MAO:177/2023


Päätös, josta valitetaan

Patentti- ja rekisterihallituksen päätös 22.4.2021 (liitteenä)

Asian käsittely markkinaoikeudessa

Valitus

Vaatimukset

Fontaine Limited on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa valituksenalaisen Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksen ja palauttaa asian Patentti- ja rekisterihallitukselle tavaramerkin numero 277645 FREED rekisteröinnin kumoamista varten luokan 3 tavaroiden osalta.

Perusteet

Patentti- ja rekisterihallitus on virheellisesti arvioinut, että tavaramerkki numero 277645 FREED ei aiheuttaisi tavaraluokassa 3 sekaannusvaaraa aikaisemman hakemuksen perusteella rekisteröityyn valittajan EU-tavaramerkkiin numero 18280720 CREED (kuvio).

Vertailtavien tavaramerkkien luokassa 3 kattamat tavarat ovat samoja. Tavaramerkin FREED kattamat tavarat ”body wash” ovat samoja kuin EU-tavaramerkin CREED (kuvio) kattamat tavarat ”soaps” ja ”hair lotions”, tavarat ”cologne” samoja kuin tavarat ”perfumery” sekä tavarat ”skin care preparations” ja ”shaving preparations” samoja kuin tavarat ”cosmetics”.

Tavaramerkki FREED koostuu ainoastaan sanasta ”freed”, joka on näin ollen tavaramerkin hallitseva osa.

EU-tavaramerkki CREED (kuvio) puolestaan koostuu yksinkertaisella kirjasinlajilla mustin suuraakkosin kirjoitetusta sanasta ”creed” ja sanan alle muodostuvasta x-kirjaimen tai rastin muotoisesta kuvioelementistä. Sanaa ”creed” voidaan pitää tavaramerkin hallitsevana osana, sillä kirjasinlaji tai kuvioelementti eivät ole erityisen omaperäisiä tai silmiinpistäviä, jolloin kuluttajien huomio kohdistuu erityisesti tavaramerkin sanaosaan. Lisäksi sanaosa on kuviomerkissä ylempänä, ja kuvioelementti korostaa sanaa ”creed”, mikä ohjaa kuluttajien huomion sanaosaan. Keskivertokuluttaja mieltää sanaosan tavaramerkiksi ja kuvio-osat koristeiksi.

Vertailtavat merkit ovat ulkoasultaan hyvin samankaltaiset. Merkkien hallitsevat sanaosat eroavat vain ensimmäisen kirjaimen osalta, ja neljä viimeistä kirjainta ovat samat. Sanaosat ovat yhtä selkeästi luettavissa, sillä vertailtavissa tavaramerkeissä on käytetty hyvin samankaltaisia selkeästi hahmotettavissa olevia kirjasinlajeja. Lisäksi EU-tavaramerkkiin CREED (kuvio) sisältyvä X-kuvio on selkeästi sanaosan alapuolella, eikä se vaikuta sanaosan lukemiseen. Vaikka X-kuvio yhdistyy sanaosan ensimmäiseen ja viimeiseen kirjaimeen, kysymys on yksinkertaisesta koriste-elementistä, joka ei peitä tai tee muullakaan tavalla epäselväksi sanaosaa CREED. Tavaramerkkien ulkoasut ovat hyvin samankaltaiset myös samankaltaisten kirjasinlajien takia. Vaikka kuluttajien katsotaan yleisesti kiinnittävän enemmän huomiota tavaramerkin alkuun kuin sen loppuun, suhteellisen lyhyiden tavaramerkkien kohdalla alku-, keski- ja loppuosia on pidetty yhtä tärkeinä. Nyt kysymyksessä olevassa asiassa kahden peräkkäisen E-kirjaimen voidaan myös katsoa kiinnittävän kuluttajan huomion.

Vertailtavat merkit ovat myös lausuntatavaltaan hyvin samankaltaiset. Ne eroavat lausuntatavaltaan vain ensimmäisten kirjainten F ja C osalta, neljän muun kirjaimen REED ollessa samoja. Ensimmäiset kirjaimet eivät lausuttaessa eroa niin merkittävästi, että tavaramerkkien voitaisiin katsoa olevan lausuntatavaltaan erilaiset. Ensimmäiset kirjaimet F ja C kuuluvat lausuttaessa heikosti, ja erityisesti suomalaisen kohdeyleisön tavaramerkkejä ääntäessä lausunnassa kuuluu vahvimmin identtinen loppuosa.

Merkityssisällöltään tavaramerkit ovat lähtökohtaisesti erilaiset. Englanninkielinen sana ”freed” tarkoittaa vapautettua ja englanninkielinen sana ”creed” uskontunnustusta tai uskoa. Kummallakaan tavaramerkeistä ei kuitenkaan ole suomalaisten keskivertokuluttajien näkökulmasta niin selvää ja täsmällistä merkitystä, että kohdeyleisö välittömästi ymmärtäisi merkityssisällön. Sana ”creed” ei ole yleinen englannin kielen sana, eikä myöskään taivutettu sana ”freed” ole niin tuttu, että sen merkitys olisi kohdeyleisölle välittömästi selkeä ja täsmällinen. Kun otetaan huomioon, että tavaramerkit ovat ulkoasultaan ja lausuntatavaltaan hyvin samankaltaiset, merkityssisältöjen ero ei kykene poistamaan vertailun kohteena olevien tavaramerkkien samankaltaisuutta.

Sanalla ”creed” ei ole mitään välitöntä tai välillistä yhteyttä EU-tavaramerkin CREED (kuvio) kattamiin tavaroihin, eli kosmetiikka-, hajuste- ja peseytymis- ja ihonhoitovalmisteisiin. Näin ollen tavaramerkki on hyvin erottamiskykyinen. Ainakaan sitä ei voida pitää millään tavoin kuvailevana tai viitteellisenä kysymyksessä oleville tavaroille.

Kysymyksessä olevat vertailtavien tavaramerkkien kattamat samat tavarat on suunnattu suurelle yleisölle, joka koostuu tavanomaisen valistuneista sekä kohtuullisen tarkkaavaisista ja huolellisista keskivertokuluttajista. Suuren yleisön tarkkaavaisuuden taso päivittäiskäyttöön tarkoitettujen kosmetiikka-, hajuste- ja peseytymistuotteiden kohdalla ei ole erityisen korkea. Tavarat ovat päivittäistavaroita, joiden vertailu tapahtuu kaupassa tai verkkokaupassa. Asian arvioinnissa tulee siten antaa painoarvoa erityisesti tavaramerkkien ulkoasun ja tavaroiden samankaltaisuudelle.

Vertailtavien tavaramerkkien ulkoasujen korkean samankaltaisuuden asteen, lausuntavan samankaltaisuuden sekä tavaroiden samuuden perusteella tavaramerkki FREED aiheuttaa kokonaisuutena arvioiden sekaannusvaaran EU-tavaramerkkiin CREED (kuvio). Suomalaisten keskivertokuluttajien ei voida olettaa ymmärtävän tavaramerkkien sanojen merkityssisällöllistä eroa eikä siten kiinnittävän siihen huomiota. Lisäksi on otettava huomioon keskivertokuluttajan epätäydellinen muistikuva. Päivittäistavaroiden nopeissa ostotilanteissa kuluttajien huomion ei voida katsoa kiinnittyvän CREED-kuviomerkin rastikuvioon, joten kuviollisuus ei estä sekaannusvaaran syntymistä.

Patentti- ja rekisterihallituksen lausunto

Valituskirjelmässä ole esitetty mitään sellaista, joka antaisi aiheen muuttaa valituksenalaista päätöstä.

Tavaramerkki FREED ei aiheuta sekaannusvaaraa ja mielleyhtymää valittajan EU-tavaramerkkiin CREED (kuvio). EU-tavaramerkin CREED (kuvio) kuviollisuus vaikuttaa tavaramerkissä olevan sanan luettavuuteen. Lisäksi merkeissä olevat kirjaimet F ja C ovat selkeästi erilaiset.

Vastaajan vastaus

Vaatimukset

The Gillette Company LLC on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen.

Perusteet

Vertailtavana olevien tavaramerkkien välillä ei ole sekaannusvaaraa, vaikka niiden kattamat tavarat katsottaisiin samoiksi tai samankaltaisiksi, koska tavaramerkit ovat kokonaisvaikutelmiltaan erilaiset.

Tavaramerkki FREED koostuu ainoastaan englanninkielisestä sanasta ”freed”.

EU-tavaramerkki CREED (kuvio) puolestaan koostuu englanninkielisestä sanasta ”creed” ja kuviollisista elementeistä. Tavaramerkin ensimmäinen kirjain C ja viimeinen kirjain D on tyylitelty siten, että niistä vastakkaisiin suuntiin lähtevät toistensa kanssa risteävät viivat muodostavat suuren X-kirjaimen. Kyseinen X-kirjaimen muodostava kuvioelementti on silmiinpistävä ja mieleenpainuva. Kirjaimet C ja D voivat olla visuaalisesti hankalasti hahmotettavissa. Kuvioelementti on ymmärrettävissä myös ristikkäin oleviksi sapeleiksi. Mainittu kuvioelementti ei ole puhtaasti koristeellinen, vaan se on selkeästi huomattava ja vaikuttaa olennaisesti tavaramerkin kokonaisvaikutelmaan.

Vertailtavat tavaramerkit ovat ulkoasultaan selvästi erilaiset. Ensinnäkin niiden ensimmäiset kirjaimet F ja C ovat ulkoasultaan selvästi erilaiset. Lisäksi EU-tavaramerkkiin CREED (kuvio) sisältyy kuviollisia elementtejä, jotka muodostavat joko ylimääräisen kirjaimen X tai sapeleita esittävän kuvion. Kohdeyleisö mieltää EU-tavaramerkin CREED (kuvio) koostuvan joko kahdesta sanaosasta CREED ja X tai sanaosasta CREED, jossa on mukana ristikkäisiä sapeleita esittävä kuvio.

Sillä, että tavaramerkkien sanaosat sisältävät saman määrän kirjaimia, ei ole merkitystä. Sanoja ei mielletä ulkoasultaan samanlaisiksi, vaikka niissä olisi useitakin samoja kirjaimia. Näin on englanninkielisissä sanoissa erityisesti kirjainyhdistelmän -ed osalta, sillä kyseessä on englannin kieliopin mukaan säännöllisten verbien imperfektin ja partisiipin perfektin pääte. Tavaramerkit näkevä ei todennäköisesti miellä niissä olevan samaa määrää kirjaimia, vaan olettaa valittajan merkissä olevan enemmän kirjaimia sen muodostuessa kahdesta osasta CREED ja X. Tavaramerkkien sanaosien alkuosan erolla on huomattavaa merkitystä sille, että tavaramerkkien synnyttämä kokonaisvaikutelma on täysin erilainen. Alkuosiin kiinnitetään enemmän huomiota, kuin eroihin tai samankaltaisuuksiin muualla tavaramerkeissä, sillä kohderyhmä ymmärtää alkukirjaimen eron tarkoittavan eroa tavaramerkkien sanaosien merkityssisällöissä. Tässä tapauksessa alkukirjaimet ovat visuaalisesti niin toisistaan poikkeavat, ettei tavaramerkkejä voi vahingossa lukea väärin siten, että luulisi sanaa ”freed” sanaksi ”creed” tai päinvastoin. Alkuosille tulee antaa muita osia suurempi painoarvo tavaramerkkien ulkoasun kokonaisuutta arvioitaessa.

Vertailtavat tavaramerkit ovat myös lausuntatavaltaan erilaisia. Sanaosien alun erosta johtuu, että tavaramerkit lausutaan selvästi eri tavalla riippumatta siitä, lausutaanko ne suomalaisittain vai englannin ääntämyssääntöjen mukaisesti. Vertailtavien tavaramerkkien alkukirjaimet äännetään suun eri osissa ja äänteet muodostetaan eri tavoin. Tämä tuottaa selvästi havaittavan eron tavaramerkkien lausuntatapaan. Lisäksi kohdeyleisö lausuu EU-tavaramerkin CREED (kuvio) mitä todennäköisimmin ”creed x”, eikä ”creed”, mikä lisää tavaramerkkien lausuntatavan erilaisuutta.

Vertailtavat tavaramerkit eroavat toisistaan myös merkityssisällöltään. Tavaramerkki FREED tarkoittaa englanniksi vapautettua tai vapautunutta. Sana “freed” on imperfekti ja partisiipin perfekti verbistä “free”. Suomalaisten englannin kielen osaaminen on keskimäärin korkeatasoista, ja kysymyksessä on tavanomainen puhekielen sana, jonka merkityssisällön ja taivutusmuodon suomalaiset kuluttajat tunnistavat. Kohdeyleisö käsittää, että kyse on vapauteen tai vapauttamiseen liittyvästä termistä.

EU-tavaramerkki CREED (kuvio) sisältää englanninkielisen sanan ”creed”, jonka merkityssisältö suomeksi on ”oppi”, ”usko” tai ”uskontunnustus”. Kokonaisuudessaan valittajan tavaramerkin merkityssisältö on siten ”oppi X” tai ”usko X”. X-kirjainta käytetään yleiskielessä usein koodikirjaimena salaiselle tai tuntemattomalle. Tavaramerkki kokonaisuutena viittaa salaiseen uskon- tai opinkappaleeseen, eli se ilmaisee suggestiivisesti kyseessä olevien tavaroiden olevan harvoille ja valituille uskottavia salaisuuksia. Sanan ”creed” merkitys ei välttämättä ole tuttu hyvin englantia osaavallekaan suomalaiselle kohdeyleisölle. Merkin kuvioelementin perusteella kohdeyleisöä voi myös arvioida, että merkityssisältö liittyy jotenkin merirosvoihin tai sapeleihin. Kaikki EU-tavaramerkin CREED (kuvio) merkityssisällöt ovat hyvin erilaisia kuin tavaramerkillä FREED. Kohdeyleisö ymmärtää merkityssisältöjen eroavuuden, vaikka se ei tietäisi osan CREED X merkitystä.

Asiassa esitetty näyttö ei ole osoittanut, että tavaramerkki FREED olisi tullut tunnetuksi kohdeyleisön keskuudessa eikä tavaramerkin erottamiskykyä ole pidettävä vahvana, vaan tavanomaisena. Vertailtavana olevat tavaramerkit muodostuvat eri kirjaimilla alkavista merkitykseltään täysin toisistaan poikkeavista sanoista, jotka myös äännetään eri tavalla. Suomalainen kohdeyleisö huomaa nyt kysymyksessä olevia tavaroita ostaessaan tavaramerkkien välisen eron välittömästi. Tavaramerkkiin FREED ei sisälly EU-tavaramerkin CREED (kuvio) omaperäisiä kuviollisia elementtejä. Tavaramerkkien alkukirjaimen ero johtaa niin suureen eroon sekä ulkoasussa että merkityssisällössä, ettei tavaramerkeillä ole mitään yhteyttä toisiinsa.

Päivittäiskäyttöön tarkoitettujen kosmetiikka-, hajuste- ja peseytymistuotteiden kohdalla ratkaisevia tekijöitä ovat erityisesti tuoksu, kemialliset ominaisuudet ja soveltuvuus kuluttajan ihotyypille riippumatta siitä, missä myyntikanavassa vertailu tapahtuu ja tapahtuuko se aistinvaraisesti vai tuoteselosteista. Koska tuotteiden ominaisuudet eli pakkauksen sisältö on tuotteen tai pakkauksen ulkonäköä selvästi olennaisempi seikka ostopäätöksessä, ja tavaramerkki saattaa toisinaan kertoa jotain tuotteiden koostumuksesta ja tuoksusta tai suggestiivisesti viitata tällaisiin ominaisuuksiin, kuluttajat kiinnittävät ostoksia tehdessään todennäköisesti huomionsa tavaraluokan 3 tuotteissa tavaramerkkien merkityssisältöön.

Valittajan lausuma

Erityisesti päivittäistavaroiden ostaminen tapahtuu yleensä varsin itsenäisesti, kun kuluttaja tarkastelee eri tuotteita. Tavaramerkkien lausuntatavat ja mahdollinen merkityssisältö eivät tällöin välttämättä ole niin merkityksellisiä kuin ulkoasu. Lisäksi erityisesti verkkokaupassa ostaminen tapahtuu pitkälti mielikuvan perusteella.

Kohdeyleisöön kuuluva kuluttaja näkee EU-tavaramerkissä CREED (kuvio) ensisijaisesti sanan ”creed” ja kuvion, jonka voi tulkita eri tavoin. Kuvioelementistä ei tule ensimmäisenä mieleen X-kirjain, vaan siinä on C-kirjaimen ja D-kirjaimen jatkeet. Koska tavaramerkki FREED on sanamerkki ja EU-tavaramerkissä CREED (kuvio) sana ”creed” erottuu taustastaan, vertailtavat merkit ovat ulkoasultaan hyvin samankaltaiset sanaosien samankaltaisuudesta johtuen.

Vertailtavien tavaramerkkien yhtä pitkät sanat aiheuttavat kohdeyleisön mielessä huomattavasti helpommin samankaltaisuuselämyksen kuin selvästi eri pituiset sanaelementit. Tavaramerkin sanaelementti vaikuttaa kohdeyleisöön voimakkaammin kuin kuvioelementti. Kohdeyleisö sekoittaa helposti lyhyet sanat arjessa. Lausuttaessa tavaramerkkien ensimmäiset kirjaimet jäävät taustalle, ja ratkaisevaa yleisön muistikuvissa on muu osuus sananvartalosta. Tavaramerkkien lausuntatapaan vaikuttaa keskeisesti sanojen vartalojen samanlainen rakenne. Ensimmäisen kirjaimen ero ei ole riittävä poistamaan sitä, että tavaramerkkien lausuntatavan kokonaisvaikutelma on sama. Sanoja yhdistävä loppuosa REED ei ole suomen kielessä tyypillinen etenkään harvinaisen E-kirjaimen kahdennuksen kera. Mikään ei viittaa siihen, että suomalainen kohdeyleisö voisi ymmärtää mielleyhtymän kieliopin partisiipin perfektiin. Tavaramerkin FREED yhden E-kirjaimen esittäminen toisinpäin ei ole poikkeuksellista, eikä sana menetä luettavuuttaan tai hahmotettavuuttaan.

Suomalainen keskivertokuluttaja ei lähtökohtaisesti tunne vertailtavana olevien tavaramerkkien merkityssisältöä. Kohderyhmä ei vertaile tavaramerkkien merkityssisältöjä eikä mieti niitä päivittäistavaroiden ostotilanteessa. Jos kuitenkin tavaramerkkien merkityssisällöt katsottaisiin kohderyhmän tuntemiksi, tämä aiheuttaa kohderyhmän keskuudessa vaikutelman toisiinsa liittyvistä merkityksistä, mikä lisää tavaramerkkien samankaltaisuutta. Ilmaisu ”freed” ei ole tyypillinen, vaan yleensä asia ilmaistaan kiertoilmaisuna selvästi tunnetumpien sanojen avulla, kuten ”a man made free”. Suomalaiset kuluttajat eivät tunnista tavaramerkin FREED merkityssisältöä. Jos katsottaisiin, että sana ”creed” on tunnettu, myös sanan ”freed” tulisi katsoa olevan tunnettu. Koska vastaajan tavaramerkki tarkoittaa ”vapautettua”, ja maailman uskonnoissa on yleisesti viitattu uskon vapauttavan ihmisen, merkityksellinen side on yhä vahvempi. Kyseisten sanojen merkitykset kietoutuvat toisiinsa.

Muut lausumat

Vastaaja on esittänyt, että tavaramerkin FREED kattamat tavarat on tarkoitettu ihokarvojen poistamiseen, kun taas EU-tavaramerkin CREED (kuvio) kattamat tavarat on tarkoitettu peseytymiseen, ihon puhdistamiseen tai hajustamiseen. Tavaroilla on erilainen luonne ja käyttötarkoitus. Tuotteet eivät ole keskenään vaihdettavia tai kilpailevia. Tuotteilla on myös keskenään ainakin osittain eri kohderyhmät. Päivittäistavarakaupoissa tavarat eivät sijaitse rinnakkain. Yleensä kaupoissa esimerkiksi erilaiset ihonpuhdistukseen liittyvät tuotteet ovat rinnakkain ja lähellä toisiaan. Sen sijaan ihokarvojen poistamiseen liittyvät tuotteet ovat kaupoissa selkeästi oma ryhmänsä, eikä niitä sijoiteta puhdistustuotteiden kanssa rinnakkain. Erilaiset tuotteet ovat siten selkeästi erotettavissa omiksi ryhmikseen. Sama pätee myös verkkokaupoissa. Yleensä verkkokaupoissa on omat osastonsa erilaisille tarvikkeille. Puhdistustuotteet ja ihokarvojen poistamiseen liittyvät tuotteet eivät yleensä esiinny samoissa kategorioissa eikä niitä löydy verkkokaupoista samoilla hakusanoilla.

Vertailtavat tavaramerkit eivät ole erityisen lyhyitä, jolloin sekaannusvaaran arvioinnissa pienetkin eroavaisuudet korostuisivat. Asiassa ei ole esitetty mitään perusteita, joiden vuoksi tavaramerkkien loppuosiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota tai kirjaimia F ja C tulisi pitää samanlaisina konsonantteina. Kyseiset konsonantit äännetään täysin eri tavalla sekä osana vertailtavana olevia tavaramerkkejä että niistä irrotettuna. E-kirjaimen kahdennus on hyvin tavallinen suomen kielessä sanoissa sekä useissa yksikön kolmannen persoonan verbimuodoissa ja sijamuodoissa, eikä yleisö ei kiinnitä siihen erityistä huomiota. Tavaramerkissä FREE ei ole mitään x-elementtiä vastaavaa osaa.

Sanan ”freed” perusmuodon ”free” kohdeyleisö kohtaa lähes joka päivä esimerkiksi ostaessaan kulutustavaroita tai elintarvikkeita, jotka sisältävät ilmauksia kuten ”sugar-free”, ”lactose-free”, ”gluten-free” tai ”fragrance-free”. Lisäksi sanat ”free” ja esimerkiksi ”freedom” toistuvat useissa tunnettujen elokuvien ja laulujen nimissä tai lyriikoissa. Lisäksi valittajan argumentit koskien sanan ”creed” merkityksen ”usko” yhteyttä sanan ”freed” merkitykseen ”vapautettu” ovat kaukaa haettuja ja tarkoitushakuisia.

Markkinaoikeus on vielä varannut valittajalle ja Patentti- ja rekisterihallitukselle tilaisuuden lausua erityisesti siitä, mitä vastaaja on esittänyt tavaroiden vertailusta ja myyntiin liittyvistä olosuhteista.

Valittaja on esittänyt, että EU-tavaramerkki CREED (kuvio) kattaa ihokarvojen poistoon liittyviä tuotteita, joilla on samalla myös ihon puhdistamiseen ja hajustamiseen tarkoitettuja ominaisuuksia, sekä myös muita kosmetiikkatuotteita, eli ihon hoitamiseen, puhdistamiseen ja hygieniaan sekä hajustamiseen tarkoitettuja tuotteita. Tavaraluettelo kattaa muun ohella laajan nimikkeen ”kosmeettiset tuotteet”, ja EU-tavaramerkkiä CREED (kuvio) käytetään myös parranajotuotteille. Vertailtavat tavarat ovat samoja tai vähintään hyvin samankaltaisia. Niiden luonne ja käyttötarkoitus on sama, ne sijaitsevat täysin rinnakkain myymälöissä, ne ovat keskenään vaihdettavia ja kilpailevia sekä myös toisiaan täydentäviä tuotteita ja niillä on täysin sama kohderyhmä. Väitteillä niiden erilaisuudesta, kuten erilaisesta luonteesta, käyttötarkoituksesta ja myyntiolosuhteista, ei ole asiassa merkitystä. Tavarat ovat kaikki kosmeettisia tuotteita, jotka ovat myynnissä samoissa myyntipisteissä ja samoilla alueilla myymälöissä sekä yhteispakkauksissa. Niitä myydään myös verkkokaupoissa kosmetiikkatuotteiden ja tarkemmin vieläpä vartalonhoito- ja ihonhoitotuotteiden alla ja hyvin läheisessä yhteydessä toisiinsa.

Patentti- ja rekisterihallitus on esittänyt, että tavaramerkkien kattamat tavarat ovat valituksenalaisessa päätöksessä todetun mukaisesti samoja. Tavaramerkki FREED kattaa tavarat ”pre-shave facial washes and scrubs” ja ”body washes”, jotka ovat saippuatuotteita, sekä tavarat ”non-medicated skin care preparations”, joihin sisältyy myös saippuatuotteita. Edellä mainitut tavarat ovat samoja kuin EU-tavaramerkin CREED (kuvio) kattamat tavarat ”soaps” eli saippuat. Tavaramerkin FREED kattamat tavarat ”body sprays” sisältävät myös suihkutettavat vartalotuoksut. EU-tavaramerkin CREED (kuvio) tavarat ”perfumery” sisältävät kaikenlaiset vartalotuoksut, joten tavarat ovat näiltäkin osin samoja. Lopuksi EU-tavaramerkki CREED (kuvio) kattaa tavarat ”cosmetics”, jotka sisältävät kaikenlaiset vartalonhoito- ja kauneudenhoitotuotteet. Tavaramerkin FREED kattamat tavarat ovat kaikki vartalonhoito- ja kauneudenhoitotuotteita. Tavaramerkin FREED kattamat kaikki tavarat ovat samoja kuin EU-tavaramerkin CREED (kuvio) kattamat tavarat ”cosmetics”. Tavaramerkkien välillä ei kuitenkaan ole sekaannusvaaraa. Koska tavaramerkeillä varustetut tavarat voivat olla myynnissä rinnakkain, tavaramerkkejä on ostohetkellä helppo verrata ja tavaramerkkien eroavaisuudet ovat tällöin helposti havaittavissa.

Valittaja on toimittanut lisälausuman.

Markkinaoikeuden ratkaisu

Perustelut

Asian tarkastelun lähtökohdat ja oikeusohjeet

Asiassa on markkinaoikeudessa kysymys siitä, aiheuttaako tavaramerkki numero 277645 FREED sekaannusvaaran rekisteröinnin kattamien luokan 3 tavaroiden osalta valittajan aikaisempaan EU-tavaramerkkiin numero 18280720 CREED (kuvio).









EU-tavaramerkki nro 18280720

Tavaramerkkilain 13 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan tavaramerkkiä ei rekisteröidä, tai jos se on rekisteröity, se on mitätöitävä, jos merkki aiheuttaa yleisön keskuudessa sekaannusvaaran sen vuoksi, että se on sama tai samankaltainen kuin aiempi tavaramerkki, joka on rekisteröity tai vakiintunut samoja tai samankaltaisia tavaroita tai palveluja varten.

Saman pykälän 3 momentin 3 kohdan mukaan edellä 1 momentin 2 kohdassa aiemmalla tavaramerkillä tarkoitetaan EU-tavaramerkkiä tai EU-tavaramerkkihakemusta, jonka hakemispäivä on aiempi tai jolla muuten on aiempi etuoikeus.

Tavaroiden vertailu ja kohdeyleisö

Tavaramerkkien välisen sekaannusvaaran olemassaolo edellyttää, että tavaramerkit koskevat samoja tai samankaltaisia tavaroita tai palveluja. Arvioitaessa rekisteröinnin kattamien tavaroiden tai palvelujen samankaltaisuutta on otettava huomioon kaikki niiden väliseen yhteyteen liittyvät merkitykselliset tekijät. Näihin tekijöihin kuuluvat erityisesti tavaroiden tai palvelujen luonne, käyttötarkoitus, käyttötavat ja se, kilpailevatko ne keskenään tai täydentävätkö ne toisiaan. Samankaltaisuusarvioinnissa merkityksellisiä tekijöitä ovat myös jakelukanavat ja tavaroiden tai palvelujen tavanomainen alkuperä.

Tavaroita tai palveluja voidaan pitää samoina, kun aikaisemman tavaramerkin kattamat tavarat tai palvelut sisältyvät myöhemmän merkin yleisempään luokkaan tai kun myöhemmän tavaramerkin kattamat tavarat tai palvelut kuuluvat aikaisemman tavaramerkin kattamaan yleisempään luokkaan.

Asiassa kysymyksessä oleva tavaramerkki FREED kattaa luokassa 3 seuraavat tavarat:

“Shaving preparations, namely, shaving creams, shaving gels, shaving lotions, and shaving foams; after shave splashes, lotions and balms; pre-shave facial washes and scrubs; skin care preparations, namely skin moisturizers; non-medicated skin care preparations; body sprays; cologne; anti-perspirants and deodorants; body wash.”

Valittajan aikaisempi EU-tavaramerkki numero 018280720 CREED (kuvio) kattaa luokassa 3 seuraavat tavarat:

”Soaps; perfumery, essential oils, cosmetics, hair lotions.”

Markkinaoikeus katsoo, että tavaramerkin FREED luokassa 3 kattamat ihokarvojen poistoon ja ihonhoitoon liittyvät tuotteet sekä deodorantit ja antiperspirantit (”Shaving preparations, namely, shaving creams, shaving gels, shaving lotions, and shaving foams; after shave splashes, lotions and balms; pre-shave facial washes and scrubs; skin care preparations, namely skin moisturizers; non-medicated skin care preparations; anti-perspirants and deodorants”) sisältyvät EU-tavaramerkin CREED (kuvio) kattamiin tavaroihin ”cosmetics”, joihin lukeutuu erilaisiin tarkoituksiin käytettäviä kosmeettisia valmisteita. Kyseiset tavarat ovat siten samoja.

Tavaramerkin FREED kattamat tavarat ”body wash” ovat puolestaan saippuapohjaisia peseytymisvalmisteita ja siten samoja kuin EU-tavaramerkin CREED (kuvio) kattamat tavarat ”soaps” eli saippuat.

Tavaramerkin FREED kattamat tavarat ”body sprays” sisältävät myös suihkutettavat vartalotuoksut ja myös ”cologne” on vartalotuoksu. Tavarat ovat samoja kuin EU-tavaramerkin CREED (kuvio) kattamat tavarat ”perfumery”.

Kaikkien edellä mainittujen tavaroiden käyttötarkoitus, kohdeyleisö, jakelukanavat ja tavanomainen alkuperä voivat olla samoja. Tavarat ovat osittain toisiaan täydentäviä.

Kysymyksessä olevat tavarat ovat päivittäistavaroita, jotka on suunnattu suurelle yleisölle. Asiassa merkityksellisen kohdeyleisön muodostaa suuri yleisö, joka koostuu tavanomaisen valistuneista sekä kohtuullisen tarkkaavaisista ja huolellisista keskivertokuluttajista. Tällaisen keskivertokuluttajan tarkkaavaisuusastetta ei ole nyt kyseessä olevien tavaroiden osalta pidettävä tavanomaista korkeampana.

Merkkien vertailu

Sekaannusvaaraa koskevan kokonaisarvioinnin on vertailtavien merkkien ulkoasun, lausuntatavan tai merkityssisällön samankaltaisuuden osalta perustuttava tavaramerkeistä syntyvään kokonaisvaikutelmaan, ja huomioon on otettava erityisesti merkkien erottamiskykyiset ja hallitsevat osat. Sillä, miten kyseessä olevien tavaroiden tai palvelujen keskivertokuluttaja mieltää tavaramerkit, on ratkaiseva merkitys sekaannusvaaran kokonaisarvioinnissa. Keskivertokuluttaja mieltää tavaramerkin tavallisesti yhtenä kokonaisuutena eikä tarkastele sen eri yksityiskohtia. Merkkejä vertailtaessa on lisäksi ainoastaan harvoin mahdollisuus verrata suoraan eri tavaramerkkejä, ja useimmiten vertailijan on turvauduttava siihen epätäydelliseen muistikuvaan, joka hänellä on tavaramerkeistä.

Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että tutkittaessa sitä, onko sekaannusvaara olemassa, kahden tavaramerkin välisen samankaltaisuuden arviointia ei voida rajoittaa siihen, että huomioon otettaisiin ainoastaan yksi moniosaisen tavaramerkin osatekijöistä ja sitä verrattaisiin toiseen tavaramerkkiin. Tällainen vertailu on sitä vastoin syytä suorittaa tarkastelemalla kutakin kyseessä olevaa tavaramerkkiä yhtenä kokonaisuutena. Oikeuskäytännössä on edelleen vakiintuneesti katsottu, että merkin koostumisesta samalla kertaa sekä kuviollisista että sanallisista osatekijöistä ei automaattisesti seuraa, että sanallinen osatekijä on aina katsottava hallitsevaksi. Sen sijaan, jos tavaramerkki koostuu sanaosista ja kuvio-osista, ensin mainittuja on lähtökohtaisesti pidettävä erottamiskykyisempinä kuin toisena mainittuja, koska keskivertokuluttaja viittaa tavaraan helpommin mainitsemalla sen nimen kuin kuvailemalla tavaramerkin kuvio-osaa.

Sen arvioimiseksi, missä määrin kysymyksessä olevat tavaramerkit ovat samankaltaisia, on oikeuskäytännön mukaan määritettävä niiden ulkoasun, lausuntatavan tai merkityssisällön samankaltaisuuden aste ja tarvittaessa harkittava, mikä painoarvo näille eri tekijöille on annettava, kun huomioon otetaan kyseisten tavaroiden tai palvelujen tyyppi ja niiden myyntiin liittyvät olosuhteet.

Nyt kysymyksessä oleva tavaramerkki FREED on sanamerkki, joka muodostuu sanasta ”freed”.

EU-tavaramerkki CREED (kuvio) on kuviomerkki, joka muodostuu mustalla värillä suuraakkosin kirjoitetusta tekstistä ja lisäksi kuviollisesta elementistä. Merkissä on tavanomaisella kirjasinlajilla kirjaimet REE ja lisäksi niiden molemmin puolin edessä ja jäljessä kuvioelementit. Erityisesti keskelle jäävä kirjainyhdistelmä REE huomioon ottaen kuvioelementtien yläosat, jotka ovat ylhäältä samassa tasossa kuin kirjaimet REE, hahmottuvat osaksi kirjainyhdistelmää tyyliteltyinä kirjaimina C ja D, jolloin merkistä on luettavissa sana ”creed”. Tyylitellyissä kirjaimissa C ja D on pitkät alhaalle kaartavat alaosat, jotka risteävät sanan ”creed” alla muodostaen rastimaisen kuvion. Markkinaoikeus katsoo, että kuvioelementtien risteävien alaosien muodostama rastimainen kuvio on lähinnä koristeellinen elementti eikä hahmotu esimerkiksi X-kirjaimeksi. Lisäksi kuvioelementit ovat melko yksinkertaisia ja EU-tavaramerkin CREED (kuvio) ulkoasussa huomio kiinnittyy suuraakkosin kirjoitettuun sanaan ”creed”, jonka voidaan katsoa olevan kuviollisiin elementteihin nähden erottamiskykyisempi sekä hallitsevassa asemassa merkissä huomioiden merkin osien koko, sijoittelu ja kokonaisuus.

Edellä todetuin tavoin vertailtavat tavaramerkit sisältävät kumpikin viisi kirjainta. Niitä yhdistävät neljä viimeistä kirjainta REED, ja ne eroavat ensimmäisen kirjaimen eli konsonanttien F ja C osalta. Lisäksi vertailtavia tavaramerkkejä erottaa EU-tavaramerkin CREED (kuvio) edellä kuvattu kuviollisuus. Ottaen huomioon merkkejä hallitsevien sanaosien yhtäläisyydet, tavaramerkit ovat ulkoasultaan samankaltaiset huolimatta toisen merkin kuviollisuudesta ja siitä, että merkkien alkukirjaimet eroavat ja kohdeyleisö yleensä kiinnittää sanan alkuosaan enemmän huomiota kuin sen loppuosaan.

Vertailtavien tavaramerkkien lausuntatapa on merkkien ensimmäinen kirjain pois lukien sama. Tavaramerkkien alussa olevat kirjaimet F ja C eroavat lausuttaessa toisistaan, mutta tämä ei riitä poistamaan lausuntatavan samankaltaisuutta riippumatta siitä, millä tavoin merkit lausutaan. Tavaramerkit ovat näin ollen myös lausuntatavaltaan samankaltaisia.

Merkityssisällön osalta markkinaoikeus toteaa, että sana ”creed” merkitsee englanniksi uskontunnustusta, uskoa tai uskontoa. Sana ”freed” on muun ohella vapauttamista merkitsevän englanninkielisen verbin ”free” partisiipin perfekti. Sanalla ei ole tiedossa olevaa perusmuotoista merkitystä. Markkinaoikeus katsoo, että sana ”creed” ei ole siinä määrin tunnettu englanninkielinen sana, että suomalaisen kohdeyleisön voisi katsoa ymmärtävän EU-tavaramerkin CREED (kuvio) merkityssisällön. Näin ollen asiassa ei ole mahdollista lausua vertailtavien merkkien merkityssisällön samankaltaisuudesta kohdeyleisön näkökulmasta.

Sekaannusvaaran kokonaisarviointi ja johtopäätös

Unionin tuomioistuimen vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan sekaannusvaara on olemassa, jos yleisö saattaa luulla, että kyseiset tavarat tai palvelut ovat peräisin samasta yrityksestä tai mahdollisesti taloudellisesti keskenään sidoksissa olevista yrityksistä. Sekaannusvaaraa on arvioitava kokonaisuutena ottaen huomioon kaikki tekijät, joilla on merkitystä esillä olevan asian kannalta.

Sekaannusvaaran kokonaisarviointi merkitsee huomioon otettavien tekijöiden ja erityisesti tavaramerkkien samankaltaisuuden ja niiden tavaroiden tai palvelujen samankaltaisuuden, joita varten nämä tavaramerkit on tarkoitettu, tiettyä keskinäistä riippuvuutta. Siten tässä arvioinnissa kyseisten tavaroiden tai palvelujen vähäisen samankaltaisuuden saattaa korvata niitä varten tarkoitettujen tavaramerkkien merkittävä samankaltaisuus ja päinvastoin.

Koska sekaannusvaara on sitä suurempi, mitä erottamiskykyisempi aikaisempi tavaramerkki on, sellaisia tavaramerkkejä, jotka ovat erittäin erottamiskykyisiä joko ominaispiirteidensä vuoksi tai sen vuoksi, että yleisö tuntee ne, suojataan laajemmin kuin niitä, joiden erottamiskyky on heikompi. Näin ollen sekaannusvaara voi olla olemassa siitä huolimatta, että kyseiset tavaramerkit eivät ole kovin samankaltaisia, jos ne tavarat tai palvelut, jotka nämä tavaramerkit kattavat, ovat hyvin samankaltaisia ja jos aikaisempi tavaramerkki on erittäin erottamiskykyinen.

Markkinaoikeus toteaa, että asiassa ei ole esitetty selvitystä siitä, että EU-tavaramerkki CREED (kuvio) olisi kohdeyleisön keskuudessa erityisen tunnettu. Tavaramerkkiä on siten pidettävä erottamiskyvyltään tavanomaisena.

Markkinaoikeus on edellä katsonut, että vertailtavien tavaramerkkien kattamat tavarat ovat samoja. Lisäksi tavaramerkit ovat samankaltaiset ulkoasun ja lausuntatavan osalta. Kysymyksessä olevia päivittäistavaroita ostetaan myymälän hyllystä tai verkkokaupasta. Myyntitilanne huomioon ottaen kohdeyleisö saattaa sinänsä kiinnittää enemmän huomiota tavaramerkkien ulkoasuun kuin niiden lausuntatapaan, jolloin sekaannusvaaran arvioinnissa ulkoasun samankaltaisuus korostuu.

Kun otetaan huomioon, että EU-tavaramerkissä CREED (kuvio) kuvioelementit jäävät toissijaiseen asemaan kohdeyleisön huomion kohdistuessa erottamiskykyisempään ja hallitsevampaan sanaosaan, ja lisäksi kohdeyleisön tarkkaavaisuusasteesta todettu sekä kohdeyleisön epätäydellinen muistikuva vertailtavista tavaramerkeistä, markkinaoikeus katsoo, että vertailtavien tavaramerkkien eroavuudet eivät riitä poistamaan niiden välistä sekaannusvaaraa etenkään, kun otetaan huomioon tavaroiden edellä todettu samuus.

Edellä todetuin perustein markkinaoikeus katsoo, että tavaramerkki numero 277645 FREED aiheuttaa sekaannusvaaran valittajan aikaisempaan EU-tavaramerkkiin numero 18280720 CREED (kuvio) luokan 3 tavaroiden osalta.

Valituksenalainen Patentti- ja rekisterihallituksen päätös on näin ollen kumottava ja asia on palautettava Patentti- ja rekisterihallitukselle uudelleen käsiteltäväksi tavaramerkin FREED rekisteröinnin kumoamiseksi edellä mainituilta osin.

Lopputulos

Markkinaoikeus kumoaa Patentti- ja rekisterihallituksen 22.4.2021 tekemän päätöksen ja palauttaa asian Patentti- ja rekisterihallitukselle uudelleen käsiteltäväksi tavaramerkin numero 277645 FREED rekisteröinnin kumoamista varten luokan 3 tavaroiden osalta.

Muutoksenhaku

Oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain 7 luvun 2 §:n 1 momentin nojalla tähän päätökseen saa hakea muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Valitusosoitus on liitteenä.

Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Sami Myöhänen, Markus Mattila ja Mirva Näsi.

Huomaa

Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Liitetiedostot