MAO:604/2023
Kanne
Vaatimukset
OP Osuuskunta on vaatinut, että markkinaoikeus
- kumoaa Suomen Osuuspankki, Andelsbanken Finland -toiminimen rekisteröinnin
- kumoaa Suomen Osuuspankki, Osuuspankki Suomi ja/tai Andelsbanken Finland -aputoiminimien rekisteröinnit
- kieltää Suomen Osuuspankkia 100.000 euron sakon uhalla jatkamasta tai uudistamasta menettelyä, jossa Suomen Osuuspankki käyttää elinkeinotoiminnassaan hyvän liiketavan vastaisella tai muutoin sopimattomalla tavalla ilmaisuja Suomen Osuuspankki, Osuuspankki Suomi tai Andelsbanken Finland yksin tai yhdessä, tai muita olennaisesti samansisältöisiä totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia ilmaisuja, joilla suoraan tai epäsuorasti väitetään Suomen Osuuspankin toiminnan kattavan koko Suomen alueen tai muutoin antavan totuudenvastaisen tai harhaanjohtavan kuvan sen (i) toiminnan maantieteellisestä laajuudesta tai (ii) kaupallisesta alkuperästä ja
- velvoittaa Suomen Osuuspankki, Andelsbanken Finlandin korvaamaan sen arvonlisäverolliset oikeudenkäyntikulut kulujen osalta 2.361,86 eurolla ja palkkion osalta 168.981 eurolla eli yhteensä 171.342,86 eurolla viivästyskorkoineen.
Perusteet
Toiminimilakiin perustuvat kumoamisvaatimukset
Toiminimi Suomen Osuuspankki, Andelsbanken Finland ja aputoiminimet Suomen Osuuspankki, Osuuspankki Suomi, sekä Andelsbanken Finland (jäljempänä yhdessä toiminimet) eivät ole yksilöiviä toiminimilain edellyttämällä tavalla.
Ne muodostuvat maantieteellisen alueen, eli maan nimestä Suomi, joka ei ole sellainen paikkakunta tai rajattu maantieteellinen alue, kuten maakunta, jonka lisääminen tekisi toiminimestä kokonaisuutena arvioiden yksilöivän. Lisäksi toiminimet koostuvat yritysmuodosta osuuspankki, joka ei lisää yksilöivyyttä, ja jota ei myöskään oteta huomioon yksilöivyysarvioinnissa suoraan lain perusteella.
Maan tai valtion nimi Suomi, Finland eri taivutetuissa muodoissa ei ole sellainen rajattu maantieteellinen alue tai paikannimi, kuten maakunta tai kaupunki, joka tekisi yksilöimättömään legaalimääritelmään Osuuspankki/Andelsbanken sisältävästä toiminimestä kokonaisuudessaan yksilöivän. Sanayhdistelmät viittaavat hyvin suureen joukkoon yrityksiä, eikä tiettyyn yritykseen, joka toiminimen on tarkoitus yksilöidä.
Toiminimien elementit ovat luonteeltaan kuvailevia. Edes kyseisten elementtien yhdistäminen ei tee niistä kokonaisuutena arvioiden yksilöiviä. Toiminimet eivät ole vakiintuneen muun ohella osuuspankkeja koskevan rekisteröintikäytännön mukaisia, vaan rekisteröiminen on vakiintuneesti edellyttänyt yksilöivän elementin yhdistämistä yksilöimättömään elementtiin osuuspankki.
Toiminimien käyttäminen yhdessä Suomen Osuuspankki, Andelsbanken Finlandin (jäljempänä Suomen Osuuspankki) tavaramerkin kanssa ei vaikuta toiminimilain mukaiseen yksilöivyys- tai harhaanjohtavuusarviointiin, jotka perustuvat toiminimeen itsessään sen rekisteröidyssä muodossa.
Toiminimien on toissijaisesti katsottava olevan harhaanjohtavia. Harhaanjohtavuuden kannalta huomiota voidaan kiinnittää esimerkiksi siihen, onko yleisö käytännössä sekoittanut riidanalaiset toiminimet keskenään, tässä tapauksessa toiminimet esimerkiksi OP-ryhmään tai OP Osuuskuntaan. Harhaanjohtavuus johtuu toiminimestä itsestään ja sen käyttämisestä. OP Osuuskunnan teettämän tutkimuksen perusteella valtaosa suomalaisista liittää Suomen Osuuspankki -nimen OP-ryhmään. Yleisö saattaa siten erheellisesti olettaa toiminimien kuuluvan OP Osuuskunnalle ja on olemassa konkreettinen riski siitä, että toiminimet johtavat yleisöä harhaan.
Lisäksi toiminimet ovat harhaanjohtavia sen vuoksi, että ne antavat liioitellun kuvan Suomen Osuuspankin toiminnan laajuudesta antaessaan ymmärtää sen osuuspankkitoiminnan kattavan koko Suomen. Toiminnan laajuutta arvioitaessa ei ole merkitystä sillä, kuinka monessa kunnassa pankilla on asiakkaita, vaan kuinka monella paikkakunnalla pankkipalveluita tarjotaan. Suomen Osuuspankilla on konttorit 14 paikkakunnalla, 12 kunnassa. Manner-Suomen 293 kunnasta Suomen Osuuspankilla ei siten ole konttoreita 281:ssa. Sen toiminta kattaa maantieteellisesti vain hyvin pienen alueen. Digitaalinen palvelukonttori tai koko Suomen kattava vaalipiiri eivät ole osoituksia koko Suomen kattavasta toimialueesta. Toiminimet eivät yksilöi Suomen Osuuspankin tosiasiallista toimialuetta.
Sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annettuun lakiin perustuva kieltovaatimus
Toiminimet antavat liioitellun kuvan Suomen Osuuspankin toiminnan laajuudesta. Sen toiminta ei kata koko Suomea, vaan on ainoastaan paikallista. Toimimien käyttöä on siten pidettävä totuudenvastaisina tai harhaanjohtavina ilmaisuina.
Suomen Osuuspankki käyttää toiminimiä elinkeinotoiminnassaan tavalla, joka on harhaanjohtavaa ja hyvän liiketavan vastaista ilmoittaessaan verkkosivuillaan, että Suupohjan Osuuspankki yhdistettynä Liedon Osuuspankkiin sekä Piikkiön Osuuspankkiin muodostavat yhdessä Suomen Osuuspankin. Ilmaisu antaa liioittelevan ja harhaanjohtavan kuvan pankin toiminnan maantieteellisestä laajuudesta. Tällainen paikallisen toiminnan liioittelu luo mielikuvan siitä, että toiminnassa on kyse koko Suomen kattavasta osuuspankkitoiminnasta.
OP Osuuskunnalle aiheutuu toiminimistä haittaa, koska lisäksi on todennäköistä, että kuluttajat niiden perusteella virheellisesti yhdistävät Suomen Osuuspankin kaupallisen alkuperän OP-ryhmään, kuten OP Osuuskunnan toimittama tutkimus osoittaa.
Toiminimen kumoamispäätöksen yhteydessä ei tavanomaisesti määrätä siirtymäaikaa, jonka aikana toiminimeä saisi käyttää. Mikäli siirtymäaika määrättäisiin, kohtuullinen siirtymäaika olisi enintään kaksi kuukautta. Uhkasakon määrääminen on tarpeellista, koska Suomen Osuuspankki on OP Osuuskunnan vaatimuksista huolimatta jatkanut toiminimien käyttöä. Erityistä syytä olla määräämättä uhkasakkoa ei ole.
Vastaus
Vaatimukset
Suomen Osuuspankki, Andelsbanken Finland on vaatinut, että markkinaoikeus
- hylkää kanteen ja
- velvoittaa OP Osuuskunnan korvaamaan sen arvonlisäverolliset oikeudenkäyntikulut kulujen osalta 4,28 eurolla ja palkkion osalta 95.008,80 eurolla eli yhteensä 95.013,08 eurolla viivästyskorkoineen.
Perusteet
Toiminimilakiin perustuvat kumoamisvaatimukset
Osuuspankkeja koskevassa rekisteröintikäytännössä on vakiintuneesti hyväksytty toiminimiä, jotka koostuvat maantieteellistä aluetta koskevasta ilmaisusta sekä sanasta osuuspankki. Tällaisia nimiä esiintyy myös OP Osuuskunnan edustamassa yhteenliittymässä. Vastaava nimikäytäntö on rahoitusalalla yleisesti käytössä myös esimerkiksi säästöpankkien osalta.
Rekisteröintikäytännössä sanalla osuuspankki on tarkoitettu yhteisömuodon osuuskunta lisäksi myös toiminnan laatua, eli talletuspankkitoimintaa. Osuuskuntamuotoiseen yhteisömuotoon viittaa ainoastaan sanaosa osuus. Toiminimiin sisältyvät osat osuus, pankki, andels ja banken tulee vakiintuneen käytännön mukaisesti ottaa huomioon yksilöivyysarvioinnissa.
Suomen Osuuspankin tiedossa ei ole rekisteröintikäytäntöä, jonka mukaan maantieteellistä aluetta osoittavana ilmaisuna ei voisi olla maan tai valtion nimi. Suomessa on rekisteröity lukuisia toiminimiä, jotka koostuvat sanan Suomen lisäksi toiminnan laatua osoittavasta sanasta.
Yksilöivyyttä on jokaisen toiminimen kohdalla arvioitava kokonaisarvion perusteella, jossa otetaan huomioon vallitseva rekisteröintikäytäntö sekä toiminimien kaikki osat.
Vaikka toiminimien osat Suomi, Suomen ja Finland sekä osuus, pankki ja andels, sekä banken eivät yksittäin tarkasteltuna olisi yksilöiviä, ei tämä merkitse toiminimen olevan kokonaisuutena yksilöimätön. Yksilöivän toiminimen voi muodostaa yhdistämällä kaksi sanaa, jotka sinänsä eivät ole yksilöiviä. Toiminimet ovat toiminnan laatua ja maantieteellistä aluetta koskevien sanojen yhdistelmiä. Kokonaisuutena arvioiden toiminimet ovat riittävän yksilöiviä, kuten kaupparekisteri on katsonut. Riski toiminimistä aiheutuvasta sekaannuksesta OP-ryhmään, tai siihen kuuluvien osuuspankkien kanssa, taikka yleisön erehtyminen kaupallisesta alkuperästä ei ole todellinen tai konkreettinen toiminimien muodosta tai sisällöstä johtuvasta syystä, eivätkä toiminimet ole muutoinkaan harhaanjohtavia. OP Osuuskunnan teettämän tutkimuksen arvo on asian selvittämiselle vähäinen. Tutkimuksen kysymyksenasettelulla mikä tahansa toiminimi, joka yhdistää maantieteellistä aluetta koskevan ilmaisun ja sanan osuuspankki, yhdistettäisiin todennäköisimmin OP Osuuskunnan toimintaan. Tämä ei kerro toiminimen harhaanjohtavuudesta, vaan OP Osuuskunnan markkinaosuudesta osuuspankkiliiketoiminnassa. Yleisö ei ole erehtynyt Suomen Osuuspankin tarjoamien pankkipalveluiden kaupallisesta alkuperästä sen nimenmuutosten seurauksena sen enempää tai vähempää kuin ennen nimenmuutosta.
Se, ettei minkään osuuspankin toiminimestä ole pääteltävissä kuuluvatko ne OP Osuuskunnan vai Suomen Osuuspankin osuuspankkiyhteenliittymään, ei tee niistä harhaanjohtavia. Osuuspankin toiminimen ei tarvitse ilmaista, mihin yhteenliittymään osuuspankki mahdollisesti kuuluu, vaan toiminimen tulee yksilöidä haltijansa yritys. Osuuspankit voivat myös vaihtaa yhteenliittymää toiminimeä vaihtamatta, kuten käytännössä on myös tapahtunut. Yleisö ei voi yhdenkään osuuspankin nimen perusteella päätellä, kumpaan osuuspankkiryhmään kyseisen yritys kuuluu. Osuuspankkiryhmä tunnistetaan kunkin osuuspankin tai osuuspankkiryhmän verkkosivuilta, konttorin julkisivusta taikka osuuspankin muusta markkinointimateriaalista. Yleisö ei erehdy todellisesta elinkeinonharjoittajasta toiminimien muodon tai sisällön perusteella.
Suomen Osuuspankin toiminimet eivät olisi harhaanjohtavia, vaikka se ei toimisi koko Suomen alueella. Kyseessä on suomalainen osuuskuntamuotoinen pankki, joka toimii Suomessa. Sanojen Suomi tai Suomen käyttö toiminimessä ei edellytä, että toimintaa harjoitettaisiin koko Suomen alueella, tai että kyseessä olisi Suomen suurin taikka ainoa osuuskuntamuotoinen pankki.
Suomen Osuuspankin kuitenkin toimii koko Suomen alueella. Se tarjoaa pankkipalveluita perinteisten konttoreiden ja niiden digitaalisten palveluiden välityksellä sekä Digikonttori POP Easyn välityksellä. Suomen Osuuspankin konttoriverkosto on Suomessa toimivista osuuspankeista maantieteellisesti laajin ja myös sen konttoriverkostoon kuuluva Digikonttori POP Easy tarjoaa pankkipalveluja koko Suomen alueella. Pankkitoimintaa harjoitetaan Suomessa kasvavassa määrin digitaalisena ja myös pelkästään digitaalisena. Fyysiset konttorit eivät ole nykymaailmassa ainoa tai ensisijainen tapa palvella asiakkaita. Toimiala on jo pitkään sopeutunut teknologian kehityksen aiheuttamaan muutokseen korvaamalla tietotekniikalla sekä konttoreita että henkilökuntaa.
Suomen Osuuspankilla on asiakkaita 273 kunnasta ja sen palveluita käytetään siten 93 prosentissa Manner-Suomen kunnista. Suomen Osuuspankin toiminta koko Suomen kattavana osuuspankkina ilmenee myös sen vaalikäytännöistä, kun edustajiston vaaleissa on yksi vaalipiiri, joka kattaa koko Suomen maantieteellisen alueen. Toiminimet eivät anna liioiteltua kuvaa toiminnan laajuudesta.
Vaikka toiminimet katsottaisiin joltain osin liioitteleviksi, ei kyse olisi rekisteröintiesteestä. Toiminimeä ei välttämättä mielletä harhaanjohtavaksi, vaikka se olisi liioitteleva. Elinkeinonharjoittaja saattaa myös toiminimessään ennakoida liiketoimintansa laajenemista, jolloin alkuperäinen harhaanjohtavuus häviää melko nopeasti.
Sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annettuun lakiin perustuva kieltovaatimus
OP Osuuskunnan kieltovaatimus on yksilöimätön ja täytäntöönpanokelvoton siltä osin, kun vaaditaan muuta kieltoa kuin vaatimuksessa yksilöityjen, totuudenvastaisiksi tai harhaanjohtaviksi väitettyjen ilmaisujen käyttöä yksin tai yhdessä.
Suomen Osuuspankin toiminimet eivät ole totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia, eikä niiden paikkansapitämättömyyttä edellä esitettyyn viitaten ole osoitettu. Kyse on vakiintuneen käytännön mukaisesti rekisteröityjen toiminimien ja niitä vastaavien ilmaisujen asianmukaisesta käytöstä. Kyseisten ilmaisujen käyttö ei ole omiaan vahingoittamaan OP Osuuskunnan elinkeinotoimintaa.
Suomen Osuuspankki on johdonmukaisesti käyttänyt toiminimiä yhdistettynä POP Pankin brändiin. Suomen Osuuspankin käyttämien ilmaisujen perusteella yleisölle ei voi aiheutua käsitystä, jonka mukaan sen ja OP-ryhmän liiketoiminnalla olisi jokin yhteys, tai että sen osuuspankit kuuluisivat OP Osuuskunnan osuuspankkitoimintaan. Suomen Osuuspankki ei käytä toiminimiä hyvän liiketavan vastaisesti.
Sen varalta, että kannevaatimukset 1–3 menestyisivät, markkinaoikeuden tulee määrätä, että toiminimet saavat olla rekisterissä ja niitä vastaavia ilmaisuja saa käyttää uuden toiminimen rekisteröitäväksi ilmoittamiseen tarvittavan kohtuullisen määräajan. Osuuskunta ei voi toimia ilman toiminimeä. Toiminimen ja aputoiminimien muutosprosessiin kuluu aikaa niin päätöksentekomenettelyn, kuin kaupparekisterin käsittelyaikojen johdosta. Tarvittava aika on vähintään kaksitoista kuukautta ratkaisun lainvoimaisuudesta lukien. Uhkasakon asettaminen ei ole tarpeen ja joka tapauksessa se tulee asettaa enintään 10.000 euron määräisenä.
Todistelu
Asiakirjatodistelu
OP Osuuskunta
1. Kuvakaappauksia OP-ryhmän verkkosivuilta 20.9.2022
2. Kuvakaappaus Suomen Osuuspankin verkkosivuilta 16.8.2022
3. Kuvakaappauksia Suomen Osuuspankin verkkosivuilta ja sosiaalisen median tileiltä 13.9.2022
4. Tunnettuustutkimus 2022 ”Suomen osuuspankki” 24.5.2022
5. Suomen Osuuspankin konttoreiden maantieteellinen kattavuus kartalla
6. Kuvakaappaus POP Pankki -ryhmän vuosikertomuksesta
7. Patentti- ja rekisterihallituksen välipäätös 23.4.1997
8. Patentti- ja rekisterihallituksen välipäätös 3.6.1998
9. Patentti- ja rekisterihallituksen välipäätös 5.12.2012
10. Kuvakaappaus Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä, sähköisesti ilmoitettavat muutokset 6.10.2023
11. Kuvakaappaus Patentti- ja rekisterihallitus, Osakeyhtiön ja osuuskunnan tilinpäätöksen ilmoittaminen kaupparekisteriin 6.10.2023
12. Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä, perustamisilmoitusta koskeva lomake 6.10.2023
Suomen Osuuspankki, Andelsbanken Finland
1. Otteita Suomen Osuuspankki, Andelsbanken Finlandin internetsivuilta www.poppankki.fi/suomen-osuuspankki
2. Suomen Osuuspankki, Andelsbanken Finlandin palvelun omaavat asiakkaat kunnittain
3. Kooste toiminimien ja POP Pankki -brändin käytöstä
4. Esimerkit rekisteröidyistä osuuskuntien toiminimistä ja muista toiminimistä
5. Listaus kaupparekisteriin rekisteröityjen osuuskuntamuotoisten talletuspankkien toiminimistä
6. Keski-Suomen Osuuspankin, Länsi-Suomen Osuuspankin, Lounais-Suomen Osuuspankin, Lounaismaan Osuuspankin, Lounaisrannikon Osuuspankin ja Uudenmaan Osuuspankin kaupparekisteriotteet
7. Otteet Keski-Suomen Osuuspankin, Länsi-Suomen Osuuspankin, Lounais-Suomen Osuuspankin, Lounaismaan Osuuspankin, Lounaisrannikon Osuuspankin ja Uudenmaan Osuuspankin internetsivuilta
8. Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin, Pohjanmaan Osuuspankin ja Keski-Pohjanmaan Osuuspankin kaupparekisteriotteet
9. Otteet Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin, Pohjanmaan Osuuspankin ja Keski-Pohjanmaan Osuuspankin internetsivuilta
10. Kaupparekisteriote Laihian Osuuspankki ja ote pankin internetsivuilta
11. Osittainen listaus kaupparekisteriin rekisteröidyistä toiminimistä, jotka sisältävät sanan ”Suomen
12. Listaus kaupparekisteriin rekisteröityjen säästöpankkien toiminimistä
13. Listaus POP Pankki -ryhmän konttoreista, tuloste verkkosivulta www.poppankki.fi/tutustu-pop-pankkiin/tietoa-pop-pankista/pankit-ja-konttorit
14. Ote Digikonttori POP Easy -verkkosivuilta
15. Ote POP Pankki -ryhmän vuosikertomuksesta 2022
16. Ote Suomen Osuuspankin tasekirjan lyhennelmästä 2022
17. Otteet OP-ryhmän ja Uudenmaan Osuuspankin toimintakertomuksesta ja tilinpäätöksestä 2022 sekä Nordean vuosikertomuksesta 2022
18. Suomen Pankin verkkosivuilla 15.8.2018 julkaistu artikkeli ”Pohjoismaiset pankit muuttuvat digiaikaisiksi”
19. Ote Finanssiala ry:n Pankkivuosi 2022 -julkaisusta
20. Tuloste tilastokeskuksen verkkosivuilta, internetin käyttö pankkipalveluiden hoitamiseen viimeisen 3kk aikana vuonna 2021
21. Tulosteita Suomessa pelkästään digitaalisena toimivien pankkien internetsivuilta
22. Suomen Osuuspankin ja Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin säännöt ja vaalijärjestys
23. Tuloste Suomen Osuuspankin internetsivuilta
24. Puheluiden hoitaminen vaihteessa -ohjeen ote
25. Kaupparekisteriotteet Finlandia Finance Oy, Finlandia Rahastoyhtiö Oy ja Lakiasiaintoimisto Finlandia Oy
Henkilötodistelu
OP Osuuskunta
- OT, OP Osuuskunnan hallituksen jäsen, todistelutarkoituksessa
Suomen Osuuspankki
- TK, Suomen Osuuspankin toimitusjohtaja, todistelutarkoituksessa
- Palveluneuvoja M-RY
Markkinaoikeuden ratkaisu
Perustelut
1 Asioiden tausta ja tarkastelun lähtökohdat
1. OP Osuuskunnan edustamaan OP-ryhmään kuuluu Suomessa 104 osuuspankkia, joilla on yhteensä yli kaksi miljoonaa omistaja-asiakasta. OP-ryhmä on Suomen suurin finanssiryhmä.
2. Suomen Osuuspankki on osa POP Pankki -ryhmää, joka tunnettiin ennen Paikallisosuuspankki-ryhmänä. Paikallisosuuspankki-ryhmä syntyi vuonna 1997, kun 44 osuuspankkia jäi nykyään OP-ryhmänä tunnetun yhteenliittymän ulkopuolelle ja perusti Paikallisosuuspankki-ryhmän. Paikallisosuuspankki-ryhmän perustaneilla osuuspankeilla oli yhteensä 106 konttoria ja 260.000 asiakasta. Suomen Osuuspankki (entiseltä nimeltään Suupohjan Osuuspankki, Sydbottens Andelsbank) on POP Pankki -ryhmän osuuspankeista selvästi suurin.
3. Asiassa on kysymys siitä, onko 14.12.2021 rekisteröity aputoiminimi Suomen Osuuspankki ja 31.5.2022 rekisteröidyt toiminimi Suomen Osuuspankki, Andelsbanken Finland sekä aputoiminimet Osuuspankki Suomi ja Andelsbanken Finland kumottava toiminimilain vastaisesti rekisteröityinä ensisijaisesti niiden väitetyn yksilöimättömyyden ja toissijaisesti niiden väitetyn harhaanjohtavuuden vuoksi. Lisäksi asiassa on arvioitava, onko Suomen Osuuspankki käyttänyt toiminimiä sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetussa laissa tarkoitetulla harhaanjohtavalla tavalla.
4. Markkinaoikeus on valmistelun kuluessa oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain 6 luvun 3 §:n 1 momentin nojalla päättänyt käsitellä nyt kysymyksessä olevat teollisoikeudellisen riita-asian ja markkinaoikeudellisen asian samassa oikeudenkäynnissä.
2 Suomen Osuuspankin toiminimien yksilöivyys
5. Toiminimilain 1 §:n 1 momentin mukaan toiminimellä tarkoitetaan nimeä, jota elinkeinonharjoittaja käyttää toiminnassaan. Pykälän 2 momentin mukaan kaupparekisteriin merkitty elinkeinonharjoittaja saa harjoittaa osaa toiminnastaan erityisellä nimellä (aputoiminimi). Toiminimilain 1 §:n 3 momentin mukaan mitä sanotussa laissa säädetään toiminimestä, koskee myös aputoiminimeä.
6. Toiminimilain 7 §:n 1 momentin 5 kohdan mukaan sen lisäksi, mitä muualla laissa on säädetty, on toiminimen muodosta voimassa seuraavaa: osuuskunnan toiminimessä tulee olla sana "osuuskunta", yhdysosa "osuus" tai lyhennys "osk".
7. Toiminimilain 8 §:n mukaan toiminimen tulee yksilöidä haltijansa yritys. Toiminimen yksilöivyyttä arvosteltaessa on kiinnitettävä huomiota kaikkiin ilmeneviin asianhaaroihin. Toiminimeä, joka ilmaisee vain toiminnan laadun taikka tarjottavan tavaran tai palvelun yleisen nimityksen tahi yksistään sisältää yleisesti käytetyn paikannimen tai muun sellaisen nimen, voidaan pitää yksilöivänä ainoastaan, milloin se on vakiintunut. Yksilöivyyttä lisääväksi tekijäksi ei ole katsottava sellaista toiminimen osaa, joka ilmaisee ainoastaan yritysmuodon.
8. Toiminimilain 19 §:n 1 momentin mukaan, jos toiminimi on rekisteröity tämän lain tai muiden toiminimeä koskevien säännösten vastaisesti ja rekisteröinnille on edelleen olemassa este, tuomioistuin voi kanteesta kumota rekisteröinnin.
9. Osuuspankeista ja muista osuuskuntamuotoisista luottolaitoksista annetun lain 1 §:n 1 momentin mukaan kyseisessä laissa käytetään nimitystä osuuspankki tarkoitettaessa luottolaitosta, joka on osuuskuntamuotoinen talletuspankki.
10. Markkinaoikeus toteaa, että Suomen Osuuspankin toiminimiin sisältyvät yhtäältä osat Suomi, Suomen ja Finland, sekä toisaalta osat Osuuspankki ja Andelsbanken. Sanat Suomen, Suomi, Finland, jotka ilmaisevat maantieteellisen alueen nimeä, eivät sellaisenaan yksin kelpaa toiminimeksi (ks. myös HE 238/1978 vp s. 23). Sanat osuuspankki ja andelsbanken, ilmaisevat puolestaan toiminnan laatua eli sitä, että kysymys on osuuskuntamuotoisesta talletuspankista. Mitään edellä mainituista toiminimiin sisältyvistä sanoista ei siten voida pitää sellaisenaan yksilöivänä, eikä näin ole edes väitetty.
11. Toiminimilain 8 §:n esitöiden (HE 238/1978 vp s. 24) mukaan toiminimi on yleensä yksilöivä, jos se muodostuu kuvailevan sanan ja paikannimen yhdistelmästä. Esitöissä on mainittu esimerkkeinä yksilöivistä toiminimistä Vaasan Höyrymylly ja Suomen Sokeri. Myös oikeuskirjallisuudessa on todettu, että yksilöivä toiminimi on mahdollista muodostaa yhdistämällä kaksi sanaa tai useampia sanoja, jotka sinänsä eivät ole yksilöiviä (näin esimerkiksi Castrén, Toiminimi, 2008, s. 178). Siten toiminimi, joka sisältää toiminnan laatua ja maantieteellistä aluetta koskevien sanojen yhdistelmän, saattaa olla yksilöivä.
12. OP Osuuskunta on esittänyt, että kysymyksessä olevat toiminimet eivät ole yksilöiviä edes edellä mainittujen sanojen yhdistelminä. Sanat Suomi tai Finland sellaisenaan tai taivutetussa muodossa eivät ilmaise sellaisen rajatun maantieteellisen alueen tai paikan nimeä, kuten maakuntaa tai kaupunkia, joka voisi edellä todetuin tavoin yhdistettynä tehdä toiminimistä yksilöivät.
13. Markkinaoikeus toteaa, että Suomen Osuuspankin asiakirjatodisteesta 4 ilmenevän rekisterikäytännön mukaan osuuskunnille ja muille yrityksille on rekisteröity useita toiminimiä, joihin sisältyy sana Suomen yhdistettynä sanaan, jonka voi katsoa kuvaavan toiminnan laatua.
14. Markkinaoikeus katsoo, ettei asiassa ole tullut esille perusteita arvioida sanoja Suomen, Suomi ja Finland yksilöivyyden kannalta eri tavoin kuin niitä rajatumpaa maantieteellistä aluetta ilmaisevia nimiä. Nämä sanat voidaan siten ottaa yksilöivyyttä arvioitaessa huomioon samoin edellytyksin kuin muutkin maantieteellistä aluetta ilmaisevat nimet.
15. OP Osuuskunta on myös esittänyt, että sanat osuuspankki ja andelsbanken ovat toiminimilain 8 §:ssä tarkoitettuja toiminimen osia, jotka ilmaisevat ainoastaan yritysmuodon eivätkä siten ole toiminimen yksilöivyyttä lisääviä tekijöitä.
16. Markkinaoikeus katsoo, että osuuspankeista ja muista osuuskuntamuotoisista luottolaitoksista annetun lain 1 §:n 1 momentissa todetuin tavoin sanat osuuspankki ja andelsbanken ilmaisevat sitä, että kysymyksessä on osuuskuntamuotoinen talletuspankki. Osuuskuntaa yritysmuotona ilmaisevat toiminimilain 7 §:n 1 momentin 5 kohdasta ilmenevin tavoin sana "osuuskunta", yhdysosa "osuus" tai lyhennys "osk". Sanat osuuspankki ja andelsbanken eivät siten ilmaise toiminimilain 8 §:ssä tarkoitetulla tavalla ainoastaan yritysmuotoa, vaan myös toiminnan laatua eli talletuspankkitoimintaa. Näin ollen myös toiminimien osat osuuspankki ja andelsbanken on otettava huomioon toiminimien yksilöivyyttä arvioitaessa.
17. Siltä osin kuin OP Osuuskunta on esittänyt asiakirjatodisteina tavaramerkkien rekisteröintihakemuksia koskevia päätöksiä (OP Osuuskunnan asiakirjatodisteet 7–9), joiden mukaan erinäisiin sanan pankki tai osuuspankki sisältäneisiin rekisteröitäviksi haettuihin merkkeihin ei ole tullut saada yksinoikeutta tavaraluokassa 36, markkinaoikeus toteaa, että toiminimen yksilöivyyttä arvioidaan eri perustein, kuin tavaramerkin erottamiskykyä. Kyseiset tavaramerkkien rekisteröintiä koskevat päätökset eivät siten ole merkityksellisiä toiminimilain 8 §:n mukaisen yksilöivyyden arvioinnissa.
18. Kun otetaan huomioon edellä toiminimilain esitöistä, oikeuskirjallisuudesta ja vallitsevasta rekisterikäytännöstä todettu, markkinaoikeus katsoo, että Suomen Osuuspankin toiminimet kokonaisuutena riittävästi yksilöivät niiden haltijayrityksen siitä huolimatta, että toiminimiin sisältyvät yksittäiset osat eivät sellaisinaan ole yksilöiviä. Asiassa on siten seuraavaksi arvioitava, tuleeko toiminimien rekisteröinnit kumota toiminimilain 9 §:ssä tarkoitetun harhaanjohtavuuden perusteella.
3 Suomen Osuuspankin toiminimien harhaanjohtavuus
19. Toiminimilain 9 §:n mukaan toiminimi ei saa olla hyvän tavan tai yleisen järjestyksen vastainen eikä omiaan johtamaan yleisöä harhaan.
20. OP Osuuskunta on väittänyt toiminimien olevan harhaanjohtavia ensinnäkin sen vuoksi, että yleisö yhdistäisi ne OP-ryhmään tai OP Osuuskuntaan.
21. Asiassa esitetyn selvityksen perusteella Suomessa toimii kaksi kilpailevaa osuuspankkiryhmää. OP-ryhmä, johon OP Osuuskunta kuuluu, on Suomen suurin osuuspankkiryhmittymä. OP-ryhmän historian on kerrottu alkaneen yli 100 vuotta sitten, ja siihen kuuluu tällä hetkellä edellä todetusti 104 osuuspankkia. Suomen Osuuspankki kuuluu puolestaan Paikallisosuuspankki-ryhmään, joka syntyi vuonna 1997, kun 44 osuuspankkia jäi nykyään OP-ryhmänä tunnetun yhteenliittymän ulkopuolelle.
22. Edelleen asiassa on tullut esille, että kaupparekisterikäytännössä rekisteröitäviksi hyväksytyt osuuspankkien toiminimet koostuvat johdonmukaisesti maantieteellistä sijaintia osoittavasta sanasta yhdistettynä sanaan osuuspankki (toimitusjohtaja TK:nn kertomus sekä Suomen Osuuspankin asiakirjatodisteet 5, 6 ja 8). Tätä nimeämiskäytäntöä on esitetyn näytön perusteella järjestelmällisesti noudatettu ainakin valtaosassa Suomessa toimivien osuuspankkien toiminimissä riippumatta siitä, kuuluvatko pankit OP-ryhmään vai POP Pankki -ryhmään. Vielä on tullut esille, että yksittäiset osuuspankit ovat saattaneet vaihtaa osuuspankkiryhmää kuitenkaan vaihtamatta toiminimeä (toimitusjohtaja TK:n kertomus ja Suomen Osuuspankin asiakirjatodiste 10).
23. Markkinaoikeus toteaa, että toiminimilain 9 §:ssä tarkoitettu harhaanjohtavuus voi ilmetä muun ohella siten, että yleisö toiminimen muodon tai sisällön perusteella luulee olevansa tekemissä toisen elinkeinoharjoittajan, kuin toiminimen haltijan kanssa. Toiminimilain esitöistä ilmenee lisäksi, että sekoitettavuus ja harhaanjohtavuus ovat tällaisessa tapauksessa vaikeasti toisistaan erotettavia käsitteitä. Sekoitettavuuskiellolla pyritään kuitenkin suojaamaan elinkeinoharjoittajan yksinoikeutta toiminimeen, eikä niinkään yleisöä (ks. HE 238/1978 vp s. 24).
24. Vaikka tietyt toiminimet saattavat sisältää tietoja esimerkiksi konsernista tai yritysyhteenliittymästä, johon toiminimen haltijana oleva elinkeinoharjoittaja kuuluu, tällaisten tietojen ilmaiseminen ei ole toiminimen ensisijainen tehtävä. Sen sijaan toiminimen ensisijainen tehtävä on yksilöidä kysymyksessä olevaa liiketoimintaa harjoittava elinkeinoharjoittaja.
25. Suomen Osuuspankin toiminimet on muodostettu osuuspankkien varsin yleisesti noudattaman käytännön mukaisesti maantieteellisistä aluetta kuvaavista osista (Suomi, Suomen, Finland) ja sanoista osuuspankki ja andelsbanken. Siten toiminimet eivät sellaisenaan sisällä tietoja, jotka viittaisivat vain jompaankumpaan osuuspankkiryhmään.
26. OP Osuuskunta on myös esittänyt, että Taloustutkimus Oy:n 24.5.2022 päivätyn tutkimusraportin (OP Osuuskunnan asiakirjatodiste 4) perusteella valtaosa suomalaisista liittää nimen Suomen Osuuspankki OP-ryhmään.
27. Tämän johdosta markkinaoikeus toteaa aluksi, että tutkimus on toteutettu ajalla 20.–22.5.2022, jolloin rekisteröitynä on ollut vasta aputoiminimi Suomen Osuuspankki. Tutkimuksessa vastaajille on esitetty ensimmäisenä avoin kysymys ”Mikä yritys sinulle tulee mieleen nimestä Suomen Osuuspankki?” Kaikista vastaajista 30 prosenttia on tähän kysymykseen vastannut ”OP/OP-ryhmä”. Vastaajista 14 prosenttia on vastannut ”Osuuspankki/joku Osuuspankki”, 27 prosenttia ”Joku muu pankki/pankki” ja 16 prosenttia ”Ei osaa sanoa” loppuosan vastauksista jakautuessa useille eri vaihtoehdoille. Toisin kuin OP Osuuspankki on väittänyt, valtaosa vastaajista ei ole yhdistänyt nimeä nimenomaan OP-ryhmään vielä avoimen kysymyksen perusteella, vaan vasta seuraavissa kysymyksissä, kun vastaajille on annettu valmiit vastausvaihtoehdot.
28. Joka tapauksessa sana osuuspankki ilmaisee edellä todetuin tavoin toiminnan laatua, eikä yksinomaan tämän sanan perusteella, tai aputoiminimen sisällön perusteella muutoinkaan ole mahdollista päätellä kumpaan osuuspankkiryhmään aputoiminimen haltija kuuluu. Markkinaoikeus katsoo olevan ilmeistä, että tutkimuksessa annettuihin vastauksiin on vaikuttanut se, että OP-ryhmä on kahdesta osuuspankkiryhmästä suurempi ja tunnetumpi, eikä niinkään aputoiminimi Suomen Osuuspankki itsessään.
29. Markkinaoikeus katsoo siten, vaikka harhaanjohtavuuden arvioinnissa sinänsä saattaa olla merkitystä myös sen tahon tunnettuudella, johon harhaanjohtavaksi väitetyllä tunnuksella väitetään viitattavan, että tässä tilanteessa toiminimiä ei ole pidettävä harhaanjohtavina yksinomaan sillä perusteella, että suuri osa yleisöstä yhdistäisi ne OP-ryhmään tai OP Osuuskuntaan.
30. Toisenlaiseen johtopäätökseen ei anna aihetta se, että tältä osin yhdenmukaisen henkilötodistelun mukaan yksittäisiä tosiasiallisia sekaannuksia on tapahtunut.
31. Toiseksi OP Osuuspankki on väittänyt toiminimien olevan harhaanjohtavia sen vuoksi, että ne antaisivat liioitellun kuvan Suomen Osuuspankin pankkitoiminnan laajuudesta sen kattaessa maantieteellisesti vain hyvin pienen alueen. Toiminimet eivät yksilöi tosiasiallista toimialuetta.
32. Toiminimilain esitöissä (HE 238/1978 vp s. 24) todetulla tavalla toiminimi saattaa olla harhaanjohtava siksi, että siinä haltijan toiminnan laajuus on ilmaistu tavalla, joka ei vastaa tosiasiallisia olosuhteita. Edelleen esitöiden mukaan yleisö on tottunut toiminimiin, joissa toiminnan laajuutta liioitellaan, eikä se normaalioloissa kiinnitä huomiota tähän seikkaan. Oikeuskirjallisuudessa on esitetty, että mikä tahansa vähäinen harhaanjohtavuus ei voi olla rekisteröintieste. Mikäli toiminnan laajuus ei lainkaan vastaa tosioloja, on toiminimi harhaanjohtava (em. Castrén, s. 189 ja 194).
33. Tältä osin toimitusjohtaja TK:n kertomus ja Suomen Osuuspankin asiakirjatodisteet 2 ja 15 osoittavat, että Suomen Osuuspankki on muiden pankkien tavoin panostanut vahvasti digitaalisiin pankkipalveluihin, että sillä on asiakkaita valtaosassa Suomen kunnista sekä ainakin tekniset edellytykset palvella asiakkaita koko Suomen alueella. Suomen Osuuspankki on myös esittänyt itsensä valtakunnallisena toimijana internet-sivuillaan, vuosikertomuksessaan ja hallituksen toimituskertomuksessa (Suomen Osuuspankin asiakirjatodisteet 1, 15, 16). Suomen Osuuspankin on siten katsottava vähintäänkin tavoittelevan maanlaajuista toimialuetta.
34. Kun Suomen Osuuspankin konttorit sijoittuvat maantieteellisesti laajalle alueelle ja sillä lisäksi on edellytykset tarjota digitaalisia pankkipalveluita koko maan alueella, sen toiminimien ei voida katsoa antavan liioiteltua tai harhanjohtavaa kuvaa myöskään toimialueen maantieteellisestä laajuudesta.
35. Edellä todetun perusteella Suomen Osuuspankin toiminimien ei voida katsoa olevan toiminimilain 9 §:ssä tarkoitetulla tavalla harhaanjohtavia. Koska markkinaoikeus on lisäksi edellä katsonut toiminimien olevan yksilöiviä, kannevaatimukset 1 ja 2 on hylättävä.
4 Sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annettuun lakiin perustuva kieltovaatimus
36. Sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 2 §:n 1 momentin mukaan elinkeinotoiminnassa ei saa käyttää totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa ilmaisua, joka koskee omaa tai toisen elinkeinotoimintaa ja on omiaan vaikuttamaan hyödykkeen kysyntään tai tarjontaan taikka vahingoittamaan toisen elinkeinotoimintaa.
37. OP Osuuskunta on vaatinut toiminimien käytön kieltämistä sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain perusteella. OP Osuuskunta on perustellut kieltovaatimustaan sillä, että toiminimien käyttö on totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa, koska ne antavat liioitellun kuvan Suomen Osuuspankin pankkitoiminnan maantieteellisestä laajuudesta ja koska kuluttajat virheellisesti yhdistävät toiminimien kaupallisen alkuperän OP-ryhmään.
38. OP Osuuskunta on näyttönä väitetystä totuudenvastaisesta tai harhaanjohtavasta toiminimien käytöstä esittänyt kuvakaappauksia Suomen Osuuspankin verkkosivuilta poppankki.fi/suomen-osuuspankki ja sosiaalisen median tililtä, joissa on käytetty ilmaisua "Suupohjan Osuuspankki+Liedon Osuuspankki+Piikkiön Osuuspankki=Suomen Osuuspankki" (OP Osuuskunnan asiakirjatodisteet 2 ja 3). Verkkosivuilla ja sosiaalisen median päivityksessä on kerrottu Suupohjan Osuuspankin nimen muuttumisesta Suomen Osuuspankiksi sen ja kahden muun mainitun pankin 1.6.2022 tapahtuvan fuusion myötä.
39. Markkinaoikeus on edellä katsonut, että Suomen Osuuspankin toiminimet eivät ole toiminimilain 9 §:ssä tarkoitetulla tavalla harhaanjohtavia kieltovaatimuksen tueksi esitetyllä perusteella. OP Osuuskunnan esittämä todistelu ei osoita toiminimien käytön olevan harhaanjohtavaa, saati totuudenvastaista. Kun OP Osuuskunta ei ole edes väittänyt Suomen Osuuspankin käytäneen toiminimiä muulla tavoin sopimattomasti, on selvää, että rekisteröityjen toiminimien käyttöä ei voida pitää totuudenvastaisena tai harhaanjohtavana sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain tarkoittamalla tavalla.
40. Kannevaatimus 3 on siten hylättävä.
5 Oikeudenkäyntikulut
41. Oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 1 §:n mukaan asianosainen, joka häviää asian, on velvollinen korvaamaan kaikki vastapuolensa tarpeellisista toimenpiteistä johtuvat kohtuulliset oikeudenkäyntikulut, jollei muualla laissa toisin säädetä.
42. OP Osuuskunta on hävinnyt asian, joten se on velvoitettava korvaamaan lähtökohtaisesti kaikki Suomen Osuuspankin oikeudenkäyntikulut. OP Osuuskunnalla ei ole ollut huomauttamista Suomen Osuuspankin oikeudenkäyntikulujen määrästä.
43. Edellä todetuin perustein OP Osuuskunta on velvoitettava korvaamaan Suomen Osuuspankin 4,28 euron kuluista 95.008,80 euron palkkiosta muodostuvat oikeudenkäyntikulut yhteensä 95.013,08 eurolla viivästyskorkoineen.
Tuomiolauselma
Markkinaoikeus hylkää kanteen.
Markkinaoikeus velvoittaa OP Osuuskunnan korvaamaan Suomen Osuuspankki, Andelsbanken Finlandin oikeudenkäyntikulut 95.013,08 eurolla viivästyskorkoineen. Viivästyskorkoa on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tämän markkinaoikeuden ratkaisun antamisesta.
Muutoksenhaku
Muutosta tähän ratkaisuun saa hakea korkeimmalta oikeudelta valittamalla vain, jos korkein oikeus niillä erityisillä perusteilla, jotka ilmenevät oheisesta valitusosoituksesta, myöntää valitusluvan.
Määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen päättyy 19.2.2024.
Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Anne Ekblom-Wörlund, Markus Mattila ja Tobias von Schantz.
Lainvoimaisuus
Lainvoimainen.