MAO:77/2023
Asian käsittely markkinaoikeudessa
Hakemus
Sony Music Entertainment Finland Oy, Universal Music Oy ja Warner Music Finland Oy (jäljempänä myös hakijat) ovat markkinaoikeuteen toimittamassaan hakemuksessa pyytäneet, että markkinaoikeus määrää tekijänoikeuksia loukkaavien verkkosivustojen mp3juices.cc, ytmp3.cc, onlyfiles.io ja leaked.cx verkkotunnusten rekisteröijän Sarek Oy:n antamaan hakijoille kaikki yhteystiedot, jotka mahdollistavat kyseiset verkkotunnukset rekisteröineen tahon tai tahojen tunnistamisen ja tavoittamisen joko verkkotunnusten rekisteröinnin, sen uudistamisen tai näitä myöhemmältä ajankohdalta.
Hakijat ovat havainneet, että edellä todetut internetsivustot mp3juices.cc, ytmp3.cc, onlyfiles.io ja leaked.cx saattavat merkittävissä määrin yleisön saataviin ilman lupaa teoksia, joiden tekijänoikeuslain mukaiset oikeudet kuuluvat hakijoille.
Teokset on saatettu yleisön saataviin käyttäen verkkotunnusvälittäjän rekisteröimää ja loukkaavan palvelun tuottajan käyttöön antamaa internetverkkotunnusta. Verkkotunnukset, kuten IP-osoitteet, ovat välttämättömiä komponentteja internetsivuston toiminnalle, ja niiden avulla sivusto liittyy verkkoon ja on sieltä löydettävissä. Verkkotunnusvälittäjä tarjoaa verkkotunnusten rekisteröintipalveluita ja on rekisteröinyt mainittujen sivustojen verkkotunnukset. Verkkotunnusvälittäjä pitää näin ollen hallussaan palvelujen tuottajina toimivien henkilöiden yksilöimiseksi tarpeellisia tietoja.
Asiaan osallinen Sarek Oy tarjoaa kaupallisessa laajuudessa välittäjäpalveluna verkkotunnusrekisteröintiä sivustoille, joista oikeudenhaltijan suojan kannalta merkittävässä määrin saatetaan yleisön saataviin tekijänoikeudella suojattua aineistoa ilman oikeudenhaltijan suostumusta. Sarek Oy mahdollistaa loukkauksen rekisteröimällä palvelulle sen toiminnan kannalta välttämättömän verkkotunnuksen.
Tiedonsaantioikeus perustuu teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisesta annetun direktiivin (täytäntöönpanodirektiivi, 2004/48/EY) 8 artiklaan, joka on pantu täytäntöön tekijänoikeuslain 60 a §:llä. Direktiivin 8 artiklan ja tekijänoikeuslain 60 a §:n mukainen tiedonsaantioikeus on välttämätön esitoimi tekijänoikeutta loukkaaviin palveluihin ja niiden tuottamiseen osallistuviin kohdistuville oikeustoimille. Tekijä tai hänen edustajansa on oikeutettu saamaan tietoja välittäjänä toimivalta palvelun tarjoajalta, kuten verkkotunnusvälittäjältä, sellaisen palvelun verkkotunnuksesta, josta tekijän oikeuksien suojan kannalta merkittävässä määrin saatetaan yleisön saataviin tekijänoikeudella suojattua aineistoa ilman tekijän suostumusta.
Asiakirjatodistelu
- Sivuston mp3juices.cc whois-tiedot
- Sivuston ytmp3.cc whois-tiedot
- Sivuston onlyfiles.io whois-tiedot
- Sivuston leaked.cx whois-tiedot
- Ote Traficomin verkkotunnusvälittäjähakusta hakusanalla Sarek
- Koelatausten kohteena olleet teokset loukkaavissa palveluissa ja teosten oikeudenhaltijat
- Näyttökuva mp3juices.cc-sivustolla yleisön saatavilla olevista teoksista
- Similarweb-sivuston ilmoittamat mp3juices.cc-palvelun kävijämäärät
- Mainos mp3juices.cc-palvelussa
- Näyttökuva ytmp3.cc-sivustolla yleisön saatavilla olevista teoksista
- Similarweb-sivuston ilmoittamat ytmp3.cc-palvelun kävijämäärät
- Mainos ytmp3.cc-palvelussa
- Näyttökuvat onlyfiles.io-palvelusta
- Näyttökuva leaked.cx- ja onlyfiles.io-sivustolta sekä Spotify-palvelusta
- Similarweb-sivuston ilmoittamat onlyfiles.io-palvelun kävijämäärät
- Similarweb-sivuston ilmoittamat leaked.cx-palvelun kävijämäärät
- Näyttökuva lahjoituksista leaked.cx-palvelusta
Markkinaoikeuden ratkaisu
Perustelut
Tekijänoikeuslain 60 a §:n soveltamisen oikeudelliset lähtökohdat
Tekijänoikeuslain 60 a §:n 1 momentin mukaan tekijällä tai hänen edustajallaan on oikeus tuomioistuimen määräyksellä salassapitosäännösten estämättä yksittäistapauksessa saada lähettimen, palvelimen tai muun sellaisen laitteen ylläpitäjältä taikka muulta välittäjänä toimivalta palvelun tarjoajalta yhteystiedot sellaisesta teleliittymästä, josta tekijän oikeuksien suojan kannalta merkittävässä määrin saatetaan yleisön saataviin tekijänoikeudella suojattua aineistoa ilman tekijän suostumusta. Tiedot tulee antaa ilman aiheetonta viivytystä. Tietojen luovuttamista koskevan asian käsittelyssä noudatetaan oikeudenkäymiskaaren 8 lukua. Tuomioistuin voi määrätä yhteystietojen turvaamisesta noudattaen oikeudenkäymiskaaren 7 lukua.
Tekijänoikeuden ja lähioikeuksien tiettyjen piirteiden yhdenmukaistamista tietoyhteiskunnassa koskevan direktiivin (tietoyhteiskuntadirektiivi, 2001/29/EY) 3 artiklan 1 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on säädettävä, että tekijöillä on yksinoikeus sallia tai kieltää teostensa langallinen tai langaton välittäminen yleisölle, mukaan lukien teosten saattaminen yleisön saataviin siten, että yleisöön kuuluvilla henkilöillä on mahdollisuus saada teokset saataviinsa itse valitsemastaan paikasta ja itse valitsemanaan aikana. Direktiivin 8 artiklan 1 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on säädettävä direktiivissä säädettyjen oikeuksien ja velvollisuuksien loukkauksia koskevista asianmukaisista seuraamuksista ja oikeussuojakeinoista, joiden tulee olla tehokkaita, oikeasuhteisia ja vakuuttavia. Mainitun artiklan 2 ja 3 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että oikeudenhaltijat, joiden etuihin sen alueella suoritetut loukkaavat toimet vaikuttavat, voivat muun ohella hakea kieltoa tai määräystä sellaisia välittäjiä vastaan, joiden palveluita kolmas osapuoli käyttää tekijänoikeuden tai lähioikeuden rikkomiseen.
Tekijänoikeuslain esitöiden (HE 181/2014 vp s. 6) mukaan aiemman lakiesityksen (HE 28/2004 vp) eduskuntakäsittelyssä tekijänoikeuslakiin lisättiin eduskunnan lakivaliokunnan lausunnon pohjalta 60 a–60 c §:ään säännökset oikeudenhaltijan mahdollisuudesta saada tuomioistuimen määräyksellä teleyritykseltä tieto siitä, kuka on tietyn tekijänoikeuden loukkaukseen käytetyn teleliittymän haltija, kieltotuomion antamisesta loukkaajalle sekä tuomioistuimen teleyritykselle annettavasta määräyksestä keskeyttää tekijänoikeutta loukkaavaksi väitetyn aineiston saattaminen yleisön saataviin.
Tekijänoikeuslain 60 a §:ään säätämiseen johtaneen lakivaliokunnan lausunnon (LaVL 5/2005 vp s. 8) mukaan tekijänoikeuslain 60 a §:ssä tarkoitetun määräyksen kohteena olisivat tietoliikennealalla toimivat teleoperaattorit. Luovutettavat tiedot koskisivat vain sitä teleliittymää, josta saatetaan yleisön saataviin tekijänoikeudella suojattua aineistoa ilman tekijän suostumusta. Tuomioistuimelle esitettävässä tietojen luovutuspyynnössä olisi näin ollen osoitettava, että kyseessä on tällainen aineisto.
Tietoyhteiskuntadirektiivin osalta esitöissä on todettu, että käytettävissä oleviin seuraamuksiin olisi kuuluttava mahdollisuus hakea kieltoa tai määräystä sellaiselle välittäjälle, joka välittää suojattuun teokseen tai muuhun aineistoon kohdistuvan kolmannen osapuolen rikkomuksen verkossa, jonka palveluja kolmas osapuoli käyttää loukatakseen teollis- tai tekijänoikeutta. Direktiivin johdantokappaleen mukaisesti jäsenvaltioissa tulee olla mahdollisuus kohdistaa toimenpiteitä luvattomien palveluiden tarjoajien kanssa sopimussuhteessa olevien välittäjien lisäksi myös niihin teleoperaattoreihin, jotka vain välittävät oikeudenloukkauksen verkossa. Tämä tarkoittaa pelkkää siirtotoimintaa harjoittavia teleoperaattoreita, jotka vain mahdollistavat pääsyn laittomille verkkosivuille tarjoamalla yhteyden tietoverkkoon ja sitä kautta laittomaan palveluun (HE 181/2014 vp s. 17–18).
Lain esitöiden yksityiskohtaisissa perusteluissa on esitetty, että 60 a §:ssä säädetään tekijän tai hänen edustajansa oikeudesta saada tuomioistuimen määräyksellä verkkoyhteyksiä tarjoavalta palvelun tarjoajalta, eli välittäjältä, yhteystiedot sellaisesta teleliittymästä, josta tekijän oikeuksien suojan kannalta merkittävässä määrin saatetaan yleisön saataviin tekijänoikeudella suojattua aineistoa ilman tekijän suostumusta. (HE 181/2014 vp s. 52).
Markkinaoikeuden arviointi
Hakijat ovat vaatineet määräystä saada verkkotunnusten haltijoiden yhteystietoja tekijänoikeuslain 60 a §:n nojalla. Hakijoiden mukaan Sarek Oy olisi verkkotunnusten rekisteröijänä tekijänoikeuslain 60 a §:ssä tarkoitettu välittäjä, joka voitaisiin velvoittaa luovuttamaan sen rekisteröimien verkkosivustojen haltijoiden yhteystietoja.
Edellä todetuin tavoin tekijänoikeuslain 60 a §:n esitöiden mukaan määräys kohdistuisi ”verkkoyhteyksiä tarjoavaan palvelun tarjoajaan, eli välittäjään” (HE 181/2014 vp s. 52) ja määräyksen kohteena olisivat tietoliikennealalla toimivat teleoperaattorit (LaVL 5/2005 vp s. 8). Markkinaoikeus toteaa, että esitöiden perusteella määräystä ei siten ole ajateltu kohdistettavan verkkotunnusvälittäjiin, vaikkakaan säännöksen sanamuoto ei tällaista soveltamista suoraan sinänsä estä.
Hakemus on koskenut verkkotunnusvälittäjän asiakasrekisterissä olevia verkkotunnuksia rekisteröineiden tahojen yhteystietoja. Markkinaoikeus toteaa, että kyseiset verkkotunnuksiin liittyvät tiedot eivät ole tekijänoikeuslain 60 a §:ssä tarkoitettuja teleliittymien yhteystietoja. Hakemuksen kohteena olevat tiedot eivät siten ole sellaisia, jotka olisivat tekijänoikeuslain 60 a §:n perusteella hakijoille annettavissa.
Hakijat ovat perustelleet vaatimustaan myös täytäntöönpanodirektiivin 8 artiklalla. Markkinaoikeus toteaa, että tätä direktiiviä täytäntöön pantaessa (HE 26/2006 vp) tekijänoikeuslain 60 a §:ää ei muutettu. Direktiivin 8 artiklaa ei voida soveltaa suoraan, eikä tekijänoikeuslain 60 a §:ssä nimenomaisesti säädettyä soveltamisalaa voida laajentaa esitetyllä tavalla direktiivin 8 artiklan tulkinnalla.
Tekijänoikeuslain 60 a §:n nojalla hakijoille ei voi siten määrätä annettavaksi pyydettyjä verkkotunnuksiin liittyviä yhteystietoja.
Oikeudenkäymiskaaren 8 luvun 13 §:n mukaan hakemusasian käsittelystä on muutoin soveltuvin osin voimassa, mitä riita-asian käsittelystä säädetään. Oikeudenkäymiskaaren 5 luvun 6 §:n 2 momentin mukaan tuomioistuimen on haastetta antamatta heti hylättävä kanne tuomiolla, jos kantajan vaatimus on selvästi perusteeton.
Viimeksi mainitun säännöksen mukaisesta tilanteesta on lain esitöiden mukaan (HE 15/1990 vp s. 54) kysymys muun ohella silloin, kun vaatimus ei perustu lakiin tai ilmoitetusta perusteesta ei voi seurata pyydettyä seuraamusta.
Esitetty yhteystietojen luovuttamista koskeva vaatimus, joka sen tueksi esitetyt perusteet huomioon ottaen ei tekijänoikeuslain 60 a §:n mukaan voi johtaa vaatimuksen hyväksymiseen, on oikeudenkäymiskaaren 5 luvun 6 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla selvästi perusteeton. Hakemus on siten hylättävä.
Päätöslauselma
Markkinaoikeus hylkää hakemuksen.
Muutoksenhaku
Muutosta tähän ratkaisuun saa hakea korkeimmalta oikeudelta valittamalla vain, jos korkein oikeus niillä erityisillä perusteilla, jotka ilmenevät oheisesta valitusosoituksesta, myöntää valitusluvan.
Määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen päättyy 18.4.2023.
Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Ville Parkkari, Jaakko Ritvala ja Pekka Savola.
Lainvoimaisuus
Lainvoimainen.