseen tulisivat teoriassa kaiketi D- tai O-kirjaimet, jolloin kohderyhmä hahmottaisi vastaajan merkin ONSED tai ONSEO, jolloin tunnukset eroavat entisestään OSHEE merkistä.
3.4 Ulkoasutavaramerkkien väitetystä loukkauksesta
Vastaajan tuotepakkaus eroaa kokonaisuutena arvioiden kantajan tuotepakkauksesta. Vastaajan tuotepakkaus ei loukkaa kantajan väitettyä ulkoasutavaramerkkiä.
Kantajan käyttämän pullon ulkomuoto itsessään ei kykene toimimaan tavaramerkkinä eli erottamaan tavaran alkuperää muiden kilpailevien tavaroiden kaupallisesta alkuperästä. Kyseessä on varsin tavanomainen juomapakkaus, joka on valmistettu läpinäkyvästä muovista ja jossa käytetään muovikorkkia. Vastaajan käyttämän muovipullon ulkomuoto eroaa kantajan muovipullon ulkomuodosta. Myös muissa urheilujuomissa käytetään samaa muovipulloa kuin vastaajan pullo.
Kantaja ei voi saada yksinoikeutta siniseen väriin urheilujuoman värinä. Tuotepakkauksen sisältämän juoman väri ei ole erottamiskykyinen osa väitettyä ulkoasutavaramerkkiä. Ulkoasutavaramerkkiä ei voisi loukata pakkaamalla läpinäkyvään juomapulloon sinistä urheilujuomaa.
Kantajan tapa kirjoittaa OSHEE-tunnus tuotepakkaukseensa muun ohella pystysuoraan etiketin sivussa ei ole omaperäistä tai poikkeavaa urheilu- ja energiajuomatuotteissa tai juoma-alalla ylipäänsä, eikä se ole kantajan tuotepakkauksen ulkoasun erottamiskykyinen elementti. Pystysuoraan kirjoitettu OSHEE-tunnus ei näy pakkauksen etupuolella, vaan sen sivussa. Tämän vuoksi tuotepakkausten kokonaisvaikutelma on täysin erilainen tarkasteltaessa tuotepakkausten etupuolta.
Kantaja ei ole juurikaan käyttänyt mustapohjaista etikettiä valkoisella tekstillä. Se ei ole voinut vakiintua kantajan tavaramerkiksi. Vastaaja on käyttänyt ainoastaan mustapohjaista etikettiä, joka on yleisesti urheilujuomissa käytetty pohjaväri.
Mikäli kantajan tuotteen ulkoasujen katsottaisiin vakiintuneen ulkoasutavaramerkeiksi sen urheilujuomatuotteelle, on kyseisten ulkoasutavaramerkkien suojapiiriä pidettävä hyvin kapeana niiden koostuessa lukuisista alalle täysin tyypillisistä ja erottamiskyvyttömistä elementeistä.
Kantajan vakiintuneiksi väitetyissä ulkoasutavaramerkeissä erottamiskykyisiä ja hallitsevia elementtejä ovat sen käyttämä tunnus ”OSHEE”, joka lukee etiketissä kahdessa kohdassa tuotepakkauksen edessä ja sivussa sekä lisäksi kohokuvioin pullon yläosassa, sekä vaihtuvat urheiluaiheiset suurikokoiset kuvat niiden päälle kirjoitettuine vaihtuvine sloganeineen, jotka vievät huomattavan suuren osan tuotepakkauksen etiketin pinta-alasta ja jotka on sijoitettu tuotepakkausten etuosaan. Vastaajan tuotepakkaus ei sisällä mitään näistä elementeistä.
3.5 Arviointi väitetysti laajalti tunnettujen tavaramerkkien loukkauksen osalta
Kantajan tunnukset eivät ole laajalti tunnettuja tavaramerkkejä ja vaikka olisivat, niin vastaaja ei ole loukannut kantajan väitetysti laajalti tunnettuja tavaramerkkejä, sillä laajalti tunnettujen tavaramerkkien loukkauksen edellytykset eivät täyty.
Laajalti tunnetun tavaramerkin suojan soveltamisen edellytyksenä on, että i) samankaltaisuuden aste merkkien välillä aiheuttaa sen, että kohderyhmä yhdistää merkit toisiinsa, ii) aikaisempi tavaramerkki on laajalti tunnettu ja iii) on vaara, että myöhemmän merkin käyttäminen ilman perusteltua syytä voisi merkitä aikaisemman tavaramerkin erottamiskyvyn tai maineen epäoikeutettua hyväksikäyttöä tai olla niille haitaksi.
Tavaramerkin erottamiskyvyn tai maineen epäoikeudenmukainen hyväksi käyttäminen (”parasitismi” tai ”free-riding”) ei liity tavaramerkille aiheutettuun vahinkoon vaan hyötyyn, jonka kolmas on saanut samanlaisen tai samankaltaisen merkin käytöllä. Käsite kattaa myös tapaukset, joissa tavaramerkin herättämä mielikuva tai sen heijastamat ominaisuudet siirtyvät samanlaisella tai samankaltaisella merkillä varustettuihin tavaroihin sillä tavoin, että tunnettua tavaramerkkiä käytetään selvästi hyväksi.
Tavaramerkin erottamiskyvylle aiheutuu haittaa (”vesittyminen” tai ”hämärtyminen”), kun tavaramerkin kyky yksilöidä se, että tavarat tai palvelut, joita varten se on rekisteröity, heikentyy sen vuoksi, että kolmannen toimesta tapahtuva samanlaisen tai samankaltaisen merkin käyttö on johtanut tavaramerkin identiteetin ja sillä yleisön keskuudessa olevan vaikutuksen häviämiseen.
Tavaramerkin maineelle aiheutuu haittaa (”pilaaminen” tai ”heikentäminen”), kun tavarat tai palvelut, joita varten kolmas käyttää samanlaista tai samankaltaista merkkiä, voivat vaikuttaa yleisöön siten, että käyttö vähentää tavaramerkin houkuttelevuutta. Vaara tästä haitasta voi syntyä esimerkiksi siinä tapauksessa, että kolmannen tarjoamilla tavaroilla tai palveluilla on sellainen luonne tai laatu, jolla voi olla negatiivinen vaikutus laajalti tunnetun tavaramerkin imagolle.
Kantaja ei ole osoittanut minkään edellä kuvatuista edellytyksistä täyttyneen, eikä edes väittänyt, että ONSE-tuotteilla olisi jokin sellainen ominaisuus tai laatu, jolla voisi olla negatiivinen vaikutus kantajan väitettyjen ulkoasutavaramerkkien imagolle ja maineelle.
Väitetyt muutokset kantajan tuotteiden myynnin määrissä eivät mitenkään osoita edellä kuvattujen edellytysten täyttymistä. Markkinoilla on paljon kilpailevia tuotteita, joista monet ovat tulleet markkinoille kantajan jälkeen, ja vastaaja on muun ohella panostanut paljon omaan markkinointiinsa. Nämä tekijät ovat vaikuttaneet kaikkiin markkinoilla oleviin kilpaileviin tuotteisiin.
Vastaajan tunnukset ja tuotepakkaus perustuvat vastaajan omaan, itsenäiseen suunnittelutyöhön ja vastaaja on nimenomaisesti halunnut luoda tuotteelleen muista erottuvan ja houkuttelevan tunnuksen sekä ulkoasun. Toisin kuin kantaja väittää, vastaaja ei ole käyttänyt tarkoituksellisesti hyväkseen kantajan aikaisempien tunnusten väitettyä mainetta, vetovoimaa tai erottamiskykyä.
Vastaaja ei ole myöskään markkinoinnissaan jäljitellyt kantajan tuotteita, tuotepakkausta tai markkinointia. Vastaaja ei ole pyrkinyt kulkemaan kantajan tunnusten tai tuotteiden väitetyn tunnettuuden tai maineen vanavedessä, vaan vastaaja on päinvastoin panostanut itse huomattavasti ja monipuolisesti tuotteensa omannäköiseen, kantajan markkinoinnista selvästi eroavaan markkinointiin.
Vastaajan ONSE-tunnusten ja tuotepakkauksen käyttö ei merkitse epäoikeudenmukaisen edun saamista kantajan tavaramerkkien erottamiskyvystä tai maineesta eikä ole niille haitaksi.
3.6 Loukkausten vahvistaminen (vaatimus 3)
Väitettyjä loukkauksia ei voida vahvistaa, sillä vastaaja ei ole loukannut kantajan tavaramerkkioikeuksia.
3.7 Kielto (vaatimus 4)
Vastaaja ei ole edellä esitetyn mukaisesti loukannut kantajan tavaramerkkioikeuksia, joten kieltovaatimukset on hylättävä perusteettomina.
Mikäli kielto määrättäisiin uhkasakon kohtuullinen määrä voi olla 20.000 euroa.
3.8 Muuttamis- ja hävittämisvaatimukset (vaatimus 5)
Vastaaja ei ole edellä esitetyn mukaisesti loukannut kantajan tavaramerkkioikeuksia, joten muuttamis-/hävittämisvaatimukset on hylättävä perusteettomina.
Mikäli asiassa vastoin vastaajan käsitystä katsottaisiin vastaajan loukanneen joltain osin kantajan tavaramerkkioikeuksia, asiassa voidaan määrätä muutettavaksi tai hävitettäväksi vain sellaiset markkinointimateriaalit ja tuotteet, jotka ovat vastaajan hallussa tai määräysvallassa.
4 Sopimaton menettely elinkeinotoiminnassa
Kantajan sopimatonta menettelyä elinkeinotoiminnassa koskeva toissijainen vaatimus 7 on epäselvä ja yksilöimätön, eikä kieltoa ole mahdollista määrätä tai panna täytäntöön sen mukaisesti. Vaatimuksessa ei yksilöidä ”Kantajan tunnuksia tai tuotepakkauksia”, eikä siitä ilmene, mitä ilmaisulla ”(muita) menetelmiä käyttäen” tarkoitetaan. Vaatimuksessa viitataan vastaajan ”nykyisiin (--) tuotepakkauksiin”, vaikka oikeudenkäynnin kohteena on vain vastaajan sinisen urheilujuoman pakkaus.
Vastaaja ei ole menetellyt sopimattomasti tai hyvän liiketavan vastaisesti. Kantajan tunnukset eivät ole olleet omaperäisiä tai tunnettuja, eivätkä ne ole omanneet mainetta, kun vastaajan tuotteet ovat tulleet markkinoille tammikuussa 2022.
Vastaaja ei ole jäljitellyt mitään kantajan tunnettuja ja omaperäisiä tunnuksia tai tuotepakkausta, eikä vastaajan tunnusten sekä tuotepakkauksen ja kantajan tunnusten sekä tuotepakkausten välillä aiheudu mielleyhtymää tai sekaannusvaaraa. Vastaaja ei ole myöskään käyttänyt oikeudettomasti hyväksi kantajan tunnusten tai tuotteiden mainetta ja tunnettuutta.
Juoman sininen väri, tuotteen pakkaaminen läpinäkyvään muovipulloon ja korkkiin, tietyt yleiset pakkauskoot ja tavaramerkin kirjoittaminen pystysuoraan etiketissä ovat yleisesti urheilujuoma- sekä muissa juomatuotteissa esiintyviä piirteitä, joten ne eivät ole kantajan tuotepakkauksen omaperäisiä piirteitä.
OSHEE-tuotepakkauksen omaperäiset piirteet ovat rajoittuneet tunnukseen OSHEE ja vaihtuviin urheiluaiheisiin kuviin sekä niiden päällä esitettyihin sloganeihin, jotka ovat erottaneet ne muista urheilujuoma-alan tuotteista.
Vastaajan tuote ja tuotepakkaus eroavat monilta osin kantajan tuotteesta ja tuotepakkauksesta. Osapuolten käyttämät muovipullot eivät ole samanmuotoisia, vastaajan pullossa ei ole kohokuvioitua tekstiä, vastaajan pullon etiketissä ei ole urheiluaiheista kuvaa, osapuolten etiketit ovat pohjaväriltään eriväriset ja vastaajan käyttämä tumma etiketin pohjaväri on joka tapauksessa erittäin yleisesti käytetty markkinoilla olevissa sinisissä urheilujuomissa, vastaajan tuotepakkauksessa ONSE-tunnukseen sisältyy kuvio-osa, jollaista ei ole kantajan tunnuksessa. Tuotteiden tunnukset OSHEE ja ONSE eroavat toisistaan ulkoasultaan, lausuntatavaltaan ja merkityssisällöltään. Kantajan ja vastaajan tuotteet eivät ole koostumukseltaan ja maultaan identtiset.
Vastaajan tietoisuus OSHEE-tuotteen olemassaolosta ei voi toimia osoituksena väitetystä orjallisesta jäljittelystä tai väitetystä maineen hyväksikäytöstä. Kyse ei ole väitetysti vilpillisestä menettelystä, vaan normaalista kilpailusta markkinoilla.
Asiassa ei ole merkitystä vastaajan punaisella ONSE-juomalla, sillä siihen ei kohdistu mitään vaatimuksia. Juoman värin vaaleneminen johtuu siitä, että sen luonnolliset väriaineet saattavat haalistua voimakkaassa valossa. Tästä on ilmoitus tuotteessa. Tämä ominaisuus ei voi vaikuttaa haitallisesti OSHEE-tuotteiden imagoon.
Mikäli asiassa vastoin vastaajan käsitystä katsottaisiin toimineen sopimattomasti ja hyvän liiketavan vastaisesti, asiassa voidaan määrätä muutettavaksi tai hävitettäväksi vain sellaiset markkinointimateriaalit ja tuotteet, jotka ovat vastaajan hallussa tai määräysvallassa.
Mikäli asiassa määrättäisiin kielto, asiassa on määrättävä kolmen kuukauden siirtymäaika.
Todistelu
Asiakirjatodistelu
OSHEE Polska Sp. z o.o.
- Otteita kantajan OSHEE WORLD -yritysesittelystä
- Otteita Kantajan kotisivuilta
- Google-haun tulokset hakusanoilla ”poland market leader sport drinks”
- Ote urheilujuomamarkkinoita koskevan markkinatutkimuksen ”Sports Drinks Market Research Report by Type, End User, Distribution Channel, Region – Global Forecast to 2027 − Cumulative Impact of COVID-19” (360iResearch, heinäkuu 2022) tiivistelmästä
- Ote urheilujuomamarkkinoita koskevan markkinatutkimuksen ”Isotonic Drinks Market by Form (Powder and Liquid), Packaging (Bottles, Metal Cans, and Pouches), and Distribution Channel (Hypermarket/Supermarket, Specialty Stores, and Online Sales Channel): Global Opportunity Analysis and Industry Forecast, 2021−2028” (Chounan et al., kesäkuu 2021) tiivistelmästä
- Kuvia kantajan tuotepakkauksista valkoisella etiketillä
- Kuvia kantajan tuotepakkauksista mustalla etiketeillä
- Kuvia vastaajan Onse-urheilujuomapakkauksesta
- Ote Onses Finland Oy:n verkkosivuilta
- Kantajan asiamiehen kirje Vastaajalle, 1.3.2022
- Onses Finland Oy:n hallituksen kokouksen pöytäkirja 2/2022, 2.3.2022
- Työsopimus, Evoke Oy (SALASSA PIDETTÄVÄ)
- Työsopimuksen irtisanomisilmoitus, Evoke Oy (SALASSA PIDETTÄVÄ)
- Ånse Oy:n kaupparekisteriote ja perustamissopimus, 23.02.2021
- Kuva Ånse Oy:n verkkosivuilta
- Kuvankaappauksia Ånse Oy:n verkkosivuilta
- Onses Finland Oy:n kaupparekisteriote, perustamissopimus ja yhtiöjärjestys, 6.8.2021
- Onses Finland Oy:n hallituksen kokouksen pöytäkirja 1/2022, 15.2.2022
- Otteita Onses Finland Oy:n Facebook-tililtä @onsedrinks.fi ja Instagram-tililtä @onsedrinks.fi
- Vastaajan asiamiehen kirje kantajalle, 14.3.2021
- Kantajayhtiön kaupparekisteriote (sisältää epävirallisia käännöksiä)
- Otteita @osheeworld Facebook-tililtä vuosilta 2010–2022
- Otteita @oshee_world Instagram-tililtä vuosilta 2014–2022
- Otteita @oshee_world Instagram-tilin julkaisuista koskien OSHEE-logon näkyvyyttä urheilustadioneilla ja erilaisissa urheilutapahtumissa vuosina 2014–2018
- Otteita @OSHEEPolska Youtube-kanavalla vuosina 2015–2022 julkaistuista videoista
- Näyttötallennus YouTube-alustalla julkaistusta videosta ”Reklama napoju izotonicznego Oshee”
- Kuvankaappauksia YouTube-alustalla julkaistusta videosta ”Reklama napoju izotonicznego Oshee”, 5.1.2010
- Esimerkkejä julkaisuista koskien kantajan ja Real Madrid jalkapalloseuran välistä yhteistyötä
- Esimerkkejä julkaisuista koskien kantajan ja Borussia Dortmund jalkapalloseuran välistä yhteistyötä
- Esimerkkejä julkaisuista @osheeworld Facebook-tililtä koskien kantajan ja Puolan jalkapallomaajoukkueen välistä yhteistyötä
- Ote minimani.fi-verkkokaupasta koskien kantajan tuotepakkausta, jonka etiketissä on kuva puolalaisesta jalkapalloilijasta
- Esimerkkiotteita artikkeleista, joihin on liitetty kantajan puolalaisen jalkapalloilijaan viittaavaa mainosmateriaalia
- Esimerkkejä julkaisuista kantajan Facebook-tilillään @osheeworld julkaisemista julkaisuista liittyen kantajan ja puolalaisen jalkapalloilijan väliseen yhteistyöhön
- Otteita kantajan Twitter-tilillä @OSHEE_OFFICIAL julkaisemista julkaisuista liittyen kantajan ja puolalaisen jalkapalloilijan väliseen yhteistyöhön
- Otteita puolalaisen jalkapalloilijan Instagram-tililtä
- Otteita puolalaisen jalkapalloilijan Fabecook-tililtä
- Otteita puolalaisen jalkapalloilijan TikTok-kanavalta
- Otteita eri lähteissä vuosina 2017–2018 julkaistuista julkaisuista, joissa näkyy kantajan urheilujuomapakkaus mustalla etiketillä
- Ote Traficomin verkkotunnushausta tunnuksen Oshee.fi rekisteröintitiedoista
- Otteita kantajan suomalaiselle kohdeyleisölle suunnatuilta verkkosivuilta osoitteesta Oshee.fi
- Otteita kantajan suomalaiselle kohdeyleisölle suunnatuista verkkosivuista web.archive.org -sivustolta vuosilta 2019–2020
- Otteita @osheesuomi Facebook-tililtä
- Otteita @oshee_suomi Instagram-tililtä
- Otteita Instagram- ja Facebook-käyttäjistä ja heidän Oshee-urheilujuomaa koskevista julkaisuistaan
- Ote Instagram-palvelun käyttöehdoista koskien Etsi ja tutki -osiota
- Kooste kantajan myynninedistämis- ja markkinointikuluista vuosilta 2020–2021
- Esimerkkejä laskuista koskien kantajan Suomeen kohdistuvaan markkinointiin käyttämiä kuluja vuosina 2020–2021 (SALASSA PIDETTÄVÄ)
- Sähköposti Evoke Oy – Kantajan asiamies, 2.8.2022
- Youtube Raportti (January, 2022 – May, 2022, Bazar Helsinki)
- Oshee – Facebook, Mainonnan raportti (January, 2022 – March, 2022, Bazar Helsinki) ja Oshee – Huhtikuu, Mainonnan raportti (April, 2022, Bazar Helsinki)
- Otteita asiakirjasta ”Keskon Mediapaketti” (SALASSA PIDETTÄVÄ)
- Kantajan Viaplay-palvelussa näytetty mainos ”Huippuhetket futis 3s”
- Kantajan Viaplay-palvelussa näytetty mainos ”Huippuhetket latka 3s”
- Kantajan Viaplay-palvelussa näytetty mainos ”Otteluennakko futis 3s”
- Kantajan Viaplay-palvelussa näytetty mainos ”Otteluennakko latka 3s”
- Kantajan Viaplay-palvelussa näytetty mainos ”Oshee isotonic 10s”
- Kantajan Viaplay-palvelussa näytetty mainos ”Oshee 20s”
- Kuvankaappauksia kantajan Viaplay-palvelussa näytetyistä mainoksista
- Ajolistat kantajan todisteena K52–K57 toimittamien mainosten näyttöajankohdista Viaplay-palvelussa
- Sähköposti Viaplay Group – Evoke Oy, 6.6.2022
- Finnpanelin raportti ”TV Viewing in Finland 2021”
- Suomalaisen jalkapalloilijan kanssa toteutettu mainosvideo 1
- Suomalaisen jalkapalloilijan kanssa toteutettu mainosvideo 2
- Suomalaisen jalkapalloilijan kanssa toteutettu mainosvideo 3
- Kuvankaappauksia suomalaisen jalkapalloilijan B:n kanssa toteutetuista mainosvideoista 1–3
- Esimerkkejä printtimedian mainoksista koskien kantajan tuotepakkauksesta
- Ote artikkelista ”Mies, joka tienasi miljoonan puhumalla urheilusta”, IS.fi, 13.12.2022
- Otteita julkaisuista Jaksomedian järjestämän Suomen paras podcast äänestyksen voittaneesta Urheilucast-podcastista vuosilta 2018, 2019 ja 2020; ote julkaistusta koskien Audioland Awards 2022 -palkintojen voittajia
- Ote sähköpostikirjeenvaihdosta Evoke Oy:n ja Urheilucast-podcastin juontajan välillä, 10.–18.8.2021 (SALASSA PIDETTÄVÄ)
- Tarjous mainostajille koskien Urheilucast-podcastin kautta 2022–2023 (SALASSA PIDETTÄVÄ)
- Nauhoitteet 71a-71i: esimerkkejä Oshee-äänimainoksista Urheilucast-podcasteissa
- Otteita Urheilucast-podcastin jaksojen kuvauksista Spotify-palvelusta 1.3.2020–12.12.2022
- Otteita Urheilucast-podcastin jaksojen kuvauksista Soundcloud-palvelusta 1.3.2020–12.12.2022
- Otteita Instagram-tilillä @urheilucast julkaistuista julkaisuista koskien Urheilucast-podcastin uusia jaksoja 1.3.2020–12.12.2022
- Otteita Urheilucast Facebook-tilillä julkaistuista julkaisuista koskien Urheilucast-podcastin uusia jaksoja vuosilta 2021–2022
- Esimerkkiotteita Urheilucastin Twitter-tilillä julkaistuista julkaisuista koskien Urheilucast-podcastin uusia jaksoja vuosilta 2021–2022
- Otteita @urheilucast Instagram-tilin Stories-osiossa julkaistuista julkaisuista koskien kantajan Oshee-urheilujuomaa
- Otteet Urheilucast-podcastin Instagram-, Facebook- ja Twitter-tileistä koskien tilien seuraajamääriä
- Otteita Urheilucast-podcastin juontajan Facebook-tilistä ja kyseisellä tilillä julkaistuista julkaisuista
- Ote Urheilucast-podcastin juontajan Instagram-tilistä ja sen julkaisemista kuvista, joihin kantajan suomalaiselle kohdeyleisölle suunnattu Instagram-tili on merkitty
- Näyttötallenne Snapchat-palvelussa 15.9.2022 julkaistusta videosta
- Näyttötallenne Snapchat-palvelussa 16.12.2022 julkaistusta videosta
- Ote sähköpostista Evoke Oy:lle, 16.3.2022
- Ote sähköpostista Evoke Oy:lle, 21.3.2022
- Otteita kantajan tukemien urheilutapahtumien, ja -joukkueiden sekä muiden toimijoiden sivuilta sekä sosiaalisen median postauksista
- Otteita Porin Ässien ja kantajan tarjoamista otteluennakoista Youtube-palvelusta
- Kantajan maahantuojan kokoama kooste myytyjen Oshee-urheilujuomatuotteiden määristä vuosilta 2017–2021 ja vuoden 2022 ensimmäiseltä kvartaalilta
- Ote S-ryhmän myyntidatasta koskien kantajan urheilujuomatuotteiden myyntiä S-ryhmän myymälöissä (SALASSA PIDETTÄVÄ)
- Sähköposti Evoke Oy – Kantajan asiamies, 30.3.2022 (SALASSA PIDETTÄVÄ)
- Ote S-ryhmän myyntidatasta koskien kantajan urheilujuomatuotteiden myynnin osuutta S-ryhmän kokonaismyynnistä urheilujuomien kategoriassa (SALASSA PIDETTÄVÄ)
- Ote S-ryhmän myyntidatasta koskien kantajan urheilujuomatuotteiden kumulatiivista myyntiä ja sen osuutta S-ryhmän kokonaismyynnistä urheilujuomien kategoriassa tammi-maaliskuussa 2022 (SALASSA PIDETTÄVÄ)
- Otteita Oshee-urheilujuomia jälleenmyyvien kauppojen verkkosivuilta
- Otteita Kamon Kuluttajaraadin markkinatutkimusraportista, syyskuu 2021
- Otteita Kamon Kuluttajaraadin markkinatutkimusraportista, maalis-huhtikuu 2022
- Ote EUIPO:n eSearch palvelusta koskien EU-tavaramerkkirekisteröintiä numero 014011225 OSHEE (sanamerkki)
- Ote EUIPO:n eSearch palvelusta koskien EU-tavaramerkkirekisteröintiä numero 017263732 OSHEE (kuviomerkki)
- Valokuva osapuolten tuotepakkauksesta
- Kuvia kantajan ja vastaajan pulloista kauppojen hyllyillä
- Otteita Instagram-tilin @onse_sami julkaisuista koskien kantajan ja vastaajan tuotteita kauppojen hyllyillä
- Instagram-julkaisu koskien Onse-urheilujuomaa
- Otteita Kamon Kuluttajaraadin markkinatutkimusraportista, elokuu 2022
- Otteita Kamon Kuluttajaraadin markkinatutkimusraportista, tammikuu 2023
- Food Market Management, Inc:n ja Evoke Oy:n välinen juomia koskeva lisenssisopimus (SALASSA PIDETTÄVÄ)
- Instagram-julkaisu koskien Oshee-urheilujuomaa
- Ote kantajan sähköpostista koskien Oshee-urheilujuoman myyntiä Motoral Oy:n toimesta (SALASSA PIDETTÄVÄ)
- Yhteenveto Ravogen-palvelun kautta kerättyjen urheilujuomien käyttäjätietojen tuloksista aikavälillä 25.9.2023-15.12.2023
- Ote K-Supermarket Oulaisen Facebook-julkaisusta, 20.6.2017
- Ote Tokmannin Nettopäivät-tarjouskuvastosta vuodelta 2019
- Kuvankaappaus web.archive.org-sivustolle tallentuneesta otteesta karkkainen.com sivustolta päivämäärältä 31.7.2021
- Otteita sivustolla depositphotos.com julkaistuista Puola-Portugali-jalkapallo-ottelusta otetuista valokuvista, 11.10.2018
- Ote sivustolla telsu.fi julkaistuista Puola-Portugali-jalkapallo-ottelun lähetysajankohdista
- Otteita sivustolla depositphotos.com julkaistuista Puola-Italia-jalkapallo-ottelusta otetuista valokuvista, 14.10.2018
- Kuvankaappauksia YouTube-alustalla julkaistusta videosta ”Highlights: Polonia-Italia 01 (14 Ottobre 2018)”, 16.10.2018
- Ote sivustolla telsu.fi julkaistuista Puola-Italia-jalkapallo-ottelun lähetysajankohdista
- Ote Ilta-Sanomien artikkelista ”Oletko jo huomannut Instagramin uuden ominaisuuden? Tavoitteena saada sinut selaamaan lisää ja lisää”, www.is.fi, 21.8.2020
- Ote julkaisusta ”Deblackbox Facebook News Feed Algorithm as A System for Attention Manipulation”, kevät 2019
- Ote julkaisusta ”New Ways to Customize Your Facebook Feed”, 5.10.2022
- Ote YouTube-palvelun hakutuloksista hakusanalla ”Oshee”, 14.12.2023
- Otteita suomalaisessa mediassa julkaistuista uutisista koskien puolalaisen jalkapalloilijan uraa vuosina 2016–2021
- Ote julkaisusta ”The 100 best male footballers in the world 2020”, The Guardian, 24.12.2020
- Ote julkaisusta ”The 100 best male footballers in the world 2021”, The Guardian, 24.12.2021
- Kuvankaappaus web.archive.org-sivustolle tallentuneesta otteesta k-ruoka.fi sivustolta päivämäärältä 7.11.2020
- Otteet Evoke Oy:n Google-hakukoneessa ja YouTube-palvelussa vuosina 2020 ja 2021 esittämien Oshee-urheilujuomaa koskevien mainoskampanjojen tiedoista
- Otteita Evoke Oy:n Google-hakukoneessa vuosina 2020 ja 2021 esitetyistä mainoksista
- Kuvankaappauksia Evoke Oy:n YouTube-palvelussa vuosina 2020 ja 2021 esitetystä mainoksesta
- Ote Urheilucast-podcastin kuuntelijakyselystä, 2020 (SALASSA PIDETTÄVÄ)
- Valokuvia Oshee-urheilujuomatuotteiden myymälöissä käytettävistä esillepanomateriaaleista
- Valokuvia Onse-urheilujuomatuotteiden myymälöissä käytettävistä esillepanomateriaaleista
- Valokuvia kantajan ja vastaajan tuotteista myymälöissä
- Näyttötallenne YouTube-palvelussa 10.12.2021 julkaistusta videosta
- Näyttötallenne YouTube-palvelussa 22.7.2022 julkaistusta videosta
- Näyttötallenne YouTube-palvelussa 21.4.2023 julkaistusta videosta
- Näyttötallenne YouTube-palvelussa 26.7.2023 julkaistusta videosta
- Näyttötallenne TikTok-palvelussa 24.3.2023 julkaistusta videosta
- Näyttötallenne TikTok-palvelussa 6.4.2023 julkaistusta videosta
- Näyttötallenne TikTok-palvelussa 25.4.2023 julkaistusta videosta
- Näyttötallenne TikTok-palvelussa 24.8.2023 julkaistusta videosta
- Näyttötallenne TikTok-palvelussa 27.8.2023 julkaistusta videosta
- Näyttötallenne TikTok-palvelussa 20.9.2023 julkaistusta videosta
- Näyttötallenne TikTok-palvelussa 28.9.2023 julkaistusta videosta
- Näyttötallenne TikTok-palvelussa 13.10.2023 julkaistusta videosta
- Näyttötallenne TikTok-palvelussa 31.10.2023 julkaistusta videosta
- Evoke Oy:n kooste punaisen Oshee-urheilujuoman myyntimääristä ja ajankohdista
- Alkoholittomien juomien kategoriatutkimus, 3/2023
- Ote kategoriatutkimuksen (K144) kysymyslomakkeesta
- Ote kategoriatutkimuksen (K144) vastauksista
- Ote sähköpostikirjeenvaihdosta Proteincompanyn kanssa
- Ote sähköpostikirjeenvaihdosta SOK:n kanssa
- Ote artikkelista ”’Tää on sairaan hyvää’ – nuorten suosikiksi noussut Prime-urheilujuoma kerää suosiota myös Keski-Uudellamaalla”, Keski-Uusimaa, 8.6.2023
- Ote tuotteesta Pirkka urheilujuoma 0,75 l multifruit, K-Ruoka Verkkokauppa
- Ote sähköpostikirjeenvaihdosta Tuontitukun kanssa
- Näyttötallenne Instagram-palvelussa julkaistusta videosta, 5.3.2023
- Näyttötallenne Instagram-palvelussa julkaistusta videosta, 7.12.2023
- Näyttötallenne YouTube-palvelussa julkaistusta videosta, 13.1.2023
- Näyttötallenne YouTube-palvelussa julkaistusta videosta, 15.10.2023
- Näyttötallenne YouTube-palvelussa julkaistusta videosta, 23.12.2023
- Ote Facebook-palvelussa julkaistusta julkaisusta, 9.4.2022
- Otteita artikkelista ”On YouTube’s recommendation system”, 15.9.2021
- Kooste Ravogen-palvelusta haetuista tiedoista koskien eri urheilujuomabrändien tunnettuutta Suomessa, tiedot haettu 5.2.2024
- Kuvankaappauksia YouTube-alustalla julkaistusta videosta, 10.5.2023
- Ote urheilujuomien myyntimääristä ja aktiivisten myymälöiden määristä ajanjaksolla 2017/01–2022/01 (SALASSA PIDETTÄVÄ)
Onses Finland Oy
- Ote tavaramerkkirekisteröinnistä nro 281467 ONSE (kuvio)
- Ote tavaramerkkirekisteröinnistä nro 284684 ONSE DRINKS (sana)
- Tulosteita vastaajan ONSE tuotteista k-ruoka.fi sivustolta
- Tulosteita kantajan OSHEE tuotteista k-ruoka.fi sivustolta
- Kuvia sinisistä urheilujuomista
- Tuloste vastaajan nettisivuilta www.onsedrinks.fi
- Kuvia eri brändien urheilujuomavalikoimasta ja niissä käytetyistä väreistä
- Tuloste kantajan verkkosivustolta www.oshee.fi
- Kuvia urheilu- ja energiajuomatuotteista pystysuoralla tunnuksella
- Kuvia muista juomatuotteista pystysuoralla tunnuksella
- Esimerkkikuvia sporttikorkillisista vesipulloista
- Kuvia jälleenmyyjille toimitetuista vastaajan myymäläesillepanomateriaaleista
- Kuva Suomessa aiemmin myynnissä olleesta punaisesta OSHEE urheilujuomasta (k-ruoka.fi)
- Google-haun ”iso sininen” tulokset
- Otteita vastaajan Facebook ja Instagram-tileiltä
- Ylen artikkeli 31.5.2023 ”Asiantuntija antaa karun arvion ökyhintaisen Prime-juoman sisällöstä”
- Ylen artikkeli 14.7.2014 ”Lääkäri: Helteillä vanhuksille urheilujuomaa ja lisää suolaa” ja ET-lehden artikkeli 14.7.2014 ”Lääkäri Ylelle: Ikäihmisten pitäisi juoda urheilujuomaa hellepäivinä”
- Yliopiston apteekin artikkeli 26.11.2023 ”Vatsataudin hoito − Farmaseutin vinkit ja tuotteet, jotka parantavat oloa nopeasti”
- Tampereen yliopistollisen sairaalan potilasohje AP.65.10 Todistusteema: Urheilujuomien kohderyhmä on suuri yleisö; kantajan tunnusten väitettyä vakiintumista ja/tai laajalti tunnettuutta ei ole perusteltua arvioida pelkästään 18–40-vuotiaiden miesten osalta.
- Kuvakaappauksia kantajan uudesta makuvariantista ja tuotepakkauksesta verkkosivuilla k-ruoka.fi ja oshee.fi
- Kuvakaappaus Lucozade-urheilujuoman mainoksesta vuodelta 1998
- Kuvakaappaus Lucozade Alert -energiajuomasta verkkosivulta makutukku.com
- Kalevan artikkeli 12.7.2004 ”Urheilujuoma alkaa maistua”
- Kuvakaappaus Powerade-urheilujuoman Suomen televisiossa näytetystä mainoksesta vuodelta 2003
- Esimerkkejä E133/briljanttisininen FCF-elintarvikevärin sisältävistä urheilujuomista
- Kuvakaappaus kantajan viittaaman ”punainen on paras” kommentin esittäneen Instagram-käyttäjän julkaisusta
- Kuvakaappauksia K-Kauppojen televisiomainoksesta tammikuulta 2023
- Kuvakaappaus Facebook-tilin Onse-areena julkaisusta 22.8.2023
- Kuvakaappaus verkkosivulta onse-areena.fi
- Esimerkki vastaajan mainonnasta Ilves-jääkiekkojoukkueen kotiotteluissa SM-liigakaudella 2022–2023 Tampereen Nokia Arenalla
- Esimerkki vastaajan mainonnasta Ratinan stadionilla Tampereella 6.10.2023
- Kuvakaappaus verkkosivulta ilvesedustus.fi Ilves-joukkueen yhteistyökumppaneista
- Kuvakaappaus Instagram-tilin ilvesedustus julkaisusta 21.3.2022
- Kuvakaappaus Instagram-tilin japsnaisfutis julkaisusta 14.5.2022
- Valokuvia Stadi Cup -tapahtumasta Helsingissä kesäkuussa 2023
- Kuvakaappaus Instagram-tilin hjk_t12_akatemia julkaisusta 10.8.2023
- Esimerkkejä vastaajan mainonnasta uinnin SM-kisoissa Porissa kesäkuussa 2023
- Kuvakaappauksia Suomen Uimaliiton kanssa toteutetusta vastaajan markkinoinnista vuosina 2022–2023 sekä Suomen Uimaliiton kumppaneista
- Valokuvia vastaajan markkinoinnista Open Padel-urheilukentällä Järvenpäässä vuonna 2023
- Kuvakaappaus kantajan punaisesta urheilujuomasta verkkosivulta makutukku.fi, 29.1.2024
- Kuva isotonisesta urheilujuomasta STEP ON
- Työsopimus, Evoke Oy (SALASSA PIDETTÄVÄ), sama kuin K12
- Työsopimuksen irtisanomisilmoitus, Evoke Oy (SALASSA PIDETTÄVÄ), sama kuin K13
- Esimerkki Oshee-äänimainoksista Urheilucast-podcasteissa, sama kuin K71a
- Valokuvia Onse-urheilujuomatuotteiden myymälöissä käytettävistä esillepanomateriaaleista, sama kuin K128
- Kuvakaappauksia pystysuoran tunnuksen sisältävistä urheilujuomapakkauksista ajalta ennen tammikuuta 2022.
- Kuvakaappauksia pystysuoran tunnuksen sisältävistä juomapakkauksista ajalta ennen tammikuuta 2022
- Iltalehden artikkeli 23.9.2023 ”12 colajuomaa jättitestissä: Yksi jyräsi voittoon ylivoimaisin pistein”
- Käyttäjän D YouTube-video 15.10.2023 ”Testataan (lähes) kaikki urheilujuomat”
- Kantajan pullon ulkoasua koskevan puolalaisen tavaramerkkihakemuksen Z.537868 hylkäämistä koskevat tiedot sekä ote puolalaisesta tavaramerkkirekisteröinnistä R.283315 (sis. epäviralliset englanninkieliset käännökset punaisella)
- Ote tuotteesta Pirkka urheilujuoma 0,75 l multifruit, K-Ruoka Verkkokauppa, sama kuin K150
- Kuva vastaajan punaisen ONSE juoman tuotepakkauksesta
Katselmusesineet
OSHEE Polska Sp. z o.o.
- OSHEE-juoman pullo
- ONSE-juoman pullo
Henkilötodistelu
OSHEE Polska Sp. z o.o.
- ML, toimitusjohtaja
- JK, K-kauppias,
- KH, markkinointistrategi
- MT, Export Manager
- TK, Export Director
- AM, brändipäällikkö
- KA, myyntipäällikkö
- MH, osastovastaava
Onses Finland Oy
- SR, Onses Finland Oy:n toimitusjohtaja, todistelutarkoituksessa
- JM, Onses Finland Oy:n hallituksen jäsen, todistelutarkoituksessa
- MP, osastovastaava
Markkinaoikeuden ratkaisu
Perustelut
1 Asioiden käsittelyä koskevat päätökset
1. Markkinaoikeus on valmistelun kuluessa oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain 6 luvun 3 §:n 1 momentin nojalla päättänyt käsitellä teollis- ja tekijänoikeudellisen riita-asian sekä markkinaoikeudellisen asian samassa oikeudenkäynnissä.
2. Markkinaoikeus on niin ikään valmistelun kuluessa päättänyt ratkaista asiassa esitetyt vahvistus- ja kieltovaatimukset (vaatimukset 1–4 ja 7) sekä muuttamis- ja hävittämisvaatimuksen (vaatimus 5) ja oikaisutoimea koskevan vaatimuksen (vaatimus 8) oikeudenkäymiskaaren 24 luvun 6 §:n 1 momentin mukaisesti erikseen välituomiolla ennen hyvitys- ja korvausvaatimusten (vaatimukset 6 ja 9) sekä editiovaatimusten (vaatimus 10) ratkaisemista.
2 Asian tausta ja tarkastelun lähtökohdat
3. OSHEE Polska on puolalainen yhtiö, joka valmistuttaa, markkinoi ja myy muun ohella OSHEE-tunnuksella isotonisia urheilujuomia, jotka ovat olleet Suomen markkinoilla vuodesta 2016.
4. OSHEE Polskalla on rekisteröitynä EU-tavaramerkit numero 014011225 OSHEE (sana) ja numero 017263732 OSHEE (kuvio). Lisäksi OSHEE Polskan mukaan sille on vakiintunut vaatimuskohdan 1 mukaiset kuviomerkki ja kaksi ulkoasutavaramerkkiä. Edelleen OSHEE Polskan mukaan sen edellä mainitut tavaramerkit ovat Suomessa laajalti tunnettuja tavaramerkkejä.
5. Onses on suomalainen yhtiö, jonka on perustanut OSHEE-tuotteita Suomeen maahantuovan yrityksen palveluksessa aiemmin ollut henkilö. Onses on tuonut tammikuussa 2022 markkinoille Suomessa ONSE-tavaramerkillä isotonisen urheilujuoman.
6. OSHEE Polskan mukaan Onsesin ONSE-tunnusten käyttö loukkaa OSHEE Polskan rekisteröityjä sekä vakiintuneita tavaramerkkejä, jotka ovat lisäksi laajalti tunnettuja. Toissijaisesti Onses on OSHEE Polskan mukaan menetellyt sopimattomasti elinkeinotoiminnassaan markkinoidessaan ja myydessään urheilujuomaansa.
7. Asiassa on siten ensin arvioitava, ovatko OSHEE Polskan tavaramerkit vakiintuneita taikka laajalti tunnettuja ja tämän jälkeen tavaramerkkiloukkauksen toteutumista. Tämän jälkeen asiassa on tarvittaessa arvioitava Onsesin toimintaa sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain perusteella.
3 Tavaramerkkien vakiintumisen ja laajalti tunnettuuden arviointi
3.1 Oikeudelliset lähtökohdat vakiintumisen arvioinnin osalta
8. Tavaramerkkilain 4 §:n mukaan yksinoikeus tavaramerkkiin voidaan saada ilman rekisteröintiä, kun tavaramerkki on vakiintunut. Tavaramerkki katsotaan vakiintuneeksi, kun se on Suomessa kohderyhmässään yleisesti tunnettu haltijan tavaroiden tai palvelujen merkkinä.
9. Tavaramerkkilain esitöiden mukaan, jotta merkki katsotaan vakiintuneeksi, sen ei tarvitse olla kaikkien tuntema. Ratkaisevaa on tunnettuus asianomaisessa kohderyhmässä. Asianomaisessa kohderyhmässä kaikkien ei sinänsä tarvitse tuntea merkkiä, jotta sitä pidettäisiin vakiintuneena. Vaikka merkki olisi ulkomailla tunnettu, ei tällä periaatteessa ole merkitystä arvioitaessa vakiinnuttamista Suomessa. Ulkomailla käytössä oleva merkki voidaan kuitenkin tehdä myös Suomessa tunnetuksi esimerkiksi ulkomaisten lehtien, internetin tai television välityksellä. Oikeuskirjallisuudessa on katsottu, että merkkiä pidetään yleisesti tunnettuna, kun niin huomattava osa kohderyhmästä tuntee merkin, että sille on muodostunut merkittävä goodwill-arvo. Arvioinnissa tulee ottaa huomioon kaikki asiaan vaikuttavat seikat, kuten esimerkiksi merkin markkinaosuus, sen markkinointikustannukset, käytön intensiivisyys, kesto ja maantieteellinen laajuus. Vastaavasti myös merkin ominaisuudet, kuten esimerkiksi sen erottamiskyvyn aste, voivat vaikuttaa vakiintumisen arviointiin (ks. HE 201/2018 vp, s. 81–82).
3.2 Oikeudelliset lähtökohdat laajalti tunnettuuden arvioinnin osalta
10. Tavaramerkkilaki ei sisällä säännöstä siitä, milloin tavaramerkki on katsottava laajalti tunnetuksi. Tavaramerkkilain esitöiden mukaan tavaramerkin haltijan on näytettävä, että tavaramerkki on laajalti tunnettu Suomessa. Tämä tarkoittaa, että merkittävän osan kohdeyleisöstä on tunnettava merkki. Huomioon tulisi ottaa kaikki asiaan vaikuttavat seikat, kuten esimerkiksi merkin markkinaosuus, sen markkinointikustannukset, käytön intensiivisyys, kesto ja maantieteellinen laajuus. Tavaramerkki voi olla laajalti tunnettu ja saada laajalti tunnetulle merkille kuuluvaa suojaa, vaikka tavaramerkkiä ei olisi rekisteröity. Laajalti tunnetun tavaramerkin suojan laajuuden katsotaan olevan molemmissa tilanteissa sama (ks. HE 201/2018 vp, s. 84).
11. Tavaramerkkien laajalti tunnettuuden arvioinnissa on sekä kansallisen tavaramerkin että EU-tavaramerkkien osalta otettava huomioon Euroopan unionin tuomioistuimen EU:n tavaramerkkiasetusta ja tavaramerkkidirektiiviä koskeva oikeuskäytäntö.
12. Unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaan tavaramerkkiä voidaan pitää laajalti tunnettuna, kun merkittävä osa kysymyksessä olevan tavaramerkin kattamien tavaroiden tai palvelujen kohdeyleisöstä tuntee merkin. Arvioinnin kannalta merkityksellinen kohdeyleisö määrittyy kulloinkin kysymyksessä olevien tavaroiden ja palvelujen perusteella ja se voi siten muodostua suuresta yleisöstä tai asiantuntevammasta yleisöstä, kuten esimerkiksi määrättyihin ammattipiireihin kuuluvista henkilöistä. Tavaramerkin laajaa tunnettuutta arvioitaessa on otettava huomioon kaikki asiassa merkitykselliset seikat, joita ovat muun muassa tavaramerkin markkinaosuus, tavaramerkin käyttämisen intensiivisyys, maantieteellinen laajuus ja kesto sekä se, missä määrin yritys on käyttänyt varoja tavaramerkin tunnetuksi tekemiseen (ks. esim. tuomio General Motors, C-375/97, EU:C:1999:408, 24–27 kohta).
3.3 Kohderyhmä
13. Tavaramerkin vakiintumista ja sen laajalti tunnettuutta arvioidaan edellä kuvatusti kyseessä olevien tavaroiden kohderyhmän näkökulmasta. OSHEE Polska on esittänyt, että isotonisten urheilujuomien kohderyhmä on 18–40-vuotiaat miehet, jotka käyttävät muita ryhmiä enemmän isotonisia urheilujuomia. Onses on puolestaan esittänyt, että tässä asiassa merkityksellinen kohderyhmä on kaikki suomalaiset kuluttajat.
14. Unionin tuomioistuimen oikeuskäytännössä on katsottu, että yleisö, jonka keskuudessa aiemman tavaramerkin on täytynyt tulla tunnetuksi, on se, joka on tämän tavaramerkin kohderyhmä, eli kulloinkin markkinoidun tavaran tai palvelun perusteella joko suuri yleisö tai asiantuntevampi yleisö, esimerkiksi jotkin ammattipiirit (ks. tuomio 14.9.1999, General Motors, C-375/1997, EU:C:1999:408, 24 kohta).
15. Markkinaoikeus toteaa, että vakiintumista ja laajalti tunnettuutta arvioitaessa tavaramerkin kohderyhmä määräytyy niiden tavaroiden ja palvelujen perusteella, joille tavaramerkki on rekisteröity tai vakiintunut. Asiassa ei ole erimielisyyttä, että kysymyksessä olevat tavarat ovat isotoniset urheilujuomat. Nämä ovat päivittäistavarakaupoissa myytäviä tuotteita, joiden ostamiseen ei liity esimerkiksi kuluttajien ikään liittyviä ostamisen rajoitteita, eikä niiden käyttö ole myöskään rajoitettu millekään tietylle kohderyhmälle taikka ammattipiirille. Lähtökohtaisesti tässä tilanteessa tavaroiden kohderyhmän muodostaa suuri yleisö, keskivertokuluttajat, joiden tarkkaavaisuusaste on normaali.
16. Vaikka OSHEE Polska omaan kaupalliseen strategiaansa perustuen markkinoisi OSHEE-tuotteitaan nimenomaan kohderyhmälle, joka koostuu 18–40-vuotiaista miehistä, niin tuotteita ei ole kuitenkaan mitenkään rajoitettu tälle kohderyhmälle, eikä asiassa ole esitetty sellaisia perusteita, joiden perusteella asiassa olisi poikettava tavaramerkin kohderyhmän määräytymisessä sovellettavista yleisistä periaatteista. Näin ollen kohderyhmänä on pidettävä suomalaisia keskivertokuluttajia, joiden tarkkaavaisuusaste on normaali.
3.4 Vakiintumista ja laajalti tunnettuutta koskeva näyttö ja sen merkitys
17. Sekä tavaramerkin vakiintumista että sen laajalti tunnettuutta tulee arvioida edellä kuvatusti hyvin pitkälle samojen kriteerien pohjalta. Kysymys on tavaramerkkien tunnettuudesta sen kohderyhmän keskuudessa. Tunnettuuden ylittäessä tietyn rajan voidaan tavaramerkkiä pitää vakiintuneena. Laajalti tunnettuuden saavuttaminen edellyttää korkeampaa tunnettuuden astetta. Tunnettuus arvioidaan asiassa esitetyn näytön perusteella.
18. Näyttötaakka tavaramerkin vakiintumisesta ja laajalti tunnettuudesta on siihen vetoavalla taholla eli tässä asiassa OSHEE Polskalla. Näyttö voi sisältää esimerkiksi mainoksia, tuotepakkauksia, myyntilukuja, selvityksiä mainontaan käytetyistä resursseista ja lehtiartikkeleita. Tavanomaisesti käytetty tapa osoittaa tavaramerkin käytön laajuus on vedota ammattitaitoisen ja puolueettoman tahon suorittamaan riittävän laajaan markkinatutkimukseen.
19. ONSE on tullut markkinoille tammikuussa 2022, joka on tässä asiassa merkityksellinen ajankohta vakiintumisen osoittamiselle. Asiassa on esitetty käyttönäyttöä, joka on tammikuun 2022 jälkeiseltä ajalta. Markkinaoikeus toteaa, että tällä näytöllä ei lähtökohtaisesti ole merkitystä arvioitaessa tavaramerkin vakiintumista tai laajalti tunnettuutta tammikuussa 2022.
20. OSHEE Polska on esittänyt näyttöä OSHEE-tavaramerkin käytöstä Suomen ulkopuolella muun ohella omilla kansainvälisillä verkkosivuillaan sekä tietyissä sosiaalisen median palveluissa, kuten Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa sekä omilla että yhteistyökumppaneidensa tileillä. Näiltä osin käyttö ei ole ollut Suomen kielellä, eikä sitä ole erityisesti suunnattu suomalaiselle yleisölle. Tässä asiassa ei ole esitetty näyttöä, jonka perusteella voitaisiin katsoa, että Suomen ulkopuolella tapahtunut käyttö olisi tosiasiallisesti ainakaan merkittävässä määrin tavoittanut suomalaisen kohderyhmän, joten kyseinen käyttönäyttö jää asiassa vaille merkitystä.
21. OSHEE Polska on lisäksi esittänyt näyttöä tavaramerkin käytöstä ulkomailla mainoksissa, jotka ovat olleet esillä urheilukentän laidalla kahdessa ulkomaalaisten joukkueiden välisessä jalkapallo-ottelussa, jotka on esitetty suomenkielisellä selostuksella Suomessa näkyvällä Vsport2-urheilukanavalla. Asiassa ei ole esitetty selvitystä kyseisen ottelun katsojamääristä Suomessa ja mainoksille on siten annettava enintään vähäinen merkitys näyttönä arvioitaessa tavaramerkin tunnettuutta Suomessa.
22. Edellä todettu huomioon ottaen arvioitavaksi jää nimenomaan Suomea koskeva käyttönäyttö tammikuulle 2022 saakka. Tästä näytöstä ilmenee ensinnäkin, että OSHEE-tuotteiden maahantuoja on tehnyt yhteistyötä tiettyjen urheilupaikkojen ja -seurojen kanssa siten, että OSHEE-tuotteiden mainoksia on esiintynyt urheilupaikoilla ja seurojen asuissa. Markkinaoikeus toteaa, että tämä toiminta ei ole ollut erityisen laajaa ja on alueellisesti keskittynyt vain tietyille alueille.
23. Asiassa esitetyn selvityksen mukaan OSHEE-tuotteita on myyty tammikuussa 2022 laajalti S- ja K-ryhmän kaupoissa. Asiassa on esitetty myyntitilastoja, joiden mukaan OSHEE-tuotteet ovat myynniltään olleet ennen tammikuuta 2022 myydyimpiä isotonisia urheilujuomia K-kaupoissa. Markkinaoikeus toteaa, että tämä osoittaa niiden osalta jossain määrin tunnettuutta, mutta ei vielä sinänsä osoita tavaramerkin vakiintumista tai laajalti tunnettuutta.
24. OSHEE-tuotteita on myös mainostettu Viaplay-suoratoistopalvelussa tiettyjen urheiluohjelmien yhteydessä. Kyseisessä palvelussa on esitetty 3 sekunnin sekä 20 sekunnin mainoksia joitakin tuhansia kertoja (kantajan asiakirjatodiste 59). Kaikki esitetyt mainokset eivät kuitenkaan ole koskeneet isotonisia urheilujuomia. Elokuun 2021 ja helmikuun 2022 välisenä aikana esitetyt mainokset ovat koskeneet OSHEE-vitamiinivesiä, joista tässä asiassa ei ole kyse. Sitä aiemmat mainokset ovat koskeneet pääasiassa isotonisia urheilujuomia, vaikkakin vitamiinivesienkin mainoksia on ollut mukana.
25. Asiassa on esitetty, että vuonna 2021 Viaplayn suoratoistopalveluilla oli Suomessa 581.000 asiakaskotitaloutta. Asiassa ei kuitenkaan ole esitetty millaisia katsojamääriä edellä mainitut urheiluohjelmat ovat saavuttaneet. OSHEE Polska on esittänyt, että kyseisiä ohjelmia ovat seuranneet erityisesti 18–40-vuotiaat miehet. Asiassa ei ole esitetty, miten ohjelmat ovat saavuttaneet muita edellä määriteltyyn kohderyhmään kuuluneita kuluttajia.
26. Markkinaoikeus toteaa, että asiassa esitetystä näytöstä ilmenee, että valkopohjaista ulkoasutavaramerkkiä on käytetty tietyissä Viaplay-suoratoistopalvelussa esitetyissä 3 sekunnin sekä 20 sekunnin TV-mainoksissa, joita on esitetty tiettyjen urheiluohjelmien yhteydessä. Lisäksi asiakirjatodistelusta käy ilmi, että valkopohjaista ulkoasutavaramerkkiä on käytetty jossain määrin sosiaalisen median mainoksissa. Asiassa esitetystä ei ole suoraan pääteltävissä kuinka suuren joukon kohderyhmästä kyseiset mainokset ovat tavoittaneet.
27. Mustapohjaista OSHEE-kuviomerkkiä on riidattomasti käytetty isotonisten OSHEE-urheilujuomien tavaramerkkinä niiden tullessa Suomessa markkinoille vuosina 2016 ja 2017 sekä vielä keväällä vuonna 2018. Asiassa esitetystä asiakirjanäytöstä on käynyt lisäksi ilmi, että mustapohjaista kuviomerkkiä on käytetty satunnaisesti joissakin mainoksissa myös tämän jälkeen.
28. OSHEE-tuotteiden maahantuojalla on ollut markkinointiyhteistyötä Urheilucast-nimisen podcastin kanssa. OSHEE-tuotteita on mainostettu kyseisen podcastin yhteydessä lausumalla tavaramerkin nimeä ja lisäksi tekstimainontana Spotify- ja Soundcloud-palveluissa. Markkinaoikeus toteaa, että tällainen käyttö ei ole kuviomerkkien taikka ulkoasutavaramerkkien käyttöä, mutta se on mahdollista ottaa huomioon OSHEE-tavaramerkin laajalti tunnettuutta arvioitaessa. Lisäksi OSHEE-kuviomerkki on esiintynyt jossain määrin Urheilucastin sosiaalisen median julkaisuissa. Asiassa on esitetty selvitystä siitä, että kyseessä on ollut hyvinkin suosittu podcast ja että sen jaksoilla on ollut 56.500 kuuntelijaa.
29. Asiassa on esitetty näyttönä myös neljä markkinatutkimusta, jotka on toteutettu suhteellisen pienille 200–300 hengen kohderyhmille niin sanottuina tracking-tutkimuksina. Niissä on erityisesti tutkittu tutkimuksen tilaajan eli OSHEE Polskan itsensä määrittelemän kohderyhmän eli 18–40-vuotiaiden miesten mielipiteitä. Kyseiset tutkimukset on toteuttanut Kamon Oy, jonka edustajaa KH:a on kuultu todistajana asiassa. KH:n mukaan tracking-tutkimukset eivät ole varsinaisia tunnettuustutkimuksia, vaan seurantatutkimuksia, joiden tarkoituksena on mitata brändin vetovoimaa tietyin aikavälein ja toteuttaa tämä kustannustehokkaasti.
30. KH:n mukaan varsinaiset tunnettuustutkimukset suoritetaan yleensä suuremmilla, vähintään 1.000 hengen kohderyhmillä, mutta tällaiset pienemmälle kohderyhmälle suoritettavat tutkimukset ovat myöskin laajasti käytössä. Kysyttäessä KH:lta, että mikäli kohderyhmä olisi kaikki suomalaiset kuluttajat, niin soveltuvatko nämä tracking-tutkimukset tavaramerkin tunnettuuden arviointiin, KH vastasi kieltävästi. KH myös kertoi häntä kuultaessa, että asiakirjatodisteina esitetyt tutkimustulokset eivät sisällä tutkimusten koko tulosaineistoa, vaan ovat niistä otteita. Kun tämän lisäksi otetaan huomioon tutkimuksen kohderyhmän suppeus ja vielä tavaramerkin edellä määriteltyyn kohderyhmään nähden erilainen rajaus, markkinaoikeus katsoo, että kyseisiä markkinatutkimuksia ei voida pitää riittävän laajoina eikä tavaramerkin tunnettuutta kohderyhmässä riittävästi kuvaavina. Näin ollen niille voidaan antaa jo näistä syistä enintään vähäinen merkitys asian arvioinnissa.
31. Markkinaoikeus toteaa lisäksi, että markkinatutkimuksista yksi on syksyltä 2021 ja muut kolme tammikuun 2022 jälkeiseltä ajalta eli tässä asiassa tarkasteltavana olevan ajanjakson jälkeiseltä ajalta. Asiassa esitetyn näytön perusteella tammi-toukokuussa 2022 on toteutettu OSHEE Polskan kannalta merkittävä OSHEE-juoman markkinointikampanja yhteistyössä Suomen jalkapallomaajoukkueen maalivahti B:n kanssa. Koska tällä kampanjalla on saattanut olla vaikutusta huhtikuun 2022 ja tammikuun 2023 välisenä aikana toteutettujen kolmen markkinatutkimuksen (kantajan asiakirjatodisteet 94, 101 ja 102) tuloksiin, näiden kolmen markkinatutkimuksen ei voi katsoa luotettavasti kuvaavan tilannetta tässä asiassa tarkasteltavana olevana ajanjaksona. Tutkimusten toteuttamistavasta ja -ajankohdasta edellä todettu lisäksi huomioon ottaen niille ei tule antaa merkitystä asian arvioinnissa.
32. Syksyllä 2021 toteutetussa markkinatutkimuksessa (kantajan asiakirjatodiste 93) on ollut 266 vastaajaa, joista tutkimuksen tilaajan eli OSHEE Polskan itsensä määrittelemään ydinkohderyhmään eli 18–40-vuotiaisiin miehiin on kuulunut 148 vastaajaa. Kyseisen tutkimuksen mukaan noin hieman yli 60 prosenttia kaikista kyselyyn vastanneista ja noin 80 prosenttia OSHEE Polskan itsensä määrittelemästä ydinkohderyhmästä tunsi OSHEE-juoman nimeltä autettuna. Kaikilta vastaajilta spontaaneja mainintoja on saanut eniten Powerade ja toiseksi eniten mainintoja on saanut OSHEE. OSHEE Polskan kapeammin määrittelemässä 18–40-vuotiaiden miesten kohderyhmässä OSHEE on saanut eniten spontaaneja mainintoja. Tutkimuksesta ei kuitenkaan käy ilmi kuinka suuri osa vastaajista pystyi nimeämään OSHEE-tuotteen spontaanisti. Näistä syistä ja edellä tutkimuksen toteuttamistavasta todettu huomioon ottaen tutkimuksen perusteella ei ole mahdollista tehdä luotettavia johtopäätöksiä OSHEE-merkin tunnettuudesta tässä asiassa merkityksellisen kohderyhmän keskuudessa.
33. OSHEE Polskan suomalaisen maahantuojan kokonaismarkkinointikulut vuodelle 2020 ovat olleet hieman alle 130.000 euroa ja vuodelle 2021 hieman alle 170.000 euroa (kantajan asiakirjatodiste 46). Asiassa ei ole esitetty, miten nämä kulut ovat jakautuneet eri tuotteiden välillä. Markkinaoikeus toteaa, että näitä markkinointikuluja ei voida pitää niin suurina, että ne sinänsä osoittaisivat tavaramerkin mainontaan panostetun erityisen laajasti, kun otetaan huomioon, että kysymyksessä on suurelle yleisölle tarkoitettu päivittäistavara.
3.5 Vakiintumisen arviointi
34. Asiassa esitettyjen vaatimusten perusteella vakiintumista tulee arvioida seuraavien rekisteröimättömien merkkien eli mustapohjaisen OSHEE-kuviomerkin ja toisaalta kuvien 1 ja 2 mukaisten OSHEE-pullojen ulkoasun osalta:
mustapohjainen OSHEE-kuviomerkki
kuva 1
kuva 2
35. Vakiintumisen arviointi on kokonaisharkintaa, jossa otetaan huomioon kaikki asiaan vaikuttavat seikat, joihin kuuluvat esimerkiksi merkin käytön kesto ja laajuus.
36. Kun otetaan huomioon edellä kohdassa 27 kuvattu mustapohjaisen OSHEE-kuviomerkin suhteellisen vähäinen ja lyhytaikainen pääosin viimeistään jo vuonna 2018 loppunut käyttö aikana, jolloin tuotteen maahantuonti Suomeen on aloitettu, eivätkä sen myyntimäärät ole olleet korkeita, vakiintumista koskevan vahvistusvaatimuksen mukaisen mustapohjaisen OSHEE-kuviomerkin ei voi katsoa vakiintuneen kohderyhmän keskuudessa.
37. Siltä osin kuin vakiintumista koskeva vahvistusvaatimus koskee pullojen ulkoasuja, markkinaoikeus toteaa, että unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaan keskivertokuluttaja ei välttämättä miellä tavaran pakkauksesta muodostuvaa kolmiulotteista tavaramerkkiä samalla tavoin kuin sellaista sana- tai kuviomerkkiä, joka ei liity sillä varustettujen tavaroiden ulkonäköön. Keskivertokuluttajat eivät ole tottuneet olettamaan tavaroiden pakkauksen muodon perusteella, että tavaroilla on tietty alkuperä, joten tällaisen kolmiulotteisen tavaramerkin erottamiskykyä voi olla vaikeampi osoittaa kuin sana- tai kuviomerkin erottamiskykyä (ks. tuomio 12.2.2004, Henkel, C-218/01, EU:C:2004:88, 52 kohta). Näin ollen ulkoasun rekisteröiminen tavaramerkkinä edellyttää, että ulkoasu eroaa riittävästi muista vastaavista tuotteista, jotta se olisi kykenevä erottamaan kyseisen tuotteen alkuperän. Ulkoasutavaramerkin tulee olla erottamiskykyinen, jotta se voidaan rekisteröidä tai että se voi vakiintua tavaramerkkinä.
38. Edellä esitetyn perusteella markkinaoikeus toteaa, että pullon ulkomuodon vakiintuminen tavaramerkkinä eli että se on Suomessa kohderyhmässään yleisesti tunnettu haltijan tavaroiden tai palvelujen merkkinä, edellyttää näyttöä siitä, että se on riittävän erottamiskykyinen suhteessa muihin vastaaviin pakkauksiin.
39. OSHEE Polska on esittänyt loppulausunnossaan, että asiassa ei ole kysymys yksinoikeudesta siniseen väriin urheilujuomissa, eikä yksinoikeudesta 750 millilitran kokoiseen pulloon. Lisäksi OSHEE Polska on esittänyt, että pullon etiketissä oleva kuvaelementti tai muovisen pullon yläosassa oleva kohokuvioitu teksti OSHEE, eivät ole erottamiskykyisiä tai omaperäisiä elementtejä. Ottaen tämän huomioon markkinaoikeus toteaa, että pullon ulkoasun osalta ei jää sellaisia elementtejä, jotka olisivat erottamiskykyisiä suhteessa muihin vastaaviin tuotteisiin, paitsi varsinaiset OSHEE-tavaramerkit.
40. Edellä esitetyillä perusteilla asiassa ei ole esitetty riittävää näyttöä siitä, että myöskään kuvien 1 tai 2 mukaiset pullojen ulkoasut olisivat vakiintuneet OSHEE Polskan tavaramerkeiksi. Näin ollen tavaramerkkien vakiintumisen vahvistamista koskeva vaatimus 1 on hylättävä kaikilta osin.
3.6 Laajalti tunnettuuden arviointi
41. Markkinaoikeus on edellä katsonut, että mustapohjainen OSHEE-kuviomerkki taikka pullojen ulkoasut eivät ole vakiintuneita tavaramerkkejä. Näin ollen ne eivät ole myöskään laajalti tunnettuja tavaramerkkejä.
42. Asiassa on vielä arvioitava, ovatko rekisteröidyt OSHEE-kuviomerkki taikka OSHEE-sanamerkki laajalti tunnettuja tavaramerkkejä.
43. Markkinaoikeus toteaa, että laajalti tunnettuuden osalta olennaisin näyttö olisi riittävän laajat markkinatutkimukset asiassa merkityksellisen kohderyhmän keskuudessa. Asiassa on esitetty näyttönä edellä kohdissa 29–32 arvioidut neljä markkinatutkimusta. Markkinatutkimusten toteuttamistapa, osan tutkimuksista toteuttamisajankohta ja lisäksi tutkimuksissa esitetyt tulokset huomioon ottaen asiassa ei ole perusteita katsoa, että OSHEE-tavaramerkkejä voitaisiin tutkimusten perusteella pitää laajalti tunnettuina.
44. OSHEE-sanamerkin ja valkopohjaisen kuviomerkin tunnettuutta tukee niiden myyminen laajalti S- ja K-ryhmän kaupoissa, tuotteen markkinointi suositussa Urheilucast-podcastissa ja Viaplay-kanavalla esitetty laajahko TV-mainonta. Markkinaoikeus toteaa, että laajalti tunnettuuden saavuttamiseksi merkittävän osan kohdeyleisöstä on tunnettava merkki. Kyseisen käyttönäytön perusteella ei kuitenkaan ole pääteltävissä, että merkittävä osa suomalaisista keskivertokuluttajista olisi tuntenut OSHEE-tavaramerkin tammikuussa 2022.
45. Laajalti tunnettuuden vahvistamista koskeva vaatimus 2 on jo edellä esitetyillä perusteilla hylättävä kaikilta osin.
4 Tavaramerkkien loukkaus
46. Edellä todetun mukaisesti asiassa ei ole näytetty, että vakiintumisen vahvistamista koskevassa vaatimuksessa tarkoitetut mustapohjainen OSHEE-kuviomerkki ja ulkoasutavaramerkit olisivat vakiintuneet. Näin ollen näiden merkkien loukkausta koskevat vaatimukset on hylättävä.
47. Asiassa ei ole myöskään näytetty, että yksikään kanteen perusteena olevista tavaramerkeistä olisi laajalti tunnettu. Näin ollen tavaramerkkiloukkausta koskevat vaatimukset on hylättävä myös niiltä osin kuin ne on perustettu laajalti tunnettujen tavaramerkkien suojaan.
48. Näin ollen asiassa on arvioitava, loukkaavatko vastaajan käyttämät ONSE-tunnukset OSHEE Polskan rekisteröityjä EU-tavaramerkkejä numero 014011225 OSHEE (sana) ja numero 017263732 OSHEE (kuvio).
4.1 Oikeudelliset lähtökohdat
49. EU-tavaramerkkiasetuksen (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/1001, annettu 14 päivänä kesäkuuta 2017, Euroopan unionin tavaramerkistä (kodifikaatio)) 9 artiklan 1 kohdan mukaan EU-tavaramerkin haltijalla on rekisteröinnin perusteella EU-tavaramerkkiin yksinoikeudet. Artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaan EU-tavaramerkin haltijalla on oikeus kieltää kaikkia kolmansia osapuolia ilman hänen suostumustaan käyttämästä elinkeinotoiminnassa tunnusta tavaroita tai palveluja varten, jos tunnus on sama tai samankaltainen kuin EU-tavaramerkki, ja sitä käytetään samoja tai samankaltaisia tavaroita tai palveluja varten kuin ne, joita varten EU-tavaramerkki on rekisteröity, jos tämä aiheuttaa yleisön keskuudessa sekaannusvaaran, mukaan lukien vaara tunnuksen ja tavaramerkin välisestä mielleyhtymästä.
50. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan sekaannusvaaran kokonaisarvioinnissa on otettava huomioon asianomaisen tavararyhmän tavanomaisesti valistunut sekä kohtuullisen tarkkaavainen ja huolellinen keskivertokuluttaja. On myös otettava huomioon se, että keskivertokuluttajan tarkkaavaisuusaste voi vaihdella asianomaisen tavararyhmän mukaan.
51. Sekaannusvaaraa koskevan kokonaisarvioinnin on vertailtavien merkkien ulkoasun, lausuntatavan tai merkityssisällön samankaltaisuuden osalta perustuttava tavaramerkeistä syntyvään kokonaisvaikutelmaan, ja huomioon on otettava erityisesti merkkien erottamiskykyiset ja hallitsevat osat. Sillä, miten kyseessä olevien tavaroiden keskivertokuluttaja mieltää tavaramerkit, on ratkaiseva merkitys sekaannusvaaran kokonaisarvioinnissa. Keskivertokuluttaja mieltää tavaramerkin tavallisesti yhtenä kokonaisuutena eikä tarkastele sen eri yksityiskohtia. Merkkejä vertailtaessa on lisäksi ainoastaan harvoin mahdollisuus verrata suoraan eri tavaramerkkejä, ja useimmiten vertailijan on turvauduttava siihen epätäydelliseen muistikuvaan, joka hänellä on tavaramerkeistä.
52. Sekaannusvaara on olemassa, jos yleisö saattaa luulla, että kyseiset tavarat ovat peräisin samasta yrityksestä tai mahdollisesti taloudellisesti keskenään sidoksissa olevista yrityksistä. Sekaannusvaaraa on arvioitava kokonaisuutena ottaen huomioon kaikki tekijät, joilla on merkitystä esillä olevan asian kannalta.
53. Sekaannusvaaran kokonaisarviointi merkitsee huomioon otettavien tekijöiden ja erityisesti tavaramerkkien samankaltaisuuden ja niiden tavaroiden samankaltaisuuden, joita varten nämä tavaramerkit on tarkoitettu, tiettyä keskinäistä riippuvuutta. Siten tässä arvioinnissa kyseisten tavaroiden vähäisen samankaltaisuuden saattaa korvata niitä varten tarkoitettujen tavaramerkkien merkittävä samankaltaisuus ja päinvastoin.
4.2 Arviointi sanamerkin OSHEE osalta
54. Asiassa on ensin arvioitava sekaannusvaara OSHEE- ja ONSE-sanamerkkien välillä relevantin kohderyhmän eli suomalaisen keskivertokuluttajan näkökulmasta.
55. Asiassa on riidatonta, että tavaramerkkien kattamat tavarat ovat samat eli isotoniset urheilujuomat. Kuten asianosaiset ovat esittäneet kohderyhmän tarkkaavaisuusastetta on pidettävä tavanomaisena. OSHEE-sanamerkillä ei ole erityistä merkityssisältöä ja sen luontainen erottamiskyky on tavanomainen.
56. Tavaramerkkien ulkoasun osalta markkinaoikeus toteaa, että ne alkavat samalla kirjaimella ja ne myös päättyvät samaan kirjaimeen. Viisikirjaimisen OSHEE ja nelikirjaimisen ONSE sanan keskellä on lisäksi yksi sama kirjain eli S, joka on kuitenkin suomalaisittain tavutettaessa eri tavussa (”os-hee” ja ”on-se”). Tavaramerkeissä on siten joitain samoja elementtejä. Markkinaoikeus katsoo, ottaen vielä huomioon, että kyseessä ovat suhteellisen lyhyet tavaramerkit, jolloin pienemmätkin erot ovat helpommin keskivertokuluttajan havaittavissa, että tavaramerkit ovat ulkoasultaan heikosti samankaltaisia.
57. Tavaramerkkien lausuntatavan osalta voidaan todeta vastaavasti, että niitä yhdistää se, että ne alkavat ja päättyvät samaan kirjaimeen. Suomenkielisessä lausunnassa loppuosan samankaltaisuutta kuitenkin vähentää se, että OSHEE-tavaramerkin tuplavokaali sanan lopussa lausutaan hieman eri tavoin kuin yhteen vokaaliin päättyvä sana. OSHEE-tavaramerkin lausuntatavan osalta on esitetty, että se voidaan lausua joko suomalaisittain ”os-hee” tai englantilaisittain ”ou-shii”. Markkinaoikeus toteaa, että kaikessa asiassa esitetyssä OSHEE Polskan markkinointimateriaalissa lausuntatapa on englantilainen, mutta että asiassa ei ole erimielisyyttä siitä, että suomalainen kuluttaja voi lausua tavaramerkin edellä kuvatusti suomalaisittain. Englantilaisen lausuntatavan ja ONSE-tavaramerkin suomalaisen lausuntatavan välillä samankaltaisuus on selkeästi vähäisempää kuin suomalaisten lausuntatapojen välillä. Kokonaisuutena markkinaoikeus katsoo, että tavaramerkkien lausuntatavat ovat erityisesti samasta alkukirjaimesta johtuen kuitenkin korkeintaan heikosti samankaltaisia.
58. Tavaramerkkien merkityssisältöä ei voida vertailla, sillä edellä todetuin tavoin OSHEE-tavaramerkillä ei ole merkityssisältöä suomalaiselle keskivertokuluttajalle. ONSE-tavaramerkillä voi sinänsä olla Onsesin esittämä merkityssisältö ”on se”, mutta suomalaisen keskivertokuluttajan ei voida katsoa ymmärtävän tätä merkityssisältöä, erityisesti koska sanat on kirjoitettu yhteen eikä keskivertokuluttaja ymmärrä merkkiä kahdesta eri sanasta koostuvaksi yhdistelmäksi.
59. Sekaannusvaaran kokonaisarvioinnissa on otettava huomioon OSHEE-sanamerkin luontainen erottamiskyky ja se, että merkkien kattamat tavarat ovat samat. Koska merkkien samankaltaisuuden aste on kuitenkin edellä kuvatusti heikko ja keskivertokuluttajan tarkkaavaisuusaste normaali, markkinaoikeus katsoo, että keskivertokuluttajan näkökulmasta merkkien väliset erot ovat samoista alku- ja loppukirjaimista huolimatta riittävät siihen, että OSHEE-sanamerkin ja ONSE-sanamerkin välillä ei ole sekaannusvaaraa.
60. Arviointi ONSE-kuviomerkkien ja OSHEE-sanamerkin osalta ei eroa edellä todetusta muutoin kuin että ONSE-kuviomerkkien kuviollisten osuuksien johdosta tavaramerkkien ulkoasujen samankaltaisuus on vähäisempää verrattuna sanamerkkeihin. ONSE-kuviomerkit ovat siten vähemmän samankaltaisia OSHEE-sanamerkin kanssa kuin ONSE-sanamerkki, joten niidenkään välillä ei ole sekaannusvaaraa.
4.3 Arviointi kuviomerkin OSHEE osalta
61. Markkinaoikeus on edellä todennut, että mustapohjainen OSHEE-kuviomerkki ei ole vakiintunut, joten vertailu on tehtävä EU-tavaramerkin numero 017263732 (kuvio) ja ONSE-kuviomerkkien välillä:
OSHEE Polska Sp. z o.o:n rekisteröity EU-tavaramerkki numero 017263732 (kuvio)
ja
Onsesin käyttämät ONSE-kuviomerkit
62. OSHEE-kuviomerkin ainoan erottamiskykyisen ja sen hallitsevan osan muodostaa sana OSHEE.
63. ONSE-kuviomerkkien osalta niiden erottamiskykyisimmän ja hallitsevimman osan muodostaa sana ONSE, mutta myös kyseisen sanan kirjoitusasulla sekä merkkien sisältämällä kuvio-osalla on merkitystä arvioitaessa sekaannusvaaraa kyseisten kuviomerkkien osalta.
64. Kyseisten kuviomerkkien ulkoasun osalta markkinaoikeus toteaa, että niiden kuvioelementit eivät muistuta toisiaan. OSHEE-tavaramerkki on kirjoitettu tavanomaisin, lihavoiduin suuraakkosin. ONSE-tavaramerkki on kirjoitettu kursivoiduin, ei-lihavoiduin suuraakkosin, joissa on katkoja jokaisen kirjaimen keskellä. Lisäksi ONSE-kuviomerkissä on geometrinen kuvio, jossa on kuusikulmion sisällä kolmio, ja joka voidaan nähdä käynnistä-toimintoa tarkoittavana kuviona, ns. PLAY-symbolina. Kyseinen kuvio on erivärinen kuin merkissä käytetyt kirjaimet. Markkinaoikeus katsoo, ettei keskivertokuluttaja arvioisi OSHEE Polskan esittämin tavoin kyseisen kuvion olevan kirjain, vaan pikemminkin arvioisi sen sanan perässä olevaksi logoksi. Näin ollen ONSE-kuviomerkeissä on nelikirjaiminen sana ja sen perässä logo.
65. Markkinaoikeus on edellä katsonut, että OSHEE-sanamerkin ja ONSE-sanamerkin välillä ei ole sekaannusvaaraa. Näin ollen ja kun vertailtavina olevien kuviomerkkien väliset erot ovat sinänsä suhteellisen vähäisen kuviollisuuden johdosta sanamerkkejä suuremmat, markkinaoikeus katsoo, että vertailtavien merkkien välillä ei ole sekaannusvaaraa.
4.4 Yhteenveto tavaramerkkien loukkausta koskevien vaatimusten osalta
66. Edellä todetuilla perusteilla tavaramerkkien loukkausta koskeva vahvistusvaatimus (vaatimus 3), tavaramerkkien loukkausta koskeva kieltovaatimus (vaatimus 4) ja tavaramerkkien loukkaukseen perustuvat muuttamis- ja hävittämisvaatimukset (vaatimus 5) on hylättävä.
5. Sopimaton menettely elinkeinotoiminnassa
67. Sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 1 §:n 1 momentin yleislausekkeen mukaan elinkeinotoiminnassa ei saa käyttää hyvän liiketavan vastaista tai muutoin toisen elinkeinonharjoittajan kannalta sopimatonta menettelyä.
68. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu olevan lainkohdassa tarkoitetulla tavalla sopimatonta ja siten kiellettyä markkinoida toisen elinkeinonharjoittajan omaperäiseen ja asianomaisen kohdeyleisön keskuudessa tunnettuun tuotteeseen sekoitettavissa olevaa tuotetta eli niin sanottua orjallista jäljitelmää. Vailla yksinoikeuden suojaa olevan tuotteen jäljittely on siis sallittua, mikäli jäljittelystä ei aiheudu sekaannuksen vaaraa tuotteen kaupallisesta alkuperästä. Sama koskee myös tuotteen pakkausta. Maineen norkkimisesta voi puolestaan olla kysymys silloin, kun elinkeinonharjoittaja markkinoinnissaan oikeudettomasti käyttää hyväkseen toisen elinkeinonharjoittajan tuotteeseen, tunnukseen tai muuhun vastaavaan liittyvää mainetta. Sopimattomaan orjalliseen jäljittelyyn kuuluu myös osaltaan toisen maineen hyväksikäyttö.
69. OSHEE Polskan mukaan Onses on menetellyt sopimattomasti markkinoidessaan isotonista urheilujuomaansa kuvan 3 mukaisessa tuotepakkauksessa, joka on sekoitettavissa OSHEE Polskan edellä kuvattuun tuotepakkaukseen (kuva 1 ja 2). Sopimatonta on lisäksi ollut, että Onses on luonut mielleyhtymän OSHEE Polskan tuotepakkauksiin ja näin käyttänyt hyväkseen niiden maineitta ja tunnetutta.
70. Kysymys on ensiksi siitä, onko Onsesin tuotepakkaus OSHEE Polskan tuotepakkauksen jäljitelmä, joka on sekoitettavissa viimeksi mainittuun. Jotta tuotteiden välinen sekaannuksen vaara ylipäänsä voisi syntyä, on OSHEE Polskan ensiksi näytettävä, että sen tuotepakkaus on omaperäinen. Tähän liittyy se, että tuotepakkaus on kohdeyleisön, eli tässä tapauksessa keskivertokuluttajien, keskuudessa tunnettu. Erityisesti väitettyä orjallista jäljittelyä arvioitaessa on merkitystä annettava sille, onko OSHEE Polskan tuotepakkaus ollut Suomessa tunnettu jo siinä vaiheessa, kun Onsesin isotoninen urheilujuoma tuli markkinoille.
71. OSHEE Polskan tuotepakkaus on läpinäkyvästä muovista valmistettu ja niin sanotulla sporttikorkilla varustettu pullo, jonka yläosassa on kohokuvioitu teksti OSHEE. Pullon sisältämän juoman värin johdosta tuotepakkauksen yleisilme on väriltään sininen. Pullossa on etiketti, joka vuodesta 2018 on ollut pohjaväriltään valkoinen ja jossa tavaramerkki OSHEE on kirjoitettu sekä vaakasuoraan että pystysuoraan. Lisäksi etiketissä on vaihtuva-aiheinen urheilukuva teksteineen.
72. OSHEE Polska ei ole tarkemmin yksilöinyt mitkä elementit tuotepakkauksessa tekisivät siitä omaperäisen väitetyn sopimattomuuden arvioinnin kannalta merkityksellisellä tavalla, mutta se on esittänyt, että pullo siinä olevine elementteineen muodostaa omaperäisen kokonaisuuden.
73. Markkinaoikeus katsoo, että OSHEE Polskan käyttämä pullo korkkeineen on tavanomainen muovipullo, jonka muotoilu on osaksi toiminnallisten tekijöiden sanelema, eikä sen ole osoitettu olevan omaperäinen. Asiassa esitetyn todistelun perusteella markkinoilla on useita sinisiä urheilujuomia, eikä OSHEE Polskan tuote ole ollut ensimmäinen sininen urheilujuoma markkinoilla. Näin ollen juoman väristä johtuva tuotepakkauksen sininen yleisilme ei tee tuotepakkausta omaperäiseksi. Sen sijaan OSHEE Polskan pullon etikettiä urheiluaiheisine kuvineen voidaan sinänsä pitää omaperäisenä. Samalla etiketti on kuitenkin omiaan luomaan ulkoasultaan muista vastaavista tuotepakkauksista ja siten myös Onsesin tuotepakkauksesta erottautuvan kokonaisuuden.
74. Kun otetaan huomioon, mitä perusteluissa on edellä lausuttu OSHEE Polskan tavaramerkin tunnettuudesta ja sen myötä saavutetusta maineesta, markkinaoikeus katsoo, että OSHEE Polska ei ole näyttänyt, että sen tuotepakkaus olisi ollut keskivertokuluttajien keskuudessa tunnettu Onsesin tuotepakkauksen tullessa markkinoille. Onsesin ei siten ole näytetty menetelleen sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain vastaisesti myymällä tai markkinoimalla isotonisia urheilujuomia kuvan 3 mukaisissa tuotepakkauksissa. Markkinaoikeus toteaa vielä, että OSHEE Polska ei ole kieltovaatimuksen 7 a- ja b -kohtien osalta edes yksilöinyt muita tuotepakkauksia ja muita menetelmiä, joiden käyttöä on vaadittu kiellettäviksi. Edellä todetuin perustein OSHEE Polskan kieltovaatimus (vaatimus 7) ja oikaisutoimea koskeva vaatimus (vaatimus 8) on hylättävä.
5 Yhteenveto
Markkinaoikeus on edellä katsonut, että OSHEE Polskan vaatimukset 1–5 ja 7–8 eli kaikki tässä välituomiossa käsiteltävät vaatimukset on hylättävä. Näin ollen myös näistä riippuvaiset kannevaatimukset 6 ja 9 on hylättävä ja kanne on hylättävä kokonaisuudessaan.
6 Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen
76. Oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 1 §:n mukaan asianosainen, joka häviää asian, on velvollinen korvaamaan kaikki vastapuolensa tarpeellisista toimenpiteistä johtuvat kohtuulliset oikeudenkäyntikulut, jollei muualla laissa toisin säädetä.
77. OSHEE Polska on hävinnyt asian ja se on velvoitettava korvaamaan Onsesin kohtuulliset oikeudenkäyntikulut lähtökohtaisesti täysimääräisinä.
78. Onses on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa OSHEE Polskan korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut viivästyskorkoineen kulujen osalta 758,85 eurolla ja asiamiesten palkkion osalta 195.297,50 eurolla eli yhteensä 196.056,35 eurolla.
79. OSHEE Polska on kiistänyt Onsesin oikeudenkäyntikuluvaatimuksen palkkion osalta määrältään paljoksuen sitä 190.297,50 euroa ylittävältä osin. OSHEE Polskan mukaan yhden asiamiehen käyttämä tuntiveloitus on ollut kohtuuton mistä syystä vaatimuksesta on vähennettävä 5.000 euroa. Markkinaoikeus toteaa, että asiamiehen toimeksiannon alussa käyttämä tuntihinta on ollut noin 25 prosenttia korkeampi kuin korkein OSHEE Polskan asiamiesten veloittama tuntihinta. Markkinaoikeus katsoo, että tämä seikka ei sellaisenaan ole peruste pitää Onsesin oikeudenkäyntikuluvaatimusta kohtuuttomana ottaen lisäksi huomioon, että sen oikeudenkäyntikulut ovat kokonaisuutena olleet selvästi OSHEE Polskan kuluja vähäisemmät. Näin ollen OSHEE Polska on velvoitettava korvaamaan Onsesin oikeudenkäyntikulut vaatimuksen mukaisesti.
Tuomiolauselma
Markkinaoikeus hylkää OSHEE Polska Sp. z o.o:n kanteen.
Markkinaoikeus velvoittaa OSHEE Polska Sp. z o.o:n korvaamaan
Onses Finland Oy:n oikeudenkäyntikulut 196.056,35 eurolla viivästyskorkoineen. Viivästyskorkoa on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tämän markkinaoikeuden ratkaisun antamisesta.
Muutoksenhaku
Muutosta tähän ratkaisuun saa hakea korkeimmalta oikeudelta valittamalla vain, jos korkein oikeus niillä erityisillä perusteilla, jotka ilmenevät oheisesta valitusosoituksesta, myöntää valitusluvan.
Määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen päättyy 15.7.2024.
Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Anne Ekblom-Wörlund, Petri Rinkinen ja Markus Mattila.
Tämä asiakirja on sähköisesti varmennettu tuomioistuimen asianhallintajärjestelmässä.
Lainvoimaisuus
Ei lainvoimainen